Champions League: Ιστορικός αποκλεισμός της Ρεάλ από τον Άγιαξ με 1-4 στη Μαδρίτη

Champions League: Ιστορικός αποκλεισμός της Ρεάλ από τον Άγιαξ με 1-4 στη Μαδρίτη

Αυτή είναι η πιο βαριά ηττα της Ρεάλ στην ευρωπαϊκή της ιστορία - Οι μερένχες μένουν εκτός των «8» για πρώτη φορά μετά το 2009-2010 - Τα «μωρά» του Έρικ Τεν Χάχ συνεχίζουν στους καλύτερους οχτώ για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 1996-1997

ajax_ar
Θύμα του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου για το οποίο είναι γνωστός ο Άγια έπεσε το βράδυ της Τρίτης η Ρέαλ Μαδρίτης σε έναν αποκλεισμό-σοκ από τη συνέχεια του Champions League δεδομένου ότι οι «μερένχες» είχαν νικήσει στο Άμστερνταμ με 2-1.

Οι παίχτες του Έρικ Τεν Χάχ με μεγάλο προταγωνιστή τον Ντούσαν Τάνιτς σάρωσαν με 4-1 στη Μαδρίτη τη Ρεάλ αποκλείοντας την από τους 8 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ο αποκλεισμός της Ρεάλ Μαδρίτης έχει και ιστορικές διαστάσεις καθώς το 4-1 του Άγιαξ αποτελεί την βαρύτερη εντός έδρας ήττα στην ευρωπαϊκη ιστορία της ισπανικής ομάδας που μένει εκτός των 8 του Champions League για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2009-2010 με τον Άγιαξ, αντίθετα, να επιστρέφει στην ίδια φάση για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια και τη σεζόν 1996-1997.

Ενδεικτική της εικόνας που παρουσίασε ο «Αίαντας» στο χορτάρι του Σαντιάγκο Μπερναμπέου η δήλωση του προπονητή του Άγιαξ «το σημερινό μας παιχνίδι ήταν πολύ κοντά στην τελειότητα. Βλέποντας και τους δύο αγώνες σίγουρα αξίζαμε να προκριθούμε στον επόμενο γύρο».




Μεγάλη συζήτηση για το VAR

Η φάση που σημάδεψε το παιχνίδι ήταν αυτή του τρίτου γκολ του Άγιαξ στο 62ο λεπτό καθώς η μπάλα στο ξεκίνημα της φάσης που κατέληξε με τον Τάντιτς να τη στέλνει στα δίχτυα της Ρεάλ, είχε περάσει όλη εκτός γηπέδου υπέρ της ισπανικής ομάδας. Ο διαιτητής χρειάστηκε πέντε λεπτά εξέτασης του VAR προκειμένου να δείξει τελικά σέντρα



Σαντιάγκο Σολάρι: «Δεν αποδέχθηκα την πρόκληση για να παραιτηθώ»
Κλείσιμο
Όπως ακριβώς και μετά τις δύο ήττες της Ρεάλ από την Μπαρτσελόνα, έτσι και σήμερα το βράδυ ο Σαντιάγκο Σολάρι εμφανίστηκε πολύ ψύχραιμος ενώπιον των δημοσιογράφων τόσο στις πρώτες του δηλώσεις όσο και στην συνέντευξη Τύπου μετά τον διασυρμό των μερένγκες…

«Είναι ένας οδυνηρός αποκλεισμός και νιώθουμε την πικρία που αισθάνονται οι οπαδοί μας οι οποίοι όμως μας στήριξαν ως το τέλος. Φυσικά μας έλλειψε πολύ σήμερα ο Σέρχιο Ράμος, αλλά είναι μια πολύ στενάχωρη στιγμή, η οποία όμως δίνει αξία στο τι έχει πετύχει η Ρεάλ την τελευταία πενταετία με την κατάκτηση 4 Champions League».

Η Ρεάλ έμεινε εκτός τίτλων με τον Σολάρι να συμφωνεί αν και όπως είπε: «Ξέραμε ότι θα είναι μια δύσκολη σεζόν, είμαστε εδώ για να παλέψουμε κι αυτό κάναμε. Είναι όμως μια χρονιά με πολλούς νέους παίκτες να ενσωματώνονται σε μια ομάδα με μεγάλους ποδοσφαιριστές, κι αυτό είναι σαφές για εμάς»

Σε ερώτηση για το αν έχει μετανιώσει για τις επιλογές του ο παλαίμαχος επιθετικός τόνισε: «Ο προπονητής παίρνει τις αποφάσεις του πριν ξεκινήσει το παιχνίδι. Αν με ρωτάτε γενικά και όχι ειδικά, δεν μετανιώνω καθόλου για τις επιλογές μου».

Λίγο αργότερα στην συνέντευξη Τύπου ο Σολάρι επανέλαβε ότι είναι μια δύσκολη βραδιά, αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι είναι το τέλος ενός μεγάλου κύκλου κι όταν ρωτήθηκε για το αν σκέφτεται την παραίτηση, ξεκαθάρισε:
«Δεν αποδέχθηκα μια τόσο δύσκολη πρόκληση για να παρατηθώ τώρα».

Οι δημοσιογράφοι επέμεναν και τον ρώτησαν αν η Ρεάλ θα πρέπει να τον απολύσει με τον Σολάρι να προσθέτει: «Δεν είναι υποθέσεις τις οποίες πρέπει να κάνω εγώ».

Όσον αφορά το τι έφταιξε και η Ρεάλ αποκλείστηκε, γνωρίζοντας τα΄ταετη συνεχόμενη ήττα; «Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσω το τι συνέβη, Πολλές λεπτομέρειες, οι δύο τραυματισμοί, τα δοκάρια, η ευστοχία του Άγιαξ, το VAR… Έχετε πολλά κι εσείς να σχολιάσετε»

Τέλος αναφερόμενος στη συνέχεια και το μέλλον της Ρεάλ, αφού είπε αρκετές φορές ότι αυτός και οι παίκτες του είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να δουλεύουν, πρόσθεσε:
«Η Ρεάλ είναι μεγαλύτερη απ’ όλους μας. Παίκτες, προπονητές, απ’ όλους και πάντα θα βγαίνει πιο δυνατή»

Καρβαχάλ: «Είναι μια σκα…ένια σεζόν»
Ο Ντάνι Καρβαχάλ ήταν ο πρώτος παίκτης της Ρεάλ ο οποίος έκανε δηλώσεις μετά τον ντροπιαστικό αποκλεισμό που γνώρισαν από τον Άγιαξ.

«Δεν μπορώ να εξηγήσω αυτό που συνέβη…», ψέλλισε αρχικά ο Ισπανός αμυντικός κι όταν ρωτήθηκε αν ήταν το χειρότερο βράδυ της καριέρας του πρόσθεσε: «Ναι έτσι εξελίχθηκε συνολικά. Δεν έχω αισθανθεί ποτέ τόσο άσχημα και δεν μπορώ να εξηγήσω τι έγινε. Πήγαν όλα στραβά»

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για μια εφιαλτική εβδομάδα (λόγω και των δύο ηττών από την Μπαρτσελόνα) με τον δεξιό οπισθοφύλακα να συμφωνεί… «Μέσα σε μια εβδομάδα τα χάσαμε όλα και τα χάσαμε στο σπίτι μας. Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες και δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ο Άγιαξ ήταν καλύτερος και πήρε πανάξια την πρόκριση».

Ο δημοσιογράφος επέμενε για μια εξήγηση από την πλευρά του ποδοσφαιριστή με τον Καρβαχάλ να συμπληρώνει: «Δεν είναι εύκολο να έρχεσαι από δύο εντός έδρας ήττες από την Μπαρτσελόνα αλλά ήταν ξεκάθαρο στο μυαλό μας ότι έπρεπε να προκριθούμε και ήμασταν απόλυτα συγκεντρωμένοι σ’ αυτό το ματς. Δύο λάθη μας έφεραν στο 0-2, και το τρίτο γκολ μας σκότωσε».

Στο φινάλε ρωτήθηκε για αν αυτό το ματς σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για την Ρεάλ, με τον Καρβαχάλ να διαφωνεί.
«Έχουμε μια νέα ομάδα, με πολλά περιθώρια βελτίωσης. Είναι ξεκάθαρο ότι η φετινή σεζόν έχει τελειώσει για εμάς. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια στο πρωτάθλημα, γιατί αυτό πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να δείξουμε επαγγελματισμό και να συνεχίσουμε να παλεύουμε. Δεν μπορούμε να κρυφτούμε, αλλά όλοι μας ξέρουμε ότι διανύουμε μια σκα…ένια σεζόν».

Ντούσαν Τάντις: «Ήταν το παιχνίδι της ζωής μου»
Αψεγάδιαστος, απίθανος και ειλικρινής… Ο Ντούσαν Τάντιτς στα 30 του χρόνια, ήταν το περασμένο καλοκαίρι η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του Άγιαξ (με επιμονή του τεχνικού διευθυντή Μαρκ Όφερμαρς) και σήμερα έκανε απόσβεση και με το παραπάνω με τον ίδιο να παραδέχεται:



«Αυτό είναι το καλύτερο παιχνίδι στο οποίο έχω παίξει στην καριέρα μου. Κερδίσαμε την καλύτερη ομάδα του κόσμου μέσα στο σπίτι της και είμαι περήφανος γιατί νομίζω ότι κάναμε περήφανους πολλούς ανθρώπους. Και στο ποδόσφαιρο απλά πρέπει να χαλαρώνεις και να απολαμβάνεις το παιχνίδι σου».

Σε ερώτηση για τις δύο ασίστ και το γκολ ο Τάντιτς επέλεξε να μιλήσει για τον… Άγιαξ. «Πάντα προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο για την ομάδα και τα γκολ και οι ασίστ έρχονται φυσιολογικά. Το σημαντικό είναι η ομάδα».

Ωστόσο οι δημοσιογράφοι επέμεναν και τον ρώτησαν ευθέως αν έχει αντιληφθεί την εξωπραγματική του εμφάνιση.
«Είναι σίγουρα μια πολύ σημαντική στιγμή για μένα αλλά και για τον Άγιαξ και δώσαμε τη χαρά στους φίλους της ομάδας και το δικαίωμα να αισθάνονται υπερήφανοι. Τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους: το σταφ, τη διοίκηση, τους υπαλλήλους κι αυτή η επιτυχία θα μας δώσει ενέργεια για τη συνέχεια»

Κι όσον αφορά τη συνέχεια ο Σέρβος τόνισε με νόημα: «Παίζουμε στον πρώτο μας προημιτελικό από το 2003. Ο Άγιαξ είναι μια ομάδα θρύλος και θέλουμε να παίζουμε ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο όπως έλεγε κι ο θρύλος του συλλόγου Γιόχαν Κρόιφ. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτή τη βραδιά και συνεχίζουμε».

Λίγα μέτρα πιο πέρα ο Αργεντικός αμυντικός του Άγιαξ Ταλιαφίκο, ερωτηθείς από τους Ισπανούς δημοσιογράφους για τον Ντούσαν Τάντιτς έλεγε για τον Σέρβο συμπαίκτη του: «Σε κάθε προπόνηση ο Ντούσαν μένει μισή ώρα παραπάνω από όλους μας, κάνοντας ντρίμπλες και σουτ κι όπως είδατε όλοι σήμερα τα έκανε όλα τέλεια»

Το παιχνίδι ξεκίνησε με ένα απίθανο 20λεπτο για τον Άγιαξ

Εκρηκτικό, μαγικό, μοναδικό ξεκίνημα για τον Αγιαξ, βγαλμένο από τα πιο... ιπτάμενα όνειρά του! Στο πρώτο 20λεπτο το Σαντιάγο Μπερναμπέου μετατράπηκε σε.. Αμσττερναμ Αρένα και αυτά που έχασε στο πρώτο ματς τα πήρε στον επαναληπτικό! Από τη στιγμή που ο «Αίαντας» γλίτωσε στο 4ο το σοκ με το δοκάρι του Βαράν πήρε τον απόλυτο έλεγχο και με αντεπιθέσεις... φαρμάκι έκοψε την αντίπαλό στη μέση. Μόλις στο 7ο λεπτό, οι Ολλανδοί έκλεψαν, ο Τάντιτς με εξαιρετική ασίστ βρήκε τον Ζίγιεκ, ο οποίος με άψογο πλασέ πέτυχε το 1-0. Ο Σέρβος ήταν σε τρομερή κατάσταση και στο 18ο λεπτό, με ντρίμπλα αλα playstation βρήκε τον Νέρες, ο οποίος πέτυχε το 2-0. Ο Τάντιτς κάνει απίθανη χρονιά στο Champions League, έχοντας ήδη συμμετοχή σε 8 γκολ (5 τέρματα, 3 ασίστ). Σοκ για τη Ρεάλ και για πρώτη φορά στην ιστορία της στη διοργάνωση δέχθηκε δυο γκολ στα πρώτα 18 λεπτά στο Μπερναμπέου!

Αντίδραση από τη Βασίλισσα; Καμία... Ο Αγιαξ είχε πάρει τον έλεγχο του κέντρου, η πίεση έφερνε αποτελέσματα, Τάντιτς, Ντε Γιονγκ, Φαν ντε Μπέεκ έτρεχαν ασταμάτητα και στο 22' είχε ακόμα μια τεράστια ευκαιρία, αλλά ο Νέρες έχασε μεγάλο τετ α τετ! Τα πράγματα έγινα ακόμα χειρότερα για τη Βασίλισσα, αφού σε ένα δεκάλεπτο έχασε δυο βασικούς, μιας και οι Βάθκεθ, Βινίσιους τραυματίστηκαν! Οι Ολλανδοί ήταν ασταμάτητοι και στο 34' έχασαν ακόμα μια καλή φάση, όταν στο στου του Ζίγιεκ, ο Κουρτουά έδιωξε εντυπωσιακά. Ο Μπέιλ (μπήκε στο 29') εμφανίστηκε στο γήπεδο μόλις στο 42' όταν βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι!

Καθήλωσε ο Αγιαξ!

Το ξεκίνημα της Ρεάλ στην επανάληψη γέννησε ελπίδες ανατροπής στους Μαδριλένους, με τον Ασένσιο και τον Μπενζεμά να βρίσκονται σε θέση βολής, αλλά να μη μπορούν να σκοράρουν. Ο Τάντιτς όμως φρόντισε να βάλει τέλος στα όνειρα τους και στο 62'... σόκαρε το Μπερναμπέου με τρελό μονοκόμματο! Βέβαια, για να πάει η μπάλα στη σέντρα χρειάστηκαν πέντε λεπτά, μιας και ο διαιτητής συμβουλεύτηκε το VAR για το αν πέρασε η μπάλα πλάγιο στο ξεκίνημα της φάσης. Η Ρεάλ πάντως στο 70' μπήκε ξανά στο κόλπο, όταν στην πρώτη οργανωμένη επίθεση ο Ασένσιο από πάσα του Ρεγκιλόν πέτυχε το 3-1. Ο Αγιαξ ήταν καθηλωτικός, η Βασίλισσα αποκαρδιωτική και στο 72΄ήρθε το τέταρτο σοκ! Ο Σιόνε εκτέλεσε το φάουλ, ο Κουρτουά έκανε τραγική έξοδο και ο Αίαντας... πέταξε για τα προημιτελικά με το 4-1. Το Μπερναμπέου.... έβραζε, ο Μπέιλ τραυματίστηκε ξανά και το ματς ήταν εφιάλτης δίχως γυρισμό για τους Μαδριλένους. Μάλιστα, αν ο Ζίγιεκ ήταν πιο εύστοχος στο 82' θα μιλούσαμε για τον απόλυτο διασυρμό της Ρεάλ! Oι γηπεδούχοι απλά τελείωσαν το ματς με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Νάτσο. .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης