Κωστής Χατζηδάκης: «Κατεύθυνση της ΝΔ να δοθεί λύση στο γηπεδικό του Παναθηναϊκού»

Κωστής Χατζηδάκης: «Κατεύθυνση της ΝΔ να δοθεί λύση στο γηπεδικό του Παναθηναϊκού»

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αναφέρθηκε στη βούληση του κόμματός του να δοθεί λύση στο γηπεδικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού

Xatzidakis
Την επιθυμία της Νέας Δημοκρατίας να δοθεί λύση στο ζήτημα του γηπέδου του Παναθηναϊκού μετέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος που φιλοδοξεί τον Ιούλιο να γίνει κυβέρνηση, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του ΣΠΟΡ FM 94,6 και τόνισε πως η λύση του Βοτανικού έχει μόνο οφέλη για όλες τις πλευρές, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει πλέον σύμπνοια και το κατάλληλο μομέντουμ για να τρέξουν οι εξελίξεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, για μια σειρά από «καυτά» ζητήματα του αθλητισμού, από τη βία στα γήπεδα και τα χρήματα από την ΕΡΤ, μέχρι την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων.

Αναλυτικά, ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για:

-τα φίλαθλα αισθήματά του: «Είμαι φίλαθλος του Παναθηναϊκού, δεν το έχω κρύψει. Πηγαίνω και στο γήπεδο, όχι πολύ συχνά. Είναι κάτι διαφορετικό, μια εκτόνωση. Περισσότερο στο ποδόσφαιρο, λιγότερο στο μπάσκετ. Έχω ζήσει κάποιες λίγες καλές περιόδους στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει προβληματισμός. Έχουν γίνει προσπάθειες, αλλά δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα».

-το γηπεδικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού: «Δεν θέλω να σας μιλήσω σαν Παναθηναϊκός. Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν πως δεν είμαι κανένας φανατικός στις απόψεις μου, ούτε στις πολιτικές. Πριν δύο χρόνια είχα κάνει κάποιες δηλώσεις για το γήπεδο της ΑΕΚ και είχα πει πως πρέπει το θέμα να προχωρήσει. Έχει ο Ολυμπιακός γήπεδο, πολύ καλό, θα αποκτήσει η ΑΕΚ επιτέλους, φαίνεται ότι ξεκινά και ο ΠΑΟΚ και μένει ο Παναθηναϊκός. Είναι ένας ιστορικός σύλλογος, που τον υποστηρίζει το 20-25% των φιλάθλων. Έχει ταυτιστεί με την αθλητική ζωή της Ελλάδας και η επίλυση του ζητήματος αυτού μόνο θετικά θα έχει. Και θα έχει θετικές συνέπειες όχι μόνο για τον ποδοσφαιρικό, αλλά και για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Θα έχει θετικές επιπτώσεις για την ποιότητα ζωής της πόλης, γιατί μιλάμε για την ανάπλαση του Βοτανικού και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Δεν βλέπω πουθενά κανένα αρνητικό».

-το λόγο που αναθερμάνθηκε τώρα το θέμα του Βοτανικού: «Στην Ελλάδα όλα περνούν από 40 κύματα. Θυμάστε και τις ενστάσεις για τους κορμοράνους, το εμπορικό κέντρο του Βωβού, μετά ήρθε και η κρίση και όλα τα υπόλοιπα ώθησαν την ιστορία προς τα πίσω. Τώρα υπάρχουν μια σειρά από προϋποθέσεις που ευνοούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάπιε αυτά που έλεγε στο παρελθόν. Και αν χάσουν τις εκλογές, που νομίζω θα τις χάσουν, δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω. Θα γελά ο κόσμος. Έχω την εντύπωση πως υπάρχει και μια σύγκλιση του ποδοσφαιρικού και μπασκετικού Παναθηναϊκού, ενώ οι τράπεζες ακούω πως είναι θετικές. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να είναι αρωγός. Μια από τις προτεραιότητές μας είναι να αλλάξουμε κατεύθυνση στη γραφειοκρατία, για να είναι πιο γρήγορες οι διαδικασίες. Θα δούμε πού το κράτος εμπλέκεται και στη χρηματοδότηση, αλλά δεν μπορώ να επεκταθώ αυτή τη στιγμή σε αυτό».

-τις λύσεις που υπάρχουν για τον Βοτανικό: «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν δύο σενάρια, πρώτον κάποιες τροποποιήσεις που δεν θα επιφέρουν νομικά κωλύματα και δεύτερον η χρήση ενός όμορο οικοπέδου. Είμαι βέβαιος πως ο κ. Μπακογιάννης θα το προχωρήσει το θέμα. Και να μην ήταν οπαδός του Παναθηναϊκού, είναι δήμαρχος Αθηναίων».

-το ποιο από τα δύο πλάνα θα επέλεγε: «Θα επέλεγα την πιο γρήγορη λύση. Ενστικτωδώς θα σας έλεγα το πλάνο με το όμορο οικόπεδο, αλλά δεν γνωρίζω όλες τις παραμέτρους και μιλάω με επιφύλαξη. Δεν είναι πολεοδόμος, με την κοινή λογική μιλάω».

-τη στάση της Νέας Δημοκρατίας για το γηπεδικό: «Όλα αυτά είχαν αρχίσει με Ντόρα Μπακογιάννη, με Νικήτα Κακλαμάνη και με τον Γιώργο Σουφλιά στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν λέει κάτι τη μια μέρα και κάτι άλλο την επόμενη. Για να είμαι εδώ, είναι κατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας».

-τη χρηματοδότηση του έργου: «Από την ενημέρωση που έχω υπάρχουν κάποια χρήματα στην άκρη για τα γήπεδα, από την εποχή του Σγουρού ακόμη. Υποθέτω τα χρήματα είναι ακόμη εκεί. Όποια χρηματοδότηση υπάρχει από τις δημόσιες επενδύσεις, θα έχει ως προϋπόθεση τη σίγουρη νομική λύση. Η κρατική χρηματοδότηση σχετίζεται και με το ζήτημα της ανάπλασης, γιατί θα πρέπει να γίνουν έργα στον Βοτανικό, αλλά φυσικά και στη Λεωφόρο. Η διπλή ανάπλαση θα βοηθήσει δύο περιοχές. Είναι κέρδος από κάθε άποψη. Σκεφτείτε την περιοχή στους Αμπελοκήπους, θα αλλάξει συνολικά εικόνα. Και στον Βοτανικό, που σε πιάνει μια θλίψη, θα φύγει όλο αυτό το μπάχαλο που υπάρχει εκεί. Είναι μια win-win κατάσταση και πρέπει να εκμεταλλευτούμε το μομέντουμ για να προχωρήσουμε χωρίς να χάνουμε καιρό. Ο κ. Τσίπρας ήταν αλλού, με τους κορμοράνους, η κρίση επιδείνωσε την κατάσταση, αλλά σημασία έχει να μη μένουμε στο παρελθόν. Αυτό που θα μείνει είναι η νέα εικόνα στον Βοτανικό και στους Αμπελοκήπους».

-το αν θα είναι προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση με τόσα σοβαρά ζητήματα το γήπεδο του Παναθηναϊκού: «Μα είναι μεγάλο θέμα, όχι μόνο για λόγους που έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό ή επειδή ο Παναθηναϊκός έχει πολλούς φιλάθλους. Και για λόγους επενδύσεων. Μια μεγάλη ανάπλαση θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Όλα αυτά τα πρότζεκτ, το Ελληνικό εδώ, οι Σκουριές που εκκρεμεί με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και το γήπεδο του Βοτανικού, είναι μηνύματα πως παίρνει μπροστά η μηχανή και αλλάζει η χώρα».

-το αν υπάρχει ως εναλλακτικό πλάνο το Athens Alive: «Υπάρχουν διάφορα θέματα με το Athens Alive, με το υπερταμείο και τους συντελεστές δόμησης, την ώρα που για τον Βοτανικό υπάρχει συναίνεση. Γιατί να κάνουμε πιο δύσκολη τη ζωή μας».

-τον Κώστα Μπακογιάννη που θα έχει κομβικό ρόλο στο θέμα του Βοτανικού: «Τον ξέρω από 9 χρονών παιδί και του έχω εμπιστοσύνη. Είναι ένα θέμα που άρχισε επί των ημερών της Ντόρας Μπακογιάννη και ίσως το βλέπει και ο ίδιος ως συνέχεια. Δεν είναι της σχολής των δημοσίων σχέσεων. Από όποια θέση κι αν περνάμε, δεν μένουν τα λόγια μας, αλλά το έργο μας».

-τη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον αθλητισμό: «Δεν έχουμε υπάρξει κι εμείς αλάθητοι. Το βλέπω σαν πατέρας ενός παιδιού 17 μηνών. Προσπαθώ να τον κάνω Παναθηναϊκό, του βάζω σαλιάρες και κάλτσες με τον Παναθηναϊκό, αλλά η μητέρα του είναι Ηρακλής. Σκέφτομαι ότι σε μερικά χρόνια θα μεγαλώσει. Μπορώ να το πηγαίνω στο γήπεδο με αυτή την κατάσταση; Ο τελικός προχθές μας έδειξε τη διαφορά, ακόμη μια φορά. Από τη μια πλευρά έχουμε παρακμή και κατάθλιψη και από την άλλη ένα πανηγύρι, μια γιορτή. Εκεί είναι θέμα αποφασιστικότητας, αστυνόμευσης, αλλά και να κουνήσουμε όλοι μαζί το κεφάλι μας. Όλοι μαζί χάνουμε. Είναι θέμα αθλητικού πολιτισμού. Χρειάζεται πρώτα από όλα να δώσουμε έμφαση ουσιαστική στην παιδεία από το δημοτικό και το γυμνάσιο, σε σχέση με τον μαζικό αθλητισμό και το αθλητικό πνεύμα, που τα έχουμε λίγο αφήσει. Επίσης χρειάζεται αποφασιστικότητα για όλα τα ζητήματα βίας. Οι νόμοι πρέπει να τηρούνται με κάθε κόστος. Όπως έγινε με τη Γιουβέντους πριν λίγα χρόνια στην Ιταλία, πρέπει να υπάρχει ισότητα απέναντι στο νόμο. Εγώ θα καλούσα όλους τους παράγοντες και να κάνουμε μια συμφωνία κυρίως για ένα νέο ξεκίνημα. Όταν ήμουν υπουργός αρμόδιος για την ενέργεια, μιλούσε με όλους τους μεγάλους ‘παίκτες’ της ενέργειας. Πιστεύω στις ανοιχτές και δημόσιες επαφές. Από κει και πέρα, αν ο καθένας έχει τον χαβά του, η δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή. Αν κάνεις τη συλλογική προσπάθεια στο επίπεδο της συνείδησης, της συνεννόησης, της αστυνόμευσης, στο τέλος θα πετύχεις. Δεν μπορεί να το κάνουν όλες οι άλλες χώρες και εμείς όχι. Το πλεονέκτημα χωρών που έχουν μείνει πίσω όπως εμείς, είναι να κοιτάξουμε μπροστά. Δεν έχει νόημα να μη στενοχωρήσουμε τους οπαδούς της μίας ομάδας, γιατί στο τέλος χάνουμε τους πάντες. Ο υπουργός που θα μείνει στην ιστορία είναι αυτός που θα κάνει τον τελικό Κυπέλλου μια γιορτή».

-το θέμα των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών: «Πρώτα από όλα πιστεύω στη συνεννόηση. Από κει και πέρα, η πολιτεία δεν μπορεί να είναι θεατής. Οι νόμοι έχουν μείνει στη θεωρία. Δεν θέλω να γίνω δικαστής ούτε να μπω σε πράγματα που δεν ξέρω τις λεπτομέρειες. Εμείς δεν πρέπει να πάμε αυτάρεσκα. Τα προβλήματα είναι τεράστια. Ή θα κάνουμε τη διαφορά ή θα έχουμε πρόβλημα εμείς οι ίδιοι. Είμαι υπέρ των αυστηρών νόμων».

-τα κρατικά χρήματα στο ποδόσφαιρο μέσω ΕΡΤ: «Θα ήταν επιπόλαιο να παρουσιάσω θέσεις που είναι υπό επεξεργασία. Δεν πάμε να καταργήσουμε την ΕΡΤ, αλλά να την εξυγιάνουμε. Θέλουμε να σταματήσουν οι κυβερνήσεις να παίζουν τα παιχνίδια που πάντοτε παίζοντας με την ΕΡΤ. Θα τα βάλουμε σε μια σειρά. Δεν είναι στόχος μας να αδικήσουμε κανέναν, να στραφούμε εναντίον ομάδων, αλλά θα κάνουμε λογαριασμούς στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί, για να βρούμε μια δίκαια και ισορροπημένη λύση που θα λαμβάνει υπόψη και τον Έλληνα φορολογούμενο. Δεν είναι στόχος να υπονομεύσουμε το πρωτάθλημα, αλλά να στηρίξουμε τον αθλητισμό. Όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν λαμβάνοντας υπόψη τους φορολογούμενους. Πρέπει να κάνεις μια ανάλυση κόστους-οφέλους».

-την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων: «Είναι γιγαντιαίο θέμα, στο οποίο έχουμε όλοι γιγαντιαίες ευθύνες. Όλες οι κυβερνήσεις. Είναι 15 χρόνια από τους Ολυμπιακούς του 2004. Έχει περιπλακεί το σκηνικό, γιατί κάποια γήπεδα έχουν πάει στο υπερταμείο και άλλα όχι. Έχει την πλειοψηφία στη ΔΕΗ και τις συγκοινωνίες και βλέπετε πώς πάνε… Χρειάζεσαι έναν μάνατζερ που να έχει εμπειρία και θα πάρει στην πλάτη του, για να δουλέψει με στοχοδιαγράμματα και χρονοδιαγράμματα. Θα πρέπει να δούμε με μια έρευνα αγοράς τι ζήτηση υπάρχει, πού θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και μετά να δούμε τι έσοδα μπορεί να βγάλει το κράτος και πώς θα βελτιωθεί η ποιότητα της πόλης. Δεν μιλάω για ξεπούλημα, αλλά για αξιοποίηση. Δεν θα βγάλουν ρόδες τα γήπεδα. Το δημόσιο δεν είναι εύκολο να γίνει μάνατζερ σε μια μέρα. Δεν έχει γίνει ποτέ. Θα πρέπει να δούμε τι γίνεται στο εξωτερικό και να το κάνουμε κι εμείς. Μην κάνουμε όσα κάναμε τόσα χρόνια και δεν έφερναν αποτέλεσμα, αλλά διαφορετικά πράγματα».

-το αν θα κοπεί το δώρο Χριστουγέννων: «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παρουσιάσει το ΝΔ ως κοινωνικό δράκο, που θα έρθει να πολεμήσει τους πάντες. Είναι κωμικοτραγική προσέγγιση. Δεν είμαστε πολιτικοί που δεν έχουμε μανάδες, πατεράδες ή… ψηφοφόρους. Οι ίδιοι οφείλουν να κουβεντιάσουν για τη ΝΔ που υπάρχει και όχι της φαντασίας τους. Έχουμε τον φιλεύσπλαχνο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων. Είμαστε η τελευταία χώρα σε επενδύσεις. Το 1/3 των θέσεων με βάση στοιχεία του ΕΦΚΑ είναι πληρωμένες με 360 ευρώ πια. Γι’ αυτό το λόγο έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς και σιωπηλοί να ήμασταν, ξέρει ο άλλος τι συμβαίνει. Ο δρόμος για την Ελλάδα είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις».

-το θέμα της ελαστικής εργασίας και του επταημέρου: «Θέλουμε ένα μοντέλο ευρωπαϊκό, σύγχρονο. Έχουμε μιλήσει για το ολλανδικό μοντέλο, όπου υπάρχει ένας συνεχής διάλογος εργοδοτών και εργαζομένων. Θέλουμε όλοι μαζί, η πολιτεία, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να καταλάβουμε ότι είμαστε στην ίδια πλευρά του λόχου. Να φύγουμε από τη λογική της Ελλάδας που διανέμει τα ψίχουλα και να πάμε στην Ελλάδα της δημιουργίας και της παραγωγής. Με μια κυβέρνηση που βάζει μπροστά τη μηχανή, η ανεργία πέφτει και ενισχύεται και ο λόγος του εργαζομένου. Και τον καλό Σαμαρείτη δεν θα τον μαθαίναμε στα Θρησκευτικά, αν δεν είχε λεφτά να μοιράσει».

-τις ευθύνες για τα μνημόνια: «Όλες οι κυβερνήσεις έχουν μεγάλες ευθύνες. Θεωρώ πως με εξαιρέσεις πολύ λίγων πολιτικών, π.χ. του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η κρίση ήταν μια ευκαιρία να μάθουμε κάποια πράγματα και δεν πρέπει να τα σπαταλήσουμε. Αν κερδίσουμε, όπως φαίνεται, ξέρουμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλη ανοχή. Ο κόσμος, οι αγορές και οι επενδυτές θα θέλουν να δουν αμέσως αποτελέσματα. Ήδη υπάρχει μια θετική αντίδραση. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα από την αρχή, δεν έχουμε ετοιμάσει μόνο πρόγραμμα, αλλά και νομοσχέδια, για να κερδίσουμε και τη μάχη της ψυχολογίας».

-την προοπτική να πάει ο Μπεργκ στον Ολυμπιακό: «Έχουμε πονέσει τόσο, που δεν μας πονά τίποτα πια»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης