Συνάντηση «Big 4»: Για «φιάσκο» μιλάει ο Ολυμπιακός - Ειπώθηκαν πράγματα προσβλητικά, αποκάλυψε ο Χούμπελ

Συνάντηση «Big 4»: Για «φιάσκο» μιλάει ο Ολυμπιακός - Ειπώθηκαν πράγματα προσβλητικά, αποκάλυψε ο Χούμπελ

Τέσσερις ώρες κράτησε το ραντεβού σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας - Η τοποθέτηση Μαρινάκη: Επίορκοι σε ΚΕΔ και ΕΠΟ, νέες «βολές» κατά ΠΑΟΚ - Αυγενάκης: Έγινε ντέρμπι - Εκπρόσωπος FIFA/UEFA: Νωρίτερα οι εκλογές στην ΕΠΟ, περισσότεροι ξένοι διαιτητές

big4-77
Σε... ναυάγιο, τουλάχιστον όσον αφορά σε θέματα ουσίας, φαίνεται ότι οδηγήθηκε η συνάντηση των τεσσάρων «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, που κράτησε τέσσερις ώρες και ολοκληρώθηκε περί τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης.

Παρά την προσπάθεια, ενώπιον των καμερών, να βγει... ατμόσφαιρα συναίνεσης, το κλίμα ήταν τουλάχιστον... εκρηκτικό, με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, να μιλάει για «ντέρμπι» και τον εκπρόσωπο των FIFA/UEFA, Χέρμπερτ Χούμπελ, να αποκαλύπτει ότι ειπώθηκαν πράγματα «προσβλητικά».

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των κ.κ. Λευτέρη Αυγενάκη και Χέρμπερτ Χούμπελ, στο μόνο που υπήρξε σύγκλιση, ήταν στη διεξαγωγή εκλογών στην ΕΠΟ νωρίτερα από το προγραμματισμένο, καθώς και στο να υπάρξουν περισσότεροι ξένοι διαιτητές στα καθοριστικά παιχνίδια (σ.σ. πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως θα αυξηθεί ο αριθμός των αγώνων που κρίνεται ότι απαιτείται η παρουσία ρέφερι από το εξωτερικό).

Πληροφορίες από την πλευρά του Ολυμπιακού κάνουν λόγο για «φιάσκο», με τους «ερυθρόλευκους» να εκφράζουν απογοήτευση για το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζουν, δεν βγήκαν ουσιαστικά συμπεράσματα, αν και υπήρχε η ευκαιρία. Ιδιαίτερα «καυστικός» στην τοποθέτησή του ήταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης, μιλώντας για επίορκους σε ΚΕΔ και ΕΠΟ και επιμένοντας για σκάνδαλο στην υπόθεση ιδιοκτησίας του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

Λίγο μετά τις 18:45, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη άρχισαν να αποχωρούν από την αίθουσα. Πρώτοι αποχώρησαν οι Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιάννης Αλαφούζος και Βαγγέλης Μαρινάκης, χωρίς να μιλήσουν στους δημοσιογράφους, ενώ ακολούθησε ο Ιβάν Σαββίδης.

Tέλος συνάντησης
Κλείσιμο

Οι δηλώσεις Αυγενάκη - Χούμπελ

«Για πέντε και πλέον χρόνια γινόταν συζήτηση για έναν διάλογο των εκπροσώπων των κορυφαίων. Έγινε με τη συνεργασία των κεντρικών στελεχών της FIFA/UEFA και τους ευχαριστούμε. Οι Έλληνες φίλαθλοι θέλουν ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, με θέαμα και γεμάτα γήπεδα. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε. Η συνάντηση δεν έλυσε όλα τα προβλήματα, αλλά έβαλε μια σειρά και αύριο με την επικύρωση όλων των μελών της steering committee θα πάμε παραπέρα. Η δουλειά δεν σταματά. Έγινε μια καλή αρχή. Ελπίζω να συνεχιστεί» τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στις κάμερες μετά τη συνάντηση. «Είχαμε ντέρμπι» είχε πει λίγο πριν στους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από το ξενοδοχείο

Περισσότεροι ξένοι διαιτητές θα ορίζονται στα καθοριστικά παιχνίδια, δήλωσε από την πλευρά του ο Χέρμπερτ Χούμπελ, μετά το τέλος της συνάντησης των Big 4. Ο εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης είπε πως οι εκλογές στην ΕΠΟ θα διεξαχθούν νωρίτερα, ενώ άφησε να εννοηθεί πως η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ειπώθηκαν πράγματα, που ίσως είναι αντίθετα στη δική μου κουλτούρα και ήταν προσβλητικά».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Χέρμπερτ Χούμπελ: «Θέλω να ευχαριστήσω τον υφυπουργό που πήρε την μπάλα και οργάνωσε τη συνάντηση αυτή. Για να μιλήσουμε ανοικτά, τα πράγματα πήγαν καλύτερα απ' ό,τι περιμέναμε. Όλες οι πλευρές άρχισαν να μιλάνε. Εγώ, όντας Αυστριακός, δεν είμαι συνηθισμένος στη δική σας νοοτροπία. Ειπώθηκαν πράγματα που ίσως είναι αντίθετα στη δική μου κουλτούρα και ήταν προσβλητικά. Εδώ είναι διαφορετικά. Ελπίζουμε να τα ξαναπούμε για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Υπήρξε συμφωνία να γίνουν κάποια πράγματα. Η FIFA και η UEFA δεν μπορούν να μείνουν για πάντα. Οι εκλογές στην ΕΠΟ θα γίνουν νωρίτερα, ίσως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Θα υπάρχουν περισσότεροι ξένοι διαιτητές στα καθοριστικά παιχνίδια. Θέλουμε να μειωθούν τα παράπονα».





Οι σημειώσεις του Γιάννη Αλαφούζου



Οι σημειώσεις του Ιβάν Σαββίδη (μάλλον... τα σχέδια επί χάρτου)




Μαρινάκης: Επίορκοι σε ΚΕΔ και ΕΠΟ - Νέες «βολές» κατά ΠΑΟΚ

Στην τοποθέτησή του ενώπιον FIFA και UEFA, ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες της ΕΠΟ και του Βαγγέλη Γραμμένου, της ΚΕΔ, την επιρροή του Ιβάν Σαββίδη στην Ξάνθη και άλλα.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Μαρινάκη στη συνάντηση:

«Σήμερα ήρθαμε όλοι εδώ για να μιλήσουμε εφ’ όλης της ύλης για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δυστυχώς χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα και με σκοπό η UEFA να πάρει παράταση για τους επίορκους σε ΚΕΔ και ΕΠΟ μέχρι τέλος της σεζόν. Μεγάλη ευθύνη για αυτή την προχειρότητα φέρουν αυτοί που μας κάλεσαν εδώ.

Καταρχήν θα ήθελα να αναφερθώ στην κακοδιαχείριση και την αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει την νυν διοίκηση της ΕΠΟ του κ. Γραμμένου. Η ΕΠΟ εισπράττει τεράστια ποσά από επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ιδίως από Ολυμπιακό είτε μέσω ποσοστών από τις πωλήσεις και τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών μας είτε από τα χρηματικά πρόστιμα που φροντίζει να μας επιβάλλονται είτε από τα τηλεοπτικά μας δικαιώματα. Επίσης η ΕΠΟ, εισπράττει (και προεισπράττει υποθηκεύοντας οικονομικά και το μέλλον της Ομοσπονδίας) μεγάλα ποσά και από την UEFA και από την FIFA.
Οπότε πιστεύω ότι πρέπει να ενδιαφέρει όλους μας αν αυτά τα χρήματα αξιοποιούνται για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και των υποδομών του ή αν κατασπαταλώνται πελατειακά προς εξυπηρέτηση των ιδιοτελών συμφερόντων κάποιων ομάδων αλλά και μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ.

Τα τελευταία χρόνια στην ΕΠΟ συμβαίνει το δεύτερο. Η νυν διοίκηση έχει διπλασιάσει το προσωπικό που απασχολεί με μαζικές και αχρείαστες προσλήψεις χωρίς να υπάρχουν πρόσθετες ή νέες ανάγκες που καλύπτουν, καθώς οι δραστηριότητες και τα έσοδα τις ΕΠΟ συνεχώς μειώνονται. Το 2015 απασχολούνταν περίπου 75 άτομα ενώ σήμερα πάνω από 150. Έτσι έχει εκτοξεύσει η μισθολογική δαπάνη της ΕΠΟ κατά δύο και πλέον εκατομμύρια (2.000.000.) ευρώ σε σχέση με το παρελθόν, ενώ η συνολική αύξηση του κόστους λειτουργίας της ξεπέρασε το 40% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Επίσης τα συνολικά έξοδα της ΕΠΟ και τα έξοδα αμοιβών έχουν αυξηθεί κατά 3.500.000 ευρώ.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η απώλεια εσόδων από την ανικανότητα της ΕΠΟ να πωλήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδος, που προηγουμένως είχε απαξιώσει φροντίζοντας, μετά τα αίσχη και μαχαιρώματα του Βόλου, να διεξαχθούν 2 τελικοί Κυπέλλου χωρίς κόσμο. Έτσι τα τηλεοπτικά δικαιώματα όλη της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδος ανέρχονται μόλις στο ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, έναντι των εννιά εκατομμυρίων (9.000.000) ευρώ που η ΕΠΟ είχε προϋπολογίσει και ζητούσε από την αγορά.

Από την κακοδιαχείριση δεν έχουν ξεφύγει ούτε τα σημαντικά ποσά που κάθε έτος εκταμιεύουν η FIFA και η UEFA, μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων ενίσχυσης του ποδοσφαίρου στη χώρα. Τα προγράμματα FIFA Forward και UEFA HatTrick, τα οποία σε άλλες χώρες χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή γηπέδων (Σκόπια) ή προπονητικών κέντρων (Βουλγαρία) ή για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της επιχορηγούμενης εθνικής ομοσπονδίας, για την ΕΠΟ για την ΕΠΟ έχουν παγώσει λόγω κακοδιαχείρισης έως και σήμερα.

Αποτέλεσμα όλης της ανωτέρω αλόγιστης κατάστασης ήταν η ΕΠΟ να προσφύγει σε αιτήματα για δανεισμό από το εξωτερικό (FIFA/UEFA) προκειμένου να καλύψει βασικές ανάγκες της, ενώ ήδη εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία επέβαλε δραστικές περικοπές ακόμη και σε επιβεβλημένες δραστηριότητες εθνικών ομάδων, εκπαιδευτικά σεμινάρια διαιτητών κλπ.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω αλλά και με όσα στοιχεία είχε στα χέρια η ΠΑΕ Ολυμπιακός κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι κλιμάκιο 30 ατόμων και 2 εισαγγελέων πήρε όλο το έντυπο και ψηφιακό αρχείο της ΕΠΟ.

Επίσης δεν είναι δυνατόν να αναφερθώ και στο μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχουμε δει στη χώρα, αυτό της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ – ΞΑΝΘΗ, κάτι που τόσο η UEFA απαγορεύει ρητά για τις ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και σε εθνικό επίπεδο σε όλη την Ευρώπη οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες απαγορεύουν ρητά. Μόνο η ΕΠΟ του κ. Γραμμένου φωτογραφικά όχι μόνο κατήργησε το καλοκαίρι την απαγόρευση πολυϊδιοκτησίας αλλά επιχείρησε να την νομιμοποιήσει για χάρη όπως φαίνεται του κ. Σαββίδη.
Ο κ. Σαββίδης απέκτησε επιρροή στην ΠΑΕ Ξάνθη όταν οι εταιρείες της συζύγου και του γιου του, DIMERA και BELTERRA, μέσω παρένθετων προσώπων, δηλαδή μιας κυπριακής εταιρείας και του ανιψιού, gγιου της αδελφής του κ. Σαβίδη (πρώην γκαρσόνι, χωρίς κανένα απολύτως επαγγελματικό υπόβαθρο) απέκτησαν εν κρυπτώ τις εγκαταστάσεις και τον ξενώνα της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ, έναντι περίπου 3,500,000 €, κατά δήλωσή τους. Βέβαια όλα αυτά στα κρυφά, μέχρι να τα βγάλει στο φως ο Ολυμπιακός με την καταγγελία του.

Απορώ και γιατί είναι εδώ ο κ. Σαββίδης! Πριν λίγες μέρες ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του κράτους ο δικηγόρος του κ. Σαββίδη είπε ότι ο κ. Σαββίδης δεν είναι ιδιοκτήτης και δεν αποφασίζει αυτός στον ΠΑΟΚ, απλά συμβουλεύει την γυναίκα και τον γιο του, όπως σε κάθε πατριαρχική οικογένεια. Άρα σήμερα εδώ θα έπρεπε να είναι η γυναίκα του, που όπως ειπώθηκε εκεί, είναι αυτή που αποφασίζει για όλα.

Εδώ μιλάμε για ένα σκάνδαλο που δεν είναι απλά ένα πεδίο αντιπαλότητας του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ αλλά ένα θέμα που αφορά την καθαρότητα και την ακεραιότητα του πρωταθλήματος στην χώρα μας. Και φυσικά αφορά όλες τις ομάδες και όλους του φιλάθλους αυτής της χώρας. Ακριβώς επειδή τα στοιχεία είναι αμείλικτα δηλαδή ενδεικτικά να σας πω, υπάρχουν απευθείας τραπεζικά εμβάσματα εκατομμυρίων από τον προσωπικό λογαριασμό του ανιψιού στην εταιρεία που ανήκει ο ΠΑΟΚ (DIMERA), τραπεζικά εμβάσματα για αδήλωτα στην Ελλάδα εισοδήματα στους παίχτες του ΠΑΟΚ, εμβάσματα εκατομμυρίων από την κυπριακή εταιρεία που πήρε τις εγκαταστάσεις της Ξάνθης προς άλλες θυγατρικές εταιρείες της οικογένειας Σαββίδη και τους επιφανείς επιχειρηματίες Πανόπουλο -Συγγελίδη να παραμένουν για πάνω από ένα χρόνο και μέχρι την καταγγελία του Ολυμπιακού μέλη στο ΔΣ της εταιρείας του ανιψιού Σαββίδη και πολλά άλλα.

Έτσι πρέπει και οι ποινές να είναι αμείλικτες και να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε φιλόδοξο μιμητή, ότι όταν προσπαθείς να αλλοιώσεις τους όρους του παιχνιδιού και να καταστρέψεις το ποδόσφαιρο, τότε θα καταστραφείς εσύ και η ομάδα σου, όπως ορίζει ο νόμος.

Γι αυτό καλώ και τον κ. Υπουργό και την Κυβέρνηση να αφήσουν τα περί πολιτικού κόστους και όλα όσα ακούγονται γύρω από αυτό και τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση να τηρήσουν την νομιμότητα. Είναι γνωστό τι επιδιώκουν τα μέσα του κ.Σαββίδη. Κατηγορούν τον Υπουργό για δήθεν εύνοια στον Ολυμπιακό ώστε να τον εγκλωβίσουν. Και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα παρέμβουν για να μην τηρηθεί η νομιμότητα λόγω πολιτικού κόστους, αλλά αν υπάρξουν τέτοια στοιχεία παρέμβασης, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί ο Υπουργός.

Πριν 2 μήνες αποστείλαμε στον Υπουργό και στις FIFA/UEFA μία πλήρη και αναλυτική επιστολή σχεδόν 20 σελίδων, με σωρεία στοιχείων που επεξεργάστηκαν ειδικοί αναλυτές και γνώστες του ποδοσφαίρου, σε σχέση με τις επαναλαμβανόμενα λανθασμένες διαιτητικές αποφάσεις εναντίον της ομάδας μας αλλά και άλλων ομάδων και ταυτόχρονα υπέρ του ΠΑΟΚ και των ομάδων που ασκεί επιρροή. Αυτά συμβαίνουν συνεχώς τα τελευταία 3 χρόνια αλλά πια, παρά την χρήση του VAR, δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. Ο εκπρόσωπος της ΕΠΟ στην SUPERLEAGUE, ο κ. Αντωνίου είχε το θράσσος να παραδεχτεί ότι υπάρχει ξεκάθαρη έλλειψη εκπαίδευσης στους Έλληνες διαιτητές για την χρήση του VAR και ότι επιπλέον τους ασκούνται τεράστιες πιέσεις με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών να μην ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στα καθήκοντα τους.

Υπήρχε η ελπίδα ότι το VAR θα βελτιώσει την αξιοπιστία των αποφάσεων των διαιτητών ωστόσο κατάφεραν να το απαξιώσουν μόλις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα σύστημα που προμηθεύτηκε με υπέρογκο κόστος το κράτος καθ’ υπόδειξη της ΕΠΟ και των δύο υπαλλήλων της κ.κ. Χολέβα και Κουκουλάκη. Το σύστημα από την αρχή της εφαρμογής του παρά το αυξημένο κόστος του έχει τεράστιες ελλείψεις (γραμμή οφσάιντ, goal line) και οι διαιτητές ουδέποτε εκπαιδεύτηκαν σοβαρά πράγμα που οδήγησε αμέσως στην πλήρη απαξίωσή του. Οι κ.κ. Χολέβας και Κουκουλάκης παραμένουν στη θέση τους, ενώ ταυτόχρονα η ΚΕΔ με θράσσος παραδέχεται ότι οι διαιτητές VAR/AVAR δεν αξιολογούνται για την απόδοσή τους.

Έτσι, το μόνο που κατάφερε το VAR είναι να ξεγυμνωθεί ο Pereira, η ΚΕΔ και οι διαιτητές- εργαλεία τους καθώς με την χρήση αυτής της τεχνολογίας και τα αλλεπάλληλα replay δεν υπάρχει πια ανθρώπινο λάθος μόνο σκόπιμες και δόλιες αποφάσεις.

Για όλες αυτές τις στοιχειοθετημένες ενέργειές μας, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από την UEFA/FIFA ή τον Υπουργό και μετά από όσα είδαμε να γίνονται στον Βόλο και σε άλλες απαράδεκτες διαιτησίες είτε στον Άρη, είτε στην ΑΕΚ ή στον Παναθηναϊκό κλπ ο κ. Χούμπελ που είναι εδώ προέβη σε μία ξεκάθαρη δήλωση λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Περαιτέρω, είναι απογοητευτικό να βλέπει κανείς διαιτητικά λάθη στον αγωνιστικό χώρο, παρά την επένδυση που έχει κάνει η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας στην εκπαίδευση των διαιτητών και παρά την εφαρμογή του VAR, ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια του αγώνα του Βόλου εναντίον του Ολυμπιακού την περασμένη Κυριακή, αγώνα τον οποίο είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τηλεοπτικά.

[…..] Δυστυχώς, οι αμφισβητούμενες αποφάσεις των διαιτητών στον παραπάνω αγώνα, τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και από τους διαιτητές VAR, προξένησαν για μια ακόμα φορά σκεπτικισμό και κριτική όσον αφορά τη λειτουργία της ΚΕΔ, του VAR και της διαιτησίας εν γένει στην Ελλάδα. [….] Αυτού του είδους η διαιτητική απόδοση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή σε κανένα κορυφαίο πρωτάθλημα, είμαι δε υπέρ οποιασδήποτε παραδειγματικής τιμωρίας αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας.

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙΜΩΡΙΑ ΜΗΔΕΝ. Απίστευτη αντιμετώπιση από τον κ. Περέιρα και την συμμορία του.

Παρά την ως άνω δήλωση του κ. Χούμπελ, ο κ. Περέιρα μόλις μετά από 2 αγωνιστικές όρισε τους εν λόγω διαιτητές σε αγώνες της ίδιας ομάδας που ευνοήθηκε, του Βόλου (1ος διαιτητής Ευαγγέλου) και της ίδιας ομάδας που αδικήθηκε του Ολυμπιακού (4ος διαιτητής Φωτιάδης) και τον διαιτητή εκείνης της αναμέτρησης, κ.Φωτιά στην Ξάνθη του ΠΑΟΚ. Είναι σαφές ότι τον κ. Περέιρα δεν τον ενδιαφέρει τι λέει ο κ. Χούμπελ, η FIFA και η UEFA αλλά τον ενδιαφέρει τι λέει ο κ. Σαββίδης ή ενδεχομένως και τι του δίνει για να είναι ο ΠΑΟΚ η μόνη ομάδα που όχι μόνο δεν έχει αδικηθεί αλλά έχει αλλοιωθεί υπέρ της το πρωτάθλημα.

Για να κάνουμε οποιαδήποτε στοιχειωδώς σοβαρή συζήτηση για το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει ο κ. Pereira και όλη η ΚΕΔ (Marin, Lidenberg) καθώς και οι Κουκουλάκης και Τριτσώνης να φύγουν τώρα. Αλλιώς ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε συζήτηση αλλά δεν θα συνεχίσει να συμμετέχει σε αυτή τη φαρσοκωμωδία.

Ο πλήρης εξευτελισμός της αξιοπιστίας όσων καθορίζουν την έκβαση του πρωταθλήματος καθιστά ανεξέλεγκτη, παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας, την αντίδραση των φιλάθλων του Ολυμπιακού που βλέπει σε κάθε αγώνα «να κλέβουν» την ομάδα του. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο φίλαθλος κόσμος δεν ελέγχεται και ο μόνος τρόπος πάταξης των φαινομένων βίας είναι διασφάλιση της ισονομίας και της αξιοπιστίας όσων καθορίζουν με τις αποφάσεις τους το πρωτάθλημα.

Γι' αυτό θα πρέπει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος οι 2 ή ακόμα και οι 3-4 πρώτες ομάδες σε όλους τους αγώνες τους και όχι μόνο στους μεταξύ τους, να έχουν ξένους διαιτητές.

Όσο για όσα φημολογούνται για την ανάγκη συναίνεσης όλων για τον αρχιδιαιτητή, εγώ δεν θέλω να έχω καμία σχέση ούτε να γνωρίζω καν ποιος είναι. Έχω εμπιστοσύνη στην UEFA, που επιλέγει αρχιδιαιτητές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να το κάνει και εδώ, τοποθετώντας έναν άνθρωπο με κύρος και εμπειρία. Έναν άνθρωπο που να μην έχει καμία σχέση με τους επίορκους της ΕΠΟ και να κάνει ανεπηρέαστος την δουλεία του. Έτσι μόνο θα μιλήσουμε για ένα νέο ποδόσφαιρο αύριο.

Δεν έχω κάποιο προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Αλαφούζο, τον κ. Μελισσανίδη ή τον κ. Σαββίδη, κάνουν ότι μπορούν για τις ομάδες τους είτε νόμιμα είτε παράνομα είτε παράτυπα. Όμως η UEFA δεν πρέπει να καλύπτει αυτούς τους επίορκους της ΕΠΟ με

- τα δεκάδες οικονομικά σκάνδαλα από τις υπέρογκες προσλήψεις και αμοιβές μέχρι την κακοδιαχείριση και την αδιαφάνεια. Μάλιστα ο κ. Γραμμένος αντί να διοικεί προς όφελος όλου του ελληνικού ποδοσφαίρου, έφτασε μέχρι του σημείου, να προσπαθεί να στραγγαλίσει την μόνη ομάδα που τόλμησε να κερδίσει τον ΠΑΟΚ και να του κόψει βαθμούς μη χάνοντας ούτε στην Τούμπα. Θυμήθηκε ο κ. Γραμμένος, αμέσως μετά την ήττα του ΠΑΟΚ από τον ΆΡΗ να απαγορεύσει στον ΑΡΗ τις μεταγραφές, ανακαλώντας το δελτίο του ποδοσφαιριστής μας DURMISAI, για οφειλές της παλιάς ΠΑΕ ΑΡΗ. Αυτής της εταιρείας που σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο έχει διαλυθεί, όπως αντίστοιχα η παλιά ΠΑΕ ΑΕΚ, ΑΕΛ, ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ και τόσες άλλες ομάδες. Και ενώ η ΕΠΟ μέχρι τότε εγγράφως δεχόταν ότι ο νέος Άρης δεν έχει καμία σχέση με τον παλιό, μετά την νίκη του επί του ΠΑΟΚ, του επέβαλε απαγόρευση μεταγραφών. Μάλλον ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει για τον κ. Σαββίδη.

- τα σκάνδαλα με την διαφορετική μεταχείριση ίδιων πειθαρχικών υποθέσεων και την διατήρηση της ασυλίας του υιού Σαββίδη, μέλος στο ΔΣ του ΠΑΟΚ, και λοιπών φίλα προσκείμενων παρά τις προκλητικές και προσβλητικές τοποθετήσεις τους,

- τους διαιτητές, παρατηρητές διαιτησίας και δικαστές πειθαρχικών επιτροπών να έχουν γυναίκες και παιδιά εργαζόμενους σε εταιρείες της οικογένειας Σαββίδη,

- την πλήρη αγωνιστική απαξίωση της εθνικής ομάδας με τις αλλεπάλληλες αλλαγές προπονητών και τις υπέρογκες αμοιβές τους,

-την διατήρηση σταθερά της πρωτιάς στην χώρας μας στα στημένα παιχνίδια

- τις ενώσεις να εκλέγουν διοικήσεις με μαύρες σακούλες και παρουσία μπράβων και στοιχηματζίδων.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΚΥΡΙΟΙ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ

Αυτό που εκφράζει εμένα και τον Ολυμπιακό είναι η αναβάθμιση του προϊόντος και η πρόοδος της ομάδας μας σε όλα τα επίπεδα.

Και δυστυχώς είμαστε η μόνη ελληνική ομάδα με σταθερά σοβαρή ευρωπαϊκή πορεία που δίνει βαθμούς στην καταποντισμένη στο ευρωπαϊκό ranking χώρα μας,

Καθώς επίσης είμαστε η μόνη ελληνική ομάδα που μεταγραφικά δίνει οικονομική και ποδοσφαιρική αξία στους παίχτες που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα παρά τον καταποντισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου και της εθνικής ομάδας.

Βλέπετε από όλα αυτά ότι δεν πρόκειται για μία δική μου αξιολόγηση της κατάστασης αλλά τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και δυστυχώς είναι αμείλικτα απογοητευτικά.

Έτσι βάσιμα πιστεύω ότι ακόμα και αν η UEFA αποχωρήσει, παύοντας να συντηρεί αυτή την κατάσταση με τους επίορκους της ΕΠΟ και της ΚΕΔ, τα πράγματα για το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορούν να πάνε πολύ χειρότερα. Έχει πιάσει πάτο.

Μόνο ριζικές αλλαγές τώρα, επαναλαμβάνω άμεσα, μπορούν να επιχειρήσουν να αλλάξουν αυτό το σάπιο σύστημα, ριζικές αλλαγές στην ΚΕΔ, ξένοι διαιτητές σε όλους τους αγώνες των 4 πρώτων ομάδων και ριζικές αλλαγές στο σύστημα ώστε να υπάρχει αποσύνδεση των ενώσεων από τους διαιτητές και την ανάδειξη της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Προέδρου της ΕΠΟ».

Μελισσανίδης σε FIFA/UEFA: «Φτιάξτε τη διαιτησία γιατί έχετε αποτύχει» - Τι «διαρρέει» η ΑΕΚ για τις στιχομυθίες στη συνάντηση

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης άσκησε κριτική σε FIFA/UEFA στη συνάντηση των Big 4, λέγοντας ότι έχουν αποτύχει στο θέμα της διαιτησίας και απαιτώντας σεβασμό απέναντι στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ κάλεσε FIFA και UEFA να φτιάξουν τη διαιτησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σε ένα κομμάτι που όπως τόνισε έχουν αποτύχει, ενώ απαίτησε από τις Ομοσπονδίες να δείξουν σεβασμό στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τις αποφάσεις τους.

«Η ΑΕΚ λέει ναι σε όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να γίνει καλύτερο το ελληνικό ποδόσφαιρο και πιο ανταγωνιστικό. Φτιάξτε τη διαιτησία καλύτερη όπως εσείς γνωρίζετε, εμείς είμαστε μαζί σας, αλλά θέλω και μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στο ελληνικό ποδόσφαιρο από εσάς», ανέφερε ο Δημήτρης Μελισσανίδης και πρόσθεσε:

«Βρίσκεστε στη χώρα μου τρία χρόνια. Τι έχετε κάνει; Έχετε αποτύχει. Σαν Έλληνας επιχειρηματίας και Έλληνας πολίτης δεν δέχομαι αυτή την κηδεμονία. Να συμφωνήσουμε σε όλα για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρώτος εγώ. Αλλά εδώ έχετε τέσσερις Έλληνες επιχειρηματίες που πληρώνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εσείς πληρώνεστε. Θα ήθελα περισσότερο σεβασμό απέναντι στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Αξίζει να σημειωθεί πως απευθυνόμενος συγκεκριμένα στον Ζόραν Λάκοβιτς, ο διοικητικός ηγέτης της Ένωσης τοποθετήθηκε πάνω σε αυτά που ακούστηκαν για λόμπι στις εκλογές της ΕΠΟ: «Οι εκλογές σε UEFA και FIFA πως γίνονται; Φέρνετε παπά και τραβάει κλήρο; Τα πιο ισχυρά λόμπι είναι στις δικές σας εκλογές. Στην ΕΠΟ θα γίνουν εκλογές κανονικά όπως ορίζει το καταστατικό της ΕΠΟ, ο νόμος και οι κανονισμοί».

Στην ΑΕΚ υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία πάνω στο θέμα των εκλογών στην ΕΠΟ και για το πότε αυτές θα λάβουν χώρα, ενώ στο τέλος της συνάντησης ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε θερμό τετ-α-τετ με τον Λάκοβιτς παρά την κριτική που ασκήθηκε σε FIFA/UEFA.

Ιβάν Σαββίδης: «Τόσα χρόνια μας λέγατε επενδύστε, αυτό σας συμβουλεύουμε να κάνετε» - Όσα εμφανίζεται να είπε στη συνάντηση ο «ισχυρός άνδρας» του ΠΑΟΚ

Ο Ιβάν Σαββίδης αντιμετώπισε απαξιωτικά τις αναφορές του Βαγγέλη Μαρινάκη σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Big 4, συμβουλεύοντας τους «ερυθρόλευκους» να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο…

Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, προσήλθε στη συνάντηση στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» με διάθεση να κάνει έναν ειλικρινή διάλογο γύρω από τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, «διάθεση που είχαν και όλοι οι όσοι συμμετείχαν στην συνάντηση των Big 4, με εξαίρεση τον Βαγγέλη Μαρινάκη», όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά οι «ασπρόμαυροι».

Ο κ. Σαββίδης αντιμετώπισε απαξιωτικά όλες τις αναφορές του στις σχέσεις ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της κουβέντας αντιπρότεινε από την πλευρά του να διερευνηθούν οι σχέσεις του Ολυμπιακού με ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα κι έχουν ανταλλαγές δανεικών ή υπέρογκες αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών.

«Τόσα χρονιά ακούγαμε τον Μαρινάκη και τον Σάββα Θεοδωρίδη να μας λένε μην κλαίτε και επενδύστε, τώρα αυτοί κλαίνε. Οπότε τους συμβουλεύουμε να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που αντιλήφθηκε και αποδέχθηκε την στάση των κ. Μελισσανίδη και Αλαφούζου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα διαιτητικά λάθη που γίνονται, όμως δεν συμμερίστηκαν τις «κραυγές» του κ. Μαρινάκη για τη διαιτησία, ενώ ο κ. Αλαφούζου είπε πως παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν με τη διαιτησία, έχουν γίνει σοβαρά βήματα και τα πράγματα είναι σαφώς βελτιωμένα.

Αναφορικά με το θέμα της ιδιοκτησίας, που έθιξε στο λόγο του ο κ. Μαρινάκης, αλλά και την ιδιότητα με την οποία παραβρέθηκε στην συνάντηση, ο κ. Σαββίδης του απάντησε πως είναι ο διοικητικός ηγέτης του ΠΑΟΚ. Άλλωστε, εδώ και μια τριετία κατέχει τη θέση του Προέδρου στο Δ.Σ. της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ.

Υφυπουργείο Αθλητισμού: Οι εκλογές της ΕΠΟ, οι περισσότεροι ξένοι διαιτητές και η συνέχεια του διαλόγου συμφωνήθηκαν στο «Μεγάλη Βρετάνια»
Από τη πλευρά του το Υφυπουργείο Αθλητισμού στο επίσημο δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
Σχεδόν 4ωρη διάρκεια είχε η συνάντηση, για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που διοργανώθηκε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον Διευθυντή Εθνικών Ομοσπονδιών – μελών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς παρουσία των Γιάννη Αλαφούζου, Βαγγέλη Μαρινάκη, Δημήτρη Μελισσανίδη και Ιβάν Σαββίδη.

Από πλευράς διεθνών συνομοσπονδιών συμμετείχαν οι Λούκα Νικόλα (Διακυβέρνηση Ομοσπονδιών μελών FIFA), Χέρμπερτ Χούμπελ (Εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA), Μάριος Γεωργίου (Διεύθυνση Εθνικών Ομοσπονδιών, μελών UEFA) και Σέφτον Πέρι (Διευθυντής Κέντρου Ερευνών και Ανάλυσης UEFA), ενώ την ΕΠΟ εκπροσώπησε ο πρόεδρος Ευάγγελος Γραμμένος και τη Super League 1 ο πρόεδρός της, Μηνάς Λυσάνδρου.

Εξελίχθηκε ένας αναλυτικός διάλογος, αναφέρθηκαν όλα τα προβλήματα, συζητήθηκαν για αρκετά από αυτά οι οπτικές αντιμετώπισής τους και συμφωνήθηκε ότι:

-Η συνάντηση θα επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε ημερομηνία κοντά στην ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

-Οι εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης της Ομοσπονδίας θα διεξαχθούν νωρίτερα, εντός του Ιουνίου.

-Θα εξαντληθούν οι πιθανότητες προκειμένου να οριστούν ξένοι διαιτητές σε περισσότερους αγώνες από εδώ και στο εξής.

Το χρονικό της συνάντησης λεπτό προς λεπτό

Από τις  15:00 οι ισχυροί άνδρες των τεσσάρων μεγάλων ομάδων της χώρας - Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός - βρέθηκαν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι, παρουσία εκπροσώπων των διεθνών Ομοσπονδιών της Πολιτείας και των ποδοσφαιρικών αρχών, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή γραμμή, να αφεθεί στην άκρη το παρελθόν και να συμφωνηθεί ένα modus operandi για την επόμενη μέρα.

18: 55 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση



18:30 Πληροφορίες που έρχονται από την αίθουσα της συνάντησης μιλούν για σύγκλιση σε κάποια σημεία, δίχως όμως να διευκρινίζεται ποια είναι αυτά. Δεν υπάρχει ωστόσο πληροφορία αν υπάρχει κάποια ουσιώδης διαφωνία και πού αυτή εστιάζεται.

18: 21 Οι άνθρωποι της ασφάλειας των Big-4 έχουν συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα για να τους συνοδεύσουν στην έξοδο.

18:11 Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ολοκληρωθεί σε λίγο η συνάντηση. Κάμερα της ΕΡΤ βρίσκεται έξω από την αίθουσα προκειμένου να γίνουν δηλώσεις

17:15 Η συζήτηση πραγματοποιείται στα αγγλικά, ωστόσο μέσα στην αίθουσα υπάρχουν μεταφραστές για όλες τις πλευρές. Αυτό φυσικά καθυστερεί την διαδικασία που συνεχίζεται πλέον εδώ και σχεδόν δύο ώρες.

15:57   «Συναγερμός» σήμανε στα φωτογραφικά συνεργεία, όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησε για λίγα λεπτά από την αίθουσα όπου διεξάγεται η συνάντηση, προκειμένου να πραγματοποιήσει ένα επαγγελματικό τηλεφώνημα. 

15:08 Η σειρά που κάθονται οι τέσσερις αξιωματούχοι στο τραπέζι: Μελλισανίδης, Λυσάνδρου, Μαρινάκης, Πέρι ( UEFA), Χούμπελ (FIFA/UEFA), Νικολά (UEFA), Αυγενάκης, Λάκοβιτς (UEFA), Γεωργίου (UEFA), Γραμμένος, Αλαφούζος, Σαββίδης

Αναζητείται βιώσιμη λύση

Πόσο εύκολο όμως είναι να βρεθεί ένας κοινός τόπος; Καθόλου θα λέγαμε, αλλά θα μπορούσε να μετατραπεί, εφόσον όλο οι συμμετέχοντες αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης, βάλουν νερό στο κρασί τους και (από)δείξουν ότι τους ενδιαφέρει όντως το γενικό καλό.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει μια τέτοια κρίση ή βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Απλά τώρα υπάρχουν κάποια δεδομένα που διαφοροποιούν τη συγκεκριμένη κρίση από τις προηγούμενες.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Πέμπτη στις 12:00 στο υφυπουργείο Αθλητισμού θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τις 14 ομάδες (το παρών δεν θα δώσουν οι αξιωματούχοι) παρουσία Αυγενάκη και εκπροσώπων ΟΥΕΦΑ.

Πρώτος έφτασε, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος αποχώρησε για να επιστρέψει την ώρα της συνάντησης. Στο κτήριο βρισκόταν και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος, ενώ λίγο αργότερα έφτασε και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτερής Αυγενάκης.

Παρών και ο πρόεδρος της Super League 1 Μηνάς Λυσάνδρου και ο εντεταλμένος εκπρόσωπος των FIFA/UEFA, Χέρμπερτ Χούμπελ.

Στις 14:56  πραγματοποιήθηκε η άφιξη του μεγαλομέτοχου της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη.   Ο ισχυρός άνδρας της Ένωσης αρκέστηκε να πει ένα "γεια σας" στους δημοσιογράφους που ήταν συγκεντρωμένοι.


video 1579698641

Η  άφιξη του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη


video 1579698544


O μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης εισέρχεται στο χώρο όπου θα γίνει η συνάντηση

video 1579698538

5011935
5011979-_1_
5011982-_1_
5011988-_1_
5011970-_1_
5011919
5011928
5011918

Η άφιξη του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη



Παρόλο που εδώ και τρία χρόνια περίπου FIFA και UEFA έχουν εγκατασταθεί στα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αρχικά μέσω της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής και κατόπιν μετά την εκλογή της διοίκησης Γραμμένου μέσω των επιτετραμμένων τους (Χούμπελ, Φούσεκ) και των άλλων προσώπων που έχουν επιλέξει (Περέιρα στην προεδρία της ΚΕΔ) η κατάσταση ελάχιστα έχει διαφοροποιηθεί με το όλο σκηνικό να παραμένει τοξικό και απλά έχουν αλλάξει οι ρόλοι (ως προς το ποιος είναι αυτός που διαμαρτύρεται).

Η απειλή του περίφημου ποδοσφαιρικού Grexit επανήλθε στο προσκήνιο - όπως συμβαίνει σε κάθε κρίση - με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη σε χθεσινές τηλεοπτικές του δηλώσεις να παραδέχεται για το συγκεκριμένο θέμα «Αν φτάσει αυτή η κατάσταση στο απροχώρητο, είναι πάνω στο τραπέζι να πούμε κι εμείς δεν σηκώνει άλλο, πάμε παρακάτω».

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση ξεκίνησε στις 15:00 και ολοκληρώθηκε στις 19:00 σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα. Το «παρών» έδωσαν οι ισχυροί άνδρες Ολυμπιακού (Βαγγέλης Μαρινάκης), ΠΑΟΚ (Ιβάν Σαββίδης), ΑΕΚ (Δημήτρης Μελισσανίδης) και Παναθηναϊκού (Γιάννης Αλαφούζος), Λευτέρης Αυγενάκης (υφυπουργός αθλητισμού), Βαγγέλης Γραμμένος (πρόεδρος ΕΠΟ) Μηνάς Λυσάνδρου (πρόεδρος Super League 1) και οι Ζόραν Λάκοβιτς (διευθυντής ομοσπονδιών - μελών UEFA), Μάριος Γεωργίου (διεύθυνση ομοσπονδιών - μελών UEFA), Χέρμπερτ Χούμπελ (εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης), Λούκα Νικόλα (Διακυβέρνηση Ομοσπονδιών μελών FIFA), Σέφτον Πέρι (Διευθυντής Κέντρου Ερευνών και Ανάλυσης UEFA).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης