Basket League, AEK-Παναθηναϊκός 100-97: Μπασκετάρα και θρίλερ με ιστορική νίκη της «Ένωσης»!

Basket League, AEK-Παναθηναϊκός 100-97: Μπασκετάρα και θρίλερ με ιστορική νίκη της «Ένωσης»!

Μετά από 12 χρόνια, η ΑΕΚ κέρδισε σε αγώνα της κανονικής περιόδου της Basket League τον Παναθηναϊκό σ' ένα συγκλονιστικό ματς - Η Ένωση προηγήθηκε με 63-54 (!) στο ημίχρονο, με τον ΠΑΟ να προηγείται για πρώτη φορά με 85-86 στο 36', αλλά ο Λάνγκφορντ έβαλε όλα τα μεγάλα σουτ και έδωσε τη νίκη στην ομάδα του, που είχε το απίστευτο 18/32 τρίποντα

4998782
Η ΑΕΚ είναι εδώ κι έδειξε πως μπορεί να τα βάλει με το μεγάλο φαβορί του πρωταθλήματος και να το κερδίσει! Η «Ένωση» έφτασε τις 16 νίκες στα 17 τελευταία ματς σε όλες τις διοργανώσεις επικρατώντας 100-97 του κουρασμένου μετά το θρίαμβο στη Ρωσία επί της ΤΣΣΚΑ Παναθηναϊκού.

Κορυφαίος ο Χάουαρντ Σαντ-Ρόος που είχε 11 πόντους, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 κλεψίματα. Καθοριστική η βοήθεια του Μάρκους Σλότερ με 10 πόντους και 8 ριμπάουντ, όπως και του Κιθ Λάνγκφορντ που άφησε το πρόβλημα με τα φάουλ στην άκρη και πέτυχε καθοριστικούς πόντους. «Καυτός» ο Χάρης Γιαννόπουλος με 19 πόντους.

Ο Νικ Καλάθης με 20 πόντους, 7 ασίστ και 4 ριμπάουντ έκανε μεγάλη δουλειά για τον Παναθηναϊκό, που έδωσε την μπάλα στην τέταρτη περίοδο στον Ταϊρίς Ράις, ο οποίος όμως παρά τους 19 πόντους του αστόχησε στο τρίποντο για την ισοφάριση.

Πρώτη νίκη στην κανονική περίοδο επί του Παναθηναϊκού για την ΑΕΚ από το 2008, δεν αγωνίστηκε ο νεοαποκτηθείς Τζεράι Γκραντ.

Το ματς

Γκίκας, Λάνγκφορντ, Σαντ-Ρόος, Χρυσικόπουλος και Κακλαμανάκης από τη μια, Καλάθης, Φρεντέτ, Παπαπέτρου, Μήτογλου και Παπαγιάννης από την άλλη, συνέθεσαν τις πρώτες πεντάδες του ντέρμπι. Η ΑΕΚ έδωσε από την αρχή τον τόνο με τα τρίποντα από Χρυσικόπουλο και Γκίκα (8-5), αλλά μετά από 2:44 στο ματς ο Λάνγκφορντ χρεώθηκε με δεύτερο φάουλ και διαμαρτυρόμενος δέχτηκε τεχνική ποινή που τον καθήλωσε στον πάγκο με τρία. Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλευόμενος την υπεροχή του σε μέγεθος και τη φθορά των γηπεδούχων σε φάουλ πέρασε μπροστά (11-12) και έφτασε στο +4 (16-20) με τρίποντο του Ράις. Ωστόσο η απόφαση του Πιτίνο να φρεσκάρει νωρίς την ομάδα του με Γουάιλι, Μπράουν και Τζόνσον λόγω της κόπωσης από το ματς με την ΤΣΣΚΑ δεν δικαιώθηκε. Η «Ένωση» εκμεταλλεύτηκε την περίσταση με τον Ρέι να έρχεται «ζεστός» από τον πάγκο και μαζί με τον «καυτό» Γιαννόπουλο οδήγησαν την ΑΕΚ στο 32-28 της πρώτης περιόδου με 7/10 τρίποντα!

Κλείσιμο
Ο «βομβαρδισμός» συνεχίστηκε και στη δεύτερη περίοδο. Ο Γιαννόπουλος έφτασε στα 4/4 φέρνοντας στο 40-28 την ομάδα του, ενώ με τον Ματσιούλις να μπαίνει κι αυτός στο… κόλπο η ΑΕΚ έφτασε στο 58-44 έχοντας 11/15 πίσω από τα 6,75μ. Ο Καλάθης κρατούσε σχεδόν μόνος του τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι, με διαδοχικά σουτ και γκολ-φάουλ και ήταν ο βασικός λόγος που οι «πράσινοι» παρά την τεχνική ποινή στον διαμαρτυρόμενο Πιτίνο περιόρισαν την διαφορά στους έξι (58-52) με ένα σερί 0-8. Όμως οι «κιτρινόμαυροι» κατάφεραν με Τολιόπουλο και Γκίκα να βρουν λύσεις και να κλείσουν το πρώτο μέρος στο 63-54 με 12/19 τρίποντα και 14 ασίστ έχοντας το βαρύ πυροβολικό τους στο μηδέν σε ούτε ένα τρίλεπτο συμμετοχής. Οι δε φιλοξενούμενοι παρά την καλή επιθετική εικόνα τους και τους 9 πόντους από δεύτερες επιθέσεις (6 επιθετικά ριμπάουντ) πλήρωναν την κάκιστη άμυνά τους.

Ο Γιαννόπουλος στο τρίτο δεκάλεπτο συνέχισε το κρεσέντο του, αυτή τη φορά μέσα από την άρκτο φέρνοντας την ΑΕΚ στο 70-58. Ο Καλάθης, ωστόσο, δεν άφηνε το παιχνίδι να ξεφύγει και συνεχίζοντας να σκοράρει ή να σερβίρει ήταν ο βασικός υπεύθυνος, μαζί με τον Γουάιλι, που η διαφορά έπεσε στους πέντε, 79-74, 2:20 πριν το τέλος της περιόδου. Ο Παπαθεοδώρου επιστράτευσε μετά από 25 λεπτά απραξίας τον Λάνγκφορντ κι αυτός τον δικαίωσε με τρίποντο και ασίστ για ένα ακόμη από τον Ματσιούλις που διαμόρφωσε το 85-77 μετά από τρία δεκάλεπτα.

Ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να γίνει πιο σκληρός στην άμυνα στην τέταρτη περίοδο. Τζόνσον και Μήτογλου συνέβαλαν σε αυτό και οι «πράσινοι» κρατώντας την ΑΕΚ «άσφαιρη» στα πρώτα πέντε λεπτά του δεκαλέπτου. Ο Ράις ανέλαβε δράση και έφερε την ομάδα του μπροστά με ένα 0-9 (85-86), αλλά όχι για πολύ. Ο Λάνγκφορντ τον προκάλεσε σε… μονό και με ένα μεγάλο τρίποντο έγραψε το 94-90 στα 2:44 πριν το τέλος. Ο Ράις με δύο βολές μείωσε, αλλά το επιθετικό ριμπάουντ του Σλότερ και το καλάθι του Ρέι έφεραν την ΑΕΚ στο +6. Ο Τζόνσον έδωσε ζωή στον Παναθηναϊκό με τρίποντο, όμως μετά το χαμένο ανάποδο λέι απ του Σλότερ το τρίποντο του Ράις υπό την πίεση του Σαντ-Ρόος δεν βρήκε καν στεφάνη χαρίζοντας τη νίκη στην «Ένωση».

Δεκάλεπτα: 32-28, 63-54, 85-77, 100-97

Πηγή:www.sport-fm.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης