Η Γαλλία θρηνεί τον θάνατο του Ολιβιέ Ντασό

Η Γαλλία θρηνεί τον θάνατο του Ολιβιέ Ντασό

Συνετρίβη το ιδιωτικό του ελικόπτερο στη Νορμανδία - Ηταν ένα από τα μέλη της δυναστείας που διαχειρίζεται τον κολοσσό της αεροναυπηγικής Dassault Aviation

ΟΛΙΒΙΕ_ΝΤΑΣΟ_2

Ο εκατομμυριούχος και βουλευτής Ολιβιέ Ντασό σκοτώθηκε χθες σε ηλικία 69 ετών, μετά τη συντριβή του ιδιωτικού του ελικοπτέρου κοντά στη Ντοβίλ, στη βορειοδυτική Γαλλία. Εκεί βρίσκεται η εξοχική του κατοικία, από την οποία και αποχωρούσε. Τη ζωή του έχασε και ο πιλότος του ελικοπτέρου, ενώ δεν επέβαινε κανείς άλλος στη μοιράια- όπως αποδείχθηκε- πτήση.

Μόνο ως ειρωνία της τύχης μπορεί να χαρακτηριστεί η αιτία του θανάτου του, καθώς ο Ντασό ήταν ένα απο τα μέλη της δυναστείας πίσω από τον κολοσσό της αεροναυπηγικής Dassault Aviation. Μεταξύ άλλων, κατασκευάζει τα μαχητικά Mirage και Rafale και έχει βάλει τη σφραγίδα της στη γαλλική πολιτική και οικονομική ζωή.

dassault_2
olivier__2__2

Ένα χρόνο νωρίτερα, το περιοδικό Forbes υπολόγισε ότι ο Ολιβιέ ήταν ο 361ός πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη το 2020, με προσωπική περιουσία που ξεπερνούσε τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως και τα τρία αδέλφια του. Ο 69χρονος άνδρας ήταν ο εγγονός του Μαρσέλ Μπλόχ, ενός διάσημου Εβραίου μηχανικού αεροπλάνων που άλλαξε το όνομά του σε «Dassault» που σημαίνει «επίθεση» στα Γαλλικά και ασπάστηκε τον καθολικισμό. Το 1928 ιδρύει την αεροπορική βιομηχανία Μαρσέλ Μπλοχ, τη μετέπειτα Dassault Aviation. Ανέπτυξε, μάλιστα, έναν καινοτόμο έλικα που χρησιμοποιήθηκε από τα γαλλικά αεροσκάφη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Αύγουστο του 1944 ο Μαρσέλ, η σύζυγός του, ο μεγάλος τους γιος Κλοντ, που έπασχε από αυτισμό, και ο νεότερος Σερζ, συλλαμβάνονται από την Γκεστάπο. Ο Μαρσέλ στέλνεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ των Ναζί, όταν αρνείται να συνεργαστεί με τη γερμανική αεροπορική βιομηχανία. Παρά τις πιέσεις, δεν αποκαλύπτει στους ναζί την αεροναυπηγική τεχνολογία του και ιδίως τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη Bloch MB.170/ MB.178. Επιβιώνει και δύο χρόνια αργότερα υιοθετεί για πρώτη φορά το επώνυμο Ντασό. Ο πατριάρχης της οικογένειας πεθαίνει το 1986 και προς τιμήν του ο κυκλικός κόμβος της λεωφόρου Champs-Elysées στο Παρίσι παίρνει το όνομά του.

Olivier_Dassault3



Τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο γιός του Σερζ Ντασό. Είναι η εποχή που ο γαλλικός κολοσσός θα καταφέρει να «απογειωθεί» και να μετατραπεί σε μια πραγματικά εθνική βιομηχανία της χώρας. Ο Σερζ Ντασό είναι και Γερουσιαστής του κόμματος Les Republicains, ενώ πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών στο γραφείο του στο Παρίσι. Πριν τον θάνατό του είχε χάσει την ασυλία του ως γερουσιαστής και είχε κατηγορηθεί για μία υπόθεση εξαγοράς ψήφων την εποχή που ήταν δήμαρχος.

olivier__1__2
Κλείσιμο



Αντιμετωπίζει και προβλήματα με τη βελγική δικαιοσύνη: το 1998 ο Σερζ Ντασό καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή για δωροδοκία βέλγων σοσιαλιστών αξιωματούχων στο πλαίσιο μιας αγοράς για τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών F-16 των βελγικών ενόπλων δυνάμεων. Η οικογένεια είχε επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Παρήγαγε κάποια από τα πιο εκλεκτά κρασιά, ενώ είχε στην κατοχή της και την εφημερίδα «Le Figaro». Μετά τον θάνατό του δεν είχε ορίσει τον επίσημο διάδοχό του.

000_Par3326477

 

Ο Ολιβιέ αν και ήταν ο μεγαλύτερος γιός, ασχολήθηκε με την πολιτική ως βουλευτής του συντηρητικού κόμματος LR από το 2002. Παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Dassault λόγω του πολιτικού του ρόλου, για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων. Αφήνει πίσω του τρία παιδία. Ήταν λάτρης της φωτογραφίας. Από τα 15 του χρόνια φωτογράφιζε τη μικρή του αδελφή και ό,τι άλλο του κινούσε το ενδιαφέρον.

Ειδήσεις σήμερα:

Λεπτό προς λεπτό η συνέντευξη Μέγκαν και Χάρι στην Όπρα:  «Κατέρρευσα, έφθασα στην άκρη του γκρεμού. Ήθελα να αυτοκτονήσω»

Oι ελληνικές ρίζες της δυναστείας Ντασό η οποία ελέγχει τον κολοσσό που κατασκευάζει τα Rafale

Έτσι ξεκίνησαν τα επεισόδια με τους αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης