Champions League: Η γιορτή ξεκινάει με Νάπολι-Λίβερπουλ και Ντόρτμουντ-Μπαρτσελόνα

Champions League: Η γιορτή ξεκινάει με Νάπολι-Λίβερπουλ και Ντόρτμουντ-Μπαρτσελόνα

Δείτε το τηλεοπτικό πρόγραμμα των 8 αγώνων της πρεμιέρας - Το protothema.gr σας παρουσιάζει τις 32 ομάδες της φετινής διοργάνωσης

foto-barc
Για τους φανατικούς ποδοσφαιρόφιλους τα βράδια τους από σήμερα αποκτούν και πάλι νόημα… Το σεντόνι θα τεντωθεί, ο ύμνος των πρωταθλητών θα ακουστεί και το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό πάρτι του πλανήτη θα ανοίξει την αυλαία του…

Η αγωνιστική δράση ξεκινά με 8 αγώνες από τους οποίους ξεχωρίζουν τα ματς Νάπολι-Λίβερπουλ, Ντόρτμουντ-Μπαρτσελόνα και Τσέλσι-Βαλένθια.

Στους υπόλοιπους αγώνες η Σάλτσμπουργκ υποδέχεται την Γκενγκ, η Ίντερ τη Σλάβια Πράγας, η Λιόν τη Ζενίτ, η Μπενφίκα τη Λειψία και ο Άγιαξ τη Λιλ.

programm-chl


Και λίγες ώρες πριν το… άπλωμα του σεντονιού το www.protothema.gr σας παρουσιάζει το προφίλ των 32 μονομάχων, όπου βέβαια υπάρχει και ο εκπληκτικός Ολυμπιακός που πέρασε από τρεις προκριματικούς γύρους

1ος όμιλος (Ρεάλ Μαδρίτης, Παρί Σεν Ζερμέν, Μπριζ, Γαλατάσαραϊ)

Κλείσιμο
Ο Νεϊμαρ θα πάει τελικά στο «Μπερναμπέου», όχι όμως για να φορέσει τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά για να την αντιμετωπίσει φορώντας για άλλη μια σεζόν τα χρώματα της Παρί.

Η «βασίλισσα» με τον επανακάμψαντα Ζινεντίν Ζιντάν στον πάγκο της θέλει να επιστρέψει στις ευρωπαϊκές επιτυχίες και να αποδείξει ότι τελικά μπορεί και χωρίς Ρονάλντο. Οι παριζιάνοι από την άλλη ψάχνουν την πρώτη τους μεγάλη πορεία στη διοργάνωση καθώς έχουν καταφέρει να φτάσουν μέχρι τα προημιτελικά. Σε κάθε περίπτωση και οι δύο ομάδες αναμένεται να προκριθούν στην επόμενη φάση και μοναδικό ερωτηματικό είναι το ποια θα πάρει την πρώτη θέση του ομίλου. Από τα πρόσωπα του αγώνα ο Κέιλορ Νάβας που πριν λίγες ημέρες άφησε τους μερένγκες για να πάει στο Παρίσι.

Η Γαλατασαράι μπορεί να προκαλέσει «ζημιές» στην ισχυρή έδρα της ενώ η προσθήκη του Ράνταμελ Φαλκάο στην επίθεσή της είναι ένα ατού που δεν περνά απαρατήρητο. Οι Τούρκοι είναι φαβορί για την 3η θέση του ομίλου που οδηγεί στο Europa League, με την Κλαμπ Μπριζ να συμπληρώνει τον όμιλο ως η πιο αδύναμη ομάδα.

Εξάλλου για τους Βέλγους, οι οποίοι έφτασαν εδώ από το προκριματικό μονοπάτι των μη πρωταθλητών, είναι επιτυχία και μόνο η δεύτερη σερί παρουσία τους στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

2ος όμιλος (Μπάγερν Μονάχου, Τότεναμ, Ολυμπιακός, Ερυθρός Αστέρας)

Τα φώτα σε αυτό τον όμιλο πέφτουν αναμφίβολα στη μοναδική ελληνική συμμετοχή στη διοργάνωση και γενικότερα στις διοργανώσεις της UEFA για φέτος. Ο Ολυμπιακός αφού ξεπέρασε τα εμπόδια τριών προκριματικών γύρων, επανήλθε μετά από ένα χρόνο απουσίας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η κληρωτίδα δεν του χαμογέλασε ιδιαίτερα πάντως, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» έχουν να αντιμετωπίσουν την Μπάγερν Μονάχου, την περσινή φιναλίστ της διοργάνωσης Τότεναμ και τον Ερυθρό Αστέρα, σε ένα ιδιαίτερο ματς λόγω των σχέσεων που έχουν οι οπαδοί των δύο ομάδων.

Αναμφίβολα οι Βαυαροί αποτελούν το φαβορί για την πρώτη θέση του ομίλου παρ'ότι βρίσκονται σε φάση αναδόμησης. Οι Ριμπερί, Ρόμπεν, Χάμες Ροντρίγκεζ και Χούμελς αποτελούν πλέον παρελθόν και οι Κουτίνιο, Πέρισιτς, Παβάρ και Ερνάντεζ είναι ο νέος πανάκριβος και πολύ ποιοτικός κορμός της ομάδας.

Η Τότεναμ από την άλλη αν και είναι πολύ δύσκολο να επαναλάβει το περσινό της κατόρθωμα, όταν βρέθηκε στον τελικό όπου και ηττήθηκε από τη Λίβερπουλ, έχει τον πρώτο λόγο για τη δεύτερη θέση του ομίλου. Συνεπώς αν ο Ολυμπιακός θέλει να έχει τύχη στην υπόθεση πρόκριση, το ματς της πρεμιέρας με τα «σπιρούνια» στο Καραϊσκάκη είναι αυτό στο οποίο πρέπει να κάνει την υπέρβαση.

Τέλος ο Ερυθρός Αστέρας, που βρίσκεται στους ομίλους για δεύτερη σερί χρονιά, είναι θεωρητικά ο πιο αδύναμος κρίκος του ομίλου και αναμένεται να παλέψει για την 3η θέση. Με τους πρώην «ερυθρόλευκους» Μάρκο Μάριν και Μοχάμεντ Μπεν στο ρόστερ του αλλά και τον Ματέο Γκαρσία που πέρυσι αγωνιζόταν στον Άρη, οι Σέρβοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη δύναμη της έδρας που πέρυσι τους έδωσε μία τεράστια νίκη με τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Λίβερπουλ. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν ξανά τη Μπάγερν Μονάχου, την ομάδα δηλαδή που απέκλεισαν στους ημιτελικούς της διοργάνωσης το 1991 όταν και κατέκτησαν το τρόπαιο.

3ος όμιλος (Μάντσεστερ Σίτι, Σαχτάρ Ντόνετσκ, Ντίναμο Ζάγκρεμπ, Αταλάντα)

Η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να απειλείται με ποινή αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA λόγω παραβίασης του Financial Fair Play αλλά φέτος συμμετέχει και φυσικά μέσα στα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα δεν αναμένεται να δυσκολευτεί ιδιαίτερα να πάρει την πρώτη θέση του 3ου ομίλου, εκεί που θα συναντήσει τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ και την Αταλάντα.

Από εκεί και πέρα όμως έπεται μάχη για την δεύτερη θέση αλλά και την τρίτη που οδηγεί στη φάση των «32» του Europa League. Η Σαχτάρ είχε σταθερή παρουσία τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη ενώ έχει εξελιχθεί σε δυνάστη όσον αφορά τις εγχώριες διοργανώσεις της Ουκρανίας. Παρ' όλα αυτά ο αρχιτέκτονας της ομάδας, Πάουλο Φονσέκα αποχώρησε για τη Ρόμα το καλοκαίρι που μας πέρασε και ο Λούις Κάστρο που ανέλαβε στη θέση του θα έχει δύσκολο έργο μέχρι να στήσει τη δική του ομάδα.

Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ επέστρεψε στους ομίλους του Champions League μετά από 4 χρόνια. Τότε είχε αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, την Άρσεναλ και τη Μπάγερν και παρ' ότι ξεκίνησε με νίκη κόντρα στου «Κανονιέρηδες» ηττήθηκε και στα 5 ματς του ομίλου ως το τέλος. Πέρυσι πραγματοποίησε πορεία μέχρι τους «16» του Europa League και θα ποντάρει στη δύναμη της έδρας της για ότι καλύτερο αφού ποιοτικά υστερεί κατά πολύ από τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου.

Η Αταλάντα, η ισχυρότερη κατά πολλούς ομάδα του 4ου γκρουπ δυναμικότητας, είναι αυτή που συμπληρώνει τον 3ο όμιλο. Υπό την καθοδήγηση του Πιέρο Γκασπερίνι, οι «μπεργκαμάσκι» ήταν από τις ομάδες που έπαιξαν πολύ όμορφο ποδόσφαιρο την περσινή σεζόν και δίκαια εξασφάλισαν την είσοδο στους ομίλους ως η 4η ομάδα της Serie A. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της, ωστόσο το γήπεδο της δεν είναι κατάλληλο κι έτσι για τα Ευρωπαϊκά ματς θα μετακομίζει στο Μιλάνο και το Σαν Σίρο.

4oς όμιλος (Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Λοκομοτίβ Μόσχας)

Ευκαιρία για εκδίκηση θα έχει η Ατλέτικο Μαδρίτης απέναντι στη Γιουβέντους στον 4ο όμιλο. Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε είδε πέρυσι τον Κριστιάνο Ρονάλντο να πετυχαίνει χατ-τρικ ανατρέποντας το 2-0 του πρώτου αγώνα στη φάση των «16» και συνεπώς να αφήνει τους «ροχιμπλάνκος» εκτός συνέχειας.

Η Γιουβέντους θα στηριχτεί ξανά πάνω στο Ρονάλντο, ο οποίος κυνηγάει το τρόπαιο έτσι ώστε να ισοφαρίσει το ρεκόρ του θρυλικού αρχηγού της Ρεάλ Μαδρίτης, Χέντο ο οποίος μετράει έξι κατακτήσεις. Άαρον Ράμσι, Ματίας Ντε Λιχτ και Αντριάν Ραμπιό έφτασαν φέτος το καλοκαίρι στο Τορίνο ώστε να ενισχύσουν την προσπάθεια της «βέκια σινιόρα» να βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης μετά από πάρα πολλά χρόνια. Φυσικά επέστρεψε και ο Τζίτζι Μπουφόν ο οποίος θα επιθυμούσε όσο τίποτα να κλείσει την καριέρα του κρατώντας στα χέρια του την κούπα με τα μεγάλα... αυτιά, η οποία λείπει από τη συλλογή του.

Πρώτη και δεύτερη θέση λοιπόν μοιάζουν καπαρωμένες στον 4ο όμιλο, αφού και η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει ενισχυθεί σημαντικά με την απόκτηση του Ζοάο Φέλιξ από τη Μπενφίκα αλλά και του διεθνή Άγγλου μπακ, Κίεραν Τρίπιερ, ωστόσο πρέπει να δούμε πως είναι η ζωή χωρίς τον μεγάλο αρχηγό, τον Ουρουγουανό αμυντικό Γοδίν που πήγε στην Ίντερ.

Η Λοκομοτίβ Μόσχας με την αποδυναμωμένη, μετά τη φυγή του Ζουλιάν Μπραντ για τη Ντόρτμουντ, Μπάγερ Λεβερκούζεν θα παλέψουν για την 3η θέση, με τις «ασπιρίνες» να έχουν το πάνω χέρι.

5ος όμιλος (Λίβερπουλ, Νάπολι, Γκενκ, Ζάλτσμπουργκ)

Αναμφίβολα η περσινή κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ και δευτεραθλήτρια Αγγλίας δεσπόζει ως το απόλυτο φαβορί. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ διανύει μια από τις πιο φορμαρισμένες περιόδους της στο αγγλικό πρωτάθλημα, καθώς μετά και την τελευταία της επικράτηση επί της Νιουκάστλ συνεχίζει να σημειώνει το πιο επιτυχημένο σερί αγώνων σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ (πέντε νίκες σε ισάριθμα ματς). Το ερώτημα είναι βέβαια αν οι κόκκινοι αντέξουν αυτή τη φορά μέχρι το τέλος να κρατούν δύο καρπούζια (πρωτάθλημα και Champions League) στην ίδια μασχάλη…

Όπως πέρσι έτσι και φέτος αντίπαλος της στον όμιλο θα είναι η Νάπολι, αλλά οι παρτενοπέι θα έχουν πλέον στο ρόστερ τους και τον Κώστα Μανωλά. Το σύνολο του Κάρλος Αντσελότι τερμάτισε στη δεύτερη θέση στην περσινή serie A, ενώ αγωνιστικά το βασικό θέμα συζήτησης μετά τις πρώτες δύο αγωνιστικές ήταν η άμυνα της. Τρία γκολ από τη Φιορεντίνα, τέσσερα από τη Γιουβέντους και επιβεβαίωση από τα στατιστικά ότι καμία ομάδα που άρχισε με παθητικό επτά γκολ στα πρώτα δύο ματς δεν κατέκτησε το scudetto. Η νίκη επομένως με 2-0 επί της Σαμπντόρια με πρωταγωνιστή τον Μέρτενς της έδωσε χαμόγελα αισιοδοξίας ενόψει της αναμέτρησης με την Λίβερπουλ.

Τέλος, τη δική τους μάχη για την 3η θέση που οδηγεί στους «32» του Europa League θα δώσουν η βελγική Γκενκ και η αυστριακή Σάλτσμπουργκ, με την τελευταία να δίνει ένα τέλος στην πολυετή αναμονή της και να αγωνίζεται στους ομίλους.

6ος όμιλος (Μπαρτσελόνα, Ντόρτμπουντ, Ίντερ, Σλάβια Πράγας)

Από τους πιο ενδιαφέροντες ομίλους με τρεις πολύ δυνατές ομάδες και ένα… τζόκερ.

Η Μπαρτσελόνα, που επίσης ανήκει στην κατηγορία των φαβορί και θέλει να ξορκίσει τα φαντάσματα των Ρόμα, Λίβερπουλ (την απέκλεισαν πρόπερσι και πέρσι αντίστοιχα) έχει τον πονοκέφαλο Μέσι (είναι αμφίβολος για τη σημερινή πρεμιέρα στο Ντόρτμουντ), αλλά η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε έχει σε φοβερή φόρμα Φατί, Ντε Γιονγκ και Σουάρες που έλαμψαν στην τελευταία εμφατική νίκη επί της Βαλένθια.

Mετά την ήττα από την Ουνιόν πριν τη διακοπή η Ντόρτμουντ έπρεπε να δείξει αντίδραση. Και το έκανε με εντυπωσιακό τρόπο, αφού διέλυσε με 4-0 τη Λεβερκούζεν. Αλκάθερ και Ρόις ήταν εντυπωσιακοί και οι Βεστφαλοί πλησιάσαν στον πόντο από την κορυφή της Bundesliga. Ομάδα έτοιμη για την υπέρβαση τη φετινή σεζόν, με την ταχύτητα και την ποιότητα στην επίθεση να αποτελούν σύμμαχο! Μπαίνει στο Champions League για να εξασφαλίσει μια εύκολη πρόκριση για τους «16», αν και η πρεμιέρα είναι η δυσκολότερη που μπορούσε να φανταστεί.

Ο Αντόνιο Κόντε ανέλαβε να της δώσει μέταλλο πρωταθλήτριας και οι πρώτες εμφανίσεις στο καμπιονάτο αυτό δείχνουν καθώς η Ίντερ μετά από χρόνια δεν εκκίνησε με κάποιες ή κάποιες γκέλες… Η απόκτηση του Γοδίν δίνει μεγάλες βοήθειες στην άμυνα, η παρουσία του Λουκάκου δίνει ισχύ στην επίθεση, κι αν τυχόν βγει κι ο Αλέξις Σάντσες μπορεί να ελπίζει σε πολλά..

Η Σλάβια Πράγας, είναι η μοναδική ομάδα της Τσεχίας που θα αγωνιστεί στην Ευρώπη σε ομίλους διοργάνωσης επιστέφοντας μετά από 12 χρόνια στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Διαθέτει σίγουρα βάθος παρά τις αποχωρήσεις παικτών, με τελευταία αυτή του Κραλ (βασικός μέσος) για την Σπαρτάκ Μόσχας, αλλά στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου έκανε ντεμαράζ μεταγραφών (πήρε 4 παίκτες, δύο νεαρούς, δύο έμπειρους).

7ος όμιλος (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Μπενφίκα, Λιόν, Λειψία)

Από τους πιο περίεργους ομίλους καθώς δεν υπάρχει κανένα μεγαθήριο σ’ αυτόν.

Η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης κινήθηκε και πάλι δραστήρια στις μεταγραφές (τελευταία αυτή του Οσόριο από την Πόρτο), αλλά έχοντας πατήσει τη… μπανανόφλουδα πολλές φορές σίγουρα δεν μπορείς να της έχεις εμπιστοσύνη.

Η Μπενφίκα, μπορεί την περσινή χρονιά να αυτοκτόνησε χάνοντας ουσιαστικά μέσα από τα χέρια της το πρωτάθλημα, ωστόσο στο φετινό της ξεκίνημα έχει δεχτεί μόλις δυο γκολ στο ξεκίνημα, ενώ διαθέτει την καλύτερη επίθεση, έχοντας σημειώσει 11 γκολ τις πρώτες αγωνιστικές. Κι η παρέα των Σάμαρη, Βλαχοδήμου ψάχνει μια καλή χρονιά στην Ευρώπη μετά από καιρό…

Η τριταθλήτρια Γαλλίας, Λιόν, έχει ζητήματα στο εσωτερικό της, έχει χάσει τον Φεκίρ και η καλή εκκίνηση στη σεζόν έχει δώσει τη θέση της σε 3 ματς χωρίς νίκη. Ένα τέταρτο στην πρεμιέρα κόντρα στην Ζενίτ θα φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον τεχνικό της Σιλβίνιο…

Τέλος, η τριταθλήτρια Γερμανίας, Λειψία, προέρχεται από ένα εξαιρετικό ξεκίνημα στην Μπουντεσλίγκα, καθώς αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 με την Μπάγερν Μονάχου την 4η αγωνιστική και έμεινε μόνη στην κορυφή της βαθμολογίας. Πέρσι έκανε ντεμπούτο στο CL και φέτος με τον Τζούλιαν Νάιγκελσμαν στον πάγκο της θέλει να συνεχίσει τουλάχιστον στα νοκ άουτ ματς.

8ος όμιλος (Τσέλσι, Άγιαξ, Βαλένθια, Λιλ)

Φαβορί του ομίλου η Τσέλσι που προέρχεται από την κατάκτηση του Europa League. Ο θρύλος της ομάδας Φρανκ Λάμπαρντ επέστρεψε στο λονδρέζικο κλαμπ από τη θέση του προπονητή και παρά το γεγονός της απαγόρευσης μεταγραφών και την ταυτόχρονη φυγή του Εντέν Αζέρ, οι νεαροί Έιμπραχαμ, Μάουντ και Τόμαρι δείχνουν να βρίσκονται σε μοναδική φόρμα, αντισταθμίζοντας τα αμυντικά της προβλήματα.

O Άγιαξ πέρσι συγκλόνισε όλη την Ευρώπη με τους διαδοχικούς αποκλεισμούς Ρεάλ, Γιουβέντους, έφτασε λίγα δευτερόλεπτα πριν τον τελικό, αλλά η φετινή του πορεία ξεκίνησε πολύ νωρίς και για κακή μας τύχη οι δρόμοι του συναντήθηκαν με ελληνικούς συλλόγους. Ο ΠΑΟΚ στον 2ο γύρο και ο ΑΠΟΕΛ στα Play offs είναι οι ομάδες που απέκλεισε για να βρεθεί ξανά στους ομίλους ενώ η απώλεια των Ντε Γιόνγ, Ντε Λιχτ είναι πολύ σημαντική.

Η Βαλένθια αίφνης βρέθηκε να διανύει μια μεταβατική περίοδο καθώς εκτός από πληγωμένη αγωνιστικά μετά και τα 5 τέρματα που δέχτηκε από την Μπαρτσελόνα, καλείται να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα στον πάγκο της, όπου ο Μαρθελίνο απολύθηκε, παρόλο που απολάμβανε την απόλυτη στήριξη παικτών, οπαδών και τη θέση του ανέλαβε ο άπειρος Άλμπερτ Θελάδες.

Τέλος, η περσινή δευτεραθλήτρια Γαλλίας Λιλ επιστρέφει μετά από 7 χρόνια στο Champions League, μπορεί να έχασε τον Πεπέ (πήγε στην Άρσεναλ), αλλά είναι μια ομάδα γεμάτη ταλέντο και είναι ικανή για πολλές ζημιές.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ:
1η αγωνιστική: 17/18 Σεπτεμβρίου
2η αγωνιστική: 1/2 Οκτωβρίου
3η αγωνιστική: 22/23 Οκτωβρίου
4η αγωνιστική: 5/6 Νοεμβρίου
5η αγωνιστική: 26/27 Νοεμβρίου
6η αγωνιστική: 10/11 Δεκεμβρίου
* Στις 16 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για τη φάση των "16"

ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ "16"
18-19, 25-26 Φεβρουαρίου οι πρώτες αναμετρήσεις
10-11, 17-18 Μαρτίου οι δεύτερες αναμετρήσεις
* Στις 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για τα προημιτελικά και τα ημιτελικά

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
7-8 Απριλίου οι πρώτοι αγώνες προημιτελικής φάσης
14-15 Απριλίου οι δεύτεροι αγώνες της προημιτελικής φάσης

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
28-29 Απριλίου οι πρώτοι αγώνες της ημιτελικής φάσης
5-6 Μαΐου οι πρώτοι αγώνες της ημιτελικής φάσης

ΤΕΛΙΚΟΣ
30 Μαΐου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης