Ευρωλίγκα: Οι 18 οικοδέσποινες των Final Four!

Ευρωλίγκα: Οι 18 οικοδέσποινες των Final Four!

Tο Βελιγράδι και η Σερβία θα φιλοξενήσουν για πρώτη φορά ένα Final Four της Ευρωλίγκας και το Eurohoops ανατρέχει στις προηγούμενες διοργανώσεις, τις πόλεις και τις χώρες που είχαν την τιμή και την τύχη να το κάνουν στο παρελθόν!

kombank-arena-768x544
Η ιστορία μας πάει πίσω στο 1988, όταν εφαρμόστηκε και καθιερώθηκε ο θεσμός των Final Four ώστε μέσω αυτού να κρίνεται ο απόλυτος πρωταθλητής του ευρωπαϊκού μπάσκετ!

Το 1966 και το 1967 έγινε μία αρχή στην Μπολόνια και τη Μαδρίτη αντίστοιχα, αλλά δεν προχώρησε και από τότε χρειάστηκε να περάσουν 21 χρόνια για να επανέλθει το Final Four ως θεσμός και να μείνει εκεί, κρατώντας πάντα το ενδιαφέρον στα ύψη και προσφέροντας μας αλησμόνητες στιγμές.

Το 1988 η FIBA αποφάσισε να επαναφέρει το σύστημα που με επιτυχία εφαρμοζόταν για πολλά χρόνια στο NCAA και η Γάνδη ήταν η πρώτη πόλη που φιλοξένησε Final Four τη σύγχρονη εποχή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και αργότερα της Ευρωλίγκας.

Μέχρι και το 2000 στη Θεσσαλονίκη ίσχυσε το ίδιο σχέδιο, μέχρι που διασπάστηκε το ευρωπαϊκό μπάσκετ και ως τις μέρες μας ταλανίζεται από το ίδιο δίλημμα: Ευρωλίγκα ή FIBA; Το 2001 έγινε μεν Final Four με τον Παναθηναϊκό να φτάνει ως τον τελικό στο Παρίσι, αλλά εκείνη η Σουπρολίγκα ήταν η πρώτη και η τελευταία την ίδια ώρα που Κίντερ και Τάου μονομαχούσαν στα πλέι οφ της νεοσύστατης Ευρωλίγκας! Ήταν και για αυτήν η πρώτη και τελευταία φορά που ο πρωταθλητής κρίθηκε σε σειρά “best of 5” τελικών.

Οι πόλεις
Κλείσιμο
oaka-cska-pao

Οκτώ πόλεις έχουν διοργανώσει από τουλάχιστον δύο Final Four με το Παρίσι να κρατάει τα πρωτεία με τέσσερα τουρνουά συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της Σουπρολίγκας. Η Βαρκελώνη και η Κωνσταντινούπολη ακολουθούν με τρία και ούτω καθεξής.

Συνολικά 18 πόλεις φιλοξένησαν Final Four από το 1988 μέχρι τις μέρες μας και το Βελιγράδι θα είναι η 19η που θα το κάνει. Μεταξύ αυτών και τρεις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, αρχής γενομένης από τον Πειραιά (1993 στο ΣΕΦ) μαζί με τη Θεσσαλονίκη (2000 στην Πυλαία) και την Αθήνα (2007, ΟΑΚΑ). Στις δύο περιπτώσεις, είχαμε νικητή από τη χώρα, τον Παναθηναϊκό βεβαίως, αλλά ο ΠΑΟΚ δεν τα κατάφερε το 1993 πέφτοντας πάνω στον… Κούκοτς και τον Ιακοπίνι στον ημιτελικό με την Μπενετόν.

Η Πράγα και το Λονδίνο υπήρξαν οι πιο «παράδοξοι» – αλλά και πανέμορφοι- προορισμοί, αφού ποτέ δεν είχαν μία ομάδα που να κυριαρχεί στο μπασκετικό ευρωπαϊκό χώρο, ενώ όλες οι υπόλοιπες πόλεις είχαν «γεννήσει» ένα μεγάλο σύλλογο. Θα προσθέταμε εδώ πως ήταν και οι μοναδικές αμιγώς πρώην ανατολικού μπλοκ περιοχές που διοργάνωσαν Final Four και το οξύμωρο ήταν ότι τα δύο τουρνουά έγιναν συνεχόμενα (2005-2006).

Οι χώρες
prelevic-kukoc

Όσον αφορά, τέλος, στις χώρες που έζησαν και διοργάνωσαν αυτή τη γιορτή του μπάσκετ, το επιστέγασμα κάθε σεζόν, η Ισπανία κατέχει μακράν το ρεκόρ αφού επτά φορές είδαμε Final Four στα μέρη της σε Βαρκελώνη, Μαδρίτη και Σαραγόσα. Η τελευταία αποτέλεσε αγαπημένο προορισμό τα πρώτα χρόνια και πήγαν εκεί ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός.

Ακολουθεί η Γερμανία με τέσσερις- από δύο σε Βερολίνο και Μόναχο- αλλά και η Γαλλία (πάντα στο Παρίσι) και με τρεις διοργανώσεις έπεται η χώρα μας, η Ιταλία (και στις δύο σε τρεις διαφορετικές πόλεις) και η Τουρκία πάντα με την Πόλη πρωταγωνίστρια.

Συνολικά 11 χώρες έχουν διοργανώσει από τουλάχιστον ένα Final Four με τη Σερβία να συμπληρώνει την υπάρχουσα ντουζίνα…


Διαβάστε περισσότερα στο: www.eurohoops.net
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης