Χρυσάφι στη ρακέτα του Στέφανου Τσιτσιπά

Χρυσάφι στη ρακέτα του Στέφανου Τσιτσιπά

Tα 2,5 εκατ. ευρώ που μπήκαν στον λογαριασμό του Ελληνα πρωταθλητή από τις φετινές διακρίσεις στα διεθνή τουρνουά είναι μόνο η αρχή, καθώς τα Grand Slam φέρνουν και χρυσές συμφωνίες με χορηγούς αλλά και με διαφημιστές

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tsitsipas_arthro
Στα 20 χρόνια του βρίσκεται ήδη στο top 20 της κατάταξης στο παγκόσμιο τένις. Ο λόγος για τον Στέφανο Τσιτσιπά, καθώς είναι ήδη ο καλύτερος Ελληνας τενίστας όλων των εποχών - και μάλιστα με τεράστια διαφορά από τον αμέσως επόμενο. Αυτό δε αποτιμάται και σε χρήμα, καθώς τα μέχρι στιγμής έσοδά του ως επαγγελματία αθλητή πλησιάζουν τα 2,5 εκατ. δολάρια.

Το ότι το 2018 είναι η χρονιά του Στέφανου Τσιτσιπά καταδεικνύεται από το γεγονός ότι τα 2 εκατ. από τα 2,5 εκατ. δολάρια των αμοιβών του τα έχει κερδίσει φέτος.

Σήμερα, σύμφωνα με τη βαθμολογία της διεθνούς αρχής του επαγγελματικού τένις, της ATP, βρίσκεται στη 16η θέση. Για την ιστορία, ο πιο επιτυχημένος Ελληνας αντισφαιριστής πριν από τον Τσιτσιπά ήταν ο Νικόλας Καλογερόπουλος, ο οποίος είχε καταφέρει να φτάσει έως την 108η θέση της ίδιας κατάταξης. Αυτό συνέβη το 1973, δηλαδή 25 ολόκληρα χρόνια πριν γεννηθεί ο Τσιτσιπάς, μια προσωπικότητα που, καθώς βρίσκεται μόλις στην αρχή της καριέρας του, προοιωνίζεται να δρέψει δάφνες μοναδικής δόξας. Εάν συνεχίσει να κατακτά διακρίσεις με τον ίδιο ρυθμό, ο Τσιτσιπάς θέτει υποψηφιότητα για έναν ρόλο αντίστοιχο με εκείνον που έπαιξε ο Νίκος Γκάλης για το μπάσκετ: λόγω του μαχητή Στέφανου οι Ελληνες ανακαλύπτουν ένα σπορ για το οποίο είχαν κατά κανόνα μόνο προκαταλήψεις.

Οι επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά δεν συνέβαλαν μόνο στη ραγδαία άνοδό του στην παγκόσμια κατάταξη του αθλήματος, αλλά αποτυπώθηκαν και σε σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς από τη συμμετοχή του σε σημαντικά τουρνουά έχει αποκομίσει περίπου 2,5 εκατ. δολάρια. Στο επαγγελματικό τένις τα χρηματικά έπαθλα, όπως και οι συνολικές απολαβές κάθε αθλητή στην πορεία της καριέρας του δημοσιοποιούνται με ακρίβεια υποδιαιρέσεων του δολαρίου. Κατ’ αυτό τον τρόπο έχει καθιερωθεί ένα επιπλέον «αντικειμενικό» και μετρήσιμο κριτήριο για την αξία καθενός από τους σταρ που πρωταγωνιστούν στα κορτ ανά την υφήλιο. Σε αυτό το πλαίσιο, το στάτους του Στέφανου Τσιτσιπά είναι λίαν αξιοσέβαστο, καθώς εκτινάχθηκε στο Νο 13 της παγκόσμιας κατάταξης με βάση τα χρηματικά έπαθλα που έχει κερδίσει στη διάρκεια του 2018. Μαζί με τα 109.310 ευρώ που πήρε προ ολίγων ημερών ως νικητής στο Τουρνουά της Στοκχόλμης, έχει να επιδείξει συνολικά έσοδα 2.058.656 ευρώ μόνο για φέτος - και μόνο από τα έπαθλα που απονέμουν οι διοργανωτές. Βέβαια, ο νεαρός Ελληνας απέχει πολύ από την κορυφή όπου βρίσκεται ενθρονισμένος ο Σέρβος σούπερ σταρ Νόβακ Τζόκοβιτς, ο λογαριασμός του οποίου ενισχύθηκε φέτος με πάνω από 10 εκατ. δολάρια. Οσο για το σύνολο των αποδοχών καριέρας, σε σχέση με τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ και τα 117,51 εκατ. δολάρια που έχει κερδίσει, ο Τσιτσιπάς μοιάζει επί του παρόντος πραγματικά με νήπιο.

tsitsipas1


Κλείσιμο

Η άλλη όψη των επάθλων

Καταξιωμένος κιόλας ως σπουδαία ανερχόμενη δύναμη του παγκόσμιου τένις, ο Τσιτσιπάς επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εκπληκτική φόρμα με τη νίκη του στο ιστορικό Τουρνουά της Στοκχόλμης. Και μπορεί τον περασμένο Αύγουστο ο 20χρονος Ελληνας να μην είχε καταφέρει να κερδίσει στον τελικό του Rogers Cup τον μεγάλο Ραφαέλ Ναδάλ, ωστόσο έδειξε για μία ακόμη φορά ότι το μέλλον τού ανήκει. Μάλιστα, μόνο με την παρουσία του στον τελικό του Τορόντο είχε κερδίσει 500.340 δολάρια. Ωστόσο, οι αριθμοί και τα ποσά είναι κάπως παραπλανητικά, όπως εξηγεί ο ίδιος ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ»: «Τα χρήματα δεν είναι όσα φαίνονται, δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις στον κόσμο. Τα μισά τα παίρνει η Εφορία, ενώ η προετοιμασία ενός πρωταθλητή τένις απαιτεί τρελά έξοδα. Για να φτάσεις να παίζεις απέναντι σε έναν Ναδάλ υπάρχει κόστος. Ξέρεις πόσα χρήματα θέλει την εβδομάδα ένας καλός προπονητής; 4.000 ευρώ. Για το υπόλοιπο team πού να βρεθούν; Προσωπικά δεν ξέρω αν θα τα είχα καταφέρει αν δεν υπήρχε η αδελφή της μητέρας μου να με βοηθήσει οικονομικά. Πραγματικά της χρωστώ πολλά. Τώρα πλέον άρχισαν να βγαίνουν κάποια χρήματα. Ελπίζω με αυτά να πραγματοποιήσω το όνειρό μου και να αγοράσω ένα δικό μου σπίτι στα νότια προάστια».

Πάντως, το σημαντικό είναι ότι ο Τσιτσιπάς θεωρείται πλέον τακτικό μέλος στο κλαμπ των πρωταγωνιστών του τένις. Εστω και εάν επί του παρόντος ως προς τα έσοδα δεν μπορεί να νοηθεί σύγκριση με την ελίτ των κορυφαίων. Ενδεικτικά, ο Τζόκοβιτς τη φετινή σεζόν έγινε πλουσιότερος κατά 10.666.045 δολάρια, ο Ναδάλ κατά 8.663.347 και ο Φέντερερ κατά 6.226.880. Οι αμοιβές τους σίγουρα φαντάζουν εξωπραγματικές, όμως είναι μόνο σταγόνα στον ωκεανό των εκατομμυρίων που έχουν εισπράξει από χορηγίες. 

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» η πρώην τενίστρια και μητέρα της πρωταθλήτριας Μαρίας Σάκκαρη, Αγγελική Κανελλοπούλου, ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφέροντας ότι είναι λίγοι οι τενίστες που βγάζουν αυτά τα αστρονομικά ποσά και υπογράφουν ακριβά συμβόλαια. Οι περισσότεροι πρέπει να αγωνίζονται επί χρόνια μόνο για να καλύπτουν τα έξοδά τους: «Τα χρήματα από τα έπαθλα τα μοιράζονται όλοι από τα προκριματικά. Ο πρώτος παίρνει το 20%. Μόνο τα τουρνουά που ανήκουν στο Grand Slam έχουν μεγάλες αμοιβές. Σε αυτά είναι ο Φέντερερ, ο Τζόκοβιτς, η Σερένα Γουίλιαμς και πολύ λίγοι ακόμη, δηλαδή πολύ συγκεκριμένοι άνθρωποι. Αυτοί παίρνουν τέτοια ποσά, αλλά έχουν να πληρώσουν την Εφορία του κράτους. Το ποσοστό που πρέπει να αποδώσουν π.χ. στις ΗΠΑ είναι 33%. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα έξοδα μεταφοράς για 30 τουρνουά. Μόνο για την Αυστραλία, αυτά φτάνουν τις 25.000 δολάρια για τον αθλητή και την ομάδα των ανθρώπων που τον υποστηρίζουν, τον προπονητή, τον γυμναστή, τον φυσικοθεραπευτή κ.ο.κ. Επίσης, ένας καλός προπονητής αμείβεται με περίπου 4.000 ευρώ την εβδομάδα και ένας καλός γυμναστής ζητάει τουλάχιστον 3.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ναι μεν υπάρχει ένα “χρηματιστήριο”, ο κόσμος λέει ότι οι τενίστες βγάζουν λεφτά, όμως πίσω από αυτό υπάρχουν πολλά έξοδα. Οσο για τις χορηγίες, μόνο τα μεγάλα ονόματα, όπως ο Ναδάλ και ο Φέντερερ, έχουν ακριβά συμβόλαια. Ξοδεύεις πολλά χρήματα για να προχωρήσεις. Ο άνδρας μου έδωσε χρήματα για τη Μαρία, όπως και η θεία του Τσιτσιπά για τον Στέφανο. Υπάρχουν βέβαια και μάνατζερ που σου δανείζουν και μετά τους τα επιστρέφεις. Είναι ακριβό και δύσκολο άθλημα», τονίζει η κυρία Κανελλοπούλου. Στην ερώτηση αν η Μαρία Σάκκαρη έβγαλε χρήματα, η μητέρα της απαντάει: «Είμαστε μία ή άλλη. Εχουμε πολλά έξοδα, η Μαρία έχει προσωπικό προπονητή που την ακολουθεί, γυμναστή, φυσικοθεραπευτή και πληρώνουμε όλα τα έξοδα για να πάει στο τουρνουά».

Συμβόλαια-εισιτήριο για τη λίστα «Forbes»

Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», o Ρότζερ Φέντερερ είναι ο καλύτερα αμειβόμενος τενίστας, καθώς ανάμεσα στον Ιούνιο του 2017 και τον ίδιο μήνα του 2018 είχε κερδίσει 77,2 εκατ. δολάρια, με τα 65 εκατ. να προέρχονται από διαφημίσεις και εμπορικές χορηγίες. Στα τέλη του 2017 ανανέωσε το συμβόλαιό του με τις Mercedes-Benz και Lindt, αθροίζοντας επιπλέον κέρδη με εκτός γηπέδου συμφωνίες. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθεί και η χορηγία που υπέγραψε πέρυσι με την εταιρεία Barilla, ύψους 40 εκατ. δολαρίων. Πολλά από τα συμβόλαια για τις χορηγίες του Φέντερερ έχουν 10ετή διάρκεια και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται συμφωνίες με κολοσσούς όπως οι Nike, Rolex, Credit Suisse, Moët & Chandon. Ακόμη, το ίδρυμα που φέρει το όνομά του έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 40 εκατ. δολάρια με στόχο να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση ένα εκατομμύριο παιδιά στην Αφρική έως το τέλος του 2018.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Ραφαέλ Ναδάλ είναι ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος τενίστας και 20ός στη λίστα του «Forbes» με κέρδη 41,4 εκατ. δολαρίων. Ο Ναδάλ έσπασε το αρνητικό σερί τριών άκαρπων Grand Slam το 2017 με νίκες στο French Open και το US Open. Οι δύο αυτές νίκες τού έδωσαν περισσότερα από 6 εκατ. δολάρια. Το τριετές συμβόλαιό του με την Tommy Hilfiger έληξε, αλλά τρέχουν ακόμα οι συμφωνίες του με τις Nike, Babolat, Kia Motors, Telefonica, Banco Sabadell, Richard Mille. 

Στις γυναίκες, η μόνη που παίζει στα επίπεδα των ανδρών, έχοντας κατακτήσει σχεδόν όλους τους τίτλους τα τελευταία χρόνια, είναι η Σερένα Γουίλιαμς, η οποία μόνο από το τένις έχει βγάλει 84.463.131 δολάρια. Η δεύτερη στη σχετική λίστα βρίσκεται 45 εκατ. πίσω και πρόκειται για την αδελφή της, Βένους, η οποία έχει προσθέσει στον τραπεζικό της λογαριασμό 39.900.489 δολάρια.

Δείτε βίντεο: Χρυσάφι στη ρακέτα του Στέφανου Τσιτσιπά
Χρυσάφι στη ρακέτα του Στέφανου Τσιτσιπά


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης