Μουντομπάσκετ 2019: Αν η Αργεντινή είχε πρόσωπο θα ήταν του Καμπάτσο

Μουντομπάσκετ 2019: Αν η Αργεντινή είχε πρόσωπο θα ήταν του Καμπάτσο

Αργεντινή σημαίνει περηφάνια, αρχοντιά και αντίσταση, με τον Φακούντο Καμπάτσο να κάνει πράξη το δίστιχο στον εθνικό ύμνο της πατρίδας του «ας ζήσουμε στεφανωμένοι με δόξα ή ας ορκιστούμε να πεθάνουμε ένδοξα»

1d283361-campazzo-argentina-fiba-625x375
Η Αργεντινή δεν εξαντλείται στο τάνγκο και τη μουσική του Κάρλος Γκαρντέλ, ούτε στην κόντρα Μπόκα Τζούνιορς - Ρίβερ Πλέιτ, ούτε στον Ντιέγκο Μαραντόνα, τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, τον συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες και την Εβίτα Περόν... Πολλώ δε μάλλον στις χρωματιστές συνοικίες του Μπουένος Άιρες με τους καλλιτέχνες να εκθέτουν τα έργα τους στους δρόμους και τους porteños, τους κατοίκους της που ερωτεύονται με πάθος.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής έπεσε θύμα του πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού, ο ίδιος ο λαός της έτρεψε σε άτακτη φυγή τον πρόεδρο του από την ταράτσα του προεδρικού μεγάρου Casa Rosada με πολεμικό ελικόπτερο και βγήκε στους δρόμους με τις κατσαρόλες κατά του ΔΝΤ και των μέτρων λιτότητας. Ο ίδιος λαός έχει δει τον Λιονέλ Μέσι σε τέσσερα Μουντιάλ να προσπαθεί να οδηγήσει την «αλμπισελέστε» στην κορυφή του κόσμου για πρώτη φορά έπειτα από το 1986. Εις μάτην.

Την ίδια στιγμή, μια ομάδα μπάσκετ που δίνει και τη ψυχή της σε κάθε τουρνουά, διδάσκει τους Αργεντινούς πώς να αντιμετωπίζουν τα πράγματα στη ζωή με αλληλεγγύη, ευθύνη, δουλειά, πίστη, ενότητα και αφοσίωση.

Η εθνική ομάδα μπάσκετ της Αργεντινής είναι ο λόγος που το «vamos vamos Argentina, vamos vamos a ganar» ακούγεται δυνατά και περήφανα σε κάθε μεγάλη διοργάνωση ενώ ο Φακούντο Καμπάτσο είναι η μεγάλη ελπίδα των συμπατριωτών του για ένα καλύτερο μπασκετικό αύριο, από τη στιγμή μάλιστα που ο Λουίς Σκόλα θα ακολουθήσει σύντομα τον Μανού, τον Αντρές, τον Πάμπλο, τον Κάρλος και την υπόλοιπη παλιοπαρέα που τερμάτισε τη σχέση δέσμευσης με την «αλμπισελέστε».

Πολλοί τον αμφισβήτησαν λόγω του ύψους του (1μ.80), όμως ο ίδιος διέψευσε τους πάντες και τα πάντα. Κόντρα στη Σερβία έγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης μετά από τον Τόνι Κούκοτς που σημειώνει +15 πόντους, +10 ασίστ, +5 ριμπάουντ και +3 κλεψίματα σε Παγκόσμιο Κύπελλο και στη συνέχεια πανηγύρισε σέρνοντας… πολλά κιλά cojones στα αποδυτήρια των «γκαούτσος».

O τύπος για τον οποίο ο Τζινόμπιλι είπε στην πρώτη συγκέντρωση της Αργεντινής πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου πως «πρώτη φορά βλέπω 20χρονο με κοιλιά» είναι ο ίδιος που έφτασε ως τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχοντας στο πλευρό του τον τεράστιο Λουίς Σκόλα, μα κυρίως, δείχνοντας ότι απολαμβάνει το μπάσκετμπολ. Είναι εκείνος που τον βλέπεις και το ευχαριστιέται η ψυχή σου. Ποιότητα, κλάση, πάθος και μπόλικη μπασκετική αλητεία.

Όταν τα έβαλε με τον ΝτεΆντρε Τζόρνταν

Ο γκαρντ της Ρεάλ Μαδρίτης πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις στο Ρίο το καλοκαίρι του 2016, έχοντας 15.8 πόντους και 5.8 ασίστ στο Ολυμπιακό τουρνουά όπου ο Μανού Τζινόμπιλι αποχαιρέτησε την εθνική ομάδα ενώ δεν δίστασε να τα... βάλει με τον ΝτεΆντρε Τζόρνταν, στον αγώνα με την Team USA. «Ένιωσα ένα φάουλ από πίσω και αντέδρασα με αυτόν τον τρόπο. Το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχει ένας κοντός γκαρντ είναι το νεύρο. Δεν θα αφήσω κανέναν να περάσει από πάνω μου» είχε παραδεχτεί σε συνέντευξη του στο gazzetta.gr ο Καμπάτσο, ο οποίος άρχισε το μπάσκετ λόγω της μητέρας του, που αναγκάστηκε να τον γράψει σε ομάδα διότι ήταν… υπερκινητικός! 

kaba
Όταν τα έβαλε με τον Δημήτρη Διαμαντίδη Όλα κυλούσαν ήρεμα, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε κλειδώσει μια εύκολη νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο του 2015, οι «πράσινοι» είχαν συμβιβαστεί με τη μοίρα τους και τότε ο Πάμπλο Λάσο έριξε στο παρκέ τον Φακούντο Καμπάτσο. Ο Αργεντινός πλέι μέικερ που δεν έπαιζε πολύ, είχε υπερβολικά πολλή ενέργεια. Τόση, που τον οδήγησε σε μια άνευ λόγου και αιτίας έντονη αψιμαχία με τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Η διαφορά των 18 πόντων (81-63) δεν έφτανε στον Αργεντινό γκαρντ, ο οποίος, αφού πρώτα «κλείδωσε» τον τότε 35χρονο αρχηγό του Παναθηναϊκού, τον σήκωσε και τον πέταξε στο παρκέ! Ευτυχώς για όλους, οι ψυχραιμότεροι μπήκαν στη μέση και η κατάσταση δεν ξέφυγε από τον έλεγχο. Εν συνεχεία ρώτησαν τον Φελίπε Ρέγιες, για τις γνώσεις του Καμπάτσο... επί των πολεμικών τεχνών. «Ο Καμπάτσο είναι τέρας, από άποψη δύναμης! Ξέραμε πόσο δυνατός είναι ο Φακούντο αφού έχει δυνατά πατήματα, όμως το να σηκώσει τον Διαμαντίδη με αυτόν τον τρόπο ήταν κάτι που μας άφησε όλους άφωνους». Από την πλευρά του, ο Αργεντινός δεν θέλησε να μιλήσει για το συμβάν αλλά αρκέστηκε να σχολιάσει πως «είναι μια φάση από αυτές που συμβαίνουν στο παρκέ».



Κλείσιμο
diama
Όταν… συστήθηκε με τάπα στον Κόμπι Μπράιαντ Αν ο Καμπάτσο συστήθηκε στο ελληνικό κοινό μέσα από εκείνη τη λαβή στον Δημήτρη Διαμαντίδη, στους φιλάθλους ανά τον κόσμο το έπραξε το 2012. Στον αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών με την Αργεντινή και λόγω εκείνης της τάπας που είχε δώσει στον Κόμπι Μπράιαντ. Εκείνη η επιβλητική νίκη της Team USA επί της Αργεντινής απασχόλησε λιγότερο σε σχέση με την τάπα ενός βραχύσωμου γκαρντ στον τότε σούπερ σταρ των Λέικερς. Όπως το 87-80 στην Ιντιανάπολις Η Αργεντινή έγινε η πρώτη χρονικά ομάδα που προκρίθηκε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και πλέον περιμένει τον νικητή του ζευγαριού ΗΠΑ – Γαλλία. Η «αλμπισελέστε» έχει ήδη πετύχει το 4/4 σε ό,τι αφορά τους στόχους στο τουρνουά, ήτοι την πρόκριση στους «16», τη συμμετοχή στα προημιτελικά, την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κι εν συνεχεία την παρουσία στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Πάμε για περισσότερα!» εξήγησε στο Twitter ο Λουίς Σκόλα ενόψει του διαφαινόμενου ημιτελικού με τις ΗΠΑ. Παρεμπιπτόντως, ο 39χρονος φόργουορντ ήταν μέλος της «αλμπισελέστε» που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην Ιντιανάπολις το 2002, έχοντας στο μεσοδιάστημα πανηγυρίσει τη νίκη επί της Team USA. Εκείνο το 87-80 στις 4 Σεπτεμβρίου 2002 συνιστά, για πολλούς τον αγώνα που άλλαξε μια για πάντα τον παγκόσμιο χάρτη του μπάσκετ, καθώς για πρώτη φορά ηττήθηκε εθνική ομάδα των ΗΠΑ, αποτελούμενη εξ ολοκλήρου από NBAers κι έχοντας προηγουμένως σερί 58 νικών! Όταν ο Σκόλα ισοπέδωσε τον Ζερμέν Ο' Νιλ! Εκείνη τη χρονιά, ο Καμπάτσο ήταν 11 ετών, μεγάλωνε στην Κόρδοβα κι έβλεπε τον νυν συμπαίκτη του στην εθνική Αργεντινής μαζί με τους συμπατριώτες του να… σφυροκοπούν τον Ρέτζι Μίλερ, τον Σον Μάριον και τον Μπαρόν Ντέιβις στο Conseco Field House! Πλέον είναι έτοιμος να κάνει πράξη το δίστιχο στον εθνικό ύμνο της πατρίδας του… «Ας ζήσουμε στεφανωμένοι με δόξα... Ή ας ορκιστούμε να πεθάνουμε ένδοξα» «Coronados de gloria vivamos... ¡o juremos con gloria morir» Εξάλλου, η αναγνώριση των «παλιών» είναι η καλύτερη επιβράβευση - Αντρές Νοτσιόνι, έπειτα από την τεράστια πρόκριση επί των Σέρβων «Γεια σου ΝΒΑ! Αυτόν τον τύπο τον λένε Καμπάτσο… Χρειάζεται λίγο χρόνο για να έλθει εκεί. Προς το παρόν, τον απολαμβάνει η Ρεάλ Μαδρίτης κι εσείς μπορεί να τον παρακολουθείτε στην τηλεόραση».
Πηγή:www.gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης