Παναθηναϊκός: Για έκτη χρονιά… έμεινε στου δρόμου τα μισά!

Παναθηναϊκός: Για έκτη χρονιά… έμεινε στου δρόμου τα μισά!

Ο Παναθηναϊκός για μία ακόμα φορά τα τελευταία έξι χρόνια αποκλείστηκε από τα playoffs της Ευρωλίγκας και συνεχίζει να δίνει… ζωή στο αρνητικό σερί απουσίας από τα Final Four! 

Panathinaikos-PAO-team-Euroleague-zdo-625x375
Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ ηττήθηκε με 89-82 από την Ρεάλ Μαδρίτης στο game 4 της σειράς και με 3 ήττες αποκλείστηκε από την συνέχεια της Ευρωλίγκας, για 6η συνεχόμενη αγωνιστική περίοδο και πάλι στην φάση των playoffs.

Ο Παναθηναϊκός από το 2012 και την τελευταία σεζόν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην ομάδα όπου έδωσε το παρών στο Final Four της Κωνσταντινούπολης, δεν έχει καταφέρει από τότε να δώσει ξανά το παρών στην μεγάλη γιορτή της Ευρωλίγκας, μετρώντας έξι συνεχόμενους αποκλεισμούς από Μπαρτσελόνα (2013), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2014, 2015), Μπασκόνια (2016), Φενερμπαχτσέ (2017) και Ρεάλ Μαδρίτης (2018).

Το Eurohoops σας παρουσιάζει τους 6 συνεχόμενους αποκλεισμούς του “τριφυλλιού” από τα playoffs της Ευρωλίγκας.

Το παρολίγον “θαύμα” με Μπαρτσελόνα!

Κλείσιμο
diamantidis-pao-barcelona-triponto-playoffs


Την σεζόν 2012-13, ο Παναθηναϊκός ήταν πλήρως αλλαγμένος με σημαντικότερη αλλαγή, τον Αργύρη Πεδουλάκη που αντικατέστησε στον πάγκο τον σπουδαίο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Το “τριφύλλι” παρά τις πολλές διαφοροποιήσεις στο ρόστερ του, διατηρούσε παίκτες όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο Στεφάν Λάσμε και ο Τζέιμς Γκιστ και είχε μπροστά του στα playoffs της Ευρωλίγκας το “εμπόδιο” της Μπαρτσελόνα και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας.

Από το πρώτο παιχνίδι οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη απέδειξαν πως μπορούν να κοιτάξουν στα “μάτια” την Μπαρτσελόνα και “άγγιξαν” το break, αλλά στο φινάλε ηττήθηκαν με 72-70, δίνοντας ραντεβού με τους Καταλανούς για το game 2 της σειράς. Στην δεύτερη αναμέτρηση στο “Palau Blaugrana”, ο Παναθηναϊκός ήταν εξαιρετικός αμυντικά, δεν έδωσε κανένα δικαίωμα σε παίκτες-κλειδιά της Μπάρτσα να κάνουν την “ζημιά” και με το αξέχαστο σουτ του Δημήτρη Διαμαντίδη μπροστά στον Τζαουάϊ, κέρδισε με 66-65, ισοφαρίζοντας την σειρά σε 1-1 και έκανε “όνειρα” πρόκρισης.

Στο game 3 του κατάμεστου ΟΑΚΑ, το “τριφύλλι” ήταν εντυπωσιακό απέναντι στην πιο ποιοτική Μπαρτσελόνα και πάλι με τον Δημήτρη Διαμαντίδη κορυφαίο και καθοριστικό στο τέλος, κέρδισε με 65-63, χάρη σε μεγάλο τρίποντο του “3D” και βρέθηκε ένα βήμα πριν το Final Four (2-1 νίκες). Όμως στον 4ο προημιτελικό που διεξήχθη και πάλι στο ΟΑΚΑ, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ έπαιξε για πρώτη φορά καλά στην επίθεση και κέρδισε τον κουρασμένο Παναθηναϊκό με 70-60, στέλνοντας την σειρά σε 5ο ματς στην Βαρκελώνη.

Το τελευταίο παιχνίδι της σειράς, ήταν και το χειρότερο σε απόδοση για τον Παναθηναϊκό αφού επιθετικά σημείωσε μόλις 53 πόντους και τελικά ηττήθηκε δίκαια με 65-53 και η Μπαρτσελόνα πήρε την πρόκριση στο Final Four του Λονδίνου με 3-2 νίκες.

Η υπερπροσπάθεια κόντρα στην ΤΣΣΚΑ

cska-pao-gist2014-a


Ο Παναθηναϊκός της επόμενης χρονιάς (2014), ξεκίνησε με τον Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο του, όμως στην συνέχεια αποχώρησε και την θέση του ανέλαβε το “πράσινο τοτέμ”, Φραγκίσκος Αλβέρτης.

Το ρόστερ έμεινε σχεδόν ίδιο, αλλά και πάλι το μειονέκτημα έδρας δεν αποφεύχθηκε στα playoffs και αυτή την φορά ο αντίπαλος ήταν ακόμα πιο δύσκολος, αφού η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κάθε χρόνο θεωρείται το μεγάλο φαβορί για το Final Four. Στο game 1, όμως της σειράς το “τριφύλλι” απέδειξε πως δεν θα είναι εύκολη λεία για τους Ρώσους και καθαρά από θέμα αστοχίας δεν έκανε το break στην παράταση και ηττήθηκε με 77-74.

Στο δεύτερο παιχνίδι και πάλι στην Μόσχα, ο Παναθηναϊκός δεν εμφανίστηκε στο παρκέ ουσιαστικά και οι παίκτες του Έτορε Μεσίνα έστησαν “πάρτι” για το 2-0, το οποίο έκαναν άνετα με 77-51. Πλέον η σειρά μεταφερόταν στο ΟΑΚΑ και εκεί οι “πράσινοι” είχαν άλλη δυναμική.

Με “όπλο” την απροσπέλαστη άμυνα και την “καυτή” έδρα ο Παναθηναϊκός του Φραγκίσκου Αλβέρτη, κέρδισε όχι ιδιαίτερα δύσκολα την “αρκούδα” με 65-59 και μείωσε την σειρά σε 2-1 νίκες. Το game 4 στο κατάμεστο Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, ήταν “θρίλερ” σε όλη την διάρκεια του και οι βολές του Δημήτρη Διαμαντίδη στο τέλος χάρισαν την νίκη στους “πράσινους” με 73-72 και έστειλαν την σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Μόσχα.

Στο τελευταία παιχνίδι της σειράς, το “τριφύλλι” δεν πίστεψε ποτέ στην μεγάλη πρόκριση, έμεινε από δυνάμεις και η ΤΣΣΚΑ με σεμιναριακού επιπέδου άμυνα κέρδισε με το εντυπωσιακό 74-44 και προκρίθηκε με 3-2 στο Final Four του Μιλάνου.

“Απροσπέλαστο εμπόδιο” και πάλι η ΤΣΣΚΑ

lasme-ppao-cska


Η σεζόν 2014-15 ξεκίνησε ως μεταβατική από τον Παναθηναϊκό, με αρκετούς παίκτες να αποχωρούν και νεαρούς αθλητές να βρίσκονται στο ρόστερ της ομάδας, που είχε πλέον για προπονητή τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Όμως λίγο οι τραυματισμοί και λίγο το αποδυναμωμένο ρόστερ, έφεραν και πάλι την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο δρόμο του “τριφυλλιού” στα playoffs της Ευρωλίγκας με μειονέκτημα έδρας. Το ότι η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη ήταν το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση στο Final Four της Μαδρίτης, φάνηκε από τα δύο πρώτα ματς της Μόσχας.

Εκεί στο game 1 το “τριφύλλι” γνώρισε… βαριά ήττα με 93-66 και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 1-0 στην σειρά, ενώ στο δεύτερο ματς τα πράγματα δεν άλλαξαν ιδιαίτερα, αφού οι Ρώσοι βρίσκονταν σε τρομερή κατάσταση και έκαναν το 2-0, χάρη στην εμφατική νίκη τους με 100-80!

Το τρίτο παιχνίδι της σειράς του Παναθηναϊκού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΟΑΚΑ, ήταν το μοναδικό που έγινε “θρίλερ” και κρίθηκε από τον clutch Νίκο Παππά, που χάρισε την νίκη στην ελληνική ομάδα με 86-85, δίνοντας… ζωή στην σειρά, με το σκορ πλέον στο 2-1. Το game 4 του ΟΑΚΑ, ήταν και το τελευταίο μεταξύ των δύο ομάδων μέχρι σήμερα σε playoffs, με την “αρκούδα” να πανηγυρίζει την εμφατική νίκη με 74-55 και να… κλείνει εισιτήρια για Μαδρίτη με 3-1 νίκες.

Η “σκούπα” από την εκπληκτική Μπασκόνια

baskonia-pao_2016


Την επόμενη χρονιά, ο Παναθηναϊκός είχε ως βασικό στόχο την επιστροφή στα Final Four, λόγω και της τελευταίας χρονιάς του Δημήτρη Διαμαντίδη στην ενεργό δράση.

Με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς στον πάγκο και τον Νίκ Καλάθη δίπλα στον “3D” οι πιθανότητες ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, αλλά τελικά και… φρούδες, αφού το “τριφύλλι” στα playoffs έπεσε πάνω στην ασταμάτητη Μπασκόνια, του Γιάννη Μπουρούση.

Οι δυσκολίες στην σειρά φάνηκαν από το game 1 στην Βιτόρια, όπου οι Βάσκοι έκαναν ότι ήθελαν στο παρκέ και κέρδισαν πολύ άνετα με 84-68, κάνοντας το 1-0 στην σειρά και αποδεικνύοντας πως τελικά ήταν το μεγάλο φαβορί.

Το δεύτερο παιχνίδι ήταν η τελευταία μεγάλη παράσταση του Δημήτρη Διαμαντίδη στην Ευρωλίγκα, με τα “πράσινα”, αφού μόνος του πήγε να κερδίσει στην παράταση την Μπασκόνια του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε και ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στο έξτρα πεντάλεπτο με 82-78, ψάχνοντας πλέον ένα “θαύμα” για τη πρόκριση.

Το “κύκνειο άσμα” του “3D” στην Ευρωλίγκα και του Παναθηναϊκού εκείνη την χρονιά στην διοργάνωση, δόθηκε στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, αφού οι Βάσκοι του Γιάννη Μπουρούση “σκούπισαν” τους 6 φορές πρωταθλητές Ευρώπης με 3-0 νίκες , έπειτα από το break τους με 84-75, παίρνοντας την πρόκριση για το Final Four του Βερολίνου.

“Σκούπα” part 2 από την ασταμάτητη Φενέρ του Ζοτς

James-bogdan-e1492440293157


Για πρώτη φορά από το 2012, ο Παναθηναϊκός της σεζόν 2016-17 μπήκε στα playoffs με πλεονέκτημα έδρας και σε εξαιρετική κατάσταση με σπουδαίο ρόστερ, που απαρτιζόταν από παίκτες όπως οι Καλάθης, Σίνγκλετον, Γκιστ, Τζέιμς, Μπουρούση και Ρίβερς, ενώ στον πάγκο βρισκόταν ο Τσάβι Πασκουάλ.

Αντίπαλος όμως στα playoffs, ήταν η “εκρηκτική” εκείνη την εποχή και μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Φενερμπαχτσέ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η οποία έδειξε την δύναμη της από το game 1 στο “καυτό” ΟΑΚΑ. Μπορεί οι παίκτες του Καταλανού κόουτς να προηγήθηκαν στο σκορ ακόμα και 17 πόντους, όμως τελικά ηττήθηκαν άνετα με 71-58 και βρέθηκαν από νωρίς πίσω στο σκορ της σειράς με 1-0 νίκες.

Στο δεύτερο παιχνίδι δύο ημέρες αργότερα και πάλι οι Τούρκοι εμφανίστηκαν εξαιρετικά προετοιμασμένοι και παρότι ο αγώνας, ήταν ντέρμπι μέχρι τέλους έκαναν το δεύτερο σερί break στο ΟΑΚΑ με 80-75, έχοντας για πρωταγωνιστές του Μπογκντάνοβιτς-Ούντο.

Η σειρά έλαβε τέλος στην Κωνσταντινούπολη και στο game 3, οπου ο Παναθηναϊκός δεν εμφανίστηκε στο παρκέ μετά το πρώτο δεκάλεπτο και γνώρισε έναν δίκαιο και “σκληρό” αποκλεισμό (79-61) με 3-0 νίκες για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, αλλά αυτή την φορά από την Φενέρ που στο Final Four κατέκτησε το τρόπαιο.

Μία ακόμα χαμένη ευκαιρία για Final Four κόντρα στην Ρεάλ!

Highlights: Real Madrid - Panathinaikos Superfoods Athens


Την φετινή σεζόν ο Παναθηναϊκός και πάλι είχε τις καλύτερες προϋποθέσεις να βρεθεί σε Final Four μετά το 2012, αφού είχε το πλεονέκτημα έδρας ως μεγάλο “όπλο” και βρισκόταν σε καλό… φεγγάρι και απέναντι του είχε την “πληγωμένη” από τους τραυματισμούς, Ρεάλ Μαδρίτης.

Μάλιστα στο game 1 της σειράς, οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ ήταν καταπληκτικοί και έκαναν το 1-0 στην σειρά πριν ακόμα ξεκινήσει ο αγώνας, αφού κέρδισαν με το εντυπωσιακό 95-67 και έδειξαν πως φέτος είχε έρθει η στιγμή για την επιστροφή, στο μεγάο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Το δεύτερο παιχνίδι όμως, ήταν μία “κακή” στιγμή για το “τριφύλλι”, αφού η εξαιρετική άμυνα του game 1 είχε πάει… βόλτα με αποτέλεσμα η Ρεάλ, ως μεγάλη ομάδα να το εκμεταλλευτεί και να κάνει το break (1-1) με 89-82, έχοντας σε μεγάλο βράδυ τις παλιοσειρές Ρέγες και Κάρολ.

Πλέον οι “πράσινοι” είχαν την ευκαιρία σε δύο αγώνες στην Μαδρίτη να κάνουν μία νίκη και να φέρουν και πάλι την σειρά στην Αθήνα. Στο τρίτο ματς της σειράς, οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ “άγγιξαν” το πολυπόθητο διπλό, αλλά ο Κάρολ -ξανά- και η αστοχία στο τέλος, έδωσαν τελικά την νίκη στην Ρεάλ με 81-74 και το προβάδισμα με 2-1 νίκες.

Και φέτος η ευρωπαϊκή πορεία του “τριφυλλιού” ολοκληρώθηκε άδοξα και χωρίς πρόκριση, αφού η Ρεάλ με τρομερή ψυχολογία και την δύναμη της έδρας, δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει τον Παναθηναϊκό για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο “Wizink Center” με 89-82 και προκρίθηκε με 3-1 νίκες σε ένα ακόμα Final Four, αφήνοντας στους “πράσινους” την… πικρή γεύση του αποκλεισμού.

Αναλυτικά όλες οι σειρές των playoffs του Παναθηναϊκού από το 2012 και μετά:

Αντίπαλος Σκορ Σεζόν
Μπαρτσελόνα (μειονέκτημα) 3-2 2013
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (μειονέκτημα) 3-2 2014
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (μειονέκτημα) 3-1 2015
Μπασκόνια (μειονέκτημα) 3-0 2016
Φενερμπαχτσέ (πλεονέκτημα) 0-3 2017
Ρεάλ Μαδρίτης (πλεονέκτημα) 1-3 2018



Πηγή: www.eurohoops.net
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης