Τι έβλεπε ο οδηγός ενός αθηναϊκού ταξί τη δεκαετία του '30

Τι έβλεπε ο οδηγός ενός αθηναϊκού ταξί τη δεκαετία του '30

Πως κυλούσε η βάρδια ενός οδηγού ταξί στην Αθήνα του μεσοπολέμου

sitaras_for_21_jan_2022_photo_1_
Ας ασχοληθούμε σήμερα με τη συμπαθή τάξη των ταξιτζήδων, παρακολουθώντας την καθημερινή διαδρομή ενός από αυτούς

Είναι η ώρα 9 το πρωί. Ο ταξιτζής μας μόλις έχει βγάλει το αμάξι του από το γκαράζ. Προχωρεί σιγά-σιγά την οδό Πατησίων. Από μια πάροδο εμφανίζεται βιαστικός, ένας νεαρός άψογης εμφάνισης.
-Σοφέρ στάσου!
Ο οδηγός φρενάρει και σταματά. Ο νεαρός ρίχνεται στο ταξί και δίνει την διαταγή.
-Γρήγορα στην Ομόνοια.
sitaras_for_21_jan_2022_photo_2_
Κλείσιμο

Ο σοφέρ «πατάει βενζίνα». Συγχρόνως, όμως μέσα από το μικρό καθρέφτη που έχει στερεωμένο πλάι στο παρ-μπριζ, ακριβώς απάνω από το βολάν, περιεργάζεται τον πρώτο πελάτη.

Είναι ο νεαρός υπάλληλος τραπεζικού η ιδιωτικού γραφείου η της μεγάλης ξένης επιχείρησης, ο οποίος έχει ξενυχτίσει ποιος ξέρει σε ποιο ντάνσιγκ η σε πιο φιλικό σπίτι παίζοντας πόκερ. Επωφελείται των λίγων στιγμών του ταξιδιού του για να φτιάξη την γραβάτα του και να προετοιμάσει την δικαιολογία που θα πει στον προϊστάμενο του για την καθυστέρηση.

Το αυτοκίνητο πέρασε την Ομόνοια και έχει μπει στην Αιόλου. Ο υπάλληλος όμως δεν πρέπει να φτάσει έως την πόρτα της Τράπεζας η του γραφείου με ταξί. Ποιος ξέρει; Κάποια ανεπιθύμητη συνάντηση με τον προϊστάμενο του, κατά τη στιγμή της εξόδου του από το ταξί, μπορεί να γεννήσει την εντύπωση άνετης οικονομικής ζωής, πράγμα που ασφαλώς θα συντελέσει στην ματαίωση της αναμενόμενης αύξησης.

Εφ’ ό και η διαταγή προς τον σοφέρ:

-Στρίψε εδώ στην πάροδο αριστερά και στάσου.
Ο σοφέρ συμμορφώνεται.
-Πόσα γράφει το ρολόι σου;
-Δεκατρείς δραχμές κύριε.
-Να’ πάρε δεκαπέντε.

***

Λίγα μέτρα παρά πέρα ένας χονδρός ξυρισμένος και καλοντυμένος κύριος φωνάζει:

-Ταξί! Ταξί!
Ο ταξιτζής φρενάρει. Λόγω όμως της κεκτημένης ταχύτητος, σταματά δύο βήματα παρά κάτω. Ο χονδρός κύριος φαίνεται θυμωμένος γι’ αυτό. Παρ’ όλα αυτά πλησιάζει και μπαίνει μέσα.
-Στον Βοτανικό σε παρακαλώ, και όσο μπορείς πιο γρήγορα!
sitaras_for_21_jan_2022_photo_3_

Ο σοφέρ υπακούει και εξετάζει συγχρόνως το νέο πελάτη. Είναι κι’ αυτός βιαστικός, ακόμα πιο βιαστικός από τον προηγούμενο. Αυτός όμως ίσως να έχει περισσότερο δίκιο. Είναι ο επιχειρηματίας που έχει κάποιο εργοστάσιο, κάποια επιχείρηση σ’ ένα απομακρυσμένο σημείο της πρωτεύουσας και βιάζεται να δώσει εντολές στους υφισταμένους του.

Σε όλο το ταξίδι καμιά κουβέντα. Είναι απορροφημένος σε υπολογισμούς και σκέψεις. Ο λογαριασμός του ταξί πληρώνεται με την επί πλέον στερεότυπη και μετρημένη δραχμή του νοικοκύρη εργοστασιάρχη για πουρμπουάρ.

***

Η ώρα είναι τώρα 12 ½ και το ταξί κατευθύνεται προς την οδό Ερμού. Είναι η ώρα της γυναικείας πελατείας, της πιο πολύτιμης και ανοιχτόχερης πελατείας. Η κομψή κυρία δεν αργεί να φανεί. Γούνινο παλτό, μακιγιαρισμένο προσωπάκι, κομψό ποδαράκι, συνοδεύεται από μια άλλη αιθέρια υπαρξούλα. Είναι οι κυρίες που επιστρέφουν από τα ψώνια. Έχουν τσακιστεί κυριολεκτικά από το πρωί. Μα έχουν επιτύχει στις αγορές. Η μεταξωτή βραδινή τουαλέτα βρίσκεται τυλιγμένη στο μικρό πακέτο...
-Σοφέρ, στην οδό Πατησίων!

Ο οδηγός υπακούει μετά μειδιάματος. Κοντά στο Μουσείο νέα διαταγή:

-Στάσου εδώ δεξιά! Στο πεζοδρόμιο!
Οι κυρίες μπαίνουν σε ένα φιλικό σπίτι για «μια στιγμή». Όταν βγούνε, έχουν περάσει τρία τέταρτα της ώρας!
-Σοφέρ, συνέχισε! Ολόισια!
Ο οδηγός υπακούει. Το ρολόι τώρα γράφει 52 δραχμές! Με το πλούσιο πουρμπουάρ ο λογαριασμός θα φθάσει ασφαλώς το εβδομηνταπεντάρι. Αλλά δεν βαριέσαι,μήπως αυτές θα πληρώσουν;

***

Δύο παρά τέταρτο η ώρα. Μια παρέα από τρείς μεσήλικες σταματά το ταξί στην οδό Κοραή. Η λιακάδα είναι προκλητική. Η συντροφιά φαίνεται ευχαριστημένη. Ο περισσότερο γελαστός από τους άλλους δίνει την διαταγή.
-Σοφέρ, τράβα στο Παλαιό Φάληρο.
Και συνεχίζει αποτεινόμενος προς τους άλλους:
-Εγώ βρε παιδιά, θα σας κάνω σήμερα το τραπέζι. Η δουλειά εκείνη τελείωσε! Επομένως θα το γλεντήσουμε!
Είναι ο εργαζόμενος στο χρηματιστήριο εργένης, του οποίου το πρωινό πήγε καλά, και θέλει να γλεντήσει στο παραλιακό εστιατόριο με τους φίλους του. Ο ταξιτζής υπολογίζει: Το γεύμα έχει εξασφαλισθεί και μάλιστα στην εξοχή. Και ο λογαριασμός θα περάσει το ενάμιση κατοστάρικο. Έτσι και γίνεται.

***

Ώρα 5 ½ απογευματινή. Μια δεσποινιδούλα –ψηλή, ξανθή, μυρωδάτη με σφιχτοδεμένο σωματάκι και βάδισμα πυργοδέσποινας- σταματά τον ταξιτζή εκεί κοντά στην οδό Πειραιώς.
-Σοφέρ, πήγαινε σε παρακαλώ στο «Αμπασαντέρ». Και που είσαι, πρόσεχε πολύ τις λακκούβες.
Ο σοφέρ συμμορφώνεται. Πρόκειται περί σνομπ ατθιδούλας, η οποία εννοεί να πάει στο κοσμικό κέντρο εντελώς «ατσαλάκωτη».

***

Έξω έχει πια νυχτώσει. Ανάβεται η μικρή πλαφονιερίτσα του ταξί. Η ώρα είναι η πιο αχάριστη. Απραξία μέχρι περίπου τις 8, οπότε αρχίζει η μεγάλη δουλειά, έξοδος κινηματογράφων, κοσμικών κέντρων κλπ
Στις 8 ½ στον πιο ρομαντικό δρομάκι της Αθήνας, στο δρόμο των ερωτευμένων, την οδό Ηρώδου του Αττικού, ένας συνοδός του ετέρου ημίσεως του σταματά το ταξί. Τοποθετεί την μικρούλα του μέσα, παίρνει θέση δίπλα της κοντά-κοντά και δίνει διαταγή στον σοφέρ να… σβυστεί η πλαφονιέρα.

Είναι το ερωτευμένο ζευγαράκι –του φοιτητή με τη ραφτρούλα- που επιστρέφει από το ραντεβού του στο συνοικιακό δρομάκι που κάθεται εκείνη.
Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Ο ταξιτζής μας γυρνά το προδοτικό καθρέφτη προς τα κάτω...

***

Στις 9 ½ κοντά στην Πλάκα, μια παρέα από τέσσερεις νεαρούς, που μόλις έχουν βγει από την συνοικιακή ταβερνούλα με το λάγνο κοκκινέλι, σταματά το ταξί. Οι νεαροί μπαίνουν μέσα με τραγούδια και φωνές. Είναι υπαλληλίσκοι που το έχουν τσούξει λιγάκι για να ξεχάσουν ο καθένας τα βάσανά του. Η διαταγή είναι κάπως ακαθόριστη.

-Σοφέρ! Τράβα αδελφέ μου να κάνουμε τσάρκα στην Αθήνα!

Ξεκινούν αλλά αμέσως εκδηλώνεται διαφωνία. Τα δύο μεθυσμενάκια θέλουν να πάει το ταξί από την οδό Φιλελλήνων. Ο τρίτος θέλει να εμφανισθούν στην οδό Σταδίου. Ο τέταρτος δεν έχει γνώμη. Κάθεται συλλογισμένος.
Ο ταξιτζής υπολογίζει ότι το κέρδος από την κούρσα θα είναι αρνητικό. Και βρίσκει τη σωτηρία του προφασιζόμενος έλλειψη βενζίνης.

Η δικαιολογία πιάνει και οι νεαροί κατεβαίνουν αφού προηγουμένως πληρώσουν πλουσιοπάροχα. Ένα τάλιρο πουρμπουάρ, έτσι για να πιεί και ο φίλος ένα κρασί στην υγειά τους!

***

Η ώρα είναι πια 11 ½ . Τα ταξί περιμένουν αράδα έξω από τα θέατρα και τους κινηματογράφους. Ο ταξιτζής μας περιμένει το νυχτερινό πλούσιο πελάτη που θα κάνει το γλεντάκι του στο κοσμικό παραλιακό κέντρο με την υπό απόκτηση φιλεναδούλα του, την κομψή κοκοτίτσα.

Και το ζεύγος δεν αργεί να εμφανιστεί. Αυτός ψηλός με μαύρο σταυρωτό παλτό, με γιακά από αστρακάν και μεταξωτό κασκόλ. Χρηματιστής, τραπεζίτης, μεγαλοεπιχειρηματίας. Το ζευγαράκι θα καταφύγει στην αρχή στο κοσμικό κέντρο, όπου θ’ ανοιχτεί η απαραίτητη σαμπάνια. Ο σοφέρ θα περιμένει υπομονετικά έξω από το κέντρο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, για να οδηγήσει μετά το ζευγαράκι είτε σε καμιά αποεμακρυσμένη «αίθουσα δι’ οικογενείας», είτε στην γκαρσονιέρα του συνοδού.
Και έτσι βγήκε και το σημερινό μεροκάματο...

(Βασισμένο σε ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΒΔΟΜΑΣ, 1930)
Για περισσότερα: https://minoas.gr/syggrafeas/sitaras-thomas/
Θωμάς Σιταράς, Αθηναιογράφος- Συγγραφέας, FB: Σιταράς Θωμάς


Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Έρευνα στα σπίτια των εμπλεκομένων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δίκη «ψευτογιατρού»: Άφηνε γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας να υποφέρουν και τους έλεγε πως έχουν... ψύξη

Adele: Με δάκρυα στα μάτια η Βρετανίδα τραγουδίστρια ανακοινώνει την ακύρωση των συναυλιών της στο Λας Βέγκας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης