Premier League: Η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε τον τίτλο στο φινάλε-θρίλερ

Premier League: Η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε τον τίτλο στο φινάλε-θρίλερ

Για 21 λεπτά η Λίβερπουλ πίστεψε στο όνειρο του τίτλου στην Premier League, όμως αυτός κατέληξε για 2η σερί χρονιά στην Σίτι  - Η Μπράιτον προηγήθηκε στο 27', αλλά σε 90 δευτερόλεπτα ο Αγουέρο ισοφάρισε, στο 28' ο Λαπόρτ έκανε το 1-2 και άλλα δύο γκολ στο β' ημίχρονο έδιωξαν το άγχος - Η Λίβερπουλ πήρε τη νίκη επί της Γουλβς με δύο γκολ του Μανέ στο 17' και στο 81'

prem
Ολη ο ποδοσφαιρική υφήλιος ήταν συντονισμένη εκεί, μαζί τους. Η Premier League βρέθηκε για το απόγευμα της Κυριακής να είναι το κέντρο του κόσμου. Το πιο συγκλονιστικό φινάλε μετά από εκείνο του 2013. Και τότε, όπως και τώρα, η νικήτρια ήταν η ίδια. Οπως και ο βασικός ήρωας, ο Σέρχιο Αγουέρο. Η Μάντσεστερ Σίτι έφτασε τους 98 βαθμούς και έβαψε ξανά γαλάζια την κορυφή, αφήνοντας τη Λίβερπουλ με το παράπονο ότι μάζεψε 97 πόντους, μα ξέμεινε 2η. Οι Πολίτες τα... χρειάστηκαν για τα καλά βέβαια, ώστε να περάσουν με το 1-2 από το Μπράιτον και να κάνουν το repeat. Μάλιστα πανηγύρισαν τον έκτο τίτλο της ιστορίας τους και τέταρτο στην Premier League, κάνοντας μία αγχώδη ανατροπή σε ένα φινάλε άπειρου σασπένς και ανταλλαγής συναισθημάτων..



ΣΟΚ ΜΕ 1-0 ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΕΪ
Το ξεκίνημα του αγώνα ήταν εξαιρετικά ιδιαίτερο και έτσι όπως πήγε αρχικά, τρομερά απρόβλεπτο. Ο Μάρεϊ μπορεί να είναι το μεγάλο όπλο των Γλάρων, αλλά να σκοράρει εντός είχε 11 αγωνιστικές. Στο 27' όμως από εκτέλεση κόρνερ, πήδηξε δυνατά στο πρώτο δοκάρι και με κεφαλιά έβαλε φωτιά σε όλο το Νησί. Εκείνη τη στιγμή η εικόνα έδειχνε τους οπαδούς της Λίβερπουλ με τα ραδιοφωνάκια να πανηγυρίζουν. Ωστόσο, η χαρά τους κράτησε μόνο για 83 δευτερόλεπτα. Τόσο χρειάστηκε ο Αγουέρο, ώστε να ισοφαρίσει. Ο Μπερνάρντο Σίλβα του πέρασε με υπέροχη πάσα την 18η ασίστ που του έχει χαρίσει και ο Αργεντινός σκόραρε κάτω από τα πόδια του πορτιέρο για 21η φορά στο πρωτάθλημα, ενώ ανέβηκε στην 6η θέση των σκόρερ της Premier με 164 τέρματα. Θέλει δηλαδή ακόμα δύο για να φτάσει τον θρυλικό Τιερί Ανρί (σ.σ.: στην κορυφή με 260 ο Αλαν Σίρερ)

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑ ΤΙΤΛΟΥ
Κλείσιμο
Σταδιακά η Σίτι με το γκολ της άρχισε να αυξάνει την πίεση, αλλά ήταν ξεκάθαρα νευρική. Ωσπου ο Λαπόρτ απογειώθηκε (38') και με καρφωτή κεφαλιά έκανε την ανατροπή για τους φιλοξενούμενους, στέλνοντας τον Γκουαρδιόλα στην αγκαλιά του βοηθού του Αρτέτα. Βέβαια, στο 45' ο Εντερσον αιφνιδιάστηκε σε εκτέλεση φάουλ του Νταν και το ημίχρονο θα μπορούσε να έχει κλείσει με ζημιά για τη Σίτι. Η Μπράιτον μπήκε με σχετικό θράσος στην επανάληψη, μα όσο κυλούσε ο χρόνος η ομάδα του Πεπ αναζητούσε ολοένα και περισσότερο το γκολ, που θα κλείδωνε το τρίποντο και την κούπα.

Στο 63' ο Μαχρέζ έδωσε τη λύση και έφερε την ολοκληρωτική ηρεμία. Ο Αλγερινός μεσοεπιθετικός έκανε υπέροχη προσποίηση και με τρομερό σουτ από το ημικύκλιο έστειλε οριστικά τον ίδιο και τους συμπαίκτες του να στρογγυλοκαθήσουν στην κορυφή της Αγγλίας. Η απίθανη εκτέλεση φάουλ του Γκουντογκάν (73'), με την μπάλα να αναπαύεται στο αριστερό παράθυρο του Ράιαν, δεν άφηνε πλέον κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Αυτό του Γερμανού μέσου ήταν το γκολ Νο161 της ομάδας σε όλες τις διοργανώσεις, νούμερο που είναι εκπληκτικό (σ.σ.: ο Γκουντογκάν με τρία έχει τα περισσότερα γκολ με σουτ εκτός περιοχής για φέτος στη Σίτι).

ΤΑ ΡΕΚΟΡ
Το πιο απίθανο ωστόσο, είναι γενικότερα το ποδόσφαιρο που έπαιξε όλη τη χρονιά η Σίτι, η οποία κυνήγησε κάθε τίτλο και αφού έχει κατακτήσει ήδη πρωτάθλημα και League Cup, μπορεί να γίνει η πρώτη και μοναδική στη χώρα που θα έχει σηκώσει και τις τρεις εγχώριες κούπες ταυτόχρονα. Αρκεί βέβαια να νικήσει τη Γουότφορντ στον τελικό Κυπέλλου. Τούτο όμως είναι ακόμα μακρινό σενάριο. Σημασία έχει αυτό που πέτυχε τώρα, απέναντι σε μία Λίβερπουλ που έκανε μόλις μία ήττα σε όλη τη σεζόν.





Και κάπως έτσι ο αρχηγός Κομπανί σήκωσε το τρόπαιο της Premier League σε διαδοχικές σεζόν και η Σίτι έγινε η πρώτη που καταφέρνει το repeat από τότε που το έκανε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2010. Οποιος όμως θέλει να πάει λίγο πίσω στον χρόνο, για να δει την αφετηρία αυτού του επιτεύγματος, πρέπει να γυρίσει σε εκείνη την ήττα από τη Νιούκαστλ στις 29 Γενάρη. Εκτοτε οι Πολίτες έκαναν 14 διαδοχικές νίκες, ξεπέρασαν το φοβερό σερί της Αρσεναλ (2001-'02) και έγραψαν και σε αυτό ιστορία στο Νησί.
* Δεν υπάρχει ομάδα που να μην έχει νικήσει η Σίτι σε αυτή τη διετία των σερί τίτλων της, ισοφαρίζοντας ένα τρελό ρεκόρ από το 1890!

Μπράιτον (Κρις Χιούτον): Ράιαν, Ντάφι, Μπρούνο (84' Μοντόγια), Ντανκ, Μπερνάρντο, Νοκάρ, Καγιάλ, Μπισούμα, Τζαχανμπάνς (67' Λοκάντια), Γκρος, Μάρεϊ (68' Αντόνε)
Μάντσεστερ Σίτι (Πεπ Γκουαρδιόλα): Εντερσον, Κομπανί (86' Οταμέντι), Λαπόρτ, Ζιτσένκο, Γουόκερ (88' Ντανίλο), Γκουντογκάν, Νταβίδ Σίλβα (78' Ντε Μπρόινε), Μπερνάρντο Σίλβα, Μαχρέζ, Στέρλινγκ, Αγουέρο.

Λίβερπουλ - Γουλβς 2-0: Εγραψε ιστορία ως... 2η στην Premier!
Πραγματοποίησε μια ονειρεμένη σεζόν, βρέθηκε στην κορυφή αρκετές φορές, ενώ με τους 97 βαθμούς έκανε ρεκόρ συλλόγου στην Premier League. Ηταν η 3η καλύτερη επίδοση ομάδας στη διοργάνωση, ενώ είναι η μοναδική που έχασε πρωτάθλημα έχοντας τουλάχιστον 90 βαθμούς. Σαλάχ και Μανέ πέτυχαν 44 τέρματα (από 22 γκολ), ενώ ο Αλεξάντερ Αρνολντ με 12 ασίστ στη σεζόν έγινε ο αμυντικός με τις περισσότερες στη διοργάνωση! Ολα αυτά ήταν αρκετά για τον τίτλο; Οχι! Η Λίβερπουλ επικράτησε 2-0 της Γουλβς στην τελευταία αγωνιστική, τερμάτισε μόλις έναν βαθμό πίσω από τη Σίτι κι έμεινε χωρίς πρωτάθλημα 29 έτη! Ωστόσο, κέρδισε το καυτό χειροκρότημα των Reds και όλοι τους στρέφουν το βλέμμα στον τελικό του Champions League στη Μαδρίτη.



Απίθανο κλίμα στο Ανφιλντ
Το κλίμα στο Ανφιλντ ήταν εντυπωσιακό! Οι φίλοι της ομάδας, για άλλη μια φορά, έδειξαν την... παθολογική τους αγάπη για τον σύλλογο έχοντας δημιουργήσει μια καταπληκτική ατμόσφαιρα ως ένα «ευχαριστώ» για την φετινή υπέροχη σεζόν του club στην Premier League, αλλά και το Champions League! Αλλωστε, υποδέχθηκαν ζεστά τους Κόκκινους μετά και την απίστευτη πρόκριση μεσοβδόμαδα κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Το στατιστικό... τίτλου!
Οι φίλοι της Λίβερπουλ είχαν την ελπίδα τίτλου και αυτή.,.. αναζωπυρώθηκε από ένα απίστευτο στατιστικό! Την τελευταία φορά που η Νιουκάστλ κέρδισε στην τελευταία αγωνιστική σε εκτός έδρας παιχνίδι ήταν το 1976. Τον τίτλο είχαν πάρει οι Reds που νίκησαν τη Γουλβς! Οι Καρακάξες μπήκαν δυνατά και βρέθηκαν να κερδίζουν 2-0 τη Φούλαμ!

Το γκολ του Μανέ και το... πάγωμα
Οι Reds μπήκαν πιο δυνατά στο ματς, πίεσαν και είχαν δυο καλά σουτ με τον Οριζί. Η Λίβερπουλ πίεσε τους Λύκους και στο 17ο λεπτό κατάφερε να ανοίξει το σκορ! Ο Αλεξάντερ Αρντολντ με ωραία κούρσα και ακόμα καλύτερη πάσα έδωσε την ευκαιρία στον Μανέ να σκοράρει και να σηκώνει το Ανφιλντ στο πόδι. Ηταν η ένατη φορά που άνοιξε το σκορ στην Premier League. Η ατμόσφαιρα έγινε καυτή στο γκολ της Μπράιτον, αλλά σε 80 δευτερόλεπτα όλα άλλαξαν με την ισοφάριση του Αγουέρο, αλλά και λίγο αργότερα με το τέρμα του Λαπόρτ. Οι Reds είχαν τον έλεγχο στο πρώτο ημίωρο πίεσαν για ένα δεύτερο τέρμα, αλλά τόσο ο Σαλάχ όσο και ο Ρόμπερτσον δεν κατάφεραν να βρουν δίχτυα. Οι Λύκοι άρχισαν να ανεβάζουν στροφές και στο 36' απείλησαν για πρώτη φορά, αλλά η προσπάθεια του Χιμένεθ δε βρήκε στόχο. Μάλιστα, στο 44' οι φιλοξενούμενοι άγγιξαν το γκολ, αλλά η σουτάρα του Ντόχερτι τράνταξε το δοκάρι.

Στην κορυφή των σκόρερ Μανέ και Σαλάχ
Η Λίβερπουλ μπήκε πιο δυνατά στην επανάληψη για να σφραγίσει τη νίκη, πίεσε τη Γουλβς, αλλά τόσο ο Οριζί όσο και ο Σαλάχ δεν κατάφεραν να βρουν δίχτυα. Οι Λύκοι όταν έβρισκαν χώρους απειλούσαν και στο 69' πλησίασαν την ισοφάριση, ο Ζότα βγήκε τετ α τετ με τον Αλισον, αλλά νικήθηκε από τον Βραζιλιάνο. Το ματς άνοιξε στο τελευταίο 20λεπτο, οι Κόκκινοι είχαν την υπεροχή, αλλά ο Σαλάχ δεν μπόρεσε στο 73' να πετύχει ακόμα ένα τέρμα, ενώ ένα λεπτό αργότερα, το σουτ του Βαϊνάλντουμ δε βρήκε στόχο! Ωστόσο, στο 81' η Λίβερπουλ σφράγισε τη νίκη. Ο Αρνολντ έκανε την ασίστ και ο Μανέ -από θέση οφσάιντ- πέτυχε το 2-0, φτάνοντας τα 18 τέρματα στο Ανφιλντ και τα 22 συνολικά όπως οι Σαλάχ, Ομπαμεγιάνγκ.

Λίβερπουλ: Αλισον, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον (84' Γκόμες), Μάτιπ, Αρνολντ, Φαμπίνιο, Βαϊνάλντουμ (88' Τσάμπερλεϊν), Χέντερσον, Μανέ, Σαλάχ, Οριζί (64' Μίλνερ)

Γουλβς: Πατρίσιο, Μπένετ, Μπολί, Κοάντι, Ντόχερτι (80' Τραορέ), Νέβες, Γιόνι (84' Ρούμπεν), Μουτίνιο (84' Γουάιτ), Ντεντόνκερ, Χιμένες, Ζότα



Αναλυτικά τα αποτελέσματα
Μπράιτον – Μάντσεστερ Σίτι 1-4
Λίβερπουλ – Γουλβς 2-0
Τότεναμ – Έβερτον 2-2
Μπέρνλι – Άρσεναλ 1-2
Λέστερ – Τσέλσι 0-0
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Κάρντιφ 0-2
Κρίσταλ Πάλας – Μπόρνμουθ 5-3
Φούλαμ – Νιούκαστλ 0-4
Σαουθάμπτον – Χάντερσφιλντ 1-1
Γουότφορντ – Γουέστ Χαμ 1-4

Η τελική βαθμολογία
1.Μάντσεστερ Σίτι, 98
2.Λίβερπουλ, 97
3.Τσέλσι, 72
4.Τότεναμ, 71
5.Άρσεναλ, 70
6.Μάντσεστερ Γιουν., 66
7.Γουλβς, 57
8.Εβερτον, 54
9.Λέστερ, 52
10.Γουέστ Χαμ, 52
11.Γουότφορντ, 50
12.Κρίσταλ Πάλας, 49
13.Νιουκάστλ, 45
13.Μπόρνμουθ, 45
15.Μπέρνλι, 40
16.Σαουθάμπτον, 39
17.Μπράιτον, 36
18.Κάρντιφ, 34
19.Φούλαμ, 26
20.Χάντερσφιλντ, 16
Πηγή:www.gazzetta.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης