Στο μυαλό του Πέδρο Μαρτίνς

Στο μυαλό του Πέδρο Μαρτίνς

Τι θέλει ν' αλλάξει, τι του αρέσει στον Ολυμπιακό, το άγχος για τις μεταγραφές, γιατί ανησυχεί για το ρόστερ και πως έζησε την προετοιμασία. Το gazzetta.gr αναλύει τον Πορτογάλο τεχνικό.

1944181_1
Κι όμως. Ο Πέδρο Μάρτινς στο πρώτο παιχνίδι με την Λουκέρνη θα συμπληρώνει ακριβώς τέσσερις μήνες ως προπονητής του Ολυμπιακού. Στις 9 του Απρίλη επισημοποιήθηκε το deal των δύο πλευρών. Στις 9 Αυγούστου θα δώσει το πρώτο του επίσημο ματς ως προπονητής του Ολυμπιακού. Διάστημα υπέρ αρκετό για να σχηματίσει εικόνα ο Πορτογάλος για το club όπως φυσικά και ο σύλλογος να έχει άποψη για την δουλειά του 48χρονου τεχνικού.

Το gazzetta.gr μπαίνει στο μυαλό του Πέδρο Μαρτίνς λίγο πριν την πρόβα τζενεράλε με την Λεγκανές μιας και την Παρασκευή θα πρέπει να δηλώσει ευρωπαϊκή λίστα και την ερχόμενη Πέμπτη να μπει στην μάχη των προκριματικών με αντίπαλο την σαφώς πιο έτοιμη Λουκέρνη (θα έχει δώσει 3 ματς πρωταθλήματος).

Tι του άρεσε στην προετοιμασία; Γιατί είναι ικανοποιημένος από το staff που έχει στο Ρέντη; Ποιους παίκτες θα ήθελε ήδη στο ρόστερ; Γιατί αγχώνετε με τις μεταγραφές που δεν έχουν γίνει; Ποιες προσθήκες θέλει άμεσα; Από τι έχει εντυπωσιαστεί; Τι γνώμη έχει για τα φιλικά; Και πως θέλει τον Ολυμπιακό της επόμενης περιόδου; Το gazzetta.gr προσπαθεί να βάλει σε μια σειρά όλα όσα συμβαίνουν στο μυαλό του Πέδρο Μαρτίνς!

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
Ξεκινάμε από το κομμάτι που ενδιαφέρει περισσότερο τον κόσμο και δεδομένα ενδιαφέρει ακόμα περισσότερο τον ίδιο τον Πορτογάλο. Μπορεί ο Μαρτίνς να κλείσει τέσσερις μήνες στον Ολυμπιακό αλλά διαπιστώνει πως οι μεταγραφές που θα ήθελε δεν έγιναν (για διάφορους λόγους που θα γράψουμε) και το πρώτο επίσημο παιχνίδι με την Λουκέρνη πλησιάζει. Για την ακρίβεια είναι το επόμενο μετά το φιλικό με την Λεγκανές.
Ο 48χρονος προπονητής ήθελε από την πρώτη στιγμή ν' αυξήσει την ποιότητα του ρόστερ, κατέθεσε μία μεγάλη λίστα προς την διοίκηση η οποία ταυτόχρονα από την μεριά της ήθελε να κυνηγήσει και ότι καλό υπήρχε σ' ελληνικό στοιχείο. Μ' εξαίρεση τον Ποντένσε ο Μάρτινς δεν έχει τα δύο χαφ που θα ήθελε από την αρχή της προετοιμασίας, ούτε τον επιπλέον winger, ούτε τον βασικό του φορ. Τουλάχιστον αυτές ήταν οι εισηγήσεις του.

Κλείσιμο
Και για να μιλάμε με συγκεκριμένα ονόματα θα ήθελε για winger τον Μάρκοβιτς (ο Κλοπ τον έκοψε αλλά η Λίβερπουλ φέρεται να ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ) για φορ τον Ντεϊβέρσον της Παλμέιρας (τιμή εκκίνησης των Βραζιλιάνων 5 εκατ. Ευρώ) και για χαφ τους Αράο, Πεδρόσα, Ντανίλο. Δύο από τους τρεις. Με τον Αράο ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά αλλά έχασε κι έναν μηνα διαπραγματεύσεων, ο Ντανίλο της Μπράγκα κοστολογήθηκε στα 10 εκατ. ευρώ και τελικά έκλεισε στη Νις με 7 εκατ. ευρώ. Θα ήθελε και για στόπερ τον Ντομίνγκος Ντουάρντε της Σπόρτινγκ αλλά εν τέλει οι μεταγραφές του Μεριά και (κυρίως) του Τοροσίδη τον ηρέμησαν για την άμυνα.

Αυτές ήταν μερικές από τις εισηγήσεις του και βλέπει ότι λίγο πριν το πρώτο επίσημο παιχνίδι με την Λουκέρνη δεν έχει τα τέσσερα βασικά κομμάτια που θα ήθελε στο ρόστερ από την αρχή της προετοιμασίας. Προφανώς κι αυτό τον αγχώνει γιατί θέλει έναν ανταγωνιστικό Ολυμπιακό και επιμένει-περιμένει τις προσθήκες. Και για τα ματς που έρχονται αλλά και για το κατά πόσο θα είναι έτοιμος ο Ολυμπιακός στην αρχή της σεζόν. Ο Πορτογάλος βλέποντας την προηγούμενη σεζόν ήθελε από νωρίς το καλοκαίρι να φτιάξει έναν κορμό που θα τον δούλευε ώστε να αποφύγει το ρίσκο της χρονιάς που έρχεται. Μιας χρονιάς με πολλές αλλαγές.

Φυσικά ο Ολυμπιακός έκανε μια σειρά από μεταγραφές που τόνωσε το ελληνικό στοιχείο. Κι αυτό είναι κάτι που ήθελε και ο Μαρτίνς. Ηθελε να έχει μια «ταυτότητα» η ομάδα. Κι αυτήν την ταυτότητα μπορούν να την δώσουν μόνο οι Ελληνες παίκτες. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο η μεταγραφή του Βασίλη Τοροσίδη ήταν κάτι που τον ικανοποίησε αρκετά (μαζί με αυτή του Μεριά). Ο Μαρτίνς έχει ξαφνικά στο ρόστερ του τον αρχηγό της Εθνικής Ελλάδος, έναν παίκτη που μπορεί να βοηθήσει στ' αποδυτήρια αλλά και στην άμυνα του Ολυμπιακού που είχε προβλήματα από πέρσι και τα έβγαλε και στα φιλικά της προετοιμασίας.

Η προετοιμασία του Ολυμπιακού ουσιαστικά τελειώνει την Τετάρτη το βράδυ με το φιλικό στο Καραϊσκάκης κόντρα στην Λεγανές μιας και από την επόμενη μέρα οι «ερυθρόλευκοι» μπαίνουν σε mood επίσημων αγώνων. Επίσημων ευρωπαϊκών αγώνων και ο Μαρτίνς δεν έχει τα (2) χαφ που ζήτησε, τον winger που θα έκανε την διαφορά αλλά και τον... δικό του φορ.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ
Το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις εισηγήσεις του δεν πραγματοποιήθηκαν δεν σημαίνει πως ο Ολυμπιακός δεν ενισχύθηκε ή δεν έκανε μια επαγγελματική προετοιμασία. Ο επαγγελματισμός που έχει συναντήσει στο Ρέντη αλλά και συνολικά στο club που λέγεται Ολυμπιακός ο Μαρτίνς είναι σε υψηλό επίπεδο.

Ο Πορτογάλος έμεινε ικανοποιημένος από την ποιότητα των προπονήσεων σε Αυστρία, Βέλγιο και Ολλανδία. Και όχι μόνο από αυτές. Το πως αντέδρασε όλο το staff του Ολυμπιακού στις απαιτήσεις και στις ώρες της δουλειάς του Πορτογάλου είναι δείγμα του πόσο καλά λειτουργούν οι «ερυθρόλευκοι» σε αυτό το επίπεδο. Επίπεδο που έχει να κάνει μέχρι και την διατροφή και την πνευματική κατάσταση των ποδοσφαιριστών.

Ταυτόχρονα όπως γράψαμε και στο κομμάτι της ενίσχυσης ο Ολυμπιακός πήρε αρκετούς Ελληνες παίκτες για τους οποίους ο Πέδρο Μαρτίνς είχε άποψη αφού τους είδε κι έδωσε την έγκρισή του. Από την μεταγραφή βεβαίως μέχρι το πως αντιδρά ο κάθε ποδοσφαιριστής (Ελληνας ή ξένος) σε συνθήκες αγώνα έχει απόσταση αλλά αυτό φαίνεται και στην πράξη. Και το πρώτο δείγμα ήταν οι φιλικοί αγώνες...

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ
Το ξέρει και ο ίδιος ο Μαρτίνς. Πως τ' αποτελέσματα των φιλικών δεν ήταν τα καλύτερα. Οχι μόνο ως αποτελέσματα αλλά και ως εικόνα της ομάδας. Ο Ολυμπιακός έβγαλε νέα προβλήματα στην άμυνα αλλά και στη μεσαία γραμμή. Προβλήματα που ο Πορτογάλος είχε διαπιστώσει παρακολουθώντας αγώνες της προηγούμενης σεζόν και είδε πως επαναλαμβάνονταν και στα φιλικά.

O απολογισμός λέει: 3-0 την ερασιτεχνική Τεσέντερλο, 2-3 από την Εουπεν, 1-1 με την Σιντ Τρούιντεν, 0-4 από τη Γκενκ, 0-4 από την Αϊντχόφεν και 1-0 την Γκεζτέπε.

Δεν ήταν καθόλου τυχαία η δήλωση του Μαρτίνς μετά την δεύτερη τεσσάρα από την PSV. «Θέλω να προειδοποιήσω κάποιους παίκτες ότι αν θέλουν να μπουν στην ενδεκάδα θα πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρά. Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που όντως δουλεύουν πολύ καλά και δεν είναι δυνατόν να μένουν στο τέλος τα λάθη που έκαναν άλλοι παίκτες. Πρέπει να δούμε αυτούς που όντως παλεύουν και δουλεύουν για να μείνουν στην ενδεκάδα».

Και αυτός είναι ένας λόγος που ο Πορτογάλος να περιμένει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις προσθήκες. Τα καμπανάκια χτύπησαν στα φιλικά του Βελγίου και της Ολλανδίας, ο ίδιος τ' άκουσε προσπαθώντας ταυτόχρονα περάσει και το στυλ ποδοσφαίρου που θέλει.

Δηλαδή πίεση ψηλά και στη μπάλα που θύμιζε σε μεγάλο βαθμό το ισπανικό μοντέλο του Ολυμπιακού επί Βαλβέρδε το οποίο όμως δεν έφερε αποτελέσματα. Το αντίθετο μάλιστα. Εφερε βαριές ήττες. Κλειδί στο παιχνίδι που θέλει να παίξει ο Μαρτίνς τα δύο χαφ που θ' αποκτηθούν (είπαμε η περίπτωση του Αράο στέρησε παίκτη και χρόνο τελικά από τον Ολυμπιακό) με τον Πορτογάλο να πηγαίνει στο πρώτο ματς με Λουκέρνη με τετράδα στα χαφ του Μπουχαλάκη, Καμαρά, Ανδρούτσο, Χατζισαφί.

Ο ΚΑΡΕΜΠΕ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΤΕΣΤΟ
Από πολύ κοντά στον Μαρτίνς είναι ο Κριστιάν Καρεμπέ και (φυσικά) ο Φρανσουά Μοντέστο. Ο Καρεμπέ βρέθηκε και στην προετοιμασία της ομάδας, ταξίδεψε μαζί με τον Πορτογάλο στην Ελβετία και συζητάνε και για τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Οπως το έκαναν πρόσφατα στο Ρέντη μαζί με τον Μοντέστο.

Προφανώς ο Πορτογάλος μετέφερε τον προβληματισμό του για το θέμα των μεταγραφών στους δύο Γάλλους όπως φυσικά καθημερινά ενημερώνει και για το τι γίνεται στην προετοιμασία. Η άποψη του Καρεμπέ είναι θετική με τα όσα βλέπει από τον Μαρτίνς στην προετοιμασία και στον τρόπο δουλειάς. Είναι οι άνθρωποι που συνδέουν το τεχνικό τιμ με την διοίκηση...

Το φιλικό με την Λεγκανές είναι το τελευταίο πριν από τα πολύ κρίσιμα ματς με την Λουκέρνη. Ματς που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την επόμενη μέρα του Ολυμπιακού. Γιατί σε περίπτωση πρόκρισης οι «ερυθρόλευκοι» κερδίζουν χρόνο. Το ίδιο και ο Μαρτίνς που θα έχει και κάποιες επιπλέον προσθήκες. Σε περίπτωση αποκλεισμού; Ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί...

Πηγή: www.gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης