Ιτούδης: Ο “δικός” μας Δημήτρης στη Βιτόρια!

Ιτούδης: Ο “δικός” μας Δημήτρης στη Βιτόρια!

Τα έφερε έτσι η μοίρα που φέτος στο φάιναλ φορ της Βιτόρια θα λείψει το ελληνικό χρώμα. Πολύ όμως. Ούτε διαιτητή δεν θα έχουμε στη χώρα των Βάσκων. Αυτός που δεν θα απουσίαζε με… τίποτα ήταν ένας και μοναδικός: ο κόουτς Ιτούδης, ο “δικός” μας Δημήτρης στη Βιτόρια…

4731946






Το “με τίποτα” είναι μεγάλη κουβέντα. Κι ας μην έχει χάσει κανένα φάιναλ φορ στα πέντε χρόνια που κρατάει τα γκέμια του “άγριου αλόγου” που λέγεται ΤΣΣΚΑ. Ναι ξέρουμε. Θα πουν πάρα πολλοί πως με τέτοιο μπάτζετ και ανάλογης ποιότητας και αξίας ρόστερ, δεν θα μπορούσε να λείπει. Οκ. Άποψη δεκτή. Όπως όλες.

Δεν σου δίνουν όμως το εισιτήριο τσεκαρισμένο από τον Οκτώβριο για τον Μάιο επειδή λέγεσαι Ιτούδης ή ΤΣΣΚΑ. Χρειάζεται δουλειά. Μελέτη. Σωστές αντιδράσεις στις κρίσεις. Καλή διαχείριση στις επιτυχίες. Λέει ο σοφός λαός πως “τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους”. Δεν φτάνει να θες. Πρέπει και να μπορείς. Αν μη τι άλλο ο Δημήτρης Ιτούδης απέδειξε πως μπορεί να οδηγήσει την ΤΣΣΚΑ σε φάιναλ φορ και για αυτό προφανώς χαίρει της εμπιστοσύνης του πανίσχυρου συλλόγου εδώ και πέντε χρόνια.



Το φάντασμα του ημιτελικού

Είναι το πέμπτο φάιναλ φορ του κόουτς Ιτούδη σε πέντε χρόνια στην ΤΣΣΚΑ. Κατέκτησε τον τίτλο το 2016 στο Βερολίνο, στον επικό τελικό απέναντι στο δάσκαλο του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον οποίο πανηγύρισαν πέντε Ευρωλίγκες, 11 πρωταθλήματα και επτά κύπελλα Ελλάδας. Στην πανέμορφη γερμανική πρωτεύουσα είχε αναδειχτεί και πάλι νικητής το 2009, στην καλύτερη ίσως ομάδα που εμφάνιση ποτέ στην ιστορία του ο μπασκετικός Παναθηναϊκός! Βαριά κουβέντα, αλλά αυτά που είδαμε τότε με τα ματάκια μας, μας έπεισαν για του λόγου του αληθές.

Τις άλλες τρεις φορές, όμως, το φάντασμα του ημιτελικού που στοιχειώνει την ΤΣΣΚΑ έκανε το ίδιο και με τον Ιτούδη. Να πεις πως φταίει αυτός που δεν έγινε “Ghostbuster”; Άντε να του το αποδώσουμε. Αλλά εδώ μιλάμε για ημιτελικούς και ημιτελικούς. Την κληρονόμησε ο Ιτούδης την κακοδαιμονία, είναι αλήθεια πως δεν μπόρεσε να τη σπάσει.

Κλείσιμο
Δύο φορές με τον Ολυμπιακό, το 2015 και το 2017 και μάλιστα συνέβη με σχεδόν ίδιο τρόπο, η ΤΣΣΚΑ βρέθηκε στο καναβάτσο από τον Βασίλη Σπανούλη και την παρέα του. Ο Δημήτρης Ιτούδης δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Ολυμπιακού όπως παλιότερα ο Καζλάουσκας και ο Μεσίνα και έμεινε εκτός τελικού.

Το ίδιο έγινε και πέρυσι στο Βελιγράδι, αλλά αυτή τη φορά εξαιτίας τη Ρεάλ, της μετέπειτα πρωταθλήτριας Ευρώπης δηλαδή. Όχι ότι αυτό απαλύνει τον πόνο των Ρώσων, του Ιτούδη και των παικτών του. Η ήττα στον περσινό ημιτελικό θα πίστευες πως θα αποθαρρύνει το “θηρίο”, αλλά η ΤΣΣΚΑ επανήλθε φέτος στα γνωστά της στάνταρ και έφτασε στο φάιναλ φορ αποκλείοντας την ομάδα που φιλοξενεί το τελικό τουρνουά: την Μπασκόνια.



Απίστευτο ρεκόρ

Ο Δημήτρης Ιτούδης είναι ο δεύτερος χρονολογικά προπονητής από τη χώρα μας που έχει κατακτήσει την Ευρωλίγκα, μετά φυσικά τον Γιώργο Μπαρτζώκα που το πέτυχε 2013 στο Λονδίνο. Απλά το έκανε με ξένη ομάδα (ΤΣΣΚΑ) κι όχι από την Ελλάδα (Ολυμπιακός).

Το ρεκόρ του στην Ευρωλίγκα όλα αυτά τα χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Μετράει 130 νίκες σε κανονικές περιόδους, πλέι οφ και φάιναλ φορ και μόλις 34 ήττες. Φέτος είχε ρεκόρ 27-7, η ΤΣΣΚΑ ήταν δεύτερη και παρότι γνώρισε το “break” μέσα στη Μόσχα, απάντησε με δύο νίκες επί της Μπασκόνια μέσα στη “Φερνάντο Μπουέσα Αρένα” και θα … επιστρέψει εκεί σε λίγα 24ωρα.

www.eurohoops.net/el
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης