Συγκλονιστικός Κάρι για Τραμπ, Κάπερνικ και Σερένα: “Είμαστε η φωνή όλων όσοι δεν έχουν φωνή”

Συγκλονιστικός Κάρι για Τραμπ, Κάπερνικ και Σερένα: “Είμαστε η φωνή όλων όσοι δεν έχουν φωνή”

Ο Στεφ Κάρι των Ουόριορς έχει τοποθετηθεί αρκετές φορές δημοσίως πάνω σε κοινωνικά θέματα κι εξήγησε γιατί θα συνεχίσει να το κάνει.

steffcurry0
“Η μεγάλη δύναμη φέρνει και μεγάλη ευθύνη” είχε πει κάποτε ο Βολταίρος (1694-1778). Η μεγάλη δύναμη του Στεφ Κάρι είναι στο παρκέ. Κι η μεγάλη του ευθύνη να θίγει πρόσωπα και καταστάσεις για χάρη του κοινού καλού. Δημοσίως, χωρίς φόβο για τον αντίλογο τις πιθανές του συνέπειες. Αυτό κατέστησε σαφές, μιλώντας στον Νταν Ρόαν του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC επί τη ευκαιρία της παρουσίας του στο Λονδίνο για την προώθηση του νέου του παπουτσιού.

“Έρχεται με το επάγγελμα, ο κόσμος είναι ‘μικρός’ τώρα” εξήγησε αρχικά για τη σχέση των αθλητών και του δημόσιου λόγου μέσω των Μέσων κοινωνική δικτύωσης και συνέχισε: “Αν έχω να πω κάτι, μπορώ να το κάνω tweet και να το διαβάσει όλος ο κόσμος. Είναι μία πολυτέλεια που προηγούμενες γενιές δεν είχαν, έπρεπε να βρουν άλλο τρόπο για να το κάνουν. Έτσι υπάρχουν περισσότερα μάτια να δουν κι αυτιά να ακούσουν ό,τι έχουμε να πούμε, έχουμε την ευκαιρία και το βήμα να μιλήσουμε για όλους όσοι δε μπορούν να μιλήσουν για τους ίδιους”.

“Υπάρχουν πράγματα που είναι σημαντικά για εμάς και θέλουμε να μιλήσουμε για αυτά. Κι υπάρχει ένα ρεύμα αθλητών κι ινφλουένσερς που δε φοβούνται τις πιθανές συνέπειες του αντίλογου”.

Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αθλητών που διστάζουν να θίξουν δημοσίως κοινωνικά ζητήματα ήταν η αντίδραση της συμπατριώτισσάς του Σερένα Ουίλιαμς στο US Open, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε μπροστά σε ανοιχτές κάμερες και μικρόφωνα να μη της συμπεριφέρονται διαφορετικά επειδή είναι γυναίκα.

Ο 30χρονος Αμερικανός πόιντ γκαρντ επανέλαβε κι ισχυροποίησε τη θέση του.

“Στο παρκέ όλοι μας αντιδρούμε σε καταστάσεις. Έχω πετάξει το προστατευτικό μου μασελάκι, έχω βγει εκτός εαυτού, πράγματα που ίσως θέλεις να ανακαλέσεις αμέσως μετά, αλλά ο τρόπος που το χειρίστηκε μετά από το παιχνίδι, με τι ευφράδεια μίλησε για τα συναισθήματά της πάνω στην ισότητα των φύλων στο άθλημά της, μας έβαλε μέσα σε μία συζήτηση που μπορούμε να δούμε τους εαυτούς μας” σχολίασε.

Κλείσιμο
“Κι είτε συμφωνείς ή όχι μαζί της, ήταν θέματα που η Σερένα ήθελε να θίξει κι όλα όσα είπε θα τα κρατήσουν ζωντανά ακριβώς λόγω του τρόπου με τον οποίο τα έθιξε”.

Όσο για τον ίδιο; Το δικό του παράδειγμα δε θα μπορούσε να ήταν άλλο από τη μη επίσκεψή του με τους Ουόριορς στον Λευκό Οίκο λόγω της παρουσίας του Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ κι όλων όσοι πρεσβεύει στο θέμα του ρατσισμού στις ΗΠΑ κι όχι μόνο.

“Προφανώς στο θέμα της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο και πώς αισθάνομαι για αυτό προσπάθησα να εξηγήσω με επιχειρήματα γιατί αισθάνομαι έτσι και προφανώς δεν πρόκειται να ανακαλέσω” τόνισε και πρόσθεσε: “Δε μπορείς να τα έχεις καλά με όλους σε αυτό τον κόσμο, αλλά το σημαντικότερο είναι να διαδίδεις την αγάπη και το σεβασμό, ιδίως εμείς ως NBAers που το έχουμε κάνει στο υψηλότερο επίπεδο”.

Αλλά ακόμη κι από το διπλό “όχι” για τα back to back Πρωταθλήματα το 2017 και το 2018 δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τελευταία χρόνια από τον… άλλοτε, αφού πια δεν του προσφέρει καμία ομάδα συμβόλαιο, παίκτη του NFL Κόλιν Κάπερνικ και την κίνησή του το 2016 να γονατίσει στην ανάκρουση του ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών ως αντίδραση-αντίσταση στην καταπίεση των έγχρωμων κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά όχι μόνο.

“Έχω μιλήσει αρκετές φορές με τον Κόλιν κι έχω στηρίξει κάποιους από τους σκοπούς που έχει συμμετάσχει. Ξέρω πως έχει καταλάβει το ρίσκο που πήρε όταν ύψωσε το ανάστημά του. Αυτό που έχει σημασία είναι πως έχει βοηθήσει άτομα που έχουν ανάγκη, έχει κινήσει την προσοχή για άτομα που χρειάζονται βοήθεια. Καλό είναι αυτό” ήταν τα λόγια του.

“Ήθελε να στρέψει τους προβολείς στην ισότητα των φυλών και στην αστυνομική βία κι αυτό έκαναν οι παίκτες του NFL. Τους σέβομαι για αυτό”.

“Καταλαβαίνω πως το όλο θέμα έχει να κάνει με τη δύναμη του λόγου και πρέπει να εξασφαλίσουμε πως δε θα μας αφαιρεθεί αν κάποιοι παρεξηγήσουν το γεγονός και νομίσουν πως έδειξε ασέβεια στη σημαία, όταν γονάτισε στον εθνικό ύμνο” κατέληξε.

Πηγή: www.eurohoops.net
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης