ΑΕΚ: Αντιμέτωπη με... 11 τρόπαια Champions League στον όμιλό της!

ΑΕΚ: Αντιμέτωπη με... 11 τρόπαια Champions League στον όμιλό της!

Η Ένωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με Μπάγερν, Μπενφίκα και Άγιαξ, τρεις από τις ιστορικότερες ομάδες του κόσμου και πιο πετυχημένες του θεσμού - Τα προφίλ των αντιπάλων της ΑΕΚ - Αναλυτικά το πρόγραμμα  του 5ου ομίλου

aek-chl
Ο αντικειμενικός στόχος της ΑΕΚ από την αρχή της φετινής ευρωπαϊκής περιπέτειάς της ήταν να καταφέρει να φτάσει ως τους ομίλους του Champions League, να κουνήσει «σεντόνι» και φυσικά να βάλει στο ταμείο της πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος λοιπόν επετεύχθη και το επόμενο βήμα ήταν να κληρωθούν με ομάδες που θα μπορούσαν οι παίκτες να παίξουν απέναντι σε μεγάλα κλαμπς, σε αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, να αποκτήσουν εμπειρίες απαραίτητες για το μέλλον, και - γιατί όχι - να πετύχουν κάποιο μεγάλο αποτέλεσμα που θα μνημονεύεται τα επόμενα χρόνια, ανάλογα με τον αντίπαλο και τη βραδιά που θα βρεθούν οι ίδιοι και οι αντίπαλοί τους.

Και σε αυτό το κομμάτι η κληρωτίδα έκανε το χατίρι στην Ένωση. Μπορεί να μην μιλάμε για τον ιδανικό όμιλο που θα μπορούσε να προσφέρει στην ΑΕΚ ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση, όμως θα αντιμετωπίσει ομάδες που έχουν σηκώσει συνολικά 11 τρόπαια Champions League (ή Κύπελλα Πρωταθλητριών), άρα ο κόσμος της θα ξαναζήσει το συναίσθημα των μεγάλων παιχνιδιών συν τα όσα προαναφέραμε.

Βέβαια, τα ονόματα εκτός από εκείνο της Μπάγερν Μονάχου, δεν προκαλούν... τρόμο, παρά μόνο σεβασμό. Η Μπενφίκα γνωρίζουμε τι μπορεί να κάνει από τα δύο παιχνίδια της με τον ΠΑΟΚ. Και φυσικά ο Άγιαξ, ο οποίος είναι σε περίοδο ανασύνταξης και δεν θυμίζει σε τίποτα την τεράστια ομάδα του παρελθόντος.

Ο "Αίαντας" φέρνει μάλιστα όμορφες θύμησες στους οπαδούς της Ένωσης αφού το 1994 οι δύο ομάδες είχαν κοντραριστεί στους ομιλους του Champions League στην παρθενική της παρουσία στη διοργάνωση, όταν μάλιστα αγωνιζόταν ακόμα στη φυσική της έδρα, το στάδιο "Νίκος Γκούμας".

Η ΑΕΚ λοιπόν επέστρεψε στη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μετά από 12 ολόκληρα χρόνια και θα βρει στους ομίλους τρεις ομάδες που έχουν γράψει χρυσές σελίδες στην ιστορία του Champions League: την Μπάγερν Μονάχου με τις 5 κατακτήσεις, τον Άγιαξ με τις 4 και την Μπενφίκα με τις 2.

Κλείσιμο
Ας τις δούμε αναλυτικά:

Μπάγερν Μονάχου: Το γερμανικό φόβητρο

Ένα πραγματικό φόβητρο για κάθε ομάδα. Ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Η... μόνιμη κάτοχος της Bundesliga τα τελευταία χρόνια. Η Μπάγερν δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Έχει 28 πρωταθλήματα Γερμανίας, από τα οποία τα έξι είναι διαδοχικά τις τελευταίες ισάριθμες σεζόν. Φυσικά και είναι η ομάδα με τα περισσότερα τρόπαια στην πρώτη κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος. Το ίδιο ισχύει και στα Κύπελλα.

Έχει κατακτήσει το DFB-Pokal 18 φορές, ενώ το Supercup 7 φορές. Έχει πανηγυρίσει πέντε φορές την κατάκτηση (σε Champions League και Κύπελλο Πρωταθλητριών). Το κατάφερε το 1974, το 1975, το 1976, το 2001 και το 2013. Έχει κατακτήσει, επίσης, το πρώην UEFA Cup (1996) και το πρώην Κύπελλο Κυπελλούχων (1967), αλλά και το ευρωπαϊκό Supercup (2013). Επίσης έχει δύο Διηπειρωτικά (1976, 2001) κι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (2013).

Ο 46χρονος Κροάτης τεχνικός, Νίκο Κόβατς, είναι μπροστά στην πρώτη μεγάλη συλλογική πρόκληση της καριέρας του. Σε έναν οργανισμό που του είναι γνώριμος, καθώς φόρεσε τη φανέλα της ομάδας ως ποδοσφαιριστής από το 2001 έως το 2003. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τις ακαδημίες της Ζάλτσμπουργκ, ενώ ύστερα ανέλαβε την U21 της εθνικής ομάδας της πατρίδας του (Κροατίας).

Το 2013 προωθήθηκε στην Ανδρών, ενώ το 2016 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Άιντραχτ. Στη Φρανκφούρτη εντυπωσίασε με το έργο που άφησε και στις 13 Απρίλη του τρέχοντος έτους προσελήφθη από τους Βαυαρούς για ν' αντικαταστήσει τον προπονητικό "θρύλο" της ομάδας, Γιουπ Χάινκες.

Η θητεία του στην ομάδα του Μονάχου ξεκίνησε με τίτλο. Κατέκτησε το γερμανικό Supercup, ενώ με την Άιντραχτ είχε κατακτήσει το γερμανικό Κύπελλο (DFB Pokal) της περσινής σεζόν. Η πρωταθλήτρια Γερμανίας δεν χρειάστηκε προκριματικά και μπήκε απευθείας στην κληρωτίδα των ομίλων του Champions League.

Υπάρχουν παίκτες-"κλειδιά" σε κάθε γραμμή και φυσικά περισσότεροι από ένας. Ο Μάνουελ Νόιερ είναι εκ των καλυτέρων γκολκίπερ στον κόσμο, στην άμυνα υπάρχει ο Ματς Χούμελς με τον Ζερόμ Μπόατενγκ (μένει παρά τη φημολογία και τα μεταγραφικά σενάρια), ο Ντάβιντ Αλάμπα, ο Γιόσουα Κίμιχ. Ο Χάμες Ροντρίγκες ηγείται στη μεσαία γραμμή - μαζί με τους Χάβι Μαρτίνεθ, Τιάγκο Αλκάνταρα (κι αυτός έμεινε στο Μόναχο παρά το φημολογούμενο ενδιαφέρον της Ρεάλ) και τον αφιχθέντα κατά την τρέχουσα (θερινή) μεταγραφική περίοδο (ορμώμενο από τη Σάλκε) Λέον Γκορέτσκα.

Ο Κίνγκσλεϊ Κομάν τραυματίστηκε στο ματς με τη Χόφενχαϊμ και δύσκολα θα τεθεί αντίπαλος με την ΑΕΚ. Φρανκ Ριμπερί και Άριεν Ρόμπεν (εάν τους το επιτρέπουν οι συχνοί τραυματισμοί τους) - παρά το γεγονός ότι αγωνίζονται σε αντίθετες πλευρές μοιάζουν ως... "διόσκουροι". Στην κορυφή υπάρχει ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Τελεία και παύλα. Κι αυτό το... καλοκαίρι τον βρήκε στο Μόναχο, ο Πολωνός αποτελεί φόβητρο για κάθε αντίπαλη άμυνα. Ως εφεδρική λύση υπάρχει κι ο Σάντρο Βάγκνερ.


Μπενφίκα: Γνωστή και μη εξαιρετέα

Οι αετοί της Λισσαβόνας θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους αετούς της Αθήνας με την ΑΕΚ να βρίσκει στο διάβα της την ομάδα που άφησε εκτός Champions League τον ΠΑΟΚ δείχνοντας ότι διαθέτει μια ομάδα ικανή για πολλά και σπουδαία πράγματα τη φετινή σεζόν.

Η Μπενφίκα του Βλαχοδήμου θα βρεθεί στο διάβα του Μαρίνου Ουζουνίδη με τους δυο τους να συναντιούνται ξανά αλλά αυτή τη φορά ως αντίπαλοι. Φυσικά ο Πορτογαλικός σύλλογος είναι μια τεράστια ομάδα και οι τίτλοι της μιλούν για αυτή. Στην τρόπαιοθήκη της υπάρχουν δυο Κύπελλα Πρωταθλητριών, 36 πρωταθλήματα, 26 Κύπελλα Πορτογαλίας, 7 Λιγκ Καπ Πορτογαλίας και 7 Σούπερ Καπ Πορτογαλίας.

Μια ομάδα με πολλές διακρίσεις και παρουσία στο τοπ επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια ενώ η Μπενφίκα με τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ εξασφάλισε για ένατη συνεχόμενη χρονιά την παρουσία της στους ομίλους του Champions League.

Όπως όλοι είδαν και στις δυο αναμετρήσεις κόντρα στον ΠΑΟΚ η ομάδα του Ρουί Βιτόρια είναι μια καλοδουλεμένη μηχανή που στην καλή της μέρα δεν καταλαβαίνει τίποτα και μπορεί να χτυπήσει κάθε αντίπαλο. Ιδίως από τη μέση και μπροστά πετάει φωτιές και ίσως το μοναδικό της πρόβλημα είναι στην αμυντική της διάταξη.

Ως ποδοσφαιριστής ο Ρουΐ Κάρλος Πίνιο ντα Βιτόρια δεν έκανε και πολλά πράγματα. Ως προπονητής όμως έχει ήδη πλούσιο βιογραφικό στην Πορτογαλία παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα 48 ετών. Ο Ρουί Βιτόρια όπως είναι ευρέως γνωστός ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τη Βιλαφρακουένσε, ομάδα της οποίας φόρεσε και τη φανέλα της ως ποδοσφαιριστής. Ακολούθησαν οι ακαδημίες της Μπενφίκα πριν αναλάβει επί μία τετραετία της Φάτιμα.

Εκεί έκανε τις δύο πρώτες αξιοσημείωτες πορείες ανεβάζοντας την ομάδα δύο φορές από την τρίτη στη δεύτερη εθνική (είχε μεσολαβήσει ένας υποβιβασμός), για να ακολουθήσει η τετραετία της καθιέρωσης σε Πάσος Φερέιρα και Βιτόρια Γκιμαράες. Αυτές τις δύο ομάδες οδήγησε στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Κυπέλλου Πορτογαλίας με την Γκιμαράες.

Το καλοκαίρι του 2015 του δίνεται η δυνατότητα να αναλάβει την Μπενφίκα και τα αποτελέσματα δικαιώνουν τη διοίκηση για την επιλογή της. Δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, ένα League cup, ένα Super Cup είναι οι τίτλοι στην Πορτογαλία σε συνδυασμό με δύο εξαιρετικές παρουσίες στο Champions League. Ειδικά την πρώτη του σεζόν έφτασε μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης όπου και αποκλείστηκε δύσκολα από την Μπάγερν Μονάχου.

Η Μπενφίκα διαθέτει πάρα πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές όπως έδειξε και στα ματς με τον ΠΑΟΚ. Το μεγαλύτερο αστέρι της το οποίο δεν αγωνίστηκε στα παιχνίδια με την ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι ο Ζόνας με τον 34χρονο επιθετικό να αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της Μπενφικά.

Φυσικά και διαθέτει παίκτες από τους οποίους περνάει όλο το παιχνίδι των Πορτογάλων με κυριότερο όλων τον Ζέλτσον, ο νεαρός μέσος, αλλά και ο Πίζι που είναι ο κύριος εκφραστής των επιθετικών ενεργειών των "Αετών" της Λισσαβόνας.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ποιότητα των Σέρβι και Σάλβιο ενώ στην άμυνα ο Ζαρντέλ έδειξε ότι είναι φύση και θέση αρχηγός αυτής της ομάδας.


Άγιαξ: Ο «Αίαντας» ξυπνά από τον λήθαργο

Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά από την "παρθενική" παρουσία της ΑΕΚ σε φάση ομίλων του Champions League, τίθεται αντιμέτωπη ξανά με τον Άγιαξ. Τότε, η ομάδα του Λουίς φαν Χάαλ, του Γιάρι Λίτμανεν, του Πάτρικ Κλάιφερτ και των υπολοίπων νεαρών του ρόστερ, είχε νικήσει με 2-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια και 2-0 στην Ολλανδία, φτάνοντας μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου. Φέτος, έχουν αλλάξει πολλά, όσον αφορά στο επίπεδο του "Αίαντα".

Έναν χρόνο μετά από την παρουσία του στον τελικό του Europa League, τίποτα δεν είναι ίδιο. Οι Ολλανδοί έκανε επανεκκίνηση στα μέσα της περσινής σεζόν και προς το παρόν τα αποτελέσματα δεν είναι ικανά για να κριθούν. Ο Έρικ τεν Χαχ που ανέλαβε τον περσινό Δεκέμβριο παρέμεινε στην ομάδα, η οποία έκανε έξυπνες προσθήκες για να αναπληρώσει τα κενά των σημαντικών αποχωρήσεων.

Μέχρι στιγμής, η πορεία της δευτεραθλήτριας Ολλανδίας στα προκριματικά του Champions League δικαιώνει το πρότζεκτ. Η σεζόν άρχισε τέλη Ιουλίου με δύο νίκες επί της Στουρμ Γκρατς στον 2ο προκριματικό και συνεχίστηκε με την εκτός έδρας ισοπαλία στη Λιέγη κόντρα στη Σταντάρ (κι ενώ προηγήθηκε με δύο γκολ) και τη νίκη 3-0 στη ρεβάνς. Στα playoffs, έκανε το χρέος του με 3-1 στο Άμστερνταμ επί της Ντινάμο Κιέβου, για να αποσπάσει ισοπαλία 0-0 και να προκριθεί στη φάση των ομίλων.

Στο πρωτάθλημα ο "Άίαντας" άρχισε "μουδιασμένα", αφού χρειάστηκε γκολ του 18χρονου αρχηγού του, Ματάις ντε Λιχτ, στο τέλος για να ισοφαρίσει εντός έδρας σε 1-1 τη Χεράκλες, ενώ και πάλι με γκολ στο τέλος νίκησε τη Φένλο εκτός έδρας με 1-0. Απέναντι στη "νεοφώτιστη" Έμεν ξέσπασε με 5-0 και για ακόμα μία σεζόν ετοιμάζεται για πορεία πρωταθλητισμού.

Όσον αφορά στις αλλαγές του ρόστερ, δεν μπορούσε να αρνηθεί πρόταση 17.250.000 ευρώ από τη Ρόμα για τον Τζάστιν Κλάιφερτ, ενώ προδιαγεγραμμένη ήταν η αποχώρηση του Αμίν Γιουνές για τη Νάπολι. Αποχώρησαν και οι Ζιμ ντε Γιονγκ και Νικ Φίρχεφερ που έπαιρναν χρόνο συμμετοχής. Οι παίκτες αυτοί αντικαταστάθηκαν πρωτίστως από τον Ντούσαν Τάντιτς, που κόστισε 11.400.000 ευρώ και μέχρι στιγμής σκοράρει κατά ριπάς, ενώ επέστρεψε ο Ντέιλι Μπλιντ μετά από την περιπέτειά του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με μεγάλο ποσό (16.000.000 ευρώ). Ο αριστερός εξτρέμ Χασάν Μπαντέ αποκτήθηκε για 8.250.000 ευρώ από τη Μέχελεν και ο πρώην επιθετικός μέσος της Αϊντχόφεν Ζακαριά Λαμπιάντ για 6.000.000 ευρώ από την Ουτρέχτη.

Ο Έρικ τεν Χαχ διαδέχθηκε τον Μάρσελ Κάιζερ τον Δεκέμβριο του 2017, σε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών στον Άγιαξ, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν πρόκειται για μόνιμο ή υπηρεσιακό. Η νέα σεζόν τον έφερε ξανά στο "τιμόνι" του "Αίαντα", έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών και της διοίκησης, στην πρώτη μεγάλη πρόκλησή του ως προπονητής. Μάλιστα, στον όμιλο θα βρει και πρώην... εργοδότες του, αφού την περίοδο 2013-2015 ήταν προπονητής της δεύτερης ομάδας της Μπάγερν, προτού αναλάβει προπονητής και τεχνικός διευθυντής της Ουτρέχτης.

Ως ολλανδική ομάδα με προπονητή ολλανδικής σχολής, το 4-3-3 είναι απαράβατος όρος για τον "Αίαντα". Ο Μπλιντ χρησιμοποιείται ως στόπερ, με τον Ντε Λιχτ πάντοτε δίπλα του να ανεβαίνει στα "στημένα" με καλά ποσοστά σε γκολ. Μαζί με τον Κλάας Γιαν Χούντελααρ που βρίσκεται στην κορυφή σχηματίζουν ένα επικίνδυνο δίδυμο για κάθε ομάδα στις στημένες φάσεις, οι οποίες εκτελούνται από δύο σπεσιαλίστες, τον Τάνττις και τον Χασίμ Ζιγές. Ο τελευταίος προκαλεί πολλούς "πονοκεφάλους" σε κάθε αντίπαλο, αφού πρόκειται για εξαιρετικό παίκτη στο ένας με έναν, με ταχύτητα και ντρίμπλα. Όλα αυτά "επιτρέπεται" να συμβούν εξαιτίας της βάσης που παρέχουν οι μέσοι και δη ο 21χρονος Φρένκι ντε Γιονγκ, μεταγραφικός στόχος της Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι, που κοστολογείται στα 40.000.000 ευρώ.



Αναλυτικά το πρόγραμμα του 5ου ομίλου:

1η αγωνιστική (19/9)
20:00 Άγιαξ - ΑΕΚ
22:00 Μπενφίκα - Μπάγερν

2η αγωνιστική (2/10)
22:00 ΑΕΚ - Μπενφίκα
22:00 Μπάγερν - Άγιαξ

3η αγωνιστική (23/10)
20:00 ΑΕΚ - Μπάγερν
22:00 Άγιαξ - Μπενφίκα

4η αγωνιστική (7/11)
22:00 Μπάγερν - ΑΕΚ
22:00 Μπενφίκα - Άγιαξ

5η αγωνιστική (27/11)
20:00 ΑΕΚ - Άγιαξ
22:00 Μπάγερν - Μπενφίκα

6η αγωνιστική (12/12)
22:00 Μπενφίκα - ΑΕΚ
22:00 Άγιαξ - Μπάγερν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης