Κάστερ Σεμένια: Η διάσημη αθλήτρια ξεκινά τη «μάχη» κατά του κανονισμού για τη μείωση της τεστοστερόνης

Κάστερ Σεμένια: Η διάσημη αθλήτρια ξεκινά τη «μάχη» κατά του κανονισμού για τη μείωση της τεστοστερόνης

Ο νέος κανονισμός της IAAF για τις αθλήτριες με υπερανδρογονισμό, προβλέπει τη μείωση με χημικά μέσα της τεστοτερόνης που παράγει φυσικά ο οργανισμός τους, προκειμένου να συμμετάσχουν σε διεθνείς διοργανώσεις

semenia
Η χρυσή Ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, Κάστερ Σεμένια, έφτασε σήμερα στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο για να ξεκινήσει τη δικαστική της μάχη κατά του νέου κανονισμού της IAAF για αθλήτριες με υπερανδρογονισμό, που προβλέπει τη μείωση με χημικά μέσα της τεστοτερόνης που παράγει φυσικά ο οργανισμός τους, προκειμένου να συμμετάσχουν σε διεθνείς διοργανώσεις.

Η 28χρονη Νοτιοαφρικανή φωτογραφήθηκε μαζί με τον δικηγόρο της έξω από το δικαστήριο, που βρίσκεται στη Λωζάνη της Ελβετίας, ενώ έκανε το σήμα της ειρήνης. Ωστόσο αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που την περίμεναν υπομονετικά όλο το πρωί.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής εξέφρασε πριν από λίγες μέρες τη στήριξή της στην παγκόσμια πρωταθλήτρια που έχει προσφύγει στο δικαστήριο της Λωζάνης κατά του νέου κανονισμού. Όπως δήλωσε η Νοτιοαφρικανή υπουργός Αθλητισμού, Τοκοζίλε Χάσαμε, οι νέες διατάξεις φαίνεται να «στοχοποιούν» συγκεκριμένα την Κάστερ Σεμένια, και καταπατούν με βάναυσο τρόπο τα δικαιώματά της.


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

😎

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Caster Semenya (@castersemenya800m) στις




«Αυτό που διακυβεύεται με τον νέο κανονισμό δεν είναι τίποτα λιγότερο από το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να κάνει αθλητισμό. Το σώμα των γυναικών, η ευημερία τους, η δυνατότητά τους να κερδίζουν τα προς το ζην, η ιδιωτικότητά τους και η αίσθηση ότι ανήκουν στον κόσμο τίθενται υπό αμφισβήτηση», υπογράμμισε η Τοκοζίλε Χάσα.

Κλείσιμο
Την περασμένη εβδομάδα διέρρευσε στα ΜΜΕ ότι η IAAF θα υποστηρίξει στο δικαστήριο πως η 28χρονη αθλήτρια είναι άνδρας, από βιολογικής άποψης, και γι' αυτό επιβάλλεται να ρυθμίσει την τεστοστερόνη της ώστε να διαγωνίζεται μαζί με γυναίκες. Αντιδρώντας σε αυτό το σενάριο, η Σέμένια εξέδωσε ανακοίνωση μέσω των δικηγόρων της, τονίζοντας ότι είναι «αναμφισβήτητα» γυναίκα.


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

💫💫💫

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Caster Semenya (@castersemenya800m) στις



Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η Διεθνής Ομοσπονδία διέψευσε τα δημοσιεύματα εξηγώντας ότι «η IAAF σε καμία περίπτωση δεν κατατάσσει μια αθλήτρια DSD (με διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη) ως άνδρα» και ότι αποδέχεται χωρίς καμία αμφισβήτηση το νομικό φύλο κάθε αθλητή.

Ωστόσο η ανακοίνωση διευκρίνιζε ότι: «Αν μία αθλήτρια DSD έχει όρχεις και ανδρικά επίπεδα τεστοστερόνης, αυτό σημαίνει ότι εμφανίζει τις ίδιες αυξήσεις στο μέγεθος και τη δύναμη των οστών και των μυών και τα ίδια υψηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης με έναν αρσενικό αθλητή κατά την διάρκεια της εφηβείας του. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που δίνει στους άνδρες το πλεονέκτημα έναντι των γυναικών όσον αφορά στην απόδοση. Κατά συνέπεια, προκειμένου να διατηρηθεί ο θεμιτός ανταγωνισμός στην κατηγορία των γυναικών, είναι απαραίτητο να απαιτηθεί από τις αθλήτριες DSD να μειώσουν την τεστοστερόνη τους σε επίπεδα γυναικών πριν διαγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο».

Η Κάστερ Σεμένια, γεννηθείσα το 1991 στη Νότια Αφρική, είναι μια αμφιλεγόμενη φιγούρα του αθλητισμού. Ο σάλος γύρω από το πρόσωπό της ξεκίνησε το 2009, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 800 μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου του Βερολίνου. Οι σχεδόν υπερφυσικές επιδόσεις της σε συνδυασμό με τη φωνή και το παρουσιαστικό της, προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, με αρκετούς να αμφισβητούν ότι είναι γυναίκα. Ως αποτέλεσμα η IAAF της ζήτησε να υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης φύλου, το οποίο και έκανε η αθλήτρια. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν πως η Σεμένια είναι γυναίκα και η αθλήτρια συνέχισε να αγωνίζεται κατακτώντας και το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο και το χρυσό στους επόμενους Ολυμπιακους του Ρίο.

Η Σεμένια παντρεύτηκε με την επί σειρά ετών σύντροφό της, Βάιολερ Ρασεμπόγια, το 2017. Στην εντυπωσιακή τελετή, η αθλήτρια φορούσε ενδυμασία πρίγκιπα και η σύντροφός της ένα παραδοσιακό νυφικό.

caster
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης