Πετάει την μπάλα στο δήμο της Αθήνας ο Παναθηναϊκός

Πετάει την μπάλα στο δήμο της Αθήνας ο Παναθηναϊκός

Ο μεγάλος ελιγμός της ΠΑΕ για το Βοτανικό

Πετάει την μπάλα στο δήμο της Αθήνας ο Παναθηναϊκός
Στο δήμο της Αθήνας στέλνει πλέον την μπάλα ο Παναθηναϊκός, δίνοντας μετά από δύο μήνες σιωπής, λύση εξόδου από το τέλμα του Βοτανικού. Χωρίς να δυσαρεστεί τους φιλάθλους που περιμένουν στα «κάγκελα» για να γίνει το νέο γήπεδο αλλά και χωρίς να σηκώνει το βάρος της χρηματοδότησης, η ΠΑΕ επιχειρεί να λύσει το γόρδιο δεσμό του Βοτανικού θέτοντας από μηδενική βάση τα νέα δεδομένα της διπλής ανάπλασης.

Πως κωδικοποιούνται οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών; Πίσω από τις πιέσεις που ασκεί ο Παναθηναϊκός καταγγέλλοντας τη σύμβαση με το δήμο της Αθήνας, αποτυπώνεται η αλλαγή πλεύσης των σχεδίων των μεγαλομετόχων της ΠΑΕ, η οποία συμπτωματικά (;) δείχνει να ευνοείται από την καθυστέρηση στη νομοθετική ρύθμιση από το ΥΠΕΚΑ.

Το υπουργείο εδώ και καιρό εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τις τακτικές του Παναθηναϊκού και αποποιείται κάθε ευθύνης για την αδράνεια του έργου που υποτίθεται ότι είχε οδηγήσει σε συμβιβασμό τους πάντες, μετά την συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, τον περασμένο Αύγουστο.

Παρόλα αυτά, χρειάστηκε να καταγγελθεί η σύμβαση από την ΠΑΕ για να προχωρήσει τη ρύθμιση με τροπολογία το ΥΠΕΚΑ, η οποία είναι προγραμματισμένο (εκτός απροόπτου) να δοθεί για δημόσια διαβούλευση σήμερα  Δευτέρα.

Κλείσιμο
Ο δήμος έχει το μαχαίρι και το καρπούζι

Καθώς η συγκυρία  κάθε άλλο από ευνοϊκή μπορεί να χαρακτηριστεί για την υλοποίηση του έργου, σημασία έχουν οι νέοι όροι που θα διέπουν τη συμφωνία μεταξύ της ΠΑΕ και του δήμου Αθηναίων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η καταγγελία της σύμβασης από την ΠΑΕ είναι ένας πολύ καλός ελιγμός για να παραιτηθεί από την υποχρέωση της ευθύνης της κατασκευής του γηπέδου και της ανάληψης του χρέους.

Νομικά είναι πλήρως κατοχυρωμένη να το πράξει από την στιγμή που η συμφωνία που είχε υπογράψει με το δήμο το Φεβρουάριο του 2008, αναφέρει ρητά ότι με την παρέλευση ενός χρόνου καθυστερήσεων και άνευ υπαιτιότητας δικής της (έχει περάσει ήδη ένας χρόνος μετά την απόφαση του ΣτΕ που ξεμπλόκαρε το γήπεδο), ο Παναθηναϊκός έχει δικαίωμα να καταγγείλει την σύμβαση.

Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτονται και οι δισταγμοί που φέρεται να έχει εκφράσει εδώ και καιρό ο Πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Νίκος Πατέρας, ο οποίος θεωρεί δύσκολη την χρηματοδότηση του έργου με τις παρούσες συνθήκες και εξηγεί και την επιμονή της «πράσινης» ΠΑΕ ότι το σχέδιο για το Βοτανικό δεν εγκαταλείπετε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύμβαση με τον Άκτωρα προβλέπει ότι το κόστος του έργου μαζί με το ΦΠΑ θα ανέλθει σε 123 εκατ. ευρώ. Πρόκειται όμως για μία τεράστια δαπάνη εάν αναλογιστεί κανείς ότι το Καραϊσκάκη κατασκευάστηκε με μόλις 65 εκ. ευρώ.  

Εάν τελικά επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε ο δήμος της Αθήνας έχει δύο επιλογές: είτε να προχωρήσει με ιδίους πόρους στην κατασκευή του έργου, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο από την στιγμή που είναι υπερχρεωμένος είτε να επιλέξει σύμπραξη με ιδιώτη με την μορφή της σύμβασης παραχώρησης, η οποία θα συνοδευτεί με εκχώρηση δικαιωμάτων επί του γηπέδου (π.χ εμπορικών χρήσεων, δικαιωμάτων πάρκινγκ, ονοματοδοσίας κ.α) με την ΠΑΕ σε ρόλο μισθωτή.

Το σχέδιο αυτό, λένε αρμόδιες πηγές  προέβλεπε και η αρχική σύμβαση αλλά ξεπεράστηκε καθώς θεωρήθηκε ότι οι διαδικασίες θα μπορούσαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα εάν την ευθύνη του έργου είχε ο Παναθηναϊκός.

Το ΟΑΚΑ, ο ΣΕΓΑΣ και η Λ. Αλεξάνδρας  

Το σενάριο για το ΟΑΚΑ, το οποίο επανέκαμψε τις τελευταίες μέρες και αποτελεί ένα σχέδιο που φέρεται να προωθεί ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, κρίνεται πρακτικά πολύ δύσκολο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με την μετεστέγαση του τριφυλλιού εκεί, θα «ξεσπιτωθούν» περί τους 25.000 αθλητές που σήμερα χρησιμοποιούν το Ολυμπιακό Στάδιο για να προπονούνται, άποψη που εξέφρασε πρόσφατα και ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Ωστόσο, ανοικτό παράθυρο στο ενδεχόμενο να μισθωθεί το ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό άφησε με δηλώσεις του ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού κ. Νίκος Νικητιάδης, υπογραμμίζοντας ότι «αρκεί η πολιτεία να διασφαλίσει τον κλασικό αθλητισμό και την ΑΕΚ που αγωνίζεται στο στάδιο».   

Από την πλευρά του υπουργείου, η κατασκευή του γηπέδου στο Βοτανικό συνδέεται με το πρασίνισμα της Αλεξάνδρας και όλα τα υπόλοιπα αποτελούν το «περιτύλιγμα». Ως ασφαλιστική δικλείδα για να προχωρήσει η διπλή ανάπλαση είναι δύο διατάξεις της ρύθμισης, οι οποίες προβλέπουν ότι το εμπορικό κέντρο δεν θα λειτουργήσει εάν δεν βγει η άδεια του Ερασιτέχνη και ότι η διαδικασία κατεδάφισης της Λ. Αλεξάνδρας θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με την άδεια λειτουργίας του Ερασιτέχνη.   

Το ΥΠΕΚΑ διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις για το εάν η τροπολογία της διπλής ανάπλασης πρέπει να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα, από τη στιγμή που βρίσκεται ήδη στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής, με σκοπό να συζητηθεί την Πέμπτη.

Συνεργάτες της υπουργού δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί ακόμη και σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου. Εάν τελικώς επιλεγεί η λύση αυτή το μόνο ώριμο προς ψήφιση νομοσχέδιο αυτή την περίοδο είναι το fast truck του κ. Χάρη Παμπούκη.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης