Περί ψαροφαγίας το ανάγνωσμα

Περί ψαροφαγίας το ανάγνωσμα

Καλοκαίρι και ταβερνούλα σημαίνει ψάρια. Ας αφήσουμε λοιπόν τον συγγραφέα, που τόσα ωραία αφηγήματα μας έχει δώσει γι΄αυτά, Θέμο Ποταμιάνο, να μας ξεναγήσει στο κόσμο τους.

psaria_sitaras_art
Διοπτροφόρος ψαράς, είναι σπανιότατο φαινόμενο. Όλοι οι ψαράδες έχουν μάτια πρώτης τάξεως. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στην ψαροφαγία. Το ψάρι δυναμώνει τα μάτια και οι ψαράδες τρώνε πολλά και διάφορα ψάρια και επιπροσθέτως γνωρίζουν πως και πότε πρέπει να τρώγεται το κάθε ψάρι.

Οι ψαράδες δεν μπουχτίζουν τα ψάρια, δεν βρίσκουν βαρετή και μονότονη την ψαροφαγία για δύο λόγους:

Πρώτον γιατί υπάρχει απέραντη ποικιλία ψαριών, αλλά και τρόπων με τους οποίους μαγειρεύονται. Αλλάζοντας ψάρι, αλλάζουν φαγητό. Διότι το ίδιο φαγητό, ας πούμε η ψαρόσουπα, γίνεται διαφορετικό όταν χρησιμοποιηθεί άλλο ψάρι.
Δεύτερο, γιατί ξέρουν να μαγειρεύουν τα ψάρια περίφημα.
sitaras-for-11-june-2021-photo-1

Κλείσιμο
Είναι περιττό να προσθέσουμε ότι οι ψαράδες τρώνε τα καλύτερα ψάρια και τα πιο φρέσκα. Και όταν λέμε ¨καλύτερα¨ δεν εννοούμε τα ακριβότερα. Γιατί υπάρχουν και ¨δεύτερα¨ ψάρια, που είναι νοστιμότερα από τα πρώτα. Εδώ παίζουν ρόλο και ο τόπος και η εποχή.

Χίλια φαγητά, το λιγότερο, μπορεί να φτιάξει κανείς με ψάρια, όταν γνωρίζει τα ψάρια, κι΄όταν ξέρει να τα μαγειρέψει. Υπάρχουν το λιγότερο 50 τρόποι, που μπορεί να μαγειρέψει κανείς ένα ψάρι. Και υπάρχουν το λιγότερο 30 είδη ψαριών, που, όταν μαγειρευτούν, παρουσιάζουν τελείως διαφορετική γεύση μεταξύ τους...

Το ψάρι ως τροφή, δεν είναι μόνο ωφέλιμο, αλλά παρουσιάζει και πολλές άλλες αρετές. Είναι εύπεπτο, μαγειρεύεται γρήγορα, και μασιέται εύκολα. Είναι λοιπόν ιδεώδης τροφή για ηλικιωμένους και για μικρά παιδιά. Τέλος, το ψάρι μας προσφέρει και δύο εκλεκτούς μεζέδες: το συκώτι του και το αυγοτάραχό του.

Στα ελληνικά παράλια υπάρχουν τα εκλεκτότερα ψάρια του Κόσμου. Αλλά οι Έλληνες δεν ξέρουν να φάνε ψάρια. Πρώτα-πρώτα δεν τα γνωρίζουν, δεύτερον δεν ξέρουν να τα μαγειρέψουν, τρίτον κρίνουν τα ψάρια από την εξωτερική τους εμφάνιση, και νομίζουν ότι μόνο τα ψάρια της πρώτης κατηγορίας είναι άξια για φάγωμα. Και επειδή τα ψάρια αυτά είναι ακριβά, αποφεύγουν γενικά το ψάρι ή πέφτουν στι ¨ψιλό¨ που είναι πραγματικά ψάρι κατωτέρας ποιότητος.
sitaras-for-11-june-2021-photo-3
Έτσι βλέπουμε να μένουν στην αγορά απούλητα και αζήτητα, αξιόλογα ψάρια όπως ο ¨σαμπιέρος¨ (το χριστόψαρο), ο οποίος έχει πολύ ψαχνό, καθαρό και αξιόλογο, και έρχεται στη πρώτη γραμμή των ψαριών που είναι κατάλληλα για σούπα.

Επίσης στο κεφάλαιο της μαγειρικής των ψαριών, ο περισσότερος κόσμος έχει μεσάνυχτα. Ξέρει μόνο το βραστό ψάρι, το τηγανητό, το ψητό και το πλακί. Λίγοι είναι εκείνοι που ξέρουν άλλα ωραία φαγητά από ψάρι, όπως είναι το πιλάφι, οι ψαροκεφτέδες, η κόκκινη σάλτσα του ψητού ψαριού με ντομάτες, ψημένες στη σχάρα, και άλλα.
sitaras-for-11-june-2021-photo-2

Υπάρχουν δε και φαγητά, πιο άγνωστα ακόμα, όπως η πηχτή, η εντράδα από ψάρι, το ψάρι ραγού. Το τελευταίο αυτό φαγητό, όπως έμαθα αυτές τις μέρες, συνηθίζεται στη Κρήτη, όπου μαγειρεύουν τους ροφούς και τις σάλπες με –τί νομίζετε;- μπάμιες! Στη Κρήτη επίσης, μαγειρεύουν και τον ξερό μπακαλιάρο με ρεβίθια. Σε άλλα μέρη, όπως αίφνης στη Κεφαλονιά γίνεται με το μπακαλιάρο μια έξοχη πίτα με κόκκινο κολοκύθι.

Για τον πολύ κόσμο στην Ελλάδα, το ψάρι εξακολουθεί να είναι είδος πολυτελείας. Ιδιαίτερα στα χωριά και στα ορεινά διαμερίσματα το ψάρι το βλέπουν όχι συχνότερα και όχι περισσότερο, από ότι το έβλεπε ο Λαός κατά τον Μεσαίωνα, τότε που το ψάρεμα και η ψαροφαγία ήτανε προνόμιο των αρχόντων και των καλογήρων.

(‘Εθνος, 1961)

Για περισσότερα: https://minoas.gr/syggrafeas/sitaras-thomas/
Θωμάς Σιταράς, Αθηναιογράφος- Συγγραφέας, FB: Σιταράς Θωμάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης