Ο Γιώργος Χελάκης για τον ΠΑΟΚ: Μια αδράνεια απειλεί να ψαλιδίσει τα φτερά του Δικέφαλου

Ο Γιώργος Χελάκης για τον ΠΑΟΚ: Μια αδράνεια απειλεί να ψαλιδίσει τα φτερά του Δικέφαλου

Ο ΠΑΟΚ θα πάει σε μια εβδομάδα στην Βασιλεία για την ρεβάνς έχοντας άδοξα παραχωρήσει στην αντίπαλό του το δικαίωμα να αισθάνεται ικανή να τον αποκλείσει

4514930
To ποδόσφαιρο, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, είναι και άθροισμα στιγμών. Τέτοιες δημιουργούν χαρισματικοί παίκτες με μια επινόησή τους αλλά και παίκτες με μια αδράνειά τους. Όταν μάλιστα σε μια στιγμή αδρανούν ταυτόχρονα δυο συμπαίκτες το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταδικαστικό για την ομάδα τους. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε καταδίκη αλλά σημαντική επιβάρυνση. Ο ΠΑΟΚ θα πάει σε μια εβδομάδα στην Βασιλεία για την ρεβάνς έχοντας άδοξα παραχωρήσει στην αντίπαλό του το δικαίωμα να αισθάνεται ικανή να τον αποκλείσει.



Το δικαίωμα αυτό δεν το πήρε από τη συνολική παρουσία της στο γήπεδο της Τούμπας αλλά από μια στιγμή στο ογδοηκοστό λεπτό όταν αδράνησαν ο τερματοφύλακας Πασχαλάκης και ο σέντερ μπακ Κρέσπο. Η σέντρα από αριστερά κόντραρε χωρίς να αλλάξει σημαντικά την πορεία της. Κι όμως αυτή η μικρή αλλαγή πορείας και όχι κατεύθυνσης οδήγησε τον μεν τερματοφύλακα να μην απλώσει το χέρι του για να την πιάσει τον δε σέντερ μπακ να αφήσει ανενόχλητο τον σέντερ φορ της ελβετικής ομάδας. Το σκορ έγινε 2-1 αντί για 2-0 και η πρόκριση θα παιχτεί από την αρχή. Αυτή η αδράνεια αδικεί τον ΠΑΟΚ που ήταν αισθητά καλύτερος από την πολύπειρη αντίπαλό του. Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για το πρώτο επίσημο παιχνίδι των Θεσσαλονικέων η γενική εικόνα τους ήταν ικανοποιητική. Εδωσαν κατά διαστήματα ένταση στο παιχνίδι τους, έτρεξαν πιο γρήγορα και πιο πολύ από την αντίπαλό τους και δημιούργησαν ορισμένες καλές ευκαιρίες να σημειώσουν γκολ.

Ο Βιεϊρίνια ως ποδοσφαιρικό παράδοξo
Υπάρχει βέβαια ένα αξιοσημείωτο ποδοσφαιρικό παράδοξο στον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού από την ομάδα του Λουτσέσκου. Κινητήριος μοχλός της ομάδας είναι ο αριστερός της μπακ, ο αρχηγός Βιεϊρίνια! Ο Πορτογάλος διεθνής διάνυσε το μεγάλο μέρος της καριέρας του ως ακραίος μεσοεπιθετικός έχοντας αξιοπρόσεχτη παρουσία στην Γερμανική Βόλφσμπουργκ. Εκεί δοκιμάστηκε κάποιες φορές ως ακραίος οπισθοφύλακας. Όταν απέστρεψε στον ΠΑΟΚ, ο Λουτσέσκου τον καθιέρωσε στο αριστερό άκρο της άμυνας δίνοντας του όμως το δικαίωμα πρωτοβουλιών μέσα στο παιχνίδι. Ο Βιεϊρίνια από την θέση αυτή καταφέρνει να κινείται διαγώνια συμμετέχοντας στην οργάνωση των επιθέσεων και έχοντας έτσι τη δυνατότητα φέρνοντας την μπάλα στο δεξί του πόδι να εξαπολύει φαρμακερά σουτ. Ενα τέτοιο δοκίμασε με το αριστερό του πόδι ο Ισπανός Κάνιας στέλνοντας την μπάλα στο παραθυράκι του τερματοφύλακα της Ελβετίας που ήταν αδύνατο να αποσοβήσει το μοιραίο. Ετσι, ο ΠΑΟΚ μπήκε μπροστά στο σκορ σφραγίζοντας την ανωτερότητά του στο πρώτο ημίχρονο η οποία πρόκυπτε κυρίως από τις προωθήσεις του Βιεϊρίνια. Στο διάστημα αυτό οι Ελβετοί είχαν απειλήσει δυο φορές μπαίνοντας στην περιοχή του Πασχαλάκη και σουτάροντας άστοχα. Ωστόσο η εικόνα έδειχνε καθαρά πως ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που θα μπορούσε να πετύχει και δεύτερο γκολ.

Κλείσιμο


Όταν εμφανίστηκε ο Πρίγιοβιτς
Στο δεύτερο ημίχρονο όταν η κούραση βάρυνε τα πόδια του 32χρονου Βιεϊρίνια η ένταση των επιθέσεων μειώθηκε παρά το γεγονός ότι ο νεαρός Βραζιλιάνος Λεό Ζαμπά (19 ετών) ικανοποιούσε την εξέδρα με τις ενέργειές του και το πάθος του. Με λιγότερη ένταση και την Βασιλεία να μην μπορεί να δημιουργήσει μια αξιόλογη φάση κυλούσε η αναμέτρηση μέχρι που ο χαρισματικός σέντερ φορ του γηπεδούχου, αποφάσισε να εμφανιστεί στο παιχνίδι. Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς πήρε την μπάλα κάτω από την μεσαία γραμμή, προχώρησε περίπου πενήντα μέτρα και την έδωσε στον άλλο νεαρό εξτρέμ , τον Λημνιό. Όταν την δέχτηκε από αυτόν πλάσαρε με μια επαφή και την έστειλε στα δίχτυα. Κλασσική κίνηση από κλασσικό σέντερ φορ που δύσκολα θα βρεθεί όμοιός του στα ελληνικά γήπεδα. Ο ΠΑΟΚ επισφράγισε την ανωτερότητά του με δυο γκολ και έδειχνε να πηγαίνει στην Ελβετία για τη ρεβάνς ως ακλόνητο φαβορί για να πάρει την πρόκριση και να παίξει στον τελευταίο προκριματικό με την Σπάρτακ Μόσχας ώστε να διεκδικήσει την συμμετοχή του στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μέσω των πλέι οφ. Η αδράνεια της στιγμής για την οποία κάναμε λόγο στην αρχή του κειμένου αφήνει τώρα την πρόκριση ανοικτή υπόθεση και για τις δυο ομάδες. Με βάση την εμφάνιση του ΠΑΟΚ συνολικά αλλά και την ποιότητα πολλών παικτών του δικαιούμαστε να πιστεύουμε ότι θα επιστρέψει από την Ελβετία με την πρόκριση…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης