Εμμανουήλ Καραλής: Ο 18χρονος πρωταθλητής που ανταλλάσσει tweets με τον Σεργκέι Μπούμπκα

Εμμανουήλ Καραλής: Ο 18χρονος πρωταθλητής που ανταλλάσσει tweets με τον Σεργκέι Μπούμπκα

Κατέλαβε την πέμπτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στο Μπέρμιγχαμ και το πανηγύρισε με την καρδιά του

Εμμανουήλ Καραλής: Ο 18χρονος πρωταθλητής  που ανταλλάσσει tweets με τον Σεργκέι Μπούμπκα
Μεγάλωσε μέσα σε στίβους και γυμναστήρια. Είναι 18 ετών, ψηλώνει ακόμη και μόλις έκανε παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων με το ακόντιό του. Αγαπάει με πάθος το άλμα επί κοντώ, το πρώτο του μετάλλιο του το έδωσε ο Σεργκέι Μπούμπκα και τα επόμενα χρόνια όποτε ακούμε τον Εθνικό Ύμνο σε αγώνες πιθανότατα να βλέπουμε το πρόσωπό του στο βάθρο.

Ο Εμμανουήλ Καραλής λίγο πριν χτυπήσει το τηλέφωνό του για την συνέντευξη μελετούσε τα σήματα. Φέτος θέλει να πάρει το δίπλωμα οδήγησης και να μην αναγκάζεται η μητέρα του να του κάνει τον σοφέρ. Βέβαια, η μητέρα του οδηγεί τα δίδυμα παιδιά της, τον Εμμανουήλ και την Αγγελική εδώ και δεκαπέντε χρόνια στα γήπεδα με μεγάλη ευχαρίστηση. Ο γιος πριν μερικές μέρες έσπασε ακόμη ένα ρεκόρ (το δικό του) στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου και αμέσως μετά έκανε και παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων. 



Η μητέρα του Σάρα ήταν αθλήτρια στο άλμα εις μήκος. Ο πατέρας του Χάρης υπήρξε πρωταθλητής στο δέκαθλο. Η αδελφή του είναι αθλήτρια του επτάθλου και αυτός επικοντιστής. “Από τριών ετών  ξεκίνησα την σχέση μου με τον αθλητισμό. Η αλήθεια είναι ότι γεννήθηκα μέσα σε αθλητική οικογένεια και είχαμε όλα τα ερεθίσματα. Το ταλέντο δεν αρκεί για να φτάσεις ψηλά. Πρέπει να δουλεύεις σκληρά. Αυτό που θυμάμαι ως πρώτες αναμνήσεις είναι να σκαρφαλώνω όλους τους τοίχους στο σπίτι σαν τον Spiderman. Ήμουν εξαιρετικά δραστήριο παιδί. Αποφάσισαν οι γονείς μου να μας γράψουν στο κολυμβητήριο. Να βάλουμε μια σωστή βάση. Έκανα έξι χρόνια κολύμβηση, ήμουν εξαιρετικός στο πρόσθιο και κέρδισα τα πρώτα μου χρυσά μετάλλια. Μετά έκανα τάε κβο ντο, κάποια χρόνια παράλληλα με την κολύμβηση. Πήγαινα σχολείο, επέστρεφα και στις 4 είχα κολύμβηση και στις 5 τάε κβο ντο. Μέχρι τα 12 έκανα τάε κβο ντο.
Κλείσιμο



Το 2012 ξεκίνησα το άλμα επί κοντώ. Μικρός ήμουν συνέχεια με αθλητικά ρούχα, τώρα που “αντρεύω” φοράω και κοστούμια σε βραβεύσεις. Στα 12 μπήκα στο στίβο και πέρασα από όλα τα αθλήματα αλλά ένιωσα πολύ διαφορετικά με το άλμα επί κοντώ. Ο πατέρας μου ήθελε να με κάνει δεκαθλητή. Αλλά εγώ κόλλησα με το άλμα επί κοντώ. Το 2015 έκανα πανελλήνιο ρεκόρ. Έκτοτε ψήλωσα πέντε πόντους. Βοηθάει αυτό να πηδάς ψηλότερα. Δεν μπήκα ποτέ σε αγώνα λέγοντας τώρα θα πάρω πρώτη θέση και θα καταρρίψω το ρεκόρ.



Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις, να προπονείσαι σκληρά και σε κάθε αγώνα να στέκεσαι αντιμέτωπος με τον πήχη. Βασικός μου στόχος είναι να χαίρομαι τον αγώνα. Να περνάω καλά και όχι να κάνω ρεκόρ. Προσωπικά η αγάπη μου για το άθλημα με κάνει καλύτερο. Δεν κάνω ρεκόρ επειδή πρέπει ή επειδή κάποιος με ανάγκασε. Όταν μπαίνεις στον πρωταθλητισμό υιοθετείς ένα μενταλιτέ που απαιτεί να κλειδώνεις τα συναισθήματά σου.

Μιλάς με αθλητικούς ψυχολόγους και σου δίνουν συμβουλές. Πιστεύω στην ομάδα. Ο προπονητής μου ο Βασίλης Μεγαλοοικονόμου ήταν ο πιο καλός να με αναλάβει στο ξεκίνημα. Είχε μέντορά του τον Βιτάλι Πετρόφ, τον προπονητή του Μπούμπκα. Κάνω δρομικές προπονήσεις με τον Γιώργο Πομάσκι (προπονητή της Βούλας Παπαχρήστου) και ενόργανη με τον Απόστολο Πεσίνη.

Στον Άγιο Κοσμά κάνω ενόργανη μαζί με τον Λευτέρη Πετρούνια και την Βασιλική Μηλιούση. Τραμπολίνο, κρίκους και μονόζυγο. Για να μάθω να ελέγχω το σώμα μου. Έχω διατροφολόγο. Γλυκά και junk δεν έχουν χώρο στη διατροφή μου. Μόνο πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, σαλάτες και νερό. Είναι εξαφανισμένα τα junk. Έχω φυσιοθεραπευτή, ποδολόγο και αθλητικό ψυχολόγο. Ξυπνάω καθημερινά στις 7. Δέκα με δώδεκα θα κάνω την πρωινή προπόνηση και μέχρι τις τέσσερις πρέπει να έχω φάει και ξεκουραστεί. Στις 16:30 θα κάνω τα άλματα μέχρι τις 20:00. Και μετά μια ώρα φυσιοθεραπεία. Δεν υπάρχει ελεύθερο πρόγραμμα. Μέχρι τις 23:30 πρέπει να έχω πέσει για ύπνο.



Και Σάββατο και Κυριακή έχω προπόνηση. Κυριακή συνήθως κάνω τρέξιμο για μισή ώρα, περίπου πέντε χιλιόμετρα. Το Σάββατο βράδυ θα πάω με τους φίλους μου να δούμε καμία ταινία ή για φαγητό. Όχι τίποτα extreme, αθλητικά θα φάμε. Δεν έχω κανένα παράπονο. Αυτό θέλω να κάνω. Διακοπές θα πάω όταν δεν έχω αθλητικές υποχρεώσεις. Δεκαπέντε μέρες τον Αύγουστο. Υπάρχουν δύο σεζόν στον στίβο. Τα πρωταθλήματα κλειστού στίβου ξεκινούν Ιανουάριο και μέχρι αρχές Μαρτίου έχουμε περίπου έξι αγώνες. Μετά ακολουθεί προετοιμασία για τους ανοιχτούς αγώνες. Είναι πιο σημαντική αυτή η σεζόν. Διαρκεί από το Μάη έως τέλη Αυγούστου”.

Φέτος έκανε ποδαρικό με επίδοση 5.78μ, πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων. Θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον Καραλή; “Κάθε χρονιά πιστεύω ότι είναι η καλύτερη χρονιά μου. Όταν αγωνίζομαι έχω να ξεπεράσω τον εαυτό μου και τον πήχη. Τα επόμενα τρία χρόνια θα διαγωνίζομαι στα πρωταθλήματα νέων και μόλις γίνω 21 θα μπω στους αγώνες των Ανδρών. Τώρα το ρεκόρ στα πρωταθλήματα ανδρών ανοιχτού στίβου είναι 5.91. Αν δεν πιστεύεις ότι μπορείς να πηδήξεις ψηλά,  ποτέ δεν θα ξεπεράσεις τον πήχη. Όνειρο; Όχι όνειρο, στόχος μου είναι να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τα χρώματα της Ελλάδας. Και τώρα έχω πιάσει το όριο. 5.70 μέτρα είναι. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στους αθλητές. Είμαι φίλος με όλους τους παγκόσμιους πρωταθλητές. Το μόνο που έχουμε να περάσουμε είναι ο πήχης. Οι κολλητοί μου είναι αθλητές αλλά εννοείται καταλαβαίνουν το πρόγραμμά μου και φίλοι εκτός στίβου”.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές ημερομηνίες του 2018; “Το Παγκόσμιο Ανδρών Κλειστού Στίβου στο  Μπέρμιγχαμ, τον Ιούλιο στη Φιλανδία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων και τον Αύγουστο στο Βερολίνο στο Πανευρωπαϊκό Ανδρών. Υπάρχουν φυσικά και άλλοι αγώνες. Ο πρώτος μου αγώνας ήταν στη Κολομβία. Πήρα την τρίτη θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και το μετάλλιο μού το φόρεσε ο Σεργκέι Μπούμπκα. Είναι το ίνδαλμά μου. Μου έστειλε και στο twitter συγχαρητήρια τώρα που έκανα ρεκόρ”. Ο Εμμανουήλ Καραλής πέρασε τα 5.78 και σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στο άλμα επί κοντώ. Εκπληκτικό επίτευγμα. Εύχομαι να φτάσει σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη", έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter ο Μπούμπκα, ίσως ο καλύτερος επικοντιστής όλων των εποχών και ένας από τους καλύτερους αθλητές του κλασικού αθλητισμού τις προηγούμενες δεκαετίες. 



Ο πατέρας του συνεχίζει να του δίνει συμβουλές για την πορεία του; “Φυσικά. Ξέρει πώς είναι ο δρόμος αυτός γιατί τον έχει κάνει και ο ίδιος. Με συμβουλεύει πώς να παίρνω σωστές αποφάσεις. Τον σέβομαι. Όπως και την μητέρα μου. Ο πρωταθλητισμός σε μαθαίνει να στέκεσαι στα πόδια σου. Να βάζεις παρωπίδες στα εμπόδια και να κάνεις τα πάντα για να κατακτήσεις το στόχο σου. Να έχεις υπομονή και επιμονή. Θαυμάζω την Κατερίνα Στεφανίδη, την Νικόλ Κυριακοπούλου και το πρότυπό μου είναι η οικογένεια Αντετοκούμπο. Έχουμε επαφές με το Θανάση. Έχουν έρθει υποτροφίες από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής. Δεν υπάρχουν όμως οι προπονητές που έχουμε στην Ευρώπη για το άλμα επί κοντώ. Αποφασίσαμε να κάτσουμε Ελλάδα και να φύγω αργότερα για μεταπτυχιακά”.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης