Άφησε τη δημοσιογραφία και πήρε βραβείο για το καλύτερο ελαιόλαδο

Άφησε τη δημοσιογραφία και πήρε βραβείο για το καλύτερο ελαιόλαδο

Η Ιωάννα Κανελλοπούλου ήταν για χρόνια το πρόσωπο δημοφιλών τηλεοπτικών εκπομπών, αλλά η αγάπη της στις ελιές του παππού της και το όραμα για ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας, την οδήγησαν να καταπιαστεί με το φιλόδοξο σχέδιο «My Precious Olive Tree» με τους κόπους της να ανταμείβονται αποσπώντας το χρυσό βραβείο στο πιο σημαντικό διεθνή διαγωνισμό ελαιόλαδου

Άφησε τη δημοσιογραφία και πήρε βραβείο για το καλύτερο ελαιόλαδο
Το διακριτικό του άρωμα, η πλούσια, καθαρή γεύση του που ισορροπεί το πικρό με το πικάντικο και το χρυσαφένιο του χρώμα χάρισαν στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «My Precious Olive Tree» την υψηλότερη διάκριση στο πιο σημαντικό διεθνή διαγωνισμό ελαιόλαδου στη Νέα Υόρκη. Το πολύτιμο, όπως μαρτυρά το όνομά του, ελαιόλαδο δεν ξεχωρίζει μόνο για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά για τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη «γέννησή» του, καθώς και για το μοναδικό πρόγραμμα… υιοθεσίας ελιάς που χαρίζει σε κάθε λάτρη του ελαιόλαδου τη δυνατότητα να αναλάβει τη φροντίδα ενός ελαιόδεντρου από όποιο σημείο του κόσμου κι αν βρίσκεται. Άλλωστε, για την οικογένεια της δημιουργού του «My Precious Olive Tree», τη δημοσιογράφο Ιωάννα Κανελλοπούλου, τα ελαιόδεντρα αντιμετωπίζονται με τη φροντίδα και την αγάπη που προσφέρει απλόχερα κανείς στα παιδιά. Με σεβασμό, προσοχή και χρόνο μεγάλωσε αυτά τα... αγέρωχα παιδιά ο παππούς της κυρίας Κανελλοπούλου, αφήνοντάς της σπουδαία κληρονομιά την οποία η ίδια επιθυμεί να μοιραστεί με όλους όσους αγαπούν τον υγρό χρυσό της ελληνικής γης. Πώς, όμως, μία δημοσιογράφος, η οποία για χρόνια ήταν το πρόσωπο δημοφιλών εκπομπών, άφησε πίσω της τα τηλεοπτικά πλατό για να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου; Η κα Κανελλοπούλου μιλάει στο protothema.gr για το φιλόδοξο σχέδιό της και αποδεικνύει ότι το πάθος, η όρεξη και ο κόπος να διατηρήσει κανείς ζωντανές τις παραδόσεις, την ιστορία και τις αξίες της οικογένειας, εξελίσσοντας τις και τιμώντας τις, χαρίζει πλούσιους καρπούς όπως αυτοί του ελαιόδεντρου. 



Γιατί αποφάσισες να εγκαταλείψεις τη δημοσιογραφία και να ασχοληθείς με το ελαιόλαδο; Η οικονομική κρίση σε οδήγησε να αναζητήσεις διαφορετικό αντικείμενο;

Κλείσιμο
Η δημοσιογραφία βγήκε από το μυαλό μου όταν έγινα μαμά. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, όμως, επέλεξα να ζήσω στο έπακρο τα πρώτα τους χρόνια, γιατί η δουλειά αυτή είναι πολύ απαιτητική, χωρίς ωράριο συνεπώς έχει μεγάλο κόστος για μια μαμά. Όταν πλέον τα παιδιά μεγάλωσαν και ένιωσα ότι ήρθε η ώρα να ξαναβγώ στην αγορά η κρίση στο χώρο ήταν βαθιά, επομένως στράφηκα εκεί όπου είναι το μέλλον αυτής της χώρας. Στον πρωτογενή τομέα. Οι ελαιώνες των παππούδων και των προπαππούδων μου στον τόπο καταγωγής μου, την Άμπελο Αχαΐας, περίμεναν κάποιον από τη νεότερη γενιά για να φτάσει η φήμη τους στο εξωτερικό!

Ποιο το όραμα πίσω από τη δημιουργία της εταιρίας;

Η εξωστρέφεια. Το όραμα μας όταν αρχίσαμε να σχεδιάζουμε αυτό το πρόγραμμα υιοθεσίας ελιάς ήταν να μοιραστούμε με ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη τον θησαυρό που έχουμε κληρονομήσει και αυτό είναι το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο μας. Επειδή, όμως, για εμάς οι ελιές είναι ένα πολύτιμο δέντρο, θέλαμε να υπάρχει ένα δέσιμο ανάμεσα σε εμάς και τους πελάτες μας. Σκοπός μας είναι οι πελάτες μας να αποτελούν μέρος αυτής της κληρονομιάς, όχι μόνο απολαμβάνοντας το ελαιόλαδο που παράγουμε, αλλά συμβάλλοντας και στη φροντίδα της ελιάς που φέρει το όνομά τους.   



Τι το ξεχωριστό έχει το «My Precious Olive Tree» για να αποσπάσει το χρυσό βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό ελαιόλαδου στη Νέα Υόρκη;

Το «My Precious Olive Tree» είναι ένα ξεχωριστό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Μόλις σε ένα χρόνο από την έναρξη της αξιοποίησης του οικογενειακού μας ελαιώνα, εφαρμόζοντας ελεγχόμενες καλλιεργητικές τεχνικές και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα κρίσιμα στάδια παράγωγης, όπως είναι η συγκομιδή, η έκθλιψη, η αποθήκευση και η τυποποίηση, καταφέραμε, με την συμβολή του εξωτερικού μας συνεργάτη, ειδικού σε θέματα ελαιόλαδου, Κώστα Λύρη , να παράξουμε ένα προϊόν, ασφαλές και ελεγμένο, που σαφώς ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Η ξεχωριστή φροντίδα, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, η σωστή επιλογή του χρόνου συγκομιδής, η φροντίδα στο ελαιοτριβείο και η σωστή τυποποίηση, έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «My Precious Olive Tree», με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και τα άριστα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, κερδίζει τις εντυπώσεις  και τον καταναλωτή. Τα διακριτικά αρώματα και η ισορροπία των αισθήσεων πικρού και πικάντικου του έδωσαν αυτή την ξεχωριστή διάκριση, στον μεγαλύτερο διαγωνισμό του κόσμου, αυτόν της Νέας Υόρκης.

Ποια είναι η διαδικασία της υιοθεσίας δέντρων ελιάς;

Όταν λέμε ότι κάποιος υιοθετεί μια ελιά εννοούμε ότι μέσω μιας ετήσιας συνδρομής αναλαμβάνει τη φροντίδα της, καλύπτει ό,τι ανάγκες μπορεί να έχει κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου η ελιά που φέρει το όνομα του, και ως αντάλλαγμα λαμβάνει στην πόρτα του σπιτιού του το εξαιρετικής ποιότητας και βραβευμένο πλέον ελαιόλαδο που παράγει η ελιά του. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή για μια τόσο πολύτιμη πράξη, και γίνεται μέσω του mypreciousolivetree.com. Γιατί είναι μαγικό αυτό που μπορεί να συμβεί όταν η τεχνολογία υπηρετεί τις ανάγκες της φύσης και βοηθάει να έχουν πρόσβαση στα αγαθά που μας προσφέρει η φύση, άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη!




Ποιο είναι το πλεονέκτημα του ελληνικού ελαιόλαδου σε σχέση με εκείνο άλλων χωρών; Ποια η θέση του στην ξένη αγορά; Ποια η πιο δύσκολη αγορά που το «My Precious Olive Tree» θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει»;

Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι σίγουρα ξεχωριστό ή μπορεί να γίνει ακόμα πιο ξεχωριστό. Στα υπέρ του σίγουρα είναι η ξεχωριστή φροντίδα που μπορεί να δώσει στα δέντρα ο παραγωγός, η όχι μηχανοποιημένη καλλιέργεια και συγκομιδή που με την απαραίτητη τεχνογνωσία μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα σε θέματα ποιότητας. Ο μικρός σχετικά κλήρος «παντρεύεται» άριστα με την άκρως ποιοτική παραγωγή, αρκεί να ακολουθούνται ορθές καλλιεργητικές τεχνικές. Η αυξημένη βιοποικιλότητα ενισχύει την παραγωγή διαφορετικών υψηλής ποιότητας προϊόντων σε μικρές σχετικά αποστάσεις. Συμβαίνει, λοιπόν, ελαιόδεντρα ίδιας ποικιλίας, τα οποία βρίσκονται σε μικρές σχετικά αποστάσεις μεταξύ τους, της τάξης μερικές φορές μερικών εκατοντάδων μέτρων, να παράγουν ελαιόλαδο υψηλών προδιαγραφών, άλλα με διαφορετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Αυτό από μονό του είναι κάτι το ξεχωριστό. Όλες οι αγορές είναι δύσκολες και ενδιαφέρουσες, σημασία έχει το target group το οποίο επιλέγει η κάθε εταιρία και που θεωρεί ότι ταιριάζει στο προϊόν της. Αναμφισβήτητα το «My Precious Olive Tree» απευθύνεται, κυρίως λόγω ποσότητας, σε ένα μικρό καταναλωτικό κοινό που θα μπορέσει να εκτιμήσει τόσο την υψηλή ποιότητα, όσο και τον ξεχωριστό και ασφαλή τρόπο με τον οποίο έχει παραχθεί. Βασική προϋπόθεση για εμάς, έκτος από την ποιότητα αυτή καθεαυτή, που δεν διαπραγματευόμαστε, είναι η ασφάλεια του καταναλωτή, ασφάλεια την οποία  μπορούμε να εγγυηθούμε σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, μέσω των συνεχών έλεγχων και του επιστημονικού προσωπικού που διαθέτουμε. Το «My Precious Olive Tree», απευθύνεται, λοιπόν, στον συνειδητοποιημένο καταναλωτή που ψάχνει ένα ποιοτικό και ασφαλές προϊόν και ο οποίος, ακριβώς λόγω της φιλοσοφίας μας, μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.  




Γιατί η Ελλάδα δε μπορεί να αξιοποιήσει τον «υγρό χρυσό» της, αλλά αντιθέτως το ελαιόλαδο καταλήγει χύμα στην Ιταλία για να εξαχθεί στη συνέχεια ως ιταλικό;

Νομίζω ότι είναι προφανές, εκτός από ορισμένες μεγάλες εταιρίες που έχουν την δυνατότητα συγκέντρωσης  τεράστιων ποσοτήτων ελαιόλαδου, οι περισσότερες μονάδες έχουν μικρές ή μεσαίες ποσότητες στα χέρια τους. Υπάρχει πολλές φορές αδυναμία κάλυψης μεγάλων αλυσίδων του εξωτερικού, με τις απαιτούμενες ποσότητες. Από την άλλη μεριά, ας μην ξεχνάμε ότι υστερούμε στην προώθηση του εμφιαλωμένου ελαιόλαδου, σε αντίθεση με τις δυναμικές χώρες, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία. Προσπάθειες γίνονται και πολλές φορές είναι και αξιόλογες, άλλα δεν αρκούν. Για τον μέσο παράγωγο είναι πιο εύκολο και επικερδές πολλές φορές να διακινήσει χύμα το ελαιόλαδο και να πληρωθεί μια σχετικά καλή ή λιγότερο καλή τιμή, αμέσως μετά την παράγωγη, πάρα να μπει στην διαδικασία μιας αμφίβολης  τυποποίησης, που δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί.

