Παναθηναϊκός Blog: Έχει συνηθίσει να είναι με την πλάτη στον τοίχο

Παναθηναϊκός Blog: Έχει συνηθίσει να είναι με την πλάτη στον τοίχο

“Βουνό” είχε να ανέβει πριν αρχίσει η σειρά, ακόμα… ψηλότερο “βουνό” έχει να ανέβει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ κόντρα στη Ρεάλ και μετά το 0-2 στη Μαδρίτη πλέον καλείται να κρατήσει ζωντανές τις όποιες πιθανότητες έχει, με όπλο το ΟΑΚΑ. Η πραγματικότητα και η… αμνησία με Καλάθη και η συνήθεια της ομάδας του Πιτίνο να παίζει “τελικούς”.

pao01
Για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις, ο Παναθηναϊκός έχει να ανέβει ένα “βουνό”. Οχι πως δεν είναι “βουνό” εκ των πραγμάτων μια σειρά κόντρα στη Ρεάλ και ειδικά με μειονέκτημα έδρας, αλλά όταν είσαι και πίσω με 2-0 μετά την ήττα με κατεβασμένα χέρια στο Game 2, ο βαθμός δυσκολίας είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Στο πρώτο ματς της Μαδρίτης, το “break” απείχε ίσως και μία κατοχή, αλλά στο δεύτερο η ομάδα του Πιτίνο ήταν συνολικά ανέτοιμη πνευματικά και σε επίπεδο ενέργειας, ώστε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από μια βαριά ήττα, κόντρα στους πρωταθλητές Ευρώπης που ήταν αποτελεσματικοί και κυνικοί.

Μπορεί και πάλι αμυντικά να ανταποκρίθηκε, αλλά γενικά η ομάδα ήταν τόσο εκτός κλίματος, με πρώτο τον Καλάθη, που δεν μπόρεσε να αποφύγει τη νέα ήττα, κόντρα σε μια ομάδα με πάμπολλες λύσεις και απίστευτα μπαρουτοκαπνισμένη σε καταστάσεις playoffs, που έβρισκε λύσεις από τον Καμπάτσο, ως τον Πρέπελιτς.
pao02

Κακός… δικαιωματικά ο Καλάθης

Ο βασικός στόχος της Ρεάλ για να αφοπλίσει τον Παναθηναϊκό ήταν η εξουδετέρωση του Καλάθη και τα κατάφερε θαυμάσια. Από τη στιγμή που ο ηγέτης των “πράσινων” είχε 0/11 σουτ και πολλές λάθος επιλογές, που δεν αποτυπώνονται μόνο στα τρία λάθη που έγραψε η στατιστική, τα πράγματα ήταν από πολύ δύσκολα, ως αδύνατα.

Κλείσιμο
Οχι μόνο για νίκη, αλλά για μια έστω ανταγωνιστική εικόνα. Αν από την πλευρά των “μερένχες” ο μεγάλος MVP ήταν ο Καμπάτσο και ο αφανής ο Τέιλορ, δεν είναι τυχαίο πως αμφότεροι “συνδέονται” άμεσα με τον Νικ, τον οποίο εξαφάνισαν στην άμυνα και στην επίθεση τον πλήγωσαν.

Η απόδοση του αρχηγού ήταν κάκιστη και σίγουρα δεν άξιζε καν να είναι για 26′ στο παρκέ, σε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του στην Ευρωλίγκα, ωστόσο δεν πρέπει να κάνουμε αφορισμούς και να παραγνωρίζουμε την πραγματικότητα.

Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα άμεσα εξαρτώμενη από τον Καλάθη, ο οποίος βρίσκεται στην κουβέντα για τον MVP της σεζόν, γιατί είναι ασύγκριτα ο πολυτιμότερος της ομάδας του και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως αυτός την κουβάλησε πρώτος απ’ όλους, για να την τραβήξει από το χείλος του αποκλεισμού από τα playoffs και να την φέρει στην έκτη θέση της regular season, με ένα τρομερό ντεμαράζ στο προηγούμενο δίμηνο.

Οταν σε πολλά παιχνίδια ο 30χρονος γκαρντ έκανε τα πάντα κι έμοιαζε με ρομπότ, όλα ήταν καλά για το “τριφύλλι”, που τον ακολουθούσε. Οταν όμως έχει βραδιές όπως του Game 2, είναι φυσιολογικό η ομάδα που είναι χτισμένη γύρω του, να μην μπορεί να προχωρήσει ούτε λίγα μέτρα.

Η κακή βραδιά είναι… δικαίωμα του Νικ, γιατί πολύ απλά όλοι γνωρίζουμε πως έχει λίγες τέτοιες, σε σχέση με αυτές που κάνει τις υπερβάσεις να μοιάζουν με καθημερινότητα, ενώ δεν είναι δικαίωμα όλων ημών να τον αφορίζουμε και να κάνουμε αλόγιστη κριτική.
pao03

“Τελικός” γιατί έτσι έχει μάθει

Είναι προφανές πως μόνο αν ο Καλάθης λύσει τον γρίφο της άμυνας της Ρεάλ απέναντί του, θα βοηθήσει την ομάδα του να ανέβει επίπεδο και να μείνει ζωντανή στη σειρά.

Πλέον, αυτό είναι το ζητούμενο. Το Game 3 την Τρίτη (23/4) στο κατάμεστο ΟΑΚΑ είναι ματς δίχως αύριο για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος δεν μπορεί να κοιτά μακροπρόθεσμα, παρά αναγκαστικά μόνο το επόμενο παιχνίδι, για να μειώσει σε 2-1 και… βλέπουμε.

Αν δε νικήσει στο Game 3, δεν θα υπάρχει ούτε καν Game 4 και προοπτική επιστροφής στη Μαδρίτη για “τελικό” πρόκρισης στα ίσια. Ωστόσο, αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη κατάσταση. Με αυτή τη λογική, δηλαδή παιχνίδι με παιχνίδι, “τελικό” με “τελικό” έχει πορευτεί από την ημέρα που ανέλαβε ο Πιτίνο τα ηνία.

Οι “πράσινοι” έχουν δεύτερη φύση τα παιχνίδια-τελικούς τους τελευταίους μήνες και ανταποκρίθηκαν τόσο καλά, ώστε να πάνε κόντρα στις πιθανότητες και να είναι παρόντες στα playoffs. Τώρα είναι εκ νέου με αντίπαλο τις πιθανότητες και με την πλάτη στον τοίχο.

Βρίσκονται πίσω με 2-0 και πρέπει να πάρουν δύο νίκες στο ΟΑΚΑ για να πάνε ξανά στο “WiZink Center” και να επιχειρήσουν το κόλπο γκρόσο, που δεν έχει καταφέρει καμία ομάδα στα playoffs.

Κανείς σχεδόν δεν πόνταρε πάνω τους πριν λίγους μήνες ότι θα είναι στα προημιτελικά, αλλά τα κατάφεραν. Ομοίως τώρα κανείς δεν ποντάρει πως θα αποκλείσουν τη Ρεάλ, ιδίως από το 0-2. Αυτοί όμως θα προσπαθήσουν κι όπου βγάλει…
pao04

ΥΓ1: Στο Game 1 τρεις γηπεδούχοι νίκησαν από εύκολα ως… περίπατο και μόνο ο Παναθηναϊκός ως φιλοξενούμενος έχασε στις λεπτομέρειες. Στο Game 2 νίκησαν οι τρεις φιλοξενούμενοι και οι “πράσινοι” είναι οι μοναδικοί φιλοξενούμενοι που ηττήθηκαν και πάλι, αυτή τη φορά εύκολα. Οξύμωρο ή όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα των playoffs, όπου η εικόνα αλλάζει ως και θεαματικά μέσα σε ελάχιστες ώρες.

ΥΓ2: Επτά αγώνες, επτά ήττες μέσα σε 365 ημέρες έχει ο Παναθηναϊκός από τη Ρεάλ. Μπορεί να τη νικήσει τρεις φορές μέσα σε επτά ημέρες για να την αφήσει εκτός Final Four με τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των playoffs; Ας κάνει την πρώτη νίκη αρχικά…

ΥΓ3: Ο Πιτίνο πιστεύει και καλά κάνει που το λέει και δημόσια

ΥΓ4: Πολλή ανάλυση και σχόλιο σε άλλο ένα Eurohoops Show

Πηγή: www.eurohoops.net
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης