Παναθηναϊκός Blog: Είναι μια άλλη ομάδα, ζει σε March Madness!

Παναθηναϊκός Blog: Είναι μια άλλη ομάδα, ζει σε March Madness!

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ των έξι σερί νικών δεν θυμίζει σε τίποτα τον… σχεδόν αποκλεισμένο Παναθηναϊκό προ διμήνου, με αποκορύφωμα την επιβλητική εμφάνιση και νίκη επί της Αρμάνι. Η επίδραση του Πιτίνο ατομικά και ομαδικά, ο ΝΒΑερ Καλάθης και η αυτοπεποίθηση που… φοβίζει!

7ba2eed9-pao_armani_celebration_omadiki-625x375
Πριν μπει ο Φεβρουάριος και αρχίσει το σερί νικών, ο Ρικ Πιτίνο έλεγε πως ο Παναθηναϊκός κυνηγούσε μαθηματικές πιθανότητες για την είσοδο στα playoffs, αλλά η πρόκριση δεν ήταν πιθανή. Τώρα, έξι αγώνες, με ισάριθμες νίκες μετά, οι “πράσινοι” όχι απλά έχουν κερδίσει έδαφος στη μάχη, αλλά μετά και το τεράστιο “διπλό” επί της Αρμάνι, έχουν γυρίσει τις πιθανότητες και μπορούν να ορίσουν την τύχη τους ως… αφεντικά!

Τα σενάρια πρόκρισης και πλασαρίσματος είναι αρκετά ενόψει των δύο τελευταίων στροφών, με την ομάδα του Ρικ Πιτίνο να έχει φτάσει στην… άλλη όχθη του ποταμού, έχοντας πλέον το πάνω χέρι, χάρη στην σταθερή βελτίωση και την αγωνιστική έκρηξη, που κορυφώθηκε στο “ΠαλαΝτέζιο”, 20 χλμ έξω από το Μιλάνο…

Ο Παναθηναϊκός ήταν επιβλητικός σε έναν “τελικό” πρόκρισης, όπου κι αυτός και οι Ιταλοί ήθελαν τη νίκη, έχοντας τον ίδιο στόχο, με τους “πράσινους” να δείχνουν μια απίστευτη σιγουριά και κλάση, επιβεβαιώνοντας πως στο πλέον κρίσιμο σημείο της κανονικής περιόδου, βρίσκονται στην καλύτερή τους κατάσταση από την αρχή της σεζόν!

Η καθίζηση του δεύτερου ημιχρόνου με την Μπασκόνια, δύο 24ωρα πριν, θύμωσε τον Πιτίνο, που τα είπε ένα χεράκι στους παίκτες του κι αυτοί φρόντισαν να του δώσουν λόγο να ενθουσιαστεί με την εικόνα τους, κυριαρχώντας και παίρνοντας μια ολόχρυση νίκη!

Μια νίκη που συνέχισε ένα απίθανο σερί που δεν έχει προηγούμενο για το “τριφύλλι” εδώ και 12 χρόνια, με 7/8 νίκες στα τελευταία ματς, έξι συνεχόμενες, με τέσσερα σερί “διπλά”, κάτι που επίσης δεν έχει προηγούμενο εδώ και 13 χρόνια!
Nick Calathes highlights (AX Armani Exchange Olimpia Milan vs Panathinaikos OPAP Athens: 83-95)
Κλείσιμο


Εργο Πιτίνο

Λίγο καιρό πριν, οι άνθρωποι της ομάδας με πρώτο τον Πιτίνο προβληματίζονταν για τα θέματα που φρέναραν την προσπάθειά της και προκαλούσαν απαισιοδοξία κι όλοι εμείς οι “εκτός” αποτυπώναμε ένα κλίμα που δεν ήταν ευοίωνο όσον αφορά τις πιθανότητες πρόκρισης, βάσει πιθανοτήτων, αλλά επίσης αγωνιστικής εικόνας και προοπτικής βελτίωσης.

Ολα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, με τη μία νίκη να φέρνει την άλλη και τον Παναθηναϊκό να έχει αλλάξει ολοκληρωτικά πρόσωπο. Η σφραγίδα του Πιτίνο σε αυτή την αλλαγή είναι αυταπόδεικτη και να έχει μπει βάσει της δουλειάς που έχει γίνει σε αγωνιστικό, τακτικό και πνευματικό επίπεδο, με κάθε παίκτη ξεχωριστά, με αποτέλεσμα μια πολύ βελτιωμένη ομαδική λειτουργία.

Ο Παναθηναϊκός που έκανε ένα κακό διάστημα στο παιχνίδι και παραδινόταν στη μοίρα του, ή “πνιγόταν” από τις αδυναμίες του, δεν είναι πια εδώ, με μια… άλλη ομάδα να ζει πλέον στην παράνοια των νικών και της υψηλής αυτοπεποίθησης, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οκτάδα και εκεί… ποιος ξέρει; Μειονέκτημα έδρας θα έχει το “τριφύλλι”, που όμως πλέον πιστεύει πως μπορεί να πετύχει, απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Κι αυτό σίγουρα μπορεί να φοβίσει, αφού ο εκάστοτε αντίπαλος, όσο ισχυρός κι αν είναι, δεν ξέρει τι μπορεί να περιμένει.

Εξάλλου, σε αυτό το σερί έχει νικήσει ουραγούς (Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα), έχει νικήσει ανταγωνιστές (Χίμκι, Μπασκόνια, Αρμάνι), έχει νικήσει όμως και μια ομάδα κορυφής και μάλιστα στο “σπίτι” της (ΤΣΣΚΑ), άρα τι μπορεί να φοβίσει; Προσοχή, δεν έγινε ο Παναθηναϊκός ομαδάρα που καλπάζει για την κούπα, αλλά ομάδα που μπορεί να παλέψει όλα τα παιχνίδια, ανεξαρτήτως έδρας και αντιπάλου.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ομάδα που δεν έκανε καλά ούτε τα βασικά κι αυτό ξένιζε και απογοήτευε πολλές φορές, ωστόσο τα fundamentals που έχει πει ο Πιτίνο, έχουν δουλευτεί και βγαίνουν στο παρκέ, όπως κι οι αδυναμίες, που μπορούν να βγουν και ως πλεονεκτήματα.

Τι μπορούν να κάνουν καλά οι “πράσινοι” βάσει υλικού; Να πιέσουν την μπάλα και να χτυπήσουν στο τρανζίσιον; Το κάνουν όσο πιο καλά μπορούν. Δεν υπάρχει ψηλός σταθερός ριμπάουντερ; Πάνε όλοι στο ριμπάουντ, αμυντικό κι επιθετικό. Δεν υπάρχει σταθερή απειλή από το ποστ; Η εντολή είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να γίνουν σουτ όσο γίνεται πιο κοντά και σίγουρα. Δεν υπάρχει σταθερός σουτέρ για τρίποντο; Η καλή κυκλοφορία και η καλή διαχείριση του χρόνου επίθεσης, ώστε να μη γίνεται εκτέλεση άρον-άρον στα τελευταία δευτερόλεπτα, μπορεί να δώσει καλά και εύστοχα σουτ.

Ολα αυτά, λίγο ή πολύ έγιναν στο “ΠαλαΝτέζιο” και όλα άρχισαν από την άμυνα, αφού όταν στο δεύτερο ημίχρονο οι πρωταθλητές Ελλάδας ανέβασαν στροφές, όλα έγιναν πιο απλά.
Keith Langford highlights (AX Armani Exchange Olimpia Milan vs Panathinaikos OPAP Athens: 83-95)


Ποίημα Καλάθη

Φυσικά, όλα αυτά έγιναν πράξη έχοντας έναν στιβαρό πυλώνα. Το όνομά του, Νικ Καλάθης! Ο αρχηγός και ηγέτης αυτής της ομάδας έκανε μια μυθική εμφάνιση, όπου το μόνο που δεν έκανε ήταν… το τριπλ-νταμπλ!

Σκόραρε (27π.), δημιούργησε (14ασ.), μάζεψε “σκουπίδια” (8ριμπ.), πίεσε (2κλ.), μάρκαρε λυσσαλέα τους καλύτερους επιθετικούς αντιπάλους, όπως Τζέιμς και Τζέρελς και δεν κατέβασε σε κανένα σημείο την ταχύτητά του, παίζοντας σαν τέλεια προγραμματισμένο… ρομπότ για 39:21”!!!

Μια εμφάνιση επιπέδου ΝΒΑ και βάλε από τον Νικ, ο οποίος ίσως ήταν επηρεασμένος από την… Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που είχε προηγηθεί με αυτά που έκανε και τόσο εντυπωσιακός που παρέσυρε τους πάντες προς τα πάνω. Και από τη στιγμή που είχε συμπαράσταση από Λάνγκφορντ, Κιλπάτρικ, Γκιστ, Τόμας, Αντετοκούνμπο κι όχι μόνο, με διακριτούς ρόλους από τον καθένα, ο Παναθηναϊκός δεν γινόταν να χάσει, αλλά να επικρατήσει επιβλητικά, όπερ κι εγένετο.

Να τελειώσει τη δουλειά

Πλέον, το φινάλε της κανονικής περιόδου είναι στο ΟΑΚΑ, με Ρεάλ και Μπουντούτσνοστ, με τον Παναθηναϊκό να καλείται να μην χύσει την καρδάρα με το γάλα που έχει γεμίσει τόσο προσεκτικά, ώστε να σφραγίσει το εισιτήριο της οκτάδας.

Κάθε νίκη είναι πιο σημαντική από την προηγούμενη και η επόμενη θα είναι ακόμα πιο σημαντική. Το μομέντουμ είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί, με τον Πιτίνο να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει αυτό, ειδικά αυτές τις μέρες, όπου επί δεκαετίες στις ΗΠΑ ζούσε στην… παράνοια της March Madness!

Αυτό ζει τώρα ο Παναθηναϊκός, που σίγουρα θέλει να ζήσει κι άλλες March Madness με τον Πιτίνο!

1cda8b89-pao_armani_kosmos


ΥΓ1: Η υποστήριξη του κόσμου ήταν φοβερή στο “ΠαλαΝτέζιο” σε μια πολύ κρίσιμη στροφή και δεν είναι κλισέ. Η ενέργεια που έδωσαν στην ομάδα του Πιτίνο ήταν ανυπολόγιστη και δεν είναι τυχαία η αποθέωση εκ μέρους του Hall of Famer προπονητή.

ΥΓ2: Καθοριστική η αντιμετώπιση στον Μάικ Τζέιμς. Ολόσωστη τακτική στην άμυνα και κυρίως στην επίθεση, όπου ήταν “στόχος” για να φθαρεί σωματικά και με φάουλ, κάτι που έγινε, με αποκορύφωμα την είσοδο του Αντετοκούνμπο στο τρίτο δεκάλεπτο, όπου δεν πήρε ανάσα, επιδόθηκε σε κάκιστες επιλογές και ο Παναθηναϊκός έκανε το σερί που του επέτρεψε να μην κοιτάξει ποτέ ξανά πίσω.

ΥΓ3: Πέντε σερί νίκες το 2017 για το πλεονέκτημα έδρας, πέντε σερί νίκες το 2018 για το πλεονέκτημα έδρας, έξι σερί νίκες και… συνεχίζει στο δρόμο για την οκτάδα το 2019. Βλέπει τελευταία στροφή ο Παναθηναϊκός στην κανονική περίοδο και… σεληνιάζεται, δεν εξηγείται αλλιώς!

ΥΓ4: Πόσα σενάρια για την πρόκριση που τον είχαν σε μειονεκτική θέση σβήστηκαν ή πετάχτηκαν με τη νίκη του Παναθηναϊκού;

ΥΓ5: Ένα ΟΑΚΑ δεν θα φτάσει για τον κόσμο στο ματς με τη Ρεάλ

ΥΓ6: Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος θα ήταν πολύ πολύ χαρούμενος και περήφανος γι’ αυτή την εμφάνιση. Μαζί με Παύλο και Κώστα θα καμαρώνουν από εκεί που είναι…

ΥΓ7: Απειλητικά μηνύματα ακόμα και για δολοφονία(!!!) εστάλησαν στη σύζυγο του Ουίλ Κλάιμπερν από Τούρκους οπαδούς της Φενέρ. Ο παίκτης αντέδρασε με τη δημοσιοποίησή τους, με Ευρωλίγκα, ΤΣΣΚΑ και Φενέρ να αντιδρούν άμεσα και μπράβο τους. Ομως θυμηθείτε τι έγινε πέρυσι με αντίστοιχα μηνύματα που είχαν σταλεί στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος είχε αντιδράσει εν θερμώ… Μεγάλο “αγκάθι” η ασυδοσία των social media.

ΥΓ8: Άλλο ένα ενδιαφέρον Eurohoops Show


Πηγή: www.eurohoops.net




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης