Ανσού Φατί: Το 16χρονο «σμαράγδι της Μασία»

Ανσού Φατί: Το 16χρονο «σμαράγδι της Μασία»

Μετά και το τελευταίο του τέρμα απέναντι στη Βαλένθια (15/9), ο Ανσού Φατί καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τείνοντας να εκθρονίσει ακόμη και τον Λιονέλ Μέσι - Με τα κατορθώματά του κατάφερε να καταστεί ο πιο μικρός παίκτης που σκοράρει και δίνει ασίστ στο ίδιο ματς στην ιστορία της La Liga, αλλά και ο νεότερος της Μπαρτσελόνα που ξεκίνησε ως βασικός στο «Καμπ Νου»

Ανσου-Φατι
Η ζωή του Ανσού Φατί θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα ποδοσφαιρικό παραμύθι που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων «in media res». Ένα βράδυ του Αυγούστου στο κατάμεστο Καμπ Νου, ο μόλις 16 ετών και 298 ημερών Ανσού θα κληθεί να γράψει την πρώτη πράξη της ιστορίας της ζωής του.

Για την ακρίβεια, θα κληθεί στο ντεμπούτο του με τη φανέλα βασικού να αντικαταστήσει στο 78ο λεπτό τον Κάρλες Πέρεθ στην αναμέτρηση των «μπλαουγκράνα» απέναντι στην Μπέτις, με τους Καταλανούς να του αφιερώνουν με την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο ένα ζεστό χειροκρότημα. Θαρρείς πως γνώριζαν ότι οι προσδοκίες τους από τον νεότερο παίκτη στα χρονικά της Μπάρτσα θα επιβεβαιωθούν και με το παραπάνω.

Αυτό που ωστόσο ο ίδιος σίγουρα αγνοούσε ήταν η θερμή αγκαλιά που του επεφύλασσε ο Λιονέλ Μέσι συναντώντας τον στη φυσούνα. Μια αγκαλιά που εσωκλείει συγκεντρωμένη την ποδοσφαιρική μαγεία ολόκληρου του κόσμου. Ο Καταλανός θρύλος έχει άλλωστε περάσει στην ζώνη του λυκόφωτος και πλέον όχι αδίκως στους φίλους της Μπαρτσελόνα δημιουργείται η ανάγκη να γεννήσουν, να πλάσουν τον νέο τους οδηγητή, το σύμβολο που θα κρατήσει τη σημαία της ομάδας ψηλά. Και κάπως έτσι το περιπετειώδες ταξίδι του Ανσού Φατί μόλις ξεκίνησε…

Η αρχή της αναζήτησης του ονείρου

Το 2009, όταν ακόμα ο Ανσού ήταν επτά χρονών, η οικογένειά του θα αφήσει πίσω της το φολκλορικό χρώμα και τον ατελείωτο χορό του καρναβαλιού της Γουινέας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ισπανία. Όντας στην Ιβηρική χερσόνησο πλέον, ο νεαρός μεσοεπιθετικός θα τραβήξει τα βλέμματα των σκάουτερ, οι οποίοι και θα τον εντάξουν στις Ακαδημίες της Σεββίλης. Ο «μύθος» θέλει μάλιστα τον πατέρα του Ανσού να διαπραγματεύεται με απεσταλμένους τόσο της Ρεάλ όσο και της Μπαρτσελόνα, προκειμένου να κάνουν δικό τους το μόλις 10 ετών ακατέργαστο διαμάντι από την Αφρική.

Ο ερχομός στη Μασία

Οι ευνοϊκότερες συνθήκες ζωής θα οδηγήσουν την οικογένεια του Ανσού στον ισπανικό νότο, εκεί που επρόκειτο να γράψει την πιο λαμπρή μέρα στην σύντομη πορεία του. Το φυσικό του ταλέντο, η εκρηκτική του ταχύτητα, η ευελιξία, οι πολλαπλές θέσεις που μπορεί να καλύψει στην επίθεση, μα κυρίως η ποδοσφαιρική του φαντασία θα τον καταστήσουν βασικό και αναντικατάστατο μέλος στις τάξεις της Μπαρτσελόνα. Η ευφάνταστη πορεία του στο Youth League της UEFA σε συνδυασμό με τη σωρεία τραυματισμών στην ομάδα τον προηγούμενο Αύγουστο θα δημιουργήσουν έτσι το πρόσφορο έδαφος για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ερνέστο Βαλβέρδε που θα τον προαγάγει στην πρώτη ομάδα.

«Το όνειρο κάθε αγοριού στην Μασία είναι το ντεμπούτο του στο Καμπ Νου. Να μοιραστείς αυτή την ποδοσφαιρική σκηνή με τους καλύτερους παίκτες του κόσμου είναι μια εμπειρία που δεν ξεχνάς ποτέ στη ζωή σου»

Στο ντεμπούτο του με την Μπαρτσελόνα, στο ματς κόντρα στην Μπέτις για την δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος, θα περάσει αλλαγή στην θέση του Κάρλες Πέρεθ στο 78′ και θα γίνει έτσι ο δεύτερος νεότερος παίκτης στην ιστορία της Μπάρτσα, σε ηλικία 16 ετών και 298 ημερών. Ένα ρεκόρ πίσω μόνο από τον Βίσενκ Μαρτίνεθ, ο οποίος τον Οκτώβριο του 1941 είχε αντιμετωπίσει την Ρεάλ Μαδρίτης όντας 16 ετών και 280 ημερών.

Τα κατορθώματα ωστόσο του «wonderkid»  από την αφρικανική ήπειρο δεν σταμάτησαν εκεί. Μια εβδομάδα αργότερα, στο παιχνίδι κόντρα στην Οσασούνα, θα σκοράρει για το 1-1 και σε ηλικία 16 ετών και 304 ημερών θα γίνει ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία των «μπλαουγκράνα» αφήνοντας πίσω τους παίκτες-θρύλους όπως οι Μπόγαν Κρκιτς και Λιονέλ Μέσι.

«Έσπασε τα κοντέρ» απέναντι στη Βαλένθια

Κλείσιμο
Στο παιχνίδι του Σαββάτου με την Βαλένθια για την τέταρτη αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος, ένα γκολ στο 2ο λεπτό και μια ασίστ στο 7ο στον Ντε Γιόγκ για το 2-0, θα φανούν ικανά για να κάνουν το Καμπ Νου να παραληρήσει με τις αέρινες κινήσεις του. Ο Ανσού ήταν αδιαμφισβήτητα ο απόλυτος πρωταγωνιστής της επιβλητικής νίκης και δεν θα είναι υπερβολή να κάνουμε λόγο για την γέννηση ενός νέου αστεριού στους κόλπους της Βαρκελώνης.

Ήδη ο νεαρός μεσοεπιθετικός υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα με ρήτρα 100 εκατ. ευρώ. Ενώ ταυτοχρόνως εκτός από τη δόξα και τις αποδοχές του, απογειώθηκε κατακόρυφα και η δημοτικότητα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον ίδιο να μετρά 400.000 ακολούθους στο Instagram.

Και αν ακόμη είναι αρκετά νωρίς για να παραδώσουμε τα σκήπτρα της Μπαρτσελόνα στον ταλαντούχο πιτσιρικά, το μόνο σίγουρo είναι η παραδοχή πως το μέλλον του ανήκει!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης