Europa League: Η ΑΕΚ με το διπλό στη Ρουμανία «βλέπει» πλέι οφ - «Χτυπάει» την πρόκριση και ο Ατρόμητος

Europa League: Η ΑΕΚ με το διπλό στη Ρουμανία «βλέπει» πλέι οφ - «Χτυπάει» την πρόκριση και ο Ατρόμητος

Εξαιρετικός Λιβάια με γκολ και ασίστ για την ΑΕΚ που καθάρισε την πρόκριση με το 0-2 κόντρα στην Κραϊόβα - Αντεξε την πίεση της ανώτερης Λέγκια με 0-0 ο Ατρόμητος - Όλα στραβά κι ανάποδα για τον Άρη

aek-diplo-ekso
Μία ομάδα με το ένα πόδι στα πλέι οφ του Europa League, μία που ελπίζει βάσιμα για πρόκριση και μία που... παραδόθηκε αμαχητί, είχε το χθεσινό μενού των ελληνικών αγώνων στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Η ΑΕΚ μοιάζει να καθάρισε την υπόθεση πρόκριση με το εκτός έδρας 0-2 επί της Κραϊόβα, ο Ατρόμητος πήρε το 0-0 επίσης εκτός έδρας από την Λέγκια στην Βαρσοβία και ο Άρης υπέκυψε με 3-0 στην Μόλντε, σκορ που δύσκολα πια ανατρέπεται.

Κραϊόβα - ΑΕΚ (0-2) Highlights  - Europa League - 8/8/2019 | COSMOTE SPORT

Legia Warszawa 0-0 Atromitos Skrót meczu 08/08/2019 PL

Κλείσιμο
Μόλντε - Άρης (3-0) Highlights - Europa League - 8/8/2019 | COSMOTE SPORT




Η ΑΕΚ με το διπλό στη Ρουμανία «βλέπει» πλέι οφ

Ο τίτλος του φαβορί από την ημέρα της κλήρωσης ανήκε στην ΑΕΚ. Δικαίως, όπως αναφέρει το gazzetta.gr. Μπορεί οι Κιτρινόμαυροι του Μιγκέλ Καρντόσο να μην είναι ακόμη έτοιμοι, όπως είναι λογικό, αλλά έστω κι έτσι είναι καλύτερη ομάδα από τους Ρουμάνους της Κραϊόβα. Και όταν ο Λιβάια έχει κέφια, τα πράγματα μπορούν να απλοποιηθούν αρκετά για την Ενωση, η οποία έχασε στο πρώτο ημίχρονο με τραυματισμό τον Κλωναρίδη αλλά "βρήκε" τον Κροάτη, ο οποίος έδωσε ασίστ (στον Μάνταλο), έβαλε γκολ, πρόσθεσε ποιότητα γενικά στο παιχνίδι και ουσιαστικά έδωσε από το πρώτο ματς την πρόκριση στον δικέφαλο αετό...

Κόσμος στις εξέδρες δεν υπήρχε αλλά παρ' όλα αυτά η Κραϊόβα επιχείρησε να μπει δυνατά στο ματς, με στόχο να αιφνιδιάσει την ΑΕΚ. Τελικά ήταν η Ενωση αυτή που είχε την πρώτη καλή φάση, στο 7', αλλά το σουτ του Ζεράλντες από την πάσα του Βέρντε βρήκε σε αντίπαλο. Το παιχνίδι γενικά είχε γρήγορο ρυθμό, αλλά είχε και πολλά λάθη εκατέρωθεν, με συνέπεια οι καλές φάσεις να απουσιάζουν. Οι Κιτρινόμαυροι δεν ένιωθαν κάποια απειλή από την Κραϊόβα -η οποία είχε ενθουσιασμό αλλά δεν έδειχνε κάτι άλλο ως ομάδα- και στο 20' θα μπορούσαν να έχουν το προβάδισμα, αλλά ο Μάνταλος από το ύψος της μικρής περιοχής αστόχησε μετά την κούρσα και το γύρισμα του Παουλίνιο.

Ηταν μια πολύ καλή στιγμή για την ΑΕΚ, η οποία θα μπορούσε να είναι μπροστά στο σκορ, χωρίς να έχει κάνει και πολλά μέχρι τότε. Ηταν και δύσκολο, άλλωστε, να γίνει αυτό, από τη στιγμή που ο Ζεράλντες δεν έπαιρνε κάποια βοήθεια δημιουργικά από τον Βέρντε ή τον Μάνταλο, ενώ ο προωθημένος Κλωναρίδης έμοιαζε εκτός παιχνιδιού. Και στο 39' ήταν... κανονικά εκτός παιχνιδιού, αφού οι ενοχλήσεις που ένιωσε είχαν ως συνέπεια να αντικατασταθεί από τον Λιβάια, ο οποίος πρόλαβε στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους να δείξει περισσότερα. Οπως πρόλαβε και η Ενωση να πλησιάσει ξανά στο γκολ, στο 40', με την κεφαλιά του Βράνιες αυτή τη φορά μετά το φάουλ του Σιμάο, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Την ίδια κατάληξη είχε και η πρώτη καλή στιγμή της Κραϊόβα, στο 54', με το πλασέ του Ρομάν από το ύψος της μικρής περιοχής, μετά το λάθος του Χουλτ. Ηταν μια φάση που έμοιαζε αρκετά με τη χαμένη ευκαιρία -στο 20' του Μάνταλου, ο οποίος όμως θα έβρισκε δίχτυα λίγα λεπτά μετά. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού (60'), ο Λιβάια -η είσοδος του οποίου αντί του Κλωναρίδη "φάνηκε" από την πρώτη στιγμή- έβγαλε εξαιρετικά για τον αρχηγό της ΑΕΚ και αυτός με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά έκανε το 0-1! Οι Κιτρινόμαυροι μπορούσαν, πλέον, να διαχειριστούν την κατάσταση όπως ήθελαν, με τον Καρντόσο να βγάζει τον Βέρντε για να βάλει τον Ολιβέιρα.

Αλλαγές έκανε και η Κραϊόβα, αλλά η διαφορά ποιότητας και δυναμικότητας ήταν φανερή, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να διατηρεί τον έλεγχο του παιχνιδιού. Και όσο διατηρούσε τον έλεγχο, η Ενωση έψαχνε και το δεύτερο γκολ, το οποίο θα έβαζε τέλος στην υπόθεση πρόκριση από σήμερα (8/8). Γκολ που θα μπορούσε να έρθει στο 75' από το γύρισμα του Παουλίνιο για τον Ολιβέιρα, ο οποίος δεν πρόλαβε να κάνει την προβολή από κοντά. Μικρό το κακό για τον δικέφαλο αετό, αφού το 0-2 ήρθε τελικά: Στο 85' ο Παουλίνιο έκλεψε, ανέβηκε και πάσαρε στον Λιβάια, ο οποίος σφράγισε μια πολύ καλή εμφάνιση με το 0-2, το οποίο δίνει από τώρα την πρόκριση στην ΑΕΚ!


Ύψωσε τείχος και έκανε το πρώτο βήμα ο Ατρόμητος

Η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου δεν λύγισε στην πίεση της ανώτερης, Λέγκια, φεύγοντας με το θετικό, αλλά και επικίνδυνο 0-0 από τη Βαρσοβία, το οποίο πήρε ως προίκα για τη ρεβάνς της Τετάρτης (14/08, 19:00), δείχνοντας ικανή να σφραγίσει στο Περιστέρι πρόκριση στα play offs του Europa League.

Στο δεύτερο μέρος οι γηπεδούχοι «στρίμωξαν» στην περιοχή τους τους «κυανόλευκους», που απείλησαν ελάχιστα και μάλιστα είχαν δύο δοκάρια με ισάριθμες εκτελέσεις φάουλ. Με τον Νοβίκοβας (50’) και τον Καρλίτος (74’) να μην καταφέρνουν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα του Μέγερι, που ήταν εξαιρετικός και κράτησε όρθιους τους φιλοξενούμενους σε αρκετές περιπτώσεις. Μαζί με τον παθιασμένο, Ρισβάνη, ήταν οι κορυφαίοι των φιλοξενούμενων.

Το ματς
Ο Γιάννης Αναστασίου αιφνιδίασε κάπως με την επιλογή του να ξεκινήσει τον Κάχιλα και αυτό πήγε να κάνει και η ομάδα του στον αγωνιστικό χώρο, αφού έκανε την πρώτη επικίνδυνη (και από τις λίγες στο α’ μέρος) επίσκεψη δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα και κέρδισε ένα κόρνερ. Στη συνέχεια, ωστόσο, η πρωτοβουλία των κινήσεων άνηκε στους γηπεδούχους που πήραν την κατοχή της μπάλας, με τους «κυανόλευκους» να περιμένουν τον αντίπαλό τους, παίζοντας με σφιχτό κέντρο.

Πάντως, χρειάστηκε να κυλήσει αρκετά ο χρόνος ώστε να βρουν την πρώτη τους τελική στο παιχνίδι, με τον Άντολιτς να κάνει στο 17’ ένα ακίνδυνο σουτ, το οποίο μπλόκαρε ο Μέγερι. Δύο λεπτά μετά ανησύχησε ουσιαστικά για πρώτη φορά η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου, έπειτα από την «μπούκα» του Γκβίλα (19’), αλλά και το γύρισμα λίγο μετά (20’) με στόχο τον Κουλένοβιτς, που δεν έφτασε στην μπάλα. Η καλύτερη φάση ήταν η προσπάθεια στο 38’ από τον Κουλένοβιτς, που με κίνηση… πίβοτ είδε, αλλά δεν βρήκε εστία και κέρδισε ένα κόρνερ.

Σε γενικές γραμμές το πλάνο του 46χρονου τεχνικού δούλεψε, αφού δεν κινδύνεψε πολύ η ομάδα της Θεσσαλονίκης, παρά την κατοχή της μπάλας από τους Πολωνούς. Βεβαίως, επιθετικά ήταν σχεδόν… άφαντος ο Ατρόμητος, δίνοντας περισσότερο θάρρος στους παίκτες της Λέγκια, με τους Μανούσο, αλλά κυρίως τον Βέλλιο να είναι αποκομμένοι από την υπόλοιπη ομάδα.

Αρκετά επιθετικά μπήκε στο δεύτερο μέρος η Λέγκια και λίγο έλειψε να καρποφορήσει η υπεροχή στο πρώτο διάστημα του δεύτερου μέρος, με τον Νοβίκοβας να στέλνει στο 50’ την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Μέγερι με εκτέλεση φάουλ. Οι «κυανόλευκοι» κατάφεραν να φρενάρουν κάπως τους Πολωνούς έπειτα από τη συγκεκριμένη φάση, αλλά το γεγονός ότι έπαιξε αρκετά πίσω και χωρίς ουσιαστικά να «καίγεται» για να βγάλει ευκαιρίες, έδωσε και πάλι χώρο στους Πολωνούς και τη δυνατότητα να πιέσουν την ελληνική ομάδα. Που έπαιξε με πάθος, αλλά ζορίστηκε αρκετά στο παιχνίδι. Ειδικά, στο δεύτερο μισό του β’ μέρους.

Στο οποίο είχε και δεύτερο δοκάρι η Λέγκια, με τον Καρλίτος να κάνει ωραία εκτέλεση φάουλ και τον Μέγερι να βρίσκει ελάχιστα την μπάλα προτού αυτή χτυπήσει στο οριζόντιο και πάλι. Κι ενώ νωρίτερα (65’) νικήθηκε κι ο Κουλένοβιτς από τον Μέγερι, όπως και ο Γκβίλα (78’), αλλά και ο Νοβίκοβας. Στο τελευταίο τέταρτο η πίεση ήταν μεγάλη των γηπεδούχων, αλλά το πλάνο που ακολούθησε ο Γιάννης Αναστασίου για παθητικό ρόλο του βγήκε και τον δικαίωσε, με τον Ατρόμητο να… ράβει με αυτόν τον τρόπο προίκα το 0-0 για τη ρεβάνς.


Όλα στραβά κι ανάποδα για τον Άρη

Οι Θεσσαλονικείς ήταν απρόσεκτοι και είχαν κάκιστη αμυντική συμπεριφορά, οι Νορβηγοί εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη των παικτών του -τιμωρημένου- Σάββα Παντελίδη και με το 3-0 βρίσκονται μια ανάσα από την πρόκρισή τους στα πλέι οφ του Europa League.

Ο Έικρεμ στο 27ο λεπτό μετά από εξαιρετική συνεργασία των συμπαικτών του, εκτέλεσε τον Κουέστα για το 1-0 και πέντε λεπτά αργότερα ο πορτιέρε του Άρη έκανε τραγικό λάθος και έδωσε την ευκαιρία στους γηπεδούχους να γράψουν το 2-0 με τον Χέσταντ! Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Έλινγκσεν στο 88ο λεπτό με μονοκόμματο σουτ, με την μπάλα να του στρώνεται από κακή απομάκρυνση των φιλοξενούμενων.

Με δέκα παίκτες από το 63ο λεπτό ο Άρης λόγω σωστής αποβολής του Βέλεθ, με τον Ισπανό στόπερ να τραυματίζεται κιόλας στον οπισθιο μηριαίο. Πλέον, ο Άρης ψάχνει ένα... θαύμα και μια τέλεια εμφάνιση στον επαναληπτικό σε μία εβδομάδα για να πάρει την πρόκριση, η οποία πλέον είναι αρκετά μακριά!

Το ματς
Ο Σάββας Παντελίδης θέλησε με την τριπλέτα που επέλεξε στον άξονα να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα και το κατάφερε. Οι «κίτρινοι» διατηρούσαν τον έλεγχο και την κατοχή, κυκλοφορούσαν κυρίως στο δικό τους μισό σωστά την μπάλα και προσπαθούσαν με βαθιές μπαλιές να διασπάσουν την καλοστημένη άμυνα των γηπεδούχων, οι οποίοι είχαν πολύ κοντά τις γραμμές τους και έπαιζαν πιο «σφιχτά». Η πρώτη τελική ήρθε στο 5’ για τον Άρη με το σουτ του Σάσα να περνάει λίγο άουτ, με τους Θεσσαλονικείς να πατάνε καλύτερα αλλά να δυσκολεύονται να φτιάξουν φάσεις στην αντίπαλη εστία.

Το πρώτο 25λεπτο πέρασε άνετα για τον Άρη αλλά λίγο αργότερα ήρθε το... σοκ. Μετά από γρήγορη αντεπίθεση, ο Τζέιμς βγήκε πρώτος στην μπάλα και την διατήρησε προ του Ροζ. Στη συνέχεια οι γηπεδούχοι... έκρυψαν την μπάλα και μετά από τρομερό passing game, ο Άουρσνες έστρωσε στον Έικρεμ, ο οποίος με πλασέ στην κίνηση δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Κουέστα (1-0). Οι παίκτες του Παντελίδη είχαν παγώσει από το γκολ των γηπεδούχν που ήρθε από το πουθενά αλλά σαν να μην έφθανε αυτό, βρέθηκαν με δύο τέρματα στην... πλάτη! Ο Κουέστα έκανε τραγικό λάθος αφού δεν κατάφερε να τροφοδοτήσει τον Μπάσα αλλά αντίπαλό του, με τον Βέλεθ να διώχνει αρχικά πάνω στη γραμμή το σουτ του Ομοϊγουάνφο αλλά στη συνέχεια ο Χέσταντ πήρε το ριμπάουντ και με κοντινό πλασέ σκόραρε για το 2-0.

Οι παίκτες του Άρη έμοιαζαν... χαμένοι και συνάμα απογοητευμένοι αλλά έπρεπε να το παλέψουν και να ψάξουν τουλάχιστον το εκτός έδρας γκολ ενόψει της ρεβάνς. Όσο περνούσαν τα λεπτά και πλησιάζαμε στο τέλος του ημιχρόνου οι Θεσσαλονικείς πίεζαν, κέρδισαν τέσσερα κόρνερ αλλά δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν κανένα από αυτά και το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το διπλό σφύριγμα του διαιτητή. Μία από τα ίδια και στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, με τους φιλοξενούμενους να μπαίνουν καλύτερα και να φτιάχνουν ορισμένες φάσεις αλλά τα χαλούσαν στην τελική προσπάθεια. Και λίγο έλειψε με τη συμπλήρωση δέκα λεπτών στο δεύτερο μέρος να βρεθούν πίσω στο σκορ με τρία γκολ διαφορά αλλά ο Σούντγκρεν ως απομηχανής Θεός δεν επέτρεψε στον Ομοϊγουάνφο να σκοράρει!

Ο Άρης μετά το πέρας μια ώρας παιχνιδιού είχε ισορροπήσει αλλά την... πάτησε ξανά από ένα λάθος του Βέλεθ, ο οποίος δεν πρόλαβε ποτέ τον Τζέιμς και του... ξεχείλωσε την φανέλα, αντικρίζοντας σωστά την απευθείας κόκκινη κάρτα. Το ματς πήγαινε από το κακό στο χειρότερο για τους φιλοξενούμενους, ο Σάββας Παντελίδης προσπαθούσε να διορθώσει τα κακώς κείμενα από τον πάγκο αλλά είδε ακόμη ένα λάθος των παικτών του να προσφέρει και τρίτο γκολ στους Νορβηγούς, με τον Έλιγκσεν στο 88ο λεπτό με «ξερό» σουτ στην κίνηση. Κάπως έτσι, ο Άρης έφυγε από την Νορβηγία με τρία γκολ στην... πλάτη (3-0) και ψάχνει μια τρελή βραδιά σε μία εβδομάδα για να κάνει το θαύμα και να προκριθεί στα πλέι οφ.


Με πληροφορίες από sport-fm.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης