Γυμνισμός: Το κίνημα FKK δεν είναι πορνογραφία λένε οι Γερμανοί και εξηγούν γιατί βγάζουν τα ρούχα τους δημοσίως

Γυμνισμός: Το κίνημα FKK δεν είναι πορνογραφία λένε οι Γερμανοί και εξηγούν γιατί βγάζουν τα ρούχα τους δημοσίως

Η επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990 και η κουλτούρα του γυμνισμού, που ήταν διαδεδομένη στην Ανατολική Γερμανία - Γιατί αξίζει αυτή η κουλτούρα να διατηρηθεί και να προστατευτεί, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι - Η ιστορία του κινήματος FKK, που υποστηρίζει τον γυμνισμό

gumnismos_arthro
Η Γερμανία είναι γνωστή στον κόσμο για την βαριά βιομηχανία της, την σθεναρή οικονομία αλλά και για την ανοχή... στον γυμνισμό. Μια κουλτούρα που καλλιεργήθηκε περισσότερο μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990, όταν οι Ανατολικογερμανοί έμαθαν τους δυτικούς να κάνουν γυμνοί μπάνιο στις λίμνες, να πετούν με ευκολία τα ρούχα τους στα σπα, στα πάρκα και στις σάουνες.
gumnismos_mesa3
Αρκετοί Γερμανοί πολίτες μαζί με τις οικογένειές τους επισκέπτονται εδώ και χρόνια συγκεκριμένα μέρη, όπως είναι η λίμνη Krumme νοτιοδυτικά του Βερολίνου, όπου από την άνοιξη ήδη άνδρες, γυναίκες και παιδιά απολαμβάνουν τον ήλιο χωρίς να φορούν τίποτα και δεν αισθάνονται καμιά ενοχή γι΄αυτό. Απλά, ζουν στη χώρα στην οποία τρία γράμματα επιτρέπουν τον γυμνισμό: FKK, δηλαδή Freikörperkultur (η κουλτούρα του ελεύθερου σώματος). Πρόκειται για ένα κίνημα που εδώ και δεκαετίες ανθεί στη Γερμανία και συχνά δημιουργεί απορίες στους ξένους που ζουν στη χώρα.
gumnismos_mesa1
Κλείσιμο
Η κουλτούρα του γυμνισμού στη Γερμανία είναι μια παράδοση που φθίνει;

Ο Γκρέγκορ Φλόριαν Γκίζι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μίλησε το περασμένο έτος για την φθίνουσα παράδοση του γυμνισμού και ζήτησε να οριοθετηθούν συγκεκριμένα μέρη όπου οι γυμνιστές θα μπορούν να είναι ελεύθεροι. Ο Γερμανός πολιτικός δήλωσε πως σύμφωνα με σεξολόγο - ερευνητή οι δυτικοί βλέπουν με «πορνογραφική ματιά» τον γυμνισμό στη Γερμανία, μια «απόλαυση» που ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Ανατολική Γερμανία.

«Νομίζω πως είναι κρίμα, γιατί ο FKK έχει επίπεδο», δήλωσε για την φθίνουσα πορεία του γυμνισμού στην χώρα του ο 70χρονος πολιτικός.
gumnismos_mesa2
Η άποψη ενός Σκοτσέζου που ζει στο Βερολίνο

Ένας ποδηλάτης με καταγωγή από τη Σκωτία, που ζει και εργάζεται μόνιμα στο Βερολίνο, πήγε για μπάνιο στη λίμνη Krumme και βρέθηκε ανάμεσα σε οικογένειες Γερμανών γυμνιστών. Όπως δήλωσε στη Ντόιτσε Βέλε, αν κάποιος πετάξει τα ρούχα του σε μια λίμνη σε οποιοδήποτε μέρος στην Αγγλία θα θεωρηθεί «ανώμαλος» και θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου.

Τι δηλώνει μια Γερμανίδα ανθρωπολόγος που ζει στις ΗΠΑ - Η «σκοτεινή» πλευρά του γυμνισμού στις «σάουνες»

«Στην αγγλική κουλτούρα οι άνθρωποι τείνουν να έχουν πολύ διαφορετική σχέση με το σώμα τους», δήλωσε η Ανεγκρέτ Στάιγκερ, συνεργάτιδα καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Clarkson University της Νέας Υόρκης. «Στις ΗΠΑ οι άνθρωποι σκανδαλίζονται με το γυμνό σώμα και ταυτόχρονα είναι τόσο ενθουσιασμένοι όταν το δείχνουν», τόνισε η Στάιγκερ, που έχει μεγαλώσει στη Γερμανία και ζει στις ΗΠΑ από το 1987.
gumnismos_mesa4
Πάντως, η ίδια αποκαλύπτει πως υπάρχει στη Γερμανία και η «σκοτεινή» πλευρά του γυμνισμού. Τα τελευταία χρόνια κάποια κλαμπ σάουνας κρύβουν στην πραγματικότητα πίσω από τον τίτλο «sauna club» και στο όνομα του FKK (η κουλτούρα ελεύθερου σώματος) μια καλοστημένη επιχείρηση πληρωμένου σεξ, δηλαδή έναν οίκο ανοχής!
gumnismos_mesa7

Μία κουλτούρα που χρειάζεται προστασία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θεωρεί πως ο γυμνισμός στη Γερμανία είναι μια κουλτούρα που δεν πρέπει να χαθεί αλλά αντίθετα, οι τοπικοί πολιτικοί οφείλουν να την προστατέψουν. Ο Γκίζι τονίζει πως είναι εύκολο για τους τοπικούς αξιωματούχους να ορίσουν συγκεκριμένες περιοχές σε παραλίες και σε σπα ως «περιοχές FKK» και έτσι, θα αποφύγουν και την γκρίνια επενδυτών που δεν θέλουν να στήσουν τις επιχειρήσεις τους σε τοποθεσίες με γυμνιστές.
gumnismos_mesa6
«Ο γυμνισμός σημαίνει αυτοπεποίθηση και απόκλιση από κοινωνικούς περιορισμούς. Αυτό είναι σημαντικό και αξίζει να υποστηριχθεί», τονίζει ο Γερμανός πολιτικός.

Η ιστορία του κινήματος FKK στη Γερμανία

Το κίνημα με τα τρία γράμματα, που συμβολίζουν την ελευθερία του σώματος (Freikörperkultur,η κουλτούρα του ελεύθερου σώματος), ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1898 στο Βερολίνο και στις χώρες της Βαλτικής και αρχικά συνδέθηκε με την καλή υγεία. Εκτός από την καλή υγεία το κίνημα είχε στόχο την απελευθέρωση του σώματος (κορσέδες) και την απελευθέρωση του ανθρώπου από την κοινωνική ανισότητα και το ανθυγιεινό περιβάλλον σε μεγάλες βιομηχανικές πόλεις.
gumnismos_mesa5

Εκείνη την περίοδο υπήρχαν αρκετά περιοδικά και ταινίες για το κίνημα όμως με την άνοδο των Ναζί στη Γερμανία το FKK απαγορεύθηκε. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η κουλτούρα του γυμνισμού στην Γερμανία επανήλθε αλλά ήταν πιο έντονη στο Ανατολικό τμήμα καθώς στην Ανατολική Γερμανία το κίνημα έλαβε ένα νέο νόημα και έγινε το σύμβολο της απαλλαγής από την καταπίεση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης