Chateau Sainte Marguerite: Το ροζέ «διαμάντι» της Προβηγκίας και η συμφωνία των εκατομμυρίων ευρώ

Chateau Sainte Marguerite: Το ροζέ «διαμάντι» της Προβηγκίας και η συμφωνία των εκατομμυρίων ευρώ

Το deal με την Pernod Ricard που εκτόξευσε την δυναμική του κτήματος, οι γιοι που πήγαν κόντρα στον πατέρα, οι ευλογημένοι αμπελώνες και το νέο οινοποιείο

sainte_marg
Είναι μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα, στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 και στους αμπελώνες της Λα Λοντ Λε Μορ που ανήκουν στο Chateau Sainte Margeurite, ο Ζαν Πιέρ Φαγιάρ βλέπει τους δύο γιους του, τον Ολιβιέ και τον Έντσο να μαζεύουν σταφύλια.

Είναι μεσημέρι γύρω στα τέλη του Αυγούστου, τότε που η αφόρητη ζέστη της καλοκαιρινής ραστώνης στην Προβηγκία, αρχίζει κάπως να υποχωρεί και οι δύο πιτσιρικάδες δουλεύουν χαλαρά.

Είναι ακόμη παιδιά, όμως μεγαλώνοντας θα αγαπήσουν αυτό το πανέμορφο κτήμα με το ιδιαίτερο terroir, που έχει τη δυνατότητα να παράγει εξαιρετικά κρασιά.

al21_csm_archi_paysage_036_WEB
J2-ChateauStMargueriteDomaine_0018
J1-ChateauStMarguerite_0713


Τρεις δεκαετίες μετά από εκείνο το καλοκαίρι της αθωότητας, ο Ολιβιέ Φαγιάρ μαζί με τα αδέρφια του, τον Έντσο και τη Σεγκολέν οδηγούν το εμβληματικό ροζέ οινικό «διαμάντι» τους, σε νέα μονοπάτια.

Το «φλερτ» με τον κολοσσό των αλκοολούχων ποτών Pernod Ricard, διήρκησε κάποιους μήνες πριν ανακοινωθεί η συμφωνία που ολοκληρώθηκε τον περσινό Φεβρουάριο, και ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με αυτή η Pernod Ricard απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο του εμβληματικού κτήματος, με τίμημα που παραμένει άγνωστο αλλά οι γνώστες της αγοράς το αποτιμούν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, ο Ολιβιέ Φαγιάρ και ο αδερφός του Έντσο, είχαν κάθε λόγο να χαμογελούν μετά τις υπογραφές δίπλα στους Αλεξάντερ Ρικάρ και τον Ζεράρ Ζιρό, αμφότεροι στελέχη του πολυεθνικού κολοσσού.

Κλείσιμο
al21_csm_archi_paysage_187_WEB
Alexandre_RICARD_-_Olivier_FAYARD_-_Enzo_FAYARD_-_Cesar_GIRON_2
Alexandre Ricard - Olivier Fayard - Enzo Fayard - Cesar Giron
J1-ChateauStMarguerite_0212


Κατάφεραν με πολλή δουλειά να φτιάξουν ένα από τα καλύτερα ροζέ κρασιά της Προβηγκίας, εκεί που άρχισαν όλα για το συγκεκριμένο είδος, που έγινε τάση εδώ και αρκετά χρόνια.

Μόνο που για να γίνει αυτό χρειάστηκε να κοντραριστούν με τον πατέρα τους, ο οποίος όταν το 1955 αγόρασε το κτήμα, ήθελε να παράγει μόνο κόκκινο κρασί.

Οι δύο γιοί του όμως μεγαλώνοντας και αφού σπούδασαν το αντικείμενο διαπίστωσαν την δυναμική που είχε το terroir του κτήματος τους για να παράγουν εξαιρετικό ροζέ.

Παρά την διαφωνία που προέκυψε με τον αρχηγό της οικογένειας, κατάφεραν να περάσει η δική τους άποψη, έστω και αν ο Ζαν Πιέρ στεναχωρήθηκε λίγο από την απόφαση των τέκνων του.

J1-ChateauStMarguerite_0267
J1-ChateauStMarguerite_0447
J1-ChateauStMarguerite_0496


Μια στεναχώρια που μετριάστηκε αρκετά πάντως, αφού κάποια κομμάτια των αμπελώνων εξακολουθούν ακόμη να βγάζουν το αγαπημένο του κόκκινο, το Les Fantastiques Rouge.

«Το κάνουμε περισσότερο για να χαίρεται ο πατέρας μας, που ήταν πάντα οπαδός της ρήσης ότι μόνο το “κόκκινο” είναι κρασί» θα μου πει χαμογελώντας ο Ολιβιέ κάποια στιγμή, ενώ βρισκόμαστε στους αμπελώνες που βγάζουν το «ροζέ» διαμάντι της Προβηγκίας.

J1-ChateauStMarguerite_0529
J1-ChateauStMarguerite_0725


Πάθος για το κρασί

Η συμφωνία με την Pernod Ricard αναμένεται να δώσει μια άλλη ώθηση σε αυτό το ιστορικό κτήμα που η ύπαρξή του διαπιστώνεται πρώτη φορά στους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Το 1929 απέκτησε την σημερινή του μορφή μέσα στην καρδιά της ευλογημένης Προβηγκίας και το 1955 χαρακτηρίστηκε Cru Classe, ένα μόλις από από τα 18 κτήματα που πήραν τον τίτλο.

Το καινούργιο οινοποιείο είναι ένα πανέμορφο κτήριο, απόλυτα εναρμονισμένο αισθητικά με το κοντινό δάσος και η ξενάγηση αποδείχτηκε μια εμπειρία από αυτές που εντυπώνονται στο μυαλό και στους γευστικούς κάλυκες.

J2-ChateauStMargueriteDomaine_0056
J2-ChateauStMargueriteDomaine_0095
J2-ChateauStMargueriteDomaine_0188


Δεν είναι και λίγο να δοκιμάζεις από το βαρέλι τη νέα σοδειά λίγους μήνες πριν κυκλοφορήσει, με τον Έντσο να σερβίρει με ένα δοκιμαστικό σωλήνα το ποτήρι σου και να ρωτάει τι γεύσεις σου βγάζει το κρασί.

Είναι αυτός που ξυπνάει χαράματα για να περιδιαβεί τους αμπελώνες των 2000 στρεμμάτων, να ελέγξει ότι όλα είναι καλά και να συνεννοηθεί με τον Ολιβιέ, που έχει αναλάβει πλέον τα ηνία του κτήματος μαζί του και με τη Σεγκολέν.

Το δεαλ με την Pernod Ricard έφερε και την εξαγορά κάποιων αμπελώνων στην περιοχή, για την παραγωγή του Symphonie Rose αφού στόχος είναι το Sainte Marguerite να εδραιωθεί πλέον εκτός Γαλλίας και Αμερικής, κυρίως στην Ευρώπη.

Η τρέλα με το ροζέ κρασί, ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι καλά κρατεί γι’ αυτό και εταιρίες-κολοσσοί στα αλκοολούχα όπως η Moet Hennesy και η Pernod Ricard επενδύουν πλέον σε δυνατές ετικέτες της Προβηγκίας.

j2-EstagnolPlage_0088
j2-EstagnolPlage_0102
j2-EstagnolPlage_0295


Και το Sainte Marguerite είναι αναμφίβολα ένα εμβληματικό ροζέ, ειδικά το Les Fantastiques του 2020, που είναι σύμφωνα με τους ειδικούς το κορυφαίο που παράγεται από το οινοποιείο.

Είναι αυτό που μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει ως ένα αριστοκρατικό ροζέ, το οποίο οι μυημένοι στο είδος παραγγέλνουν στη Μύκονο κάθε καλοκαίρι μόλις το εντοπίσουν.

Ο Ολιβιέ Φαγιάρ μου λέει ότι μετά την συμφωνία νέες προκλήσεις ανοίγονται για το κτήμα που λάτρεψαν οι γονείς του, όταν το αντίκρισαν για πρώτη φορά.

Το λάτρεψε και αυτός μαζί με τα αδέρφια του από μικρά παιδιά, όταν χάνονταν παίζοντας στους αμπελώνες και σε αυτό το ιδιαίτερο terroir, το γεμάτο από πηλό, σχιστόλιθο και χαλαζία.

Olivier_Fayard_1
Olivier Fayard
Olivier_Fayard_Enzo_Fayard_Sigolene_Ramecourt
Olivier Fayard, Enzo Fayard, Sigolene Ramecourt


Εκεί όπου οι ερυθρές ποικιλίες Grenach Rouge, Cinsault, Syrah και η λευκή Rolle είναι αυτές που πιστώνονται τις οργανικές και vegan ετικέτες του Sainte Marguerite.

Λένε ότι στην Προβηγκία, ειδικά το καλοκαίρι όταν ο χρόνος σταματάει να υπάρχει μετά το μεσημέρι και λίγο πριν δύσει ο ήλιος μια, δύο, μπορεί και περισσότερες φιάλες ροζέ είναι η απόλυτη επιλογή.

Ειδικά αν βρίσκεσαι στην Cap d’ Antibes ή στο Saint Tropez επιβάλλεται τρόπο τινά να πιεις τα «vins de soif» όπως αποκαλούν τα ροζέ οι Γάλλοι, δηλαδή τα «κρασιά που ξεδιψούν».


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023, Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις 25 Ιουνίου κρίνεται ποιος θα είναι πρωθυπουργός και όχι ποιος θα κάνει αντιπολίτευση

Αίγυπτος: Το πρόσωπο του βασιλιά Τουταγχαμών «αποκαλύπτεται» για πρώτη φορά μετά από 3.300 χρόνια

Ηλεία: Πέθανε η Νίκη, το σκυλί που βρέθηκε σκελετωμένο και αλυσοδεμένο στη Ζαχάρω

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης