Κένεθ Νόιε: Από τη ληστεία του αιώνα με λεία 26 εκατ. λίρες, στην αναζήτηση ενοικιαστή βίλας στην Ισπανία

Κένεθ Νόιε: Από τη ληστεία του αιώνα με λεία 26 εκατ. λίρες, στην αναζήτηση ενοικιαστή βίλας στην Ισπανία

Κανείς δεν γνώριζε μέχρι σήμερα την ταυτότητα του ιδιοκτήτη της βίλας που νοικιάζεται για 1,7 εκατ. λίρες

brinks_mat_xr
Ο διαβόητος Βρετανός κακοποιός, που έσπρωξε στην αγορά τα κλοπιμαία της ληστείας του Brink's-Mat, Κένεθ Νόιε, νοικιάζει την βίλα του στην Ισπανία αξίας 1,7 εκατομμυρίων λιρών - εκεί όπου κρύφτηκε όταν τον αναζητούσε η αστυνομία για τη δολοφονία του 21χρονου Στέφεν Κάμερον, στον αυτοκινητόδρομο M25 το 1996- σε ανυποψίαστους Βρετανούς και όχι μόνον. Ο Νόιε, 75 ετών σήμερα, αγόρασε τη βίλα στην Costa de la Luz έναντι 250.000 λιρών. Τώρα βρήκε τον νόμιμο τρόπο να κερδίζει τρελά χρήματα. Χρησιμοποιεί τον γιο του, Μπρεττ, για να προωθήσει το ακίνητο με θέα σε μια υπέροχη παραλία με χρυσή άμμο κοντά στη μικρή ψαράδικη πόλη Barbate, όπου συνελήφθη σε ένα εστιατόριο μετά από ανθρωποκυνηγητό που διήρκεσε περισσότερα από δύο χρόνια.

H ληστεία του Brink's Mat

Η ληστεία του Brink's-Mat έγινε στο Heathrow International Trading Estate στο Λονδίνο στις 26 Νοεμβρίου 1983 και ήταν μια από τις μεγαλύτερες ληστείες στη βρετανική ιστορία. 26 εκατομμύρια στερλίνες (που ισοδυναμούν με 93,3 εκατομμύρια λίρες το 2021) χρυσός, διαμάντια και μετρητά κλάπηκαν από μια αποθήκη που διαχειριζόταν η Brink's-Mat, μια πρώην κοινοπραξία μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας ασφαλείας Brink's και της εταιρείας MAT με έδρα το Λονδίνο . Ο χρυσός ήταν ιδιοκτησία της Johnson Matthey Bankers Ltd. Χαρακτηρίστηκε ως «το έγκλημα του αιώνα»

Britains biggest Armed Robbery, Brinks Mat


Ο Μίκυ ΜακΑβόϊ και ο Μπράιαν Ρόμπινσον καταδικάστηκαν για την ένοπλη ληστεία. Το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού δεν ανακτήθηκε ποτέ. Η Lloyd's του Λονδίνου πλήρωσε τις τεράστιες αποζημιώσεις και αρκετοί θάνατοι από πυροβολισμούς έχουν συνδεθεί με την υπόθεση.

Κλείσιμο
Η ληστεία Brink's-Mat έγινε στις 06:40 στις 26 Νοεμβρίου 1983 όταν έξι ένοπλοι ληστές εισέβαλαν στην αποθήκη Brink's-Mat, κοντά στο αεροδρόμιο Heathrow στο Δυτικό Λονδίνο. Η συμμορία κατάφερε να μπει στην αποθήκη με τη βοήθεια του φύλακα ΄Αντονι Μπλακ, ο οποίος ήταν συνένοχος στη ληστεία. Μόλις μπήκαν μέσα, έριξαν βενζίνη στο προσωπικό και τους απείλησαν με αναμμένο σπίρτο αν δεν αποκάλυπταν τους συνδυασμούς του θησαυροφυλακίου. Οι ληστές νόμιζαν ότι επρόκειτο να κλέψουν περίπου τρία εκατομμύρια ισπανικές πεσέτες (περίπου 1 εκατομμύριο λίρες) σε μετρητά, αλλά αντίθετα βρήκαν τρεις τόνους (3.000 κιλά) καθαρού χρυσού έξω από το κύριο θησαυροφυλάκιο σε 6.840 ράβδους, μέσα σε 76 χαρτόκουτα! Ο χρυσός είχε αποθηκευτεί στην αποθήκη κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν μεταφερθεί στο Χονγκ Κονγκ την επόμενη μέρα. Επιπλέον, έκλεψαν διαμάντια συνολικά 1.000 καρατίων και 250.000 δολάρια σε ταξιδιωτικές επιταγές. Η συνολική τους λεία τότε ήταν 26 εκατομμύρια λίρες (που ισοδυναμεί με 93,3 εκατομμύρια λίρες  το 2021[1]) σε αξία χρυσού, διαμαντιών και μετρητών.΄Ηταν ξ μεγαλύτερη ληστεία στη βρετανική ιστορία που έχει πλέον δραματοποιηθεί στη σειρά του BBC «The Gold».

Ποιος είναι ο Κένεθ Νόιε

Γεννημένος σε μια μικρή πόλη του Κεντ το 1947, ο Κένεθ Νόϊε έδειξε την κλίση του προς την παραβατικότητα από μικρός. Στα πέντε, η μητέρα του τον έπιασε να κλέβει χρήματα από το ταμείο σε ένα υποκατάστημα του Woolworths ενώ μιλούσε με έναν πωλητή. Στο σχολείο έκανε bullying στους συμμαθητές του, στους οποίους μάλιστα «πουλούσε προστασία» με χρηματικά και άλλα ανταλλάγματα. Παράτησε το σχολείο στα 15 του. Επειδή πούλησε κλεμμένα ποδήλατα, αφού είχε αλλάξει την εμφάνισή τους και διέπραξε και άλλα μικροαδικήματα, πέρασε ένα χρόνο σε αναμορφωτήριο.

Πήρε στη συνέχεια «προαγωγή» και έγινε πληροφοριοδότης της αστυνομίας για πολλά χρόνια. Ο Νόϊε είχε αρχίσει να συνδέεται με διεφθαρμένους αξιωματικούς από τη στιγμή που συνελήφθη για διακίνηση κλοπιμαίων το 1977. Αθωώθηκε το 1985 για τη δολοφονία ενός αστυνομικού στο χώρο του σπιτιού του και καταδικάστηκε το 1986 για διακίνηση κλοπιμαίων από τη ληστεία στο Brink's-Mat, σε 14 χρόνια φυλάκιση εκ των οποίων εξέτισε τα οκτώ χρόνια. Ο Nόϊε είχε λιώσει μεγάλο μέρος του χρυσού της λήστείας Brink's-Mat και τον ανακάτεψε με χάλκινα νομίσματα σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει την προέλευσή του, αν και 11 ράβδοι χρυσού από τη ληστεία βρέθηκαν κρυμμένες στο σπίτι του. Ενώ ήταν σε άδεια από τη φυλακή δολοφόνησε τον 21χρονο Στέφεν Κάμερον, στον αυτοκινητόδρομο M25 το 1996, επειδή εξοργίσθηκε μαζί του. Έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο και ταξίδεψε μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Καραϊβικής για δύο χρόνια προτού τελικά τον πιάσουν στην Ισπανία. Αποφυλακίσθηκε το 2019.

Kenny Noye: Britain's Most Notorious Gangster


Στη μεγάλη ληστεία ο Νόϊε ήταν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στο «ξέπλυμα» μιας τεράστιας ποσότητας κλεμμένου χρυσού. Ενώ διερευνούνταν για τη συμμετοχή του στο έγκλημα, ο Νόϊε μαχαίρωσε θανάσιμα τον αστυνομικό ντετέκτιβ Τζον Φόρνταμ, ο οποίος συμμετείχε στην αστυνομική ομάδα που παρακολουθούσε το σπίτι του – τον έπιασε να κρύβεται στον κήπο. Αθωώθηκε για τη δολοφονία για λόγους αυτοάμυνας τον Δεκέμβριο του 1985, αλλά κρίθηκε ένοχος τον Ιούλιο του 1986 για το ξέπλυμα. Μετά την καταδίκη του στο δικαστήριο, φώναξε στους δικαστές : «Ελπίζω να πεθάνετε όλοι από καρκίνο».

Η σύλληψη του «αγαθού συνταξιούχου»

Ο Νόϊε έμενε στη βίλλα στην Ισπανία όταν συνελήφθη από Βρετανούς αστυνομικούς για τη δολοφονία του Κάμερον το 1998. ΄Ετρωγε με μια νεαρή στο εστιατόριο El Campero, σε απόσταση 20 λεπτών με το αυτοκίνητο από τη βίλα, όταν οι αστυνομικοί του όρμησαν μέσα στο εστιατόριο. Ένας πρώην σερβιτόρος που θυμάται τη σύλληψη, ανέφερε πώς ένας αστυνομικός πήδηξε πάνω στον Νόϊε και τον κράτησε στο έδαφος, φωνάζοντας «Είμαι αστυνομικός, μείνε πίσω» . Και συνέχισε : «Μόνον την επόμενη μέρα, όταν έφτασε ο Τύπος, έμαθα ότι ο άνδρας που μου είπε ότι ήταν ένας ημισυνταξιούχος οικοδόμος που είχε βγάλει τα χρήματά του από κατασκευές στην Τενερίφη ήταν ένας καταζητούμενος δολοφόνος. Έμεινα έκπληκτος. Πίστευα ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να είχε συμβεί θα ήταν να είχε απατήσει τη γυναίκα του. Ερχόταν εδώ τακτικά με μια νεότερη γυναίκα. ΄Αφηνε γενναιόδωρα φιλοδωρήματα και το αγαπημένο του πιάτο ήταν ένα ακριβό κομμάτι τόνου σβησμένο με λευκό κρασί». Η σύλληψη έγινε μια ημέρα αφότου η φίλη του Στέφεν Κάμερον, Ντανιέλ Κέιμπλ, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας αναγνώρισε τον Νόϊε ως τον δράστη, στο πλαίσιο μυστικής επιχείρησης μετά από μια ανώνυμη πληροφορία ότι ο Νόϊε κρυβόταν στην περιοχή.

Διαθέσιμος σε AirBnb ο «ισπανικός παράδεισος» του γκάνγκστερ

Ο Νόϊε, που τώρα είναι ελεύθερος μετά από 21 χρόνια φυλάκισης για τη δολοφονία του Στέφεν, νοικιάζει τη βίλλα του στο AirBnB, αλλά επίσης τη διαθέτει προς πώληση για 1,7 εκατομμύρια λίρες.

Η βίλα, σκαρφαλωμένη ψηλά σε ένα λόφο με θέα στην όμορφη παραλία Atlanterra κοντά στο ήσυχο χωριό Zahara de los Atunes, εμφανίζεται ως μη διαθέσιμη τους μήνες αιχμής Ιουλίου και Αυγούστου, με μια διαμονή δύο εβδομάδων να κοστίζει πάνω από 13.000 λίρες. Εκτός σεζόν είναι βέβαια πιο οικονομική, μόλις 2.600 λίρες την εβδομάδα...

Η βίλα γλίτωσε την κατάσχεση, βάσει του νόμου περί προϊόντων εγκλήματος επειδή ήταν εκτός δικαιοδοσίας της Βρετανίας. Βέβαια Η αστυνομία υποπτεύεται ότι ο Νόϊε αγόρασε την βίλλα στην Ισπανία με μερικά από τα έσοδα από τη ληστεία του Brink's-Mat, αλλά προφανώς δεν μπόρεσε να το αποδείξει, αφού ο Νόϊε είχε μια νόμιμη επιχείρηση-βιτρίνα.

brinks_mat_in__1_
brinks_mat_in__2_
brinks_mat_in__3_
brinks_mat_in__4_
brinks_mat_in__5_


Το σπίτι φρόντιζαν οι γιοι του όσο ήταν στη φυλακή, με τους δυο τους να ξοδεύουν 150.000 λίρες για την ανακαίνισή του. Η μονοκατοικία, που περιγράφεται στο Airbnb ως «ιδιωτική οικογενειακή βίλα με εκπληκτική θέα στη θάλασσα» διατίθεται στην αγορά για έως και 12 άτομα και διαθέτει μεγάλη πισίνα, έξι υπνοδωμάτια και τρία μπάνια καθώς και χώρο στάθμευσης για έξι αυτοκίνητα. Η διαδικτυακή του ανάρτηση περιγράφει τη βίλλα ως «ιδανικά τοποθετημένη στην πλαγιά του βουνού με εκπληκτική θέα στις οδούς του Ατλαντικού και το Μαρόκο. Το ακίνητο είναι μεγάλο με έξι μεγάλα υπνοδωμάτια όλα με υπέροχη θέα.'

Σύμφωνα με την MailOnline, το σπίτι είναι καταχωρημένο στο όνομα μιας ισπανικής εταιρείας, αν και ο ιδιοκτήτης του είναι Άγγλος. ΄Όπως αναφέρει άτομο από την περιοχή: «Ο γιος του Νόϊε, ο Μπρετ, παρουσιάζεται ως ιδιοκτήτης. Ωστόσο, λέει στα κοντινά του πρόσωπα ότι ο πατέρας του είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης, αλλά δεν φαίνεται νομικά να σχετίζεται με το σπίτι λόγω αυτού που είναι».

Οι περισσότερες από τις 17 κριτικές παραθεριστών είναι θετικές, με έναν Βρετανό τουρίστα να την περιγράφει ως «άνετη βίλα σε μια αξεπέραστη τοποθεσία».

Αλλά μια Γαλλική οικογένεια, που νοίκιασε τη βίλα πέρυσι και δεν γνώριζε ότι με την κριτική τους «έθαβαν» το πρώην καταφύγιο ενός από τους πιο διαβόητους γκάνγκστερ της Βρετανίας, παραπονέθηκε ότι η πισίνα ήταν πράσινη όταν έφτασαν και ήταν τόσο «βρώμικη που δεν μπορούσαν να δουν στον πάτο της». Είπαν ότι υπήρχε μούχλα μέσα στη βίλλα, λεκέδες στα σεντόνια και διαρροή νερού στην κουζίνα και ισχυρίστηκαν ότι ο οικοδεσπότης έδειξε «κακή πίστη» όταν του ανέφεραν τα ελαττώματα. ΄Εγραψαν μια καταδικαστική κριτική αφού έφυγαν νωρίτερα με επιστροφή χρημάτων μετά από συζητήσεις με την Airbnb: «Ο οικοδεσπότης πρέπει να φτιάξει το σπίτι του. Μην τον υπολογίζετε αν έχετε πρόβλημα γιατί δεν είναι εκεί. Στην καταχώρισή του το μόνο αληθινό είναι η θέα που προσφέρει το σπίτι του ».

Μάλλον οι επόμενες κριτικές της βίλλας και της φιλοξενίας, μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας του πραγματικού ιδιοκτήτη, θα είναι διθυραμβικές…

Ειδήσεις σήμερα:

Τα 19 επιδόματα που επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Σάρον Στόουν: «Πήγα στο νοσοκομείο και είπα αν είναι καρκίνος, πάρτε και τα δύο μου στήθη»

Η μυστηριώδης «Μαρία Τσάλλα», ο κατάσκοπος-σύζυγος στη Βραζιλία και η διαφυγή στη Μόσχα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης