Παναθηναϊκός: Κέρδισε τη Φενέρ του Ομπράντοβιτς με 85-80 και κατέκτησε το τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»

Παναθηναϊκός: Κέρδισε τη Φενέρ του Ομπράντοβιτς με 85-80 και κατέκτησε το τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε και της Φενέρμπαχτσε με 85-80 στον τελικό του τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» με αποτέλεσμα να κατακτήσει την πρώτη θέση - Πέντε παίκτες των «πράσινων» με διψήφιο αριθμό πόντων!

calathes
Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην ήταν το ίδιο εκρηκτικός και καταιγιστικός όπως στο ματς με την Χίμκι αλλά ήταν και πάλι... ουσιαστικός! Τόσο στην άμυνα όπου υπήρχαν ξανά στιγμές που έμοιαζε να «σκεπάζει» τα καλάθια, όσο και στην επίθεση χάρη στον πλουραλισμό του!

Πέντε παίκτες είχαν διψήφιο αριθμό πόντων ενώ άλλοι δύο βρέθηκαν κοντά στο όριο! Δείγμα του τρόπου που θέλει να «χτίσει» την ομάδα ο Τσάβι Πασκουάλ και της φιλοσοφίας που έχει στο μυαλό του εν όψει της νέας σεζόν. Και το κυριότερο όλων; Μπόρεσε να μοιράσει τον χρόνο συμμετοχής, να έχουν όλοι τον δικό τους ρόλο στο παρκέ και παράλληλα να χρησιμοποιήσει και πάλι διάφορα σχήματα και να εναλλάσσει πρόσωπα και θέσεις με την ίδια... χαρακτηριστική ευκολία.

Αν μη τι άλλο έχει ένα «γεμάτο» ρόστερ, με το οποίο μπορεί να ελιχθεί και να προσαρμοστεί ανάλογα -πάντα- με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις του αγώνα. Το τελικό 85-80 κόντρα στη Φενέρ και η διαφορά των 5 πόντων θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι πλασματική αφού θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερη!

Ο φετινός Παναθηναϊκός δείχνει να βρίσκεται σε διαφορετικά, πλην όμως σωστά μονοπάτια. Ένας Παναθηναϊκός τον οποίο θα μπορεί να καμαρώσει και ο Παύλος Γιαννακόπουλος, το λάβαρο του οποίου πήρε για πάντα θέση στην οροφή του ΟΑΚΑ!

Οι «πράσινοι» είχαν πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Τόμας 11π., Λάσμε 10π., Παπαπέτρου 11π., Παππάς 12π., Λοτζέσκι 13π.) και με το... βαρύ πυροβολικό Κιθ Λάνγκφορντ να μένει στους... 5 πόντους. Κάτι που σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός έχει πολλές λύσεις και ο Πασκουάλ ξέρει και μπορεί να τις αξιοποιήσει.

Ο Ματ Λοτζέσκι ήταν εξαιρετικός και αξιόπιστος έξω από τα 6.75 μέτρα, ο Παπαπέτρου συνέχισε με την ίδια... φόρα, ο Παππάς απέδειξε ότι όταν βρει ρυθμό είναι ικανός για μεγάλα πράγματα ενω ο Λάσμε «σκέπασε» τα καλάθια! Ειδική μνεία και στον Λούκας Λεκαβίτσιους ο οποίος ήταν θετικότατος, όπως επίσης και ο ΝτεΣον Τόμας, ο οποίος δείχνει να... παίρνει τα πάνω του και να μπορεί να βοηθήσει από την πλευρά του.

Το ματς

Κλείσιμο
Ο Τσάβι Πασκουάλ στο ξεκίνημα του αγώνα εμπιστεύτηκε ξανά την ίδια πεντάδα, με τη μόνη διαφορά ότι ο Ματ Λοτζέσκι όχι μόνο δεν αντικαταστάθηκε γρήγορα αλλά αποτέλεσε και τον key factor του Παναθηναϊκού. Ήταν εκείνος που πήρε τις περισσότερες επιθέσεις της ομάδας του, έχοντας άξιο συμπαραστάτη του σε εκείνο το σημείο του αγώνα τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Παράλληλα ο Λάσμε δεν είχε πρόβλημα απέναντι στον Ντουβερίογλου, αναγκάζοντας τον Ομπράντοβιτς να τον αντικαταστήσει γρήγορα και να περάσει στη θέση του τον Ζοφρί Λοβέρν.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φτάσει την διαφορά και στους επτά πόντους (22-15) στο δεκάλεπτο και να την διατηρήσει μέχρι τις αρχές της δεύτερης περιόδου (24-17). Όμως το αναγκαστικό rotation του Καταλανού τεχνικού ανακάτεψε κάπως τα πράγματα στο παρκέ. Ο Λοβέρν πήρε την κατάσταση στα χέρια του και και με ένα επιμέρους 11-3 η Φενέρ γύρισε το ματς και πήρε προβάδισμα (28-27) στα μέσα του δευτέρου δεκαλέπτου. Μάλιστα το επιμέρους αυξήθηκε στο 14-5 με τη Φενέρ να παίρνει διαφορά ενός καλαθιού (31-29) ύστερα από τρίποντο του Μπόμπι Ντίξον.

Με μοναδική αλλαγή τον Λάνγκφορντ στη θέση του Λοτζέσκι, ο Πασκουάλ επανέφερε την βασική του πεντάδα στο παρκέ, βρήκε εκ νέου ισορροπία, αν και δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός στην άμυνα όπως στο παιχνίδι κόντρα στην Χίμκι. Παρόλα αυτά δεν άφησε τη Φενέρ να πάρει τον έλεγχο του ματς και κατάφερε να κλείσει το ημίχρονο στο +1 (42-41). Το μεγάλο «ψεγάδι» σε σχέση με όλα -σχεδόν- τα ματς της προετοιμασίας ήταν οι 2/7 βολές του ημιχρόνου σε αντίθεση με τα εντός παιδιάς (11/21 δίποντα, 6/13 τρίποντα) που τα ποσοστά ήταν αρκετά υψηλά. Το στοιχείο που διατήρησε ήταν το ριμπάουντ και δη το επιθετικό με τους «πράσινους» να έχουν ανανεώσει 8 επιθέσεις του στο πρώτο μισό του αγώνα.

Στην τρίτη περίοδο εκείνος που έκανε την διαφορά ήταν ο Νίκος Παππάς σημειώνοντας 8 πόντους σε αυτό το διάστημα. Μάλιστα με δύο δικά του τρίποντα κατάφερε να στείλει αρχικά την διαφορά στους 6 πόντους (61-55) και στη συνέχεια ο Τόμας στους 8 πόντους (63-55) η οποία ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά στο ματς. Ο Καλάθης ήταν αρκετά άστοχος και πάλι ωστόσο δημιουργικά έκανε εκ νέου τη διαφορά για την ομάδα του. Αντίθετα ο Λεκαβίτσιους ήταν για δεύτερο συνεχόμενο ματς αρκετά καλός και αποτέλεσε τον άσο στο μανίκι του Πασκουάλ. Ο Λιθουανός εκτός από το highlight της βραδιάς με το εύστοχο τρίποντο πίσω από το κέντρο ήταν πολυ μαχητικός στην άμυνα, πήδαγε στα ριμπάουντ και συνέβαλε τα μέγιστα για να εκτοξευθεί η διαφορά στους 12 πόντους (74-62) στο 33'! Η Φενέρ μπορεί να αντέδρασε και να μείωσε και αυτό λόγω της... χαλαρότητας που έδειξε ο Παναθηναϊκός στα τελευταία λεπτά του αγώνα.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ήταν και πάλι εξαιρετικός στην άμυνα σε κομβικά σημεία του αγώνα. Οι παίκτες του Πασκουάλ έφτασαν στο σημείο να «βουτούν» για κάθε μπάλα, ενώ παράλληλα μοίρασαν 26 ασίστ (τις 11 ο Καλάθης!) πήραν 6 ριμπάουντ περισσότερα, ενώ υπέπεσαν σε μόλις 9 λάθη!

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Νίκος Παππάς με 8 πόντους στην 3η περίοδο και 12 συνολικά ήταν εκείνος που έκανε την διαφορά στο ματς για την ομάδα του. Επίσης, κομβικός ο Λοτζέσκι όντας αξιόπιστος έξω από τη γραμμή του τριπόντου (3/4τρ.)!

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Λίγα πράγματα από τον Λουίτζι Ντατόμε στα 28 λεπτά που αγωνίστηκε.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Δύο διαστήματα. Ένα στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν η διαφορά ανέβηκε στους 8 πόντους, όπως επίσης και στην τελευταία περίοδο όταν εκτοξεύθηκε στους 12 (74-62) με αποτέλεσμα να γείρει ολοκληρωτικά η πλάστιγγα στους «πράσινους»

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Ο Λούκας Λεκαβίτσιους ήταν εξαιρετικός όσο αγωνίστηκε, ενώ ο Καλάθης παρά τα 3/12 σουτ είχε... 11 ασίστ σε 25 λεπτά! Εξίσου σημαντική δουλειά και πάλι από τον πολύτιμο Ιωάννη Παπαπέτρου (11π., 4/5διπ., 4ρ.)

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το εντυπωσιακό τρίποντο του Λούκας Λεκαβίτσιους πίσω από το κέντρο όταν έληγε η τρίτη περίοδος του αγώνα για το 68-62!

TI ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός τις 6/11 βολές ενώ η Φενέρ τις μόλις 15 ασίστ και τα... 14 επιθετικά ριμπάουντ της ελληνικής ομάδας.

Τα δεκάλεπτα: 22-15, 42-41, 68-62, 85-80.

Πηγή: gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης