Τελικός Κυπέλλου, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0: Πανάξιος νταμπλούχος ο Δικέφαλος του Βορρά!

Τελικός Κυπέλλου, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0: Πανάξιος νταμπλούχος ο Δικέφαλος του Βορρά!

Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε την κορυφαία σεζόν του με το αήττητο πρωτάθλημα, που συνοδεύτηκε με την τρίτη συνεχόμενη κατάκτηση του Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ και το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του - Ο Τσούμπα Άκπομ στο 45’+1’ το μοναδικό γκολ του τελικού στο άδειο ΟΑΚΑ, απ' όπου δεν έλειψαν τα επεισόδια

koupa_main
Δεν ήταν ένας τελικός που θα μείνει χαραγμένος στο μυαλό μας για πολύ καιρό λόγω του θεάματος που προσέφεραν οι δύο ομάδες, αλλά είναι ένας τελικός που θα περάσει στην ιστορία για δύο λόγους.

Ο πρώτος αφορά τον ΠΑΟΚ που κέρδισε για 3η συνεχόμενη χρονιά την ΑΕΚ στον τελικό (και δεύτερη σερί στο σπίτι της) κατακτώντας το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του σε μια απίστευτη χρονιά.

Κι ο δεύτερος ήταν το VAR το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά και χρειάστηκε για να κατακυρωθεί (τυπικά) το γκολ του ΠΑΟΚ στο 45’+1’ και να μη δοθεί το πέναλτι που ζήτησε η ΑΕΚ στο 54’…

Κατά τα άλλα στο άδειο ΟΑΚΑ οι «επίσημοι» του ΠΑΟΚ ήταν περισσότεροι από τους επίσημους της ΑΕΚ (που εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση διαμαρτυρίας) και προκάλεσαν αρκετή ένταση (όπως και αυτοί της ΑΕΚ). Που να ήταν γεμάτο και το γήπεδο…



Ουσιαστικός ο ΠΑΟΚ πήγε το παιχνίδι στα μέτρα του
Κλείσιμο
Πριν την έναρξη του τελικού εκπλήξεις περιμέναμε από τον Χιμένεθ, αλλά τελικά αυτές ήρθαν από τον Λουτσέσκου, ο οποίος άφησε στον πάγκο τον Ολιβέιρα και τον Λημνιό και έριξε στο βασικό σχήμα τον Κάνιας (που έχει παίξει ελάχιστα μέσα στο 2019 και θεωρείται τελειωμένος) και τον Ζαμπά, ενώ η Ένωση ξεκίνησε με το σχήμα που αναμένονταν.

4801048


Θυμηθείτε την εξέλιξη του αγώνα αλλά και όσα έγιναν πριν τον τελικό όπως τα κατέγραψε το www.protothema.gr.

Κι οι δύο προπονητές δικαιώθηκαν στις επιλογές τους ως προς την ανασταλτική λειτουργία των ομάδων τους στο πρώτο ημίχρονο καθώς αμφότερες κατάφεραν να εξουδετερώσουν η μία την άλλη και ελάχιστες ήταν οι φορές που οι θεατές σηκώθηκαν από τις θέσεις τους.

Η πρώτη σημειώθηκε στο 6’ όταν στη μοναδική φορά που η πίεση της ΑΕΚ ψηλά έφερε το κλέψιμο του Λιβάγια και την σέντρα του Κροάτη με τον Πόνσε να προλαβαίνει τον Βαρέλα και να πλασάρει στην κίνηση όμως η μπάλα άψυχα πέρασε ένα μέτρο από την εστία του Πασχαλάκη.

Οι δύο ομάδες δυσκολεύονταν να βρουν χώρους για να κάνουν παιχνίδι, με τον Μπίσεσβαρ από το 20’ και μετά να ανεβάζει όλο τον ΠΑΟΚ, αλλά τα όποια φάουλ κέρδισε στα πέριξ της περιοχής της ΑΕΚ δεν έφεραν φάση.

Η πρώτη μεγάλη στιγμή για τον Δικέφαλο του Βορρά ήρθε στο 36’ μετά την εξαιρετική προσπάθεια του Ζαμπά και στην σέντρα στον Άκπομ που γύρισε και σούταρε όμως ο Μπάρκας έδιωξε τη μπάλα.

Τι δίλεπτο 38’-39’ η ΑΕΚ με στημένες φάσεις έγινε απειλητική, με τον Λιβάγια να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί την σύγχυση σε κόρνερ από την κεφαλιά του Τσιγκρίνσκι και στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων να χτυπά ο Άκπομ.

Από το σουτ του Σάκχοφ η μπάλα κόντραρε, ο Πέλκας την κέρδισε και μπήκε στην περιοχή κάνοντας το γύρισμα με τον Άγγλο να σκοράρει με ένα περίεργο γυριστό σουτ.

kip4


Ένα γκολ που αποδείχθηκε αρκετό για να χαρίσει το 6ο Κύπελλο στην ιστορία του ΠΑΟΚ, καθώς η ΑΕΚ αν και είχε μπροστά της ένα ολόκληρο ημίχρονο για να βγάλει αντίδραση δεν τα κατάφερε έχοντας μόνο δύο καλές στιγμές.

Στην έναρξη του Β’ ημιχρόνου οι δύο προπονητές δεν έκαναν καμία αλλαγή με τον ρυθμό του αγώνα να είναι πολύ καλύτερος και την ΑΕΚ να απειλεί πρώτη με την (πρώτη) κάθετη πάσα που πέρασε προς την περιοχή του ΠΑΟΚ, αλλά ο Πασχαλάκης βγήκε γρήγορα, έκλεισε το πεδίο του Πόνσε και έδιωξε το πλασέ του.

Η απάντηση του ΠΑΟΚ ήρθε στο επόμενο λεπτό με τον Πέλκα να κλέβει να φτάνει στην περιοχή και να «σπάει» τη μπάλα στον Ζαμπά, αλλά κι ο Μπάρκας βγήκε νικητής στο τετ α τετ με τον Βραζιλιάνο.

kip3


Στο 54’ η ΑΕΚ ζήτησε πέναλτι και επίσης ζήσαμε μια ιστορική στιγμή με τον Ζβάιερ να ενημερώνεται ότι υπάρχει ενδεχόμενη παράβαση σε χέρι παίκτη του ΠΑΟΚ, αλλά ο Γερμανός πήγε είδε το VAR και έδειξε κόρνερ.

Η χαρά για τον ωραίο ρυθμό γρήγορα χάθηκε, με τον ΠΑΟΚ να δίνει μέτρα στην ΑΕΚ η οποία όμως από το 55’ έως το 90’+6’ (δηλαδή 40 λεπτά) μόνο μία φορά μπόρεσε να απειλήσει με τον Πασχαλάκη να νικά τον Πόνσε (και στη συνέχεια ο Αργεντινός υποδείχθηκε κακώς οφσάιντ).

Ο Χιμένεθ απέσυρε τον αρνητικό Μπακασέτα και έβαλε τον Γκάλο που έδειξε μια σχετική διάθεση, αλλά ο Λιβάγια βολοέδερνε κάπου έξω από την περιοχή, ο Πόνσε είχε χαθεί στις συμπληγάδες των Κρέσπο, Βαρέλα, ωστόσο ο ΠΑΟΚ αδυνατώντας να κρατήσει τη μπάλα έπαιζε με τη φωτιά επιτρέποντας στην ΑΕΚ να πλησιάζει στην περιοχή του.


kip3

Θυμίζοντας κάτι από ματς πρωταθλήματος (πάνω από 50 γεμίσματα) οι κιτρινόμαυροι απλά είχαν την κατοχή και μόνο στο 88’ οι οπαδοί της σηκώθηκαν από τις θέσεις τους… Ο Πόνσε βγήκε στην πλάτη του Βαρέλα, ο Πασχαλάκης όμως και πάλι τον νίκησε με τον Γερμανό βοηθό Σχίφνερ να υποδεικνύει στη συνέχεια λανθασμένα σε θέση οφσάιντ τον Αργεντινό.

Στα λεπτά που απέμεναν ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που άγγιξε το γκολ με τον Άκπομ (αναδείχθηκε MVP) αλλά κυρίως τον Κάνιας ο οποίος βρέθηκε απέναντι από τον Μπάρκα, αλλά πλάσαρε άστοχα…

Με την συμπλήρωση και του 6ου λεπτού των καθυστερήσεων ο Ζβάιερ σφύριξε για τελευταία φορά με τους παίκτες του ΠΑΟΚ να γίνονται ένα κουβάρι, αυτούς της ΑΕΚ να μην πιστεύουν τον τρίτο σερί χαμένο τελικό και τον ΠΑΟΚ να γράφει ιστορία πανηγυρίζοντας το πρώτο του νταμπλ!

kip1


Κι επειδή το ματς ξεκίνησε με ένταση, έπρεπε να τελειώσει με ένταση κάθώς κάποιοι από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ αντί να χαίρονται με την τεράστια επιτυχία της ομάδας τους είχαν μικροσυμπλοκές με τους αστυνομικούς στη Θύρα 23 καθώς δεν τους άφηναν να μετακινηθούν προς τη θύρα των επισήμων για την απονομή.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Χουλτ, Μπακάκης(80' Γαλανόπουλος), Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Σιμόες, Κρίστισιτς(76' Μπογέ), Μάνταλος, Μπακασέτας(71' Γκάλο), Λιβάγια, Πόνσε.
ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχάλακης, Γιαννούλης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Κάνιας, Σάκχοφ, Μπίσεσβαρ(93' Ίνγκασον), Ζαμπά(65' Λημνιός), Πέλκας(80' Ολιβέιρα), Άκπομ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης