Μουντομπάσκετ 2019, Αργεντινή-Γαλλία 80-66: Στον τελικό δια χειρός Σκόλα!

Μουντομπάσκετ 2019, Αργεντινή-Γαλλία 80-66: Στον τελικό δια χειρός Σκόλα!

Η «αλμπισελέστε» προκρίθηκε δίκαια στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου - Εκεί περιμένει ήδη η Ισπανία, που λίγο νωρίτερα επικράτησε της Αυστραλίας σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό, όπου χρειάστηκαν δύο παρατάσεις για να αναδειχθεί νικήτρια η «φούρια ρόχα» - Εκπληκτικός ο Σκόλα με 28 πόντους και 13 ριμπάουντ

SCOLA
Δεκαεπτά χρόνια μετά την τελευταία παρουσία της σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 2002 στην Ινδιανάπολη, όταν είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο, η Αργεντινή απέκλεισε τη Γαλλία, με 80-66, στον δεύτερο χρονικά ημιτελικό την Παρασκευή (13/9) στο Πεκίνο και προκρίθηκε για τρίτη φορά στην ιστορία της στην καταληκτική αναμέτρηση της διοργάνωσης.

Η ομάδα του 39χρονου ρέκορντμαν Λουίς Σκόλα (28π., 13ρ.), αφού πρώτα απέκλεισε τη Σερβία του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς στον προημιτελικό, έκανε την ομάδα που είπε «όχι» στις ΗΠΑ να μοιάζει μια... άλλη, κατώτερη ομάδα!

Η Αργεντινή θα διεκδικήσει απέναντι στην Ισπανία το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της, σε έναν τελικό... αλά ισπανικά, 69 ολόκληρα χρόνια από τότε που «πάτησε» για πρώτη φορά την κορυφή του κόσμου, το 1950, στο πρώτο δηλαδή Παγκόσμιο Κύπελλο, μέσα στο «σπίτι» της, το Μπουένος Άϊρες.

Η «χρυσή» στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και «χάλκινη» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, Αργεντινή, είχε αγωνιστεί στον «μικρό» τελικό, το 2006, στο Μουντομπάσκετ στη Σαϊτάμα,, στον οποίο ηττήθηκε από τις ΗΠΑ.

Η Γαλλία, που τα περίμενε όλα από τον πόιντ γκαρντ των Νικς, Φρανκ Ντιλικινά (16π.) και τον γκαρντ των Ορλάντο Μάτζικ Εβάν Φουρνιέ (16π.), θα παλέψει πλέον στο Πεκίνο για να «πιάσει» ξανά την καλύτερη θέση στην ιστορία της, δηλαδή την 3η, την οποία είχε καταλάβει στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτό της Ισπανίας το 2014, όταν επικράτησε με δύο πόντους (95-93) της Λιθουανίας, στον «μικρό» τελικό.

Οι «μπλε», που έκαναν την μεγάλη έκπληξη αποκλείοντας τις ΗΠΑ στον προημιτελικό, θα βρουν στο δρόμο τους, στην αναμέτρηση για τις θέσεις 3-4 την Κυριακή (15/9, 11:00) την Αυστραλία που νωρίτερα την Παρασκευή (13/9) ηττήθηκε σε δύο παρατάσεις από την Ισπανία, μετά από ανατροπή της «Φούρια Ρόχα» από το -11. Οι Γάλλοι ήταν στην τετράδα και το 1954, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όταν είχαν τερματίσει 4οι. Οι «τρικολόρ» μετρούν και δύο 5ες θέσεις, το 1963 στη Βραζιλία και το 2006 (Ιαπωνία).

Τα δεκάλεπτα: 21-18, 39-32, 60-48, 80-66.

Θυμηθείτε παρακάτω το live της αναμέτρησης

Μετά από πέντε λεπτά αγώνα η Αργεντινή προηγείται με 10-5 με τον Λούις Σκόλα να είναι «ζεστός» έχοντας πετύχει 7 πόντους.

Δέκα πόντους  για τον Σκόλα ο οποίος φαίνεται να κουβαλάει μόνος του την Αργεντινή στην πρώτη περίοδο αφού ούτε ο Καμπάτσο ούτε ο Λαπροβίτολα έχουν δώσει λύσεις. 17-14 το σκορ με τους Γάλλους συνέρχονται μετά το 10-2 της «Αλμπισελέστε» στο ξεκίνημα της αναμέτρησης.

Με τους βασικούς της παίκτες να κάθονται στον πάγκο η Αργεντινή οικοδόμησε μία διαφορά 7 πόντων (21-14) αλλά η Γαλλία παρέμεινε ψύχραιμη και με δύο βολές του Ντε Κολό πριν τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου μείωσε στους τρεις πόντους. Σκορ πρώτου δεκαλέπτου, 21-18. 

Κλείσιμο
Φουρνιέ και Ντε Κολό οδηγούν τους Γάλλους, που με ένα επιμέρους σερί 10-2 πέρασαν μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά μετά το 2-0 στο ξεκίνημα του αγώνα. 23-24 το σκορ 6',50'' πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Αμφίρροπο το ματς όπως αναμενόταν.

«Ξέσπασμα» των Αργεντινών τους βάζει μπροστά στο σκορ με 30-24 και ξεσηκώνει και την κερκίδα στην οποία υπάρχουν αρκετοί φίλοι της «Αλμπισελέστε».

Μείωσε στο καλάθι η Γαλλία με τον Ντιλικινά, αλλά η Αργεντινή απάντησε άμεσα διατηρώντας της διαφορά στους τέσσερις πόντους. Σκορ 36-32

Φοβερό μπάζερ μπίτερ του Καμπάτσο, ο οποίος ευστοχεί σε τρίποντο και στέλνει την ομάδα του στο +7.

Σκορ ημιχρόνου 39-32.

Χαμηλός ρυθμός στο ματς μέχρι στιγμής, κάτι που βολεύει περισσότερο την Αργεντινή, η οποία έχει ως κορυφαίο μέχρι στιγμής τον 39χρονο Λούις Σκόλα με 13 πόντους. Οι Γάλλοι θα χρειαστεί να βγάλουν περισσότερη ενέργεια στο παρκέ και κυρίως να βρουν πόντους από την περιφέρειά τους καθώς από τη γραμμαή των 6,75 μ. είχαν 2/13 στο πρώτο ημίχρονο.

Βροχή από τρίποντα στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου με την Αργεντινή να οικδομεί διαφορά 12 πόντων υπέρ της! 50-38 το σκορ.

Ο Γκάμπριελ Ντεκ ανεβάζει τη διαφορά στους 15 πόντους για την Αργεντινή την ώρα που οι Γάλλοι μοιάζουν εντελώς μπλοκαρισμένοι και στις δύο άκρες του παρκέ. (55-40)

Παγιώνεται στους 15 πόντους η διαφορά αφού ο Καμπάτσο απάντησε άμεσα στο τρίποντο του Ντιλκινά και έκανε το σκορ 60-45.

Τέλος της τρίτης περιόδου, 60-48 το σκορ με την Αργεντινή να δείχνει πολύ σοβαρή κρατώντας διαφορά ασφαλείας από τους «τρικολόρ», οι οποία εμφανίστηκαν σαν υπνωτισμένοι σε αυτό το δεκάλεπτο και αν δεν ήταν οι ηρωικές προσπάθειες του Ντιλκινά και του Φουρνιέ η διαφορά θα ήταν ίσως μεγαλύτερη. Μένει ένα δεκάλεπτο για να δούμε ποιος θα είναι στον τελικό της Κυριακής απέναντι στην Ισπανία.

Τρίποντο Μ'παγιέ στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου και η Γαλλία μετά από ώρα μειώνει σε διαφορά κάτω των 10 πόντων. 60-51 το σκορ

Άμεσα απαντάει ο Λαπροβίτολα 63-51 το σκορ 8',30'' πριν τη λήξη του αγώνα.

Φοβερή πάσα του Λαπροβίτολα πίσω από την πλάτη στον αιφνιδιασμό με τον Σκόλα να πετυχαίνει το καλάθι συμπληρώνοντας 20 πόντους στον αγώνα. 65-55 το σκορ με τους Γάλλους να κρατιούνται στο ματς μεν αλλά να τους κοστίζει πολύ ηα στοχία έξω από τη γραμμή των 6,75 μ. από όπου σουτάρουν με ποσοστό 23% (6/23).

4':55'' πριν τη λήξη του αγώνα ο Γκομπέρ πηδάει ψηλότερα από τον Σκόλα και πετυχαίνει ένα δύσκολο καλάθι το οποίο ακυρώνεται λόγω φάουλ πάνω στον αρχηγό της Αργεντινής. Το σκορ παραμένει 65-57 αλλά οι Γάλλοι φαίνονται έτοιμοι να επιστρέψουν για τα καλά στο ματς.

Απίστευτος Σκόλα!!!! Με δύο σερί τρίποντα στέλνει τη διαφορά ξανά στους 15 πόντους. 74-59 2':19'' πρι το τέλος και η «Αλμπισελέστε» βρίσκεται με το ένα πόδι στον τελικό της Κυριακής.

Με δύο ακόμα πόντους του Σκόλα το σκορ γίνεται 76-60. Η διαφορά στη μέγιστη τιμή της και ο Αργεντίνος φόργουορντ φτάνει τους 28 πόντους! 

Λιγότερο από ένα λεπτό για να λήξει ο αγώνας. Το σκορ είναι 80-66 υπέρ της Αργεντινής και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. 

Τελικό σκορ 80-66 και η Αργεντινή θα είναι στον τελικό της Κυριακής κόντρα στην Ισπανία, την ομάδα δηλαδή που την απέκλεισε το 2006 στον ημιτελικό και της έφραξε το δρόμο προς το τρόπαιο. Η Γαλλία θα αναμετρηθεί με την Αυστραλία για το χάλκινο μετάλλιο της διοργάνωσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης