Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για το ντέρμπι της Τούμπας: «Ασπόνδυλος» Ολυμπιακός, μελετημένος ΠΑΟΚ

Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για το ντέρμπι της Τούμπας: «Ασπόνδυλος» Ολυμπιακός, μελετημένος ΠΑΟΚ

Το ρίσκο του Μαρτίνς που δεν βγήκε και η διαφορά στην άμυνα των δύο ομάδων

osfp-paok
Υπάρχουν φάσεις στο ποδόσφαιρο που από μόνες τους μπορούν να εξηγήσουν την εξέλιξη και την κατάληξη μιας αναμέτρησης. Στις αρχές του πρώτου ημιχρόνου ο Ποντένσε παίρνει την μπάλα και φεύγει από τα δεξιά. Ο Κρέσπο βρίσκεται πίσω του και πλάγια περίπου σε πέντε μέτρα απόσταση. Κι όμως στα επόμενα δέκα μέτρα ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ έχει προλάβει τον πιο γρήγορα επιθετικό του Ολυμπιακού και του έχει αποσπάσει την μπάλα. Στη φάση αυτή αποτυπώνεται πέρα από την ποιότητα του Ισπανού κεντρικού αμυντικού του ΠΑΟΚ, η ψυχολογία και το πάθος που είχαν οι παίκτες του Δικέφαλου του Βορά.

Η επικράτησή τους στο ντέρμπι ήταν αποτέλεσμα αυτής της ψυχολογίας αλλά και μιας επιλογής που έκανε ο προπονητής του Ολυμπιακού και περιείχε υψηλό ρίσκο. Δίπλα στον κλασσικό αμυντικό μέσο τον Γκιγιέρμε, ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν χρησιμοποίησε όπως το συνηθίζει τον Καμαρά που τρέχει αδιάκοπα και είναι αξιόπιστος στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Χρησιμοποίησε τον εγκεφαλικό Νάτχο, ο οποίος δεν έχει ούτε τις στοιχειώδεις ανασταλτικές ικανότητες. Το αποτέλεσμα ήταν αντί να έχει κέρδη στην ανάπτυξη του παιχνιδιού να καταγράψει ανεπανόρθωτες ζημίες στην αμυντική λειτουργία. Η μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού ήταν ασπόνδυλη. Παραδόθηκε στις ορέξεις των παικτών του ΠΑΟΚ που ξεκινούσαν ανενόχλητοι από την μεσαία γραμμή και άπλωναν στη συνέχεια το παιχνίδι τους στα άκρα αιφνιδιάζοντας τους αντίπαλους τους.

Ο Νάτχο ήταν το ρίσκο που δεν βγήκε..

Πριν από το πρώτο γκολ ο Μαουρίσιο έχει φτάσει μέσα στην μικρή περιοχή του Ολυμπιακού. Ο Νάτχο ερχόταν καθυστερημένος. Στη φάση του γκολ ο Μπίσεσβαρ παίρνει ανενόχλητος την μπάλα στο κέντρο πριν τη μεταβιβάσει στον σκόρερ Βιεϊρίνια. Ο Νάτχο απουσιάζει. Ο Πέδρο Μαρτίνς είτε υπερεκτίμησε τις δυνατότητες της δικής του ομάδας είτε υποτίμησε τις δυνατότητες του αντίπαλου. Σε κάθε περίπτωση, το ρίσκο που πήρε δεν βγήκε. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ αμέσως μετά το πρώτο γκολ έκαναν τα αυτονόητα. Αφησαν γήπεδο στους φιλοξενούμενους και περίμεναν να βγουν με καλές προϋποθέσεις στην αντεπίθεση.

Ο ένας γκαφατζής ο άλλος αργός

Ο Ολυμπιακός διαθέτει στο κέντρο της άμυνά του ένα πολύ έμπειρο αλλά σχετικά αργό παίκτη, τον Σέρβο Βούκοβιτς. Διαθέτει επίσης ένα προικισμένο αλλά γκαφατζή νεαρό τον Σισέ. Ο συνδυασμός υπήρξε καταστροφικός για τον Ολυμπιακό. Στο δεύτερο γκολ ο Βούκοβιτς βλέπει τον Μπίσεσβαρ να περνάει από μπροστά του και να σπρώχνει την μπάλα στα δίχτυα. Το τρίτο γκολ είναι ευγενική προσφορά του Σισέ στον σκόρε Ακπόμ. Ο νεαρός στόπερ αντί να διώξει την μπάλα, επιχειρεί να κάνει ντρίμπλα πάνω στην κόντρα και την κάνει δώρο στον αντίπαλό του. Τέτοιες αμυντικές αντιδράσεις δεν προσιδιάζουν σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και υπονομεύουν και τις προσπάθειες που γίνονται στην επίθεση.

Η άμυνα του ΠΑΟΚ ήταν συμπαγής και χωρίς επιπολαιότητες. Οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν πάμπολλες επιθέσεις. Οι φορές που κατάφεραν να μπουν στην μεγάλη περιοχή του Πασχαλάκη ήταν ελάχιστες. Οι συνεργασίες που έβγαλαν μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να στάθηκε τυχερός γιατί στο πρώτο γκολ η μπάλ κοντράρει και αλλάζει πορεία τόσο, όσο χρειαζόταν για να κάνει δύσκολο το έργο του Σα. Από εκεί και πέρα όμως, μια μεγάλη ομάδα με καθαρό μυαλό και σχέδιο αντιδρά και επανέρχεται. Ο Ολυμπιακός δεν αντέδρασε γιατί ο ΠΑΟΚ δεν του άφησε περιθώριο. Του έδωσε γήπεδο για να επιτεθεί δηλαδή για να ανοιχτεί και τον πετσόκοψε στις αντεπιθέσεις.

Η επικράτηση των γηπεδούχων ήταν πλήρης και εντυπωσιακή. Ολες οι αδυναμίες του Ολυμπιακού αποκαλύφθηκαν. Μετά από αυτό το παιχνίδι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο ΠΑΟΚ παίρνει δίκαια το πρωτάθλημα. Πριν από το παιχνίδι στην Τούμπα ήταν πολλοί αυτοί που υποστήριζαν και είχαν δίκιο ότι ήταν ο Ολυμπιακός που έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο στο πρωτάθλημα. Η άποψη αυτή μπορεί να ισχύει γενικά και παρά την ήττα της ομάδας του Μαρτίνς. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ που είναι αήττητος στην κορυφή υστερεί . Είναι πιο αποτελεσματικός και η άμυνά του συμπαγής και δυσκολοκατάβλητη. Με αυτή τη σύνθεση και με άλλο αντίπαλο χαμηλότερης δυναμικότητας οι ερυθρόλευκοι θα νικούσαν άνετα αποδίδοντας θαυμάσιο ποδόσφαιρο. Απέναντι στον ΠΑΟΚ μετράει η δύναμη η ταχύτητα και το σθένος. Αυτά ήταν στοιχεία που τα παρουσίασε ο νικητής και απουσίαζαν από τον χαμένο.

Ο ΠΑΟΚ παίρνει δίκαια το πρωτάθλημα

Κλείσιμο
Η ομάδα του Λουτσέσκου είναι συμπαγής αμυντικά, στοχοπροσηλωμένη και έχει παίκτες με προσωπικότητα. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από μια ομάδα μεγάλη που την ακολουθεί πολύς κόσμος με εμπεδωμένο το αίσθημα της αδικίας λειτουργεί αποσυμπιεστικά και εν πολλοίς ευεργετικά για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Νέος πρωταγωνιστή αναδεικνύεται για να προστεθεί στους κλασσικούς . οι πολυπληθείς οπαδοί του λυτρώνονται μετά από τριάντα τέσσερα χρόνια που όχι μόνο δεν έπαιρνε η ομάδα του πρωτάθλημα αλλά κινδύνευε με διάλυση εξαιτίας ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων. Η επιστροφή του ΠΑΟΚ στην κορυφή είναι δίκαιη και λυτρωτική για ένα μεγάλο κομμάτι του φίλαθλου κόσμου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης