Θα φιλοξενήσει το Μαρόκο το Μουντιάλ 2026;

Morocco-launch-2026-World-Cup-bid

Αυτός είναι ο στόχος της χώρας και τον διεκδικεί με κάθε μέσο. Βέβαια οι υποδομές δεν επαρκούν και το κόστος θα είναι τεράστιο. Αλλά μετά τις λεκτικές προσβολές Τραμπ κατά μουσουλμάνων υπάρχει αλληλεγγύη προς το Μαρόκο

Με ένα ωραίο βιντεάκι το Μαρόκο διεκδικεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2026. Παρουσιάζει τη χώρα να παίζει μπάλα παντού, στα στάδια, στο δρόμο, στην έρημο, μια χώρα αποφασισμένη να φιλοξενήσει αυτήν την τεράστια διοργάνωση από αγάπη και πάθος για το ποδόσφαιρο. Τέσσερις φορές έχει ήδη υποβάλει υποψηφιότητα, χωρίς επιτυχία. Αυτήν τη φορά ελπίζει ότι θα τα καταφέρει.

«Αναπτυξιακή φούσκα»

«Δεν είναι μια εικονική υποψηφιότητα αλλά μια πραγματική» δηλώνει ο Μουλάι Χισάμ Ελαλεμί, υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου και επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης του Μουντιάλ. «Το Μαρόκο θα σταθεί στο ύψος του» λέει και παραπέμπει στην εμπειρία της χώρας από προηγούμενες αντίστοιχες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

Για να δοθεί μάλιστα μεγαλύτερη βαρύτητα στην υποψηφιότητα υπάρχει και επιστολή του βασιλιά Μοχάμεντ του 6ου προς την FIFA, στην οποία ο μονάρχης υπογραμμίζει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναγάγει σε παγκόσμια επιτυχία το Μουντιάλ του 2026. Για να γίνει αυτό όμως το Μαρόκο θα πρέπει να κάνει επενδύσεις. Γιατί σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς, που έχουν επίσης υποβάλει υποψηφιότητα, στο Μαρόκο δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στάδια για να φιλοξενήσει τα παιχνίδια των 48 ομάδων. Για να μην αναφερθούμε στις ελλείψεις άλλων υποδομών, όπως δρόμοι, ξενοδοχεία, αεροδρόμια. Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Ο οικονομολόγος Χισάμ Αχασί αμφισβητεί κατά πόσο οι επενδύσεις σε υποδομές θα είναι προς το καλό όλων των Μαροκινών. «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου είναι σαν μια αναπτυξιακή φούσκα», υποστηρίζει, «μια αυταπάτη ότι όλα θα γίνουν καλύτερα, ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Θέλουν να μας πουλήσουν ότι χάρη στο Μουντιάλ το Μαρόκο θα μηδενίσει το δημόσιο χρέος. Θα συμβεί το αντίθετο. Το δημόσιο χρέος θα διογκωθεί, την ώρα που τα κέρδη από τις παραγγελίες θα πάνε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Κι όλα αυτά για ένα εξαιρετικά δαπανηρό πρότζεκτ, για το οποίο θα πληρώνουμε τα επόμενα 20 χρόνια».

Αλληλεγγύη προς το Μαρόκο

Για πολλούς οι πραγματικές προκλήσεις βρίσκονται αλλού: στην ανεργία, την υγεία, την παιδεία. Ίσως γι αυτό η καμπάνια για το Μουντιάλ δεν είναι και τόσο παρούσα μέσα στη χώρα. Ναι μεν το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ διαδεδομένο σπόρ, αλλά τα σοβαρά προβλήματα των ανθρώπων είναι αλλού.

Ωστόσο η διεκδίκηση του Μαρόκου έχει ελπίδες, κυρίως μετά τις λεκτικές εκτροπές και προσβολές του Τραμπ προς τα υπό ανάπτυξη κράτη της Αφρικής και της Ασίας και μετά την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του σε υπηκόους ορισμένων μουσουλμανικών κρατών. Έχει έτσι αναπτυχθεί ένα είδος αλληλεγγύης προς το Μαρόκο. Τέλος, στα μέσα Απριλίου, αντιπροσωπεία της FIFΑ θα επισκεφθεί το Μαρόκο για να αξιολογήσει επιτόπου την υποψηφιότητα. Η απόφαση αναμένεται στη Μόσχα στις 13 Ιουνίου.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

aeok-opadoi

Ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τον οπαδό της ΑΕΚ που τραυματίστηκε πέφτοντας από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας, έπειτα από ενέδρα που του έστησαν στο Παλαιό Φάληρο