Ο μεγαλύτερος σαμποτέρ των Συμμάχων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αθλητής του Ηρακλή

Ο μεγαλύτερος σαμποτέρ των Συμμάχων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αθλητής του Ηρακλή

Ο Γεώργιος Ιβάνωφ Σαϊνόβιτς - από τον οποίο πήρε το όνομά του το «Ιβανώφειο» - κατέρριψε 600 αεροσκάφη της Λουφτβάφε

Θεωρείται ο μεγαλύτερος σαμποτέρ των Συμμάχων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον τίμησαν απονέμοντάς του ανώτατα πολεμικά παράσημα και τιμητικές διακρίσεις Ελλάδα, Πολωνία και Αγγλία. Πόσοι, όμως, από τους νέους, που γνωρίζουν σήμερα το «Ιβανώφειο» στη Θεσσαλονίκη, γνωρίζουν και ότι το γήπεδο φέρει το όνομα του Γεωργίου Ιβάνωφ Σαϊνόβιτς, του ανθρώπου πίσω από την κατάρριψη 600 αεροσκαφών της Λουφτβάφε, καθώς και ότι ο ίδιος υπήρξε πρωταθλητής κολύμβησης με τον Ηρακλή, κατά τη δεκαετία του 1930;

«Η ύπαρξη ενός ήρωα σε μια οικογένεια δημιουργεί στις επόμενες γενιές μια αίσθηση καθήκοντος και χρέους διατήρησης της μνήμης του», λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Λεονάρδα Λαμπριανίδου, ζωγράφος, καθηγήτρια Εικαστικών Τεχνών και ανιψιά του Γεωργίου Ιβάνωφ Σαϊνόβιτς.

«Από το στόμα της γιαγιάς μου άκουσα τις πρώτες αφηγήσεις για τον πρωτότοκό της, τον ήρωα αδικοχαμένο γιο, τον όμορφο, μορφωμένο, αθλητή, καλλιεργημένο, σπουδαγμένο γιο της, που μιλούσε πέντε γλώσσες, έπαιζε πιάνο, έκανε ιστιοπλοΐα αλλά και ποδόσφαιρο, μπάσκετ και πόλο, που άφησε πίσω του όλα του τα καλά και έφυγε για τη Μέση Ανατολή, για να εκπαιδευτεί από τις συμμαχικές δυνάμεις, με την αποστολή να συντονίσει τη δράση των διαφόρων αντιστασιακών κινήσεων και να οργανώσει το δίκτυο πληροφοριών και τις δολιοφθορές στην Ελλάδα», θυμάται η κ. Λαμπριανίδου, η οποία αφιέρωσε μέρος της ζωής της στην ιστορική έρευνα σχετικά με τον θείο της και με χαρά δέχθηκε να διαθέσει το οικογενειακό αρχείο της, προκειμένου να παρουσιαστεί στην περιοδική έκθεση με θέμα «Στον βωμό της Ελευθερίας, Γεώργιος Ιβάνωφ - Σαϊνόβιτς ήρωας δύο λαών».

Ο Γεώργιος Ιβάνωφ - Σαϊνόβιτς στις Βρυξέλλες


Η έκθεση φιλοξενείται στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης από τις 14 Δεκεμβρίου 2017 και -κατόπιν ικανοποίησης σχετικού αιτήματος για παράταση, εξαιτίας του ενδιαφέροντος που εκδήλωσαν σχολεία- μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Τα εγκαίνιά της, στον πρώτο της σταθμό, το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, είχαν γίνει από τους Προέδρους της Ελλάδας και της Πολωνίας, με τον Έλληνα πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο να υπογραμμίζει ότι «ο Ιβάνωφ είχε δύο πατρίδες, την Πολωνία και την Ελλάδα, και στην σύντομη αλλά ηρωική ζωή του κατάφερε να κάνει και τους δύο λαούς, τον Πολωνικό και τον Ελληνικό, βαθύτατα υπερήφανους» και τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα να υπενθυμίζει ότι «χάρη στη στάση του Ιβάνωφ, οι νέες γενιές στην Ελλάδα και την Πολωνία έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται τα όνειρά τους, σε ελεύθερες χώρες».

Ο Γεώργιος Ιβάνωφ - Σαϊνόβιτς στο πρώτο σκάφος που ονομαζόταν «Λεονάρδα» και στα πόδια του κάθεται ο αδερφός του Αντώνιος Λαμπριανίδης. Το δεύτερο σκάφος ονομαζόταν «Μαρία» και ανήκε σε φίλους. Πόρτο Κουφό 1938


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Λεονάρδας Λαμπριανίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη Σμαρώ Αβραμίδου:

Πόση αίγλη προσφέρει ο θρύλος ενός ήρωα στις επόμενες γενιές της οικογένειάς του, που δεν τον γνώρισαν ποτέ;

Η ύπαρξη ενός ήρωα σε μια οικογένεια δεν προσφέρει αίγλη. Δημιουργεί, όμως, στις επόμενες γενιές, που φυσικά ως επόμενες δεν τον γνώρισαν προσωπικά ποτέ, μια αίσθηση καθήκοντος και χρέους διατήρησης της μνήμης του. Διότι στις επόμενες γενιές, που ακούν μέσα στην οικογένειά τους τις αφηγήσεις για τη ζωή και τη δράση του ήρωα, δημιουργείται η εικόνα ενός προτύπου που γεννά δέος, σεβασμό και αίσθημα τιμής.

Σας συγκινεί το σήμα του Ηρακλή στη φανέλα και το ότι το γήπεδο λέγεται Ιβανώφειο;

Και βέβαια με συγκινεί! Το να δίδεται το όνομα μιας προσωπικότητας σε ένα κτίριο ή σε ένα θεσμό είναι στη χώρα μας ίσως ο πιο καθιερωμένος, ο πιο αρχαίος, ο πιο παραδοσιακός τρόπος για να τιμάται ένα πρόσωπο για την προσφορά του στην πατρίδα. Ο Ηρακλής είναι μια από τις παλαιότερες ομάδες της πόλης μας και οι παλιοί Θεσσαλονικείς ήξεραν το χρέος τους απέναντι στις εξέχουσες φυσιογνωμίες της πόλης. Το, δε, σήμα στη φανέλα εκφράζει ακόμα εντονότερα αυτή τη νοοτροπία. Βέβαια κάποιες φορές λυπάμαι που σήμερα λίγοι γνωρίζουν πια τους δεσμούς του Γεωργίου Ιβάνωφ Σαϊνόβιτς με την πόλη της Θεσσαλονίκης, ότι δηλαδή ο Ιβάνωφ ήρθε και έζησε εδώ στη Θεσσαλονίκη με την Πολωνή μητέρα του Λεονάρδα Σαϊνόβιτς, τον θετό του πατέρα Ιωάννη Λαμπριανίδη και τα ετεροθαλή αδέλφια του τον Αντώνιο και τον Αλέξανδρο, τον πατέρα μου.  Επίσης λίγοι γνωρίζουν ότι ο Γεώργιος Ιβάνωφ ήταν πρωταθλητής κολύμβησης κατά τη δεκαετία του 1930 με τον Ηρακλή και κυρίως λίγοι γνωρίζουν πια την ηρωική του αντιστασιακή δράση στη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, που την πλήρωσε με τη ζωή του ο ίδιος και οι σύντροφοί του, που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές στην Καισαριανή.

Κύπελλο Δ.Ε.Θ. υδατοσφαίρισης Ηρακλής-Άρης 2:2 Ιούλιος 1931. Μπροστά στο ξενοδοχείο Μεντιτερανέ


Πώς ήλθατε σε επαφή με τον ηρωισμό του Ιβάνωφ; Τι σημαίνει η μνήμη του για την οικογένεια;

Με τη γιαγιά μου τη Λεονάρδα, τη μητέρα του Γεωργίου Ιβάνωφ Σαϊνόβιτς και μητέρα του πατέρα μου, που φέρω και το όνομα της, ζούσαμε για πολλά χρόνια κάτω από την ίδια στέγη. Από το στόμα της άκουσα τις πρώτες αφηγήσεις για τον πρωτότοκο της, τον ήρωα αδικοχαμένο γιό, τον όμορφο, μορφωμένο, αθλητή, καλλιεργημένο, σπουδαγμένο γιο της, που μιλούσε πέντε γλώσσες, έπαιζε πιάνο, έκανε ιστιοπλοΐα αλλά και ποδόσφαιρο, μπάσκετ και πόλο. Που άφησε πίσω του όλα του τα καλά και έφυγε για τη Μέση Ανατολή για να εκπαιδευτεί από τις συμμαχικές δυνάμεις με την αποστολή να συντονίσει την δράση των διαφόρων αντιστασιακών κινήσεων και να οργανώσει το δίκτυο πληροφοριών και τις δολιοφθορές στην Ελλάδα και στη συνέχεια να γίνει ο μεγαλύτερος σαμποτέρ του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Για να γίνει ο ήρωας της ελευθερίας, που τιμήθηκε με τα ανώτατα πολεμικά παράσημα ανδρείας από τρεις χώρες, την Ελλάδα, την Πολωνία και την Βρετανία. Ως γνωστόν οι αφηγήσεις, οι προσωπικές δηλαδή μαρτυρίες, ακόμα και για την επιστημονική ιστορία, αποτελούν τις πρωτογενείς πηγές της ιστορικής έρευνας. Εγώ αυτές τις πηγές τις είχα μέσα στο σπίτι μου, τις παρακολουθούσα από μικρό παιδί.

Κυρίως όμως θα ήθελα να προσθέσω ότι όλα τα χρόνια που ακολούθησαν από τον θάνατο του αδερφού του Γεωργίου Ιβάνωφ Σαϊνόβιτς παρακολουθούσα και συνεργαζόμουν στενά με τον αείμνηστο πατέρα μου, Αλέξανδρο Λαμπριανίδη, ο οποίος με πολύ κόπο, υπομονή και συνέπεια συγκέντρωσε, οργάνωσε και ενημέρωνε σε τακτά διαστήματα το πλούσιο οικογενειακό μας αρχείο, το οποίο παρουσιάζεται στην έκθεση του Πολεμικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης. Για την προσφορά του αυτή στις 12/8/1985 ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Προστασίας Μνημείων Μάχης και Μαρτυρίας της Πολωνίας του απένειμε στον πατέρα μου το «Χρυσό Μετάλλιο του Θεματοφύλακα της Εθνικής Μνήμης». Μαζί με τον πατέρα μου εργάστηκα και εγώ εντατικά για πέντε χρόνια πάνω στην έρευνα, τη συγκέντρωση και την καταγραφή κάθε είδους πηγών και των μαρτυριών, όπως αποδελτίωση του Τύπου, επαφές με τις οικογένειες των συναγωνιστών του, έρευνα στα έγγραφα και στα ιστορικά αρχεία στην Ελλάδα, στην Πολωνία και στην Βρετανία καταφέρνοντας έτσι να συμπληρώσουμε το παζλ της ζωής και της δράσης του Γεωργίου Ιβάνωφ Σαϊνόβιτς. Αλλά και να δημιουργήσουμε ένα αξιόλογο ιστορικό αρχείο για μια κορυφαία στιγμή της αντιστασιακής Ελλάδας, για τη γενναιότητα της ομάδας δολιοφθοράς στο εργοστάσιο Μαλτσινιώτη, όπου επισκευάζονταν οι κινητήρες των αεροσκαφών της Λουφτβάφε, πριν φύγουν στην Κρήτη και στη συνέχεια διοχετευτούν στον Ρομελ, για να τοποθετηθούν στα αεροσκάφη στη Βόρεια Αφρική. Της ομάδας δολιοφθοράς ηγείτο τότε ο Ιβάνωφ και κατάφερε να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στον εχθρό, προκαλώντας την κατάρριψη 600 γερμανικών αεροπλάνων.

Ο Γεώργιος Ιβάνωφ - Σαϊνόβιτς στο φοιτητικό του δωμάτιο στη Λουβαίν


Τι είναι για σας ένας ήρωας; Προσπαθείτε να περάσετε μηνύματα μέσα από το παράδειγμά του στους μαθητές σας;

Για μένα ένας ήρωας είναι πάνω από όλα ένας έντιμος και ακέραιος άνθρωπος. Που στην κρίσιμη ιστορική στιγμή και εν μέσω ενός φρικτού πολέμου παίρνει την απόφαση να θέσει εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας και της ανθρωπότητας. Στους μαθητές μου δεν θα έλεγα ότι προσπαθώ να περάσω μηνύματα, όπως δεν προσπαθώ να «περνάω μηνύματα» σε κανέναν. Αφιέρωσα ένα μέρος της ζωής μου στην ιστορική έρευνα σχετικά με τον Γεώργιο Ιβάνωφ Σαϊνόβιτς και αν και δεν είμαι ιστορικός, το αρχείο μου είναι ιστορικά πλήρως και απόλυτα τεκμηριωμένο. Η έκθεση του αρχείου στα Πολεμικά Μουσεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και η εγκαινίαση της από δύο Προέδρους της Δημοκρατίας, της Ελληνικής και της Πολωνικής, αποτελεί για μένα μία δικαίωση των κόπων μου. Κι φυσικά νιώθω χαρά που μαθαίνω ότι το κοινό δείχνει ενδιαφέρον και επισκέπτεται την έκθεση και μαθαίνει για μια σημαντική ιστορική στιγμή της αντιστασιακής Ελλάδας.

Ως καλλιτέχνη σας έχει επηρεάσει η οικογενειακή κληρονομιά;

Όχι, το καλλιτεχνικό μου έργο δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία του θείου μου. Εκεί οι αναζητήσεις μου είναι άλλες και αφορούν στην εξερεύνηση των μυστηρίων της εικαστικής έκφρασης, είναι η αναμέτρηση του εσωτερικού μου κόσμου και των συναισθημάτων μου με τα εργαλεία της εικαστικής γλώσσας, δηλαδή τα χρώματα, τα σχήματα, τις μορφές, το φως, τη σκιά, τις αναλύσεις και τις συνθέσεις.

Με τα νύχια του ο Γεώργιος Ιβάνωφ - Σαϊνόβιτς χάραξε στο κελί της φυλακής τις δυο πολωνικές σημαίες και ανάμεσά τους τον αετό. «Η Πολωνία δεν πεθαίνει όσο εμείς ζούμε» στίχοι από τον Πολωνικό Εθνικό Ύμνο.


Την προτομή Ιβάνωφ έξω από το γήπεδο του Ηρακλή μπορείτε να την κρίνετε με αυστηρά κριτήρια ως έργο τέχνης;

Σε όλη την ιστορία της Τέχνης και σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου διαχρονικά, είθισται να στήνονται ανδριάντες ή γλυπτά ή προτομές για τους τοπικούς ήρωες της ιστορίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μορφές αυτές έχουν μια τυπολογία που περιλαμβάνει στοιχεία συγκεκριμένα. Συνήθως οι γλύπτες θέλουν να αποτυπώσουν την ύψιστη στιγμή του ηρωισμού της μορφής που απεικονίζουν. Αυτή η παράδοση κορυφώθηκε στην εποχή του Νεοκλασικισμού, ο οποίος προσπάθησε συνεχίσει την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή παράδοση. Η προτομή του Γεωργίου Ιβάνωφ Σαϊνόβιτς νομίζω ότι ανήκει ακριβώς σε αυτή την τυπολογία των προτομών .Λεονάρδα Λαμπριανίδου, ζωγράφος, καθηγήτρια Εικαστικών Τεχνών, ανιψιά του Γεωργίου Ιβάνωφ - Σαϊνόβιτς


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (25)

ΧΥΖ

Πραγματικός ήρωας όχι σαν κάτι μαϊμού "ήρωες" σαν τον Μπελογιάννη που η κομμουνιστική προπαγάνδα τον βάφτισε ήρωα.

Κομμουνιστοφάγος

Εδώ στην Ελλάδα που έχουν κάνει κατάληψη των ιστορικών γεγονότων οι κομμουνιστοσυμμορίτες, δύσκολα θα δεις να ξέρουν τι εστί Ιβάνωφ. Το πολύ πολύ να ξέρουν ποιό είναι το Ιβανώφειο. Ο άνθρωπος ήταν ένας λυσσαλέος σαμποτέρ που επέτυχε σημαντικά πλήγματα στον κατακτητή. Αλλά δεν αρέσει στους "πατριώτες" κομμουνιστές γιατί ήταν ταλαντούχος, δραστήριος και μορφωμένος - πράγματα που δεν συμβαδίζουν με την ραγιαδοσύνη των κομμουνιστών που το μόνο που τους ενδιέφερε και τους ενδιαφέρει είναι πώς θα την βγάζουν απομυζώντας τις κρατικές παρακαταθήκες και να μπολιάζουν τα νέα παιδιά με την αρρωστημένη ιδεολογία τους που μόνο καταστροφές και μιζέρια και θάνατο έχει να επιδείξει. Ουστ κοπρίτες!!!

Ο Γιακούτιος

Δεν ήταν κολλητός του Λσβρέντη Μπέρια ούτε του Καγκάνοβιτς ούτε του Σαμαρινιώτη που πήγε στην Πατησίων και γλύτωσε τον Γκουντχάουζ στην γιαφκα που αμέσως μετά σκοτώθηκε ο Ι.Τσιγάντες. Ποιοί ( με γυναικεία φωνή ) τηλεφώνησαν στους Ιταλούς και έδωσαν την γιάφκα Τσιγάντε. ????

Δεν κατέρριψε........................

Γιατί δεν ήταν πιλότος σαμποτέρ ήταν ο Πολωνός! Σωστά το λένε οι φίλοι πιο κάτω παρόλαυτα, όπως γράφει και η Wikipedia γίνεται κάποιος πιλότος, να έχει 600 και πλέον καταρρίψεις στο ενεργητικό του! Μερικοί άσσοι πιλότοι της Luftwaffe κυρίως στο ανατολικό-Ρώσικο μέτωπο, είχαν 600 και πλέον καταρρίψεις, τους έχει με τα ονόματα και φωτογραφίες τους, και πόσες ακριβώς καταρρίψεις είχε ο καθένας τους.

Γιολάντα

Δεν ήταν πιλοτος. Το εργοστάσιο Μαλτσινιοτη ειναι η σημερινή ΠΥΡΚΑΛ. Έκανε τον ζητιανο και κανείς απο τους Γερμανους δεν τον υποπτευονταν. Ο τρόπος που λειτουργουσε η ομαδα δολιοφθορας ηταν πολυ αποτελεσματικος. Εβαζαν στην μηχανη του αεροπλάνου , μικρα σφαιρίδια, με αποτέλεσμα το αεροπλανο μετα απο καποιες ωρες πτήσεις , να σταματάνε οι ελικες.

ΚΑΝΑΤΕ ΗΡΩΑ

ΤΟΝ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΩΝ ΕΓΓΛΕΖΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΡΕΣ! ΕΥΓΕ ΣΑΣ.

tsirko

Υπάρχουν οι πραγματικοί ήρωες, όπως ο Ιβάνωφ, υπάρχουν και οι κατασκευασμένοι όπως ας πούμε ο Μπελογιάννης...

STELIOS

ΗΡΩΑΣ-ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ-ΓΕΝΝΑΙΟΣ ,ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.Δυστυχώς δεν γνώριζα την ιστορία του.Συγχαρητήρια και στους συγγενείς του που χάρη σε αυτούς, δεν ξεχάστηκε .

Τακης

Πολωνός εθνικιστής και εκτελέστηκε στην Καισαριανη??? Έκανε σαμποτάζ σε κινητήρες??? Μήπως εχει και το καλο αιμα??? Πήγε και ο Παυλόπουλος στα εγκαίνια?? Περίεργα πράγματα

tsirko

Διάβαζε και τίποτε άλλο εκτός από ριζοσπάστη, μήπως και εξανθρωπιστείς...

Αισχίνης

Διαβάζει Αυγή και Αυριανή... μιλάμε για εξέλιξη.... από τα δέντρα κατέβηκε και έπιασε πόστο σε σπηλιά.....

Νατ

Τι ακριβώς δεν καταλάβατε;;

Κρις 7

Επιτελους και ενα αρθρο για αληθινους αντιστασιακους και οχι υστεροβουλα πολιτικα σχηματα και μορφωματα. Ψαξτε και θα βρειτε εχει κι αλλους

Μετανάστης Στο Κατάρ

Hρωας Πολωνός και φυσικά εθνικιστής και όχι κομμουνιστής γι'αυτό και είναι παντελώς άγνωστος. Οι σύντροφοι βλέπουν χαραγμένο τον Μοναρχοφασιστικό αετό της Πολωνίας και τις Πολωνικές Εθνικές Σημαίες. Τιμή στους ήρωες της Πολωνίας και στους Πολωνούς ήρωες του Κατύν.

Takis

Ο ορισμος του ηρωα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

podariko01

Στον απόηχο της Πρωτοχρονιάς θα μας απασχολήσει σήμερα μια από τις πιο διαδεδομένες προλήψεις του λαού μας: Το Ποδαρικό...

1
turkey_arthro

Η γενετική σύσταση των Τούρκων - Μερικά στοιχεία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) - Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» και οι τουρκικές απειλές - Νέα στοιχεία για την καταγωγή των Τούρκων και τη γενετική τους σύσταση-Έλληνες και Σλάβοι

46