Ποιες οι δυσκολίες, τα εμπόδια -γραφειοκρατικά και μη- που αντιμετωπίζει ένας παραγωγός στην δημιουργία και την εξαγωγή του ελληνικού ελαιόλαδου;

Τα εμπόδια είναι πολλά. Εάν καταφέρει και ξεπεράσει τα αμιγώς παραγωγικά, θα αντιμετωπίσει μια πληθώρα εμποδίων, από την σύσταση εταιρίας, μέχρι ακόμα και αυτήν της ορθότητας της ετικέτας. Κανείς δεν είναι ειδικός και δυστυχώς ελάχιστοι είναι αυτοί, που γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τα θέματα τυποποίησης, ακόμα δε περισσότερο, αυτά της πώλησης. Ακόμα  λιγότεροι είναι αυτοί που απευθύνονται σε ειδικούς νομίζοντας ότι μπορούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους. Η τήρηση της νομοθεσίας, όσο απλή και αν μοιάζει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν υπάρχει σαφής κωδικοποίηση και κάθε ένας είναι υποχρεωμένος να ψάξει μονός του όλους τους νόμους, προκειμένου να είναι κατοχυρωμένος απέναντι στο κράτος και στον πελάτη του. Σε κάθε περίπτωση, για την διακίνηση ελαιόλαδου πρέπει να συσταθεί και ανάλογη εταιρία. Όλοι γνωρίζουμε τους χρόνους και την γραφειοκρατία που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Αναλογιζόμαστε, λοιπόν, τους χρόνους και την εργασία και τις δυσκολίες που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα.



Ποια η ιδέα πίσω από το μπουκάλι και το λογότυπο; Μία ιδιαίτερη συσκευασία και ένα ξεχωριστό λογότυπο ευνοούν τις πωλήσεις;

Όλο το project είναι βασισμένο στο συναίσθημα, στο γεγονός ότι αυτές οι ελιές ήταν και είναι πολύτιμες για την οικογένειά μας, είναι μια σπουδαία κληρονομιά των παππούδων μας που θέλουμε να την μοιραστούμε με όποιον έχει την ίδια αγάπη για αυτές. Έτσι, λοιπόν, βάλαμε κάτι από παραμύθι στο λογότυπο έχοντας μια ελιά κάτω από δύο αστέρια, και χρησιμοποιήσαμε το χρυσό χρώμα, καθώς το ελαιόλαδο είναι όχι μόνο υγρός χρυσός, αλλά και ο θησαυρός της οικογένειας μας. Οι πωλήσεις πάντα ευνοούνται όταν ένα καλό προϊόν συνοδεύεται και από μια καλή συσκευασία, άλλωστε ζούμε στην εποχή της εικόνας. Ο συνδυασμός όμως του καλού packaging με την κορυφαία ποιότητα ελαιολάδου μπορούν να απογειώσουν ένα brand.

Ποιο το επόμενο βήμα; Στόχος είναι η διείσδυση στις ξένες αγορές, η διεύρυνση στην Ελλάδα, η λιανική, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια;  

Η αλήθεια είναι ότι μας πρόλαβαν οι εξελίξεις και το βραβείο ήρθε λίγο πριν λανσαριστεί το project. Σε πολύ λίγο το mypreciousolivetree.com θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί όλους εκείνους που θέλουν να γίνουν μέρος μας. Ευχή όλων μας είναι όλες οι ελιές του ελαιώνα μας να υιοθετηθούν από ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη που θα αγαπήσουν την ελιά τους όπως εμείς και θα απολαμβάνουν κατευθείαν από το χωράφι στο τραπέζι τους το μοναδικό αυτό ελαιόλαδο που παράγουν!



*Με σπουδές στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ του Παντείου, αλλά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Σιένα, η γοητευτική Ιωάννα Κανελλοπούλου, μεταξύ άλλων, υπήρξε για αρκετά χρόνια «ταχυδρόμος» στην τηλεοπτική εκπομπή «Πάμε Πακέτο», ενώ παρουσίασε τη μουσική εκπομπή «Mega Star» στο Mega, αλλά και την εκπομπή υγείας και διατροφής «Θέμα διατροφής» στο Σκάι. Έχει δύο παιδιά, τον Σίμο και την Γλυκερία και παρότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, πέρασε τα περισσότερα καλοκαίρια της παιδικής της ηλικίας στην Άμπελο Αχαΐας, μαζί με τους αγρότες παππούδες του, μαθαίνοντας από κοντά την αξία του ελληνικού ελαιόλαδου. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης