Euroleague, Ζαλγκίρις-Παναθηναϊκός 85-86: Το έκανε θρίλερ, αλλά νίκησε

Euroleague, Ζαλγκίρις-Παναθηναϊκός 85-86: Το έκανε θρίλερ, αλλά νίκησε

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε η διαβολοβδομάδα της Euroleague για τον Παναθηναϊκό που αν και έκανε τα εύκολα δύσκολα στο φινάλε κατάφερε να φύγει με τη σπουδαία νίκη από το Κάουνας

4958137
Σίγουρα μπορούσε να μην αγχωθεί στο τέλος και να έφτανε σε μια πιο εύκολη επικράτηση στο Κάουνας. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα είναι εκείνο που μετράει. Και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ φρόντισε να πάρει αυτό που ήθελε στην πόλη της Λιθουανίας και ταυτόχρονα να «σπάσει» το αήττητο του Γιασικεβίτσιους κάθε φορά που υποδεχόταν την άλλοτε ομάδα του.

Μετά την ήττα από την Άλμπα Βερολίνου, οι «πράσινοι» είχαν κάτι περισσότερο από ανάγκη τη νίκη σε αυτό το ματς. Τόσο για αγωνιστικούς και ψυχολογικούς λόγους όσο φυσικά και για βαθμολογικούς. Πλέον βρέθηκαν στο 5-4 και θα πάνε με... άλλη ψυχολογία στο Μόναχο για την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μπάγερν.

Ο Νικ Καλάθης ήταν εκείνος που πήρε την κατάσταση στα χέρια του και φρόντισε να γίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής των «πρασίνων». Στα 27 λεπτά που έμεινε στο παρκέ, είχε 19 πόντους με 2/3 δίποντα, 5/7 τρίποντα, 12 ασίστ, 5 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και μόλις 1 λάθος. Κομβικός και ο Ντεσόν Τόμας (13π., 3/4τρ.) ενώ «διψήφιοι» ήταν επίσης ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Τζίμερ Φριντέτ στην επανεμφάνισή του μετά τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε.

Το ματς έγινε «γκραν γκινιόλ» στο τέλος, η Ζάλγκιρις προσπάθησε να κάνει την τελική αντεπίθεση, αλλά ο Παναθηναϊκός βρήκε τον χαρακτήρα για να αποδράσει με το υπερπολύτιμο «διπλό» και την... πρώτη ευρωπαϊκή νίκη του Γιώργου Βόβορα ως head coach.

Το ματς

Όσο άμυνα δεν είχε παίξει ο Παναθηναϊκός στα προηγούμενα ματς της φετινής EuroLeague, άλλο τόση ήθελε να παίξει στη «Zalgirio Arena» από το ξεκίνημα του ματς. Αν και ο Ζακ Λεντέι προσπάθησε να «πονοκεφαλιάσει» τους «πράσινους» οδηγώντας την Ζάλγκιρις στο 13-7 με 11 δικούς του πόντους, η ελληνική ομάδα βρήκε τις λύσεις και στις δύο πλευρές του παρκέ για να γυρίσει το ματς. Έχοντας και τον Καλάθη... σεληνιασμένο στο πρώτο μισό της αναμέτρησης, άρχισε να «ροκανίζει» την διαφορά και με ένα επιμέρους 10-3 να προηγηθεί με 17-16 λίγο πριν από τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (19-16 ο Παναθηναϊκός).

Κλείσιμο
Μόνο που... δεν έμεινε εκεί. Εξίσου καλό ήταν και το ξεκίνημα στο δεύτερο δεκάλεπτο και μάλιστα βρέθηκε στο +8 (19-27). 'Όμως κάποιες βιαστικές επιλογές, κάποια λάθη στην επίθεση, σε συνδυασμό και με συνεχόμενα φάουλ στην «πράσινη» άμυνα η Ζάλγκιρις μπόρεσε να μειώσει εκ νέου σε 26-29 ευστοχώντας από τη γραμμή των βολών. Και πάλι.

Οι παίκτες του Γιώργου Βόβορα δεν έχασαν την ψυχραιμία του, συνέχισαν να είναι συγκεντρωμένοι και να έχουν καθαρό μυαλό. Ο Φριντέτ ανέβασε την απόδοσή του, ο Καλάθης συνέχιζε τον... χαβά του (13π., 2/3δίπ., 3/5τρ.,, 7ασ., 3ριμπ., 1κλ., 0λ.) όντας αλάνθαστος και ο Παναθηναϊκός έφτασε και σε διψήφιο αριθμό την διαφορά (28-38) στο 18'. Ένα 5-0 της Ζάλγκιρις έφερε το ματς στους πέντε πόντους (33-38 στο 19') αλλά ο Καλάθης με buzzer beater τρίποντο στην εκπνοή του ημιχρόνου «έγραψε» το 33-41. Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός είχε 61% στα δίποντα (11/18), 36% στα τρίποντα (5/14) ενώ η Ζάλγκιρις μόλις 35% στα δίποντα (8/23) αλλά και 60% στα τρίποντα (3/5). Σε ριμπάουντ (16-16) και ασίστ (10-9) επικρατούσε ισορροπία.

Η ευστοχία του Παναθηναϊκού έξω από τα 6.75 συνεχίστηκε και μετά την έναρξη της 3ης περιόδου. Ο Νικ Καλάθης ήταν εκείνος που το έβλεπε «βαρέλι» και χάρη σε δικά του σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα έστειλε τον δείκτη του σκορ για πρώτη φορά στο +16 για τους «πράσινους» (35-51) χάρη σε ένα γρήγορο 10-2! Οι γηπεδούχοι βρήκαν αντίδραση και μείωσαν στους 10 πόντους (41-51 στο 25') αλλά στη συνέχεια ήταν η σειρά του Παπαπέτρου να πάρει τη σκυτάλη και η διαφορά να πάει εκ νέου στο +15 (43-58) λίγο πριν από τη λήξη του 3ου δεκαλέπτου (53-64). Ο Λεκαβίτσιους έμελλε να αποτελέσει παράγοντα του ματς όντας η μοναδική αξιόπιστη λύση για την Ζάλγκιρις στην επίθεση.

Οι γηπεδούχοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και μείωσαν σε 62-69 στο 32'. Έκτοτε το ματς έγινε... ροντέο. «Τρίποντο εσείς; Τρίποντο και εμείς!»Από τη μία ο Τόμας και από την άλλη ο Λαντέιλ. Αποτέλεσμα; Η διαφορά να μειωθεί σε 74-79 και έκτοτε να ακολουθήσει πραγματικό «γκραν γκινιόλ»! Οι «πράσινοι» έφτασαν στο 78-71 με καλάθι του Φριντέτ αλλά ο Ουλάνοβας είχε... κατασκηνώσει στη γραμμή των βολών μειώνοντας εκ νέου σε 74-78. Αν και το ματς έμοιαζε «τελειωμένο» στα 24'' (79-84) ύστερα από κρίσιμο καλάθι του Παπαπέτρου, ένα τρίποντο και φάουλ του Μιλάκνις στα 2'' (84-86) παραλίγο να φέρει τα πάνω-κάτω. Κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ και ο Παναθηναϊκός να φτάσει στη νίκη.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός είχε υψηλό ποσοστό στα τρίποντα (11/25) για ματς εκτός έδρας, καλό ποσοστό στα δίποντα (19/36) ενώ μπόρεσε να βρει σκορ απ' όλους τους παίκτες (σ.σ. εξαίρεση ο Μήτογλου), να μην χάσει τα ριμπάουντ και να μπορέσει να «δημιουργήσει» με 19 ασίστ.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Νικ Καλάθης ήταν «όλα τα λεφτά» για τον Παναθηναϊκό έχοντας 19 πόντους με 2/3 δίποντα, 5/7 τρίποντα, 12 ασίστ, 5 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και μόλις 1 λάθος σε 7 λεπτά.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Οι Ντεσόν Τόμας (13π., 2/3δίπ., 3/4τρ., 4ριμπ., 2κλ., 1ασ.) και Ιωάννης Παπαπέτρου (12π., 5ριμπ.) ήταν εκείνοι που συμπλήρωσαν τον Καλάθη αλλά παίκτης-κλειδί ήταν ο Γιώργος Παπαγιάννης, τόσο για την άμυνά του, όσο και για σημαντικές λύσεις στην επίθεση.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Μηδαμινή προσφορά από τον Νάιτζελ Χέις με 2 πόντους και 1/6 σουτ.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το καλάθι του Ιωάννη Παπαπέτρου στα 24'' πριν από το τέλος και μάλιστα σε μια φάση που έμοιαζε χαμένη, με το οποίο έφερε τον Παναθηναϊκό στο +5 (79-84).

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η εντυπωσιακή ασίστ του Νικ Καλάθη στο πρώτο δεκάλεπτο. Με το αριστερό χέρι «έβγαλε» την τέλεια «σκαστή» πάσα στον Παπαπέτρου, ο οποίος κάρφωσε τη μπάλα στο καλάθι της Ζάλγκιρις.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Ζάλγκιρις το 44% στα δίποντα και ο Παναθηναϊκός το 68% στις βολές.

Τα δεκάλεπτα: 16-19, 33-41, 53-64, 85-86

Πηγή:www.gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης