Για… κλάματα: 10 παίκτες με ανορθόδοξο στιλ! (VIDEO)

Για… κλάματα: 10 παίκτες με ανορθόδοξο στιλ! (VIDEO)

Θα μπορούσε να πει κανείς πως στη ζωή και στο μπάσκετ τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Δεν έχει λοιπόν σημασία το πώς σουτάρεις αλλά αν η μπάλα μπαίνει στο καλάθι. Κάποιες περιπτώσεις ωστόσο που θα μείνουν στην ιστορία…

bca57674-joakim-noa-shooting-form-625x375
Οι προπονητές του μπάσκετ δίνουν από πολύ μικρή ηλικία έμφαση στη σωστή τεχνική του σουτ το οποίο θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ποσοστό ευστοχίας. Ή μήπως όχι;

Στο πέρασμα των χρόνων το μπασκετικό κοινό έχει απολαύσει ουκ ολίγους παίκτες που μπορεί να σούταραν με άκρως… ανορθόδοξο τρόπο αλλά κατάφεραν να πραγματοποιήσουν καριέρα και να αγωνιστούν ακόμα και στο κορυφαίο πρωτάθλημα του NBA.

Το Eurohoops παρουσιάζει περιπτώσεις από NBAers που ξεχώρισαν για το ιδιαίτερο στιλ στον τρόπο που σούταραν!

Μπιλ Κάρτραϊτ

Bill Cartwright jumper


Ένας πραγματικός μύθος για τη συγκεκριμένη λίστα! Ο Μπιλ Κάρτραϊτ πραγματοποίησε τις πιο παραγωγικές χρονιές του με τους Νιου Γιορκ Νικς ενώ υπήρξε μέλος των Μπουλς που κατέκτησαν τρία διαδοχικά πρωταθλήματα την περίοδο 1991-1993.

Ολοκλήρωσε την καριέρα του με μέσο όρο 13.2 πόντους και 6.3 ριμπάουντ, ενώ την αγωνιστική περίοδο 1979-1980 πήρε μέρος στο All Star Game ως αποτέλεσμα των 21.7 πόντων και 8.9 ριμπάουντ που μετρούσε ανά παιχνίδι.

Το βίντεο βεβαίως μιλάε από μόνο του καθώς ο άλλοτε παίκτης των Νικς, Μπουλς και Σούπερσονικς έφερνε τη μπάλα πολύ ψηλά, πραγματοποιούσε ένα περίεργο “σπάσιμο” στον καρπό και στη συνέχεια σούταρε!

Σον Μάριον

Shawn Marion 3 Pointer Compilation
Κλείσιμο


Αν κάποιος παρακολουθήσει τον τρόπο που ο Σον Μάριο συνήθιζε να σουτάρει και στη συνέχεια ελέγξει τα ποσοστά του σίγουρα θα εκπλαγεί! Ο άλλοτε πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Ντάλας Μάβερικς (2011) ολοκλήρωσε την καριέρα του με ποσοστό 33.1% έξω από τη γραμμή του τριπόντου και ευστόχησε σε συνολικά 791 τρίποντα. Αν το συγκεκριμένο ποσοστό σας φάινεται χαμηλό, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το αντίστοιχο του Κόμπι Μπράιαντ είναι 32.9%.

Ο 40χρονος Μάριονπρώην NBAer λοιπόν αποτελεί παράδειγμα προς… αποφυγήν για τα νέα παιδιά που θέλουν να γίνουν οι σουτέρ του αύριο. Ο τρόπος που έφερνε τη μπάλα από πολύ χαμηλά έδινε την ευκαιρία στους αντιπάλους να μπλοκάρουν πιο εύκολα το σουτ, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν έπρεπε να βρίσκει τον στόχο. Ο Μάριον ωστόσο είχε το δικό του στιλ το οποίο εμπιστεύτηκε και δικαιώθηκε απόλυτα κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Γιοακίμ Νοά

Joakim Noah Shot Compilation



Όταν ήταν μικρός ο Γιακίμ Νοά λάτρευε τα “μήλα”. Δεν αναφερόμαστε στο φρούτο αλλά στο αγαπημένο παιδικό παιχνίδι! Δεν εξηγήτε αλλιώς ο τρόπος που ο Γάλλος σέντερ επιλέγει να σουτάρει σαν να πετάει… μήλα και να χαρίζει ζωές.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας, το σουτ από μέση απόσταση ή από την γραμμή των βολών μετατρέπεται πολλές φορές σε περιπέτεια με τη μπάλα να μην βρίσκει καν στεφάνι. Το στιλ είναι ιδιαιτέρως ανορθόδοξο και κάθε προσπάθεια μοιάζει καταδικασμένη.

Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί πως ο Νοά είναι ένας παίκτης με σημαντική καριέρα στο ΝΒΑ, καθώς έχει αγωνιστεί σε 625 παιχνίδια με μέσο όρο 8.9 πόντους, 9.3 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ. Μάλιστα, έχει διατηρήσει μέσους όρους νταμπλ-νταμπλ σε 4 διαφορετικές σεζόν!

Μάικλ Άνταμς

Michael Adams's Weird Free Throws



Θα μπορούσε κανείς να πει πως ο Μάικλ Άνταμς θυμίζει ως ένα βαθμό τον δικό μας, Τζον Κόρφας, αφού εκτελούσε επί της ουσίας με το ένα χέρι! Παρά το γεγονός πως το συγκεκριμένο στιλ ανεβάζει… επικίνδυνα τον βαθμό δυσκολίας του σουτ, ο μικρόσωμος πόιντ γκαρντ αποχώρησε από την ενεργό δράση με ποσοστό 33.2% στα τρίποντα.

Την αγωνιστική περίοδο 1990-91 ο Άνταμς πήρε μέρος σε 66 παιχνίδια με τους Νάγκες και ήταν καταπληκτικός σε σκορ (26.5 πόντους) και δημιουργία (10.5 ασίστ), ενώ την αμέσως επόμενη σεζόν επιλέχθηκε ως All Star παίκτης.

Σαν να μην έφτανε το ιδιαίτερο στιλ του σε δίποντα και τρίποντα, προτιμούσε να εκτελεί τις ελεύθερες βολές από την άκρη της γραμμής.

Ρικ Μπάρι

Rick Barry's Granny Style Free Throw!


Ακόμα μία απόδειξη πως το στιλ που έχει ένας παίκτης στο σουτ, και ειδικά στη γραμμή των βολών, δεν σημαίνει τίποτα για την ποιότητα του. Ο Ρικ Μπάρι κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1975 με τους Ουόριορς, πήρε μέρος σε 12 All Star Game και παρουσίασε στο μπασκετικό κοινό την γνωστή… κουτάλα!

Αυτό που σήμερα μοιάζει εντελώς ξένο και αιτία χλευασμού, εκείνη την περίοδο ήταν απόλυτα φυσιολογικό για τον παίκτη του Γκόλντεν Στέιτ. Για την ακρίβεια, ο Μπάρι ολοκλήρωσε την καριέρα του με ποσοστό 89.3% από τη γραμμή της φιλανθρωπίας (5713/6397) και το σπάνιο στιλ ήταν ένας από τους πολλούς λόγους που έμεινε στην ιστορία.

Μάικλ Κιντ-Τζίλχριστ

fd167cb8-michael-kid-gilchrist-nba-shooting-form


Η φωτογραφία είναι αρκετή για να δείξει όλα όσα έκανε λάθος ο Μάικλ Κιντ-Τζίλχριστ αναφορικά με την τεχνική του στο σουτ. Ο 24χρονος φόργουορντ έχει ένα πολύ ιδιαίτερο στιλ καθώς όταν εκτελεί τα πόδια του δεν κοιτάζουν προς το καλάθι αλλά στο πλάι, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας το αριστερό του χέρι βρίσκεται στο πάνω μέρος της μπάλας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τα ποσοστά του παίκτη των Χόρνετς μειώνονται… απελπιστικά όσο απομακρύνεται από το καλάθι (34% από 69%). Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο ίδιος στο παρελθόν έχει δουλέψει με ειδικούς προπονητές για να βελτιωθεί και να αλλάξει ως ένα βαθμό το στιλ του.

Michael Kidd-Gilchrist Ugly Jumpshot


Τσακ Χέιζ

Chuck Hayes Ugly Free Throws vs Denver 12/20


Αγαπημένος Τσακ Χέιζ! Ο νυν βοηθός προπονητή των Ντένβερ Νάγκετς έχει διαδραματίσει τον δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο σε… bloopers του παρελθόντος από τη γραμμή των βολών.

Σε αγώνα των Ρόκετς με τους Νάγκετς, ο άλλοτε σέντερ του Χιούστον κλήθηκε να σουτάρει δύο ελεύθερες βολές και το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο Άλεν Άιβερσον ζήτησε χαριτολογώντας από τους διαιτητές να χρεώσουν τον αντίπαλο του με βήματα, την ώρα που ο Χέιζ “πάλευε” να βρει ισορροπία.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως στον αμυντικό τομέα o Χέις ήταν σαφώς καλύτερος, ενώ το μακρινό 2011 πέτυχε το ένα και μοναδικό τριπλ-νταμπλ της καριέρας του με 13 πόντους, 14 ριμπάουντ και 11 ασίστ κόντρα στους Ουόριορς.

Ντον Νέλσον

Don Nelson shocking Free Throw


Ο τεράστιος Ντον Νέλσον! Ο άνθρωπος που πανηγύρισε 5 πρωταθλήματα ως παίκτης με τους Μπόστον Σέλτικς (1966, 1968, 1969, 1974, 1976), πριν γίνει προπονητής και γράψει ιστορία με τις περισσότερες νίκες (συνολικά 1335) σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο.

O 78χρονος σήμερα Νέλσον ολοκλήρωσε την καριέρα του στο ΝΒΑ με μέσο όρο 10.3 πόντους και 4.9 ριμπάουντ και παρά το γεγονός πως σούταρε “κανονικά” εν ώρα παιχνιδιού, στις ελεύθερες βολές είχε το δικό του ξεχωριστό στιλ. Τα πάντα ωστόσο κρίνονται εκ του αποτελέσματος και το ικανοποιητικό ποσοστό (76.5%) δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης!

Λόνζο Μπολ

The Story Behind Lonzo Ball's Weird Shooting Form: His Coach Reveals | SI NOW | Sports Illustrated


O Λόνζο Μπολ έχει όλα όσα χρειάζονται για να αφήσει εποχή στο ΝΒΑ! Μην ξεχνάμε άλλωστε πως παρά την σκληρή κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς, τελείωσε την ρούκι σεζόν του με μέσο όρο 10.2 πόντους, 6.9 ριμπάουντ και 7.2 ασίστ.

Ο τρόπος που σουτάρει ωστόσο είναι λάθος και αυτός είναι ένας από τους λόγους που διατήρησε το πολύ χαμηλό 30% πίσω από την γραμμή του τριπόντου στην πρώτη επαγγελματική του χρονιά. Ο πρώτος προπονητής του Λόνζο Μπολ χαρακτηρίζει “ανορθόδοξο” το στιλ του παίκτη των Λέικερς ο οποίος παρά το γεγονός πως είναι δεξιόχειρας, προτιμάει να φέρνει τη μπάλα στην αριστερή μεριά πριν εκτελέσει.

Κέβιν Μάρτιν

Kevin Martin game-winning shot vs Warriors



Ακόμα μία απόδειξη πως μπορείς να είσαι καταπληκτικός σουτέρ ακόμα και αν το στιλ σου δεν είναι αυτό που θα ονειρευόταν ένας προπονητής! Ο Κέβιν Μάρτιν ολοκλήρωσε την καριέρα του με ποσοστό 39% στα τρίποντα και το μπασκετικό κοινό τον έχει κατατάξει στους πολύ καλούς σουτέρ της τελευταίας δεκαετίας στο ΝΒΑ.

Όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Λόνζο Μπολ, έτσι και ο 35χρονος πρώην NBAer συνήθιζε να φέρνει τη μπάλα στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού του και να λυγίζει ελάχιστα τους αγκώνες του. Ο Μάρτιν κρέμασε τα παπούτσια του το καλοκαίρι του 2016 αφού πρώτα είχε ευστοχήσει σε συνολικά 1141/2969 τρίποντα και είχε πετύχει ουκ ολίγα μεγάλα σουτ.



Πηγή: www.eurohoops.net
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης