Εθνική Ελλάδας: Ήττα με ψηλά το κεφάλι από το Βέλγιο - «Τελικοί» με Κύπρο-Γιβραλτάρ

Εθνική Ελλάδας: Ήττα με ψηλά το κεφάλι από το Βέλγιο - «Τελικοί» με Κύπρο-Γιβραλτάρ

Οι διεθνείς μας έκαναν κατάθεση ψυχής απέναντι στους «κόκκινους διαβόλους» αλλά δεν ήταν αρκετό - Όλα τα σενάρια για τη 2η θέση που οδηγεί στα μπαράζ - Δύσκολα τα πράγματα μετά τη νίκη της Βοσνίας στο Γιβραλτάρ - Σκίμπε: Τίποτα δεν τέλειωσε, ελπίζουμε στην 2η θέση

Εθνική Ελλάδας: Ήττα με ψηλά το κεφάλι από το Βέλγιο - «Τελικοί» με Κύπρο-Γιβραλτάρ
Αυτή η Εθνική μπορεί και αξίζει να πάει στη Ρωσία… 

Η ομάδα του Μίκαελ Σκίμπε πραγματοποίησε ίσως την καλύτερη εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια –με δεδομένη και τη δυναμικότητα του αντιπάλου- κόντρα στο Βέλγιο, ωστόσο με κόντρα σε τέτοιες ομάδες δεν συγχωρείται η παραμικρή απροσεξία. 

Η ομάδα του Μαρτίνες έφυγε με τη νίκη από το «Γ. Καραϊσκάκης» με 2-1, χάρη στην ατομική ποιότητα συγκεκριμένων παικτών και επειδή οι παίκτες της Ελλάδας στάθηκαν άτυχοι σε πολλές περιπτώσεις με το παιχνίδι στο 0-0, με κορυφαία στιγμή το δοκάρι του Σταφυλίδη στο 18’. 

Με ένα δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, ο Βερτόνχεν έπιασε απροετοίμαστο τον Καρνέζη για να ανοίξει το σκορ, ωστόσο στο 73’ ο Ζέκα με το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Εθνικής, εκμεταλλεύτηκε τη σέντρα του Τζαβέλλα ισοφαρίζοντας σε 1-1. 

Ωστόσο, ο ενθουσιασμός της ισοφάρισης έφερε έλλειψη συγκέντρωσης και ένα λεπτό αργότερα ο Λουκάκου με κεφαλιά έκανε το 2-1, στέλνοντας την ομάδα του στην τελική φάση της Ρωσίας. 
Κλείσιμο

Πλέον, η κατάσταση δεν βρίσκεται στα πόδια των Ελλήνων. Συγκεκριμένα, όλα θα κριθούν την επόμενη αγωνιστική, που η Βοσνία θα φιλοξενήσει τους αδιάφορους Βέλγους και η Ελλάδα θα ελπίζει να μην νικήσει και παράλληλα να επικρατήσει μέσα στην Κύπρο. 

Με εμφάνιση σαν κι αυτή η Εθνική μπορεί να φύγει με το «διπλό», αλλά πρέπει να φανεί αν και οι Βέλγοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. 

Η βαθμολογία 

1. Βέλγιο 22 (35-3) 
2. Βοσνία 14 (19-8) 
3. Ελλάδα 13 (11-5) 
4. Κύπρος 10 (8-12) 
5. Εσθονία 8 (6-17) 
6. Γιβραλτάρ 0 (3-37) 



Τα σενάρια για τη θέση του μπαράζ

Δεδομένο πρώτο: Το Βέλγιο είναι και μαθηματικά πρώτο, άρα και με εξασφαλισμένη παρουσία στην τελική φάση του Μουντιάλ. 

Δεδομένο δεύτερο: Η Εθνική, μετά την χθεσινή ήττα και τη νίκη της Βοσνίας επί του Γιβραλτάρ, έπεσε στην τρίτη θέση και δεν ορίζει την τύχη της. 

Κι αυτό γιατί οι Βόσνιοι είναι στο +1 και αν κάνουν 2x2 στις εναπομείνασες αγωνιστικές, τότε θα είναι οριστικά δεύτεροι, ανεξάρτητα με το τι θα κάνουμε εμείς. 

Τι ψάχνει η γαλανόλευκη; Ένα 2x2 κόντρα σε Κύπρο (εκτός) και Γιβραλτάρ (εντός) και απώλεια βαθμών της Βοσνίας, η οποία, πάντως, έχει δύσκολο πρόγραμμα. 

Αντιμετωπίζει εντός το βαθμολογικά αδιάφορο Βέλγιο και στο τέλος ταξιδεύει στην έδρα της Εσθονίας που παλεύει κάθε ματς… 

Αν δεν κάνουμε 2x2, τότε ψάχνουμε… ακόμα μεγαλύτερη απώλεια βαθμών των Βοσνίων. 

Το «κακό» της υπόθεσης είναι πως σε τυχόν ισοβαθμία με τη Βοσνία, υστερούμε αρκετά αυτή τη στιγμή. Η συνολική διαφορά τερμάτων (που είναι το πρώτο κριτήριο σε περίπτωση ισοβαθμίας) μας είναι στο +6 (11-5), ενώ η Βοσνία είναι στο +11 (19-8). Αν και στη συνολική διαφορά τερμάτων είναι στα «ίσα» δύο ομάδες, τότε επόμενο κριτήριο είναι η καλύτερη επίθεση. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δύο τελευταίων αγωνιστικών:

9η αγωνιστική (7/10) 

Κύπρος - Ελλάδα 
Βοσνία - Βέλγιο 

10η αγωνιστική (10/10) 

Ελλάδα - Γιβραλτάρ 
Εσθονία - Βοσνία 


Σκίμπε: «Τίποτα δεν τελείωσε, ελπίζουμε στην 2η θέση»

Ο Σκίμπε μιλώντας για το Ελλάδα - Βέλγιο επισήμανε για:

Τον αγώνα: Πρώτα απ' όλα συγχαίρω το Βέλγιο για την πρόκρισή του. Ήμασταν άτυχοι σήμερα και το Βέλγιο είχε λίγες καλές στιγμές. Είχαμε πιο καλή άμυνα σε σχέση με το Βέλγιο και ήμασταν πιο καλοι και γρηγοροι στην επαφή με την μπάλα και με φάσεις ακόμα και να κερδίσουμε. Δείξαμε πως είμαστε ανταγωνιστικοί σε πολύ καλό και υψηλό επίπεδο που παίζαμε. Ελπίζουμε να κερδίσουμε τα δύο επόμενα ματς. Ελπίζω να κάνει το ίδιο και το Βέλγιο και να συνεχίσει έτσι και με Βοσνία. Δεν τελείωσε κάτι για εμάς. Ελπίζουμε στην 2η θέση και ότι θα καταφέρουμε και πως τον Νοέμβριο θα παίξουμε με μία καλή ομάδα και θα είμαστε μαζί με το Βέλγιο, τους φίλους μας τους Βέλγους, στο Μουντιάλ.

Το εάν μίλησε με Μαρτίνεθ για το ματς με Βοσνία: Όχι δεν μίλησα με τον κόουτς Μαρτίνεθ. Θεωρώ πως είναι καλός και σοβαρός επαγγελματίας και θα θέλει να κερδίσει τη Βοσνία και που γενικά θέλει να νικά. Έχει εξαιρετική ομάδα, και με πολύ καλούς επιθετικογενείς παίκτες. Του έδωσα συγχαρητήρια και ελπίζω να κερδίσουν στην συνέχεια.

Το γιατί δεν έπαιξε έτσι η Ελλάδα με Εσθονία: Θεωρώ πως ως ομάδα είναι πιο εύκολο να παίζεις σε πιο υψηλό επίπεδο. Εάν αγωνίζεσαι με επιθετική ομάδα παίζεις πιο καλά, εύκολα και δυνατά. Μπορούσαμε σήμερα πιο εύκολα με το Βέλγιο σε σχέση με την Εσθονία, που ήταν πολύ καλή αμυντικά. Και οι Βέλγοι είχαν πρόβλημα με τους Εσθονούς.

Τον Δώνη και γιατί τον διάλεξε: Από την μία πλευρά ξέρω πολλούς Έλληνες που παίζουν έξω. Τον Δώνη τον γνώριζα καλά από Ιταλία ακόμα και όταν δεν έπαιζε. Στην Γαλλία που έκανε καλά ματς. Είναι γρήγορος και καλός επιθετικά. Ήταν εύκολο τον καλέσω και να τον βάλω με τον Φορτούνη. Μαζί με τον Φορτούνη και Μήτρογλου με τον Δώνη θα έχουμε μία τριάδα πολύ καλών παικτών στην επίθεση.

Το γιατί την Πέμπτη η ομάδα ήταν κουρασμένη και με Βέλγιο όχι: Πάνω απ' όλα πρέπει να πω ξανά ότι είναι σαφώς πιο εύκολο να αγωνίζεσαι εάν έχεις χώρο και μέτρα. Περνάς πιο καλά και ευκολα το παιχνίδι και δουλεύεις πιο καλά το τρανζίσιον. Φαίνεσαι πιο γρήγορος, Με Εσθονία είχαμε 75% κατοχή αλλά έπαιζαν πολλή και καλή άμυνα. Με Βέλγιο δεν γινόταν το ίδιο. Επίσης πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό σου ειδικά όταν παίζεις με πολύ μεγάλες ομάδες, όπως με το Βέλγιο που έχει πολύ καλά ονόματα. Δύο χρόνια πριν δεν ήμασταν στο ίδιο επίπεδο. Πάμε πολύ πιο καλά τώρα, έχουμε πολύ καλή ομάδα και είμαστε ομάδα και με πολύ καλές αμυντικές και επιθετικές συνεργασίες και τα παιδιά είναι κοντά μεταξύ τους.

Την ευθύνη του Σκίμπε για τα ματς με Εσθονία και Βέλγιο και τα λάθη του για στήσιμο ομάδας και κλήσεις: Φυσικά και είμαι υπεύθυνος όλη την ώρα. Είμαι ο προπονητής. Προσωπικά με τους συναδέλφους μου και την ομάδα μου κάναμε το καλύτερο δυνατό και κάνουμε πολύ καλή δουλειά. Ναι φυσικά και είμαι υπεύθυνος για τον έναν βαθμό στα 2 αυτά ματς και αναλαμβάνω την ευθύνη.


Ζέκα: «Ποτέ δεν σκύβουμε το κεφάλι»

Το πρώτο του γκολ με την Ελλάδα πέτυχε ο Ζέκα, όμως ο έμπειρος χαφ δεν το χάρηκε καθώς η «γαλανόλευκη» ηττήθηκε. «Η ομάδα έκανε τεράστια προσπάθεια. Ημασταν άτυχοι. Επρεπε να κερδίσουμε. Κάναμε τα πάντα και φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά. Τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά θα το παλέψουμε. Χάσαμε την ευκαιρία με την Εσθονία, ενώ σήμερα είχαμε ευκαιρίες να σκοράρουμε. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο. Η ομάδα προσπάθησε. Ολοι το είδαμε. Είμαστε πολύ περήφανοι για την ομάδα», είπε αρχικά στην Cosmote TV.
 
Μετά του μεταφέρθηκε πως στη φάση που σκόραρε κινήθηκε σαν τον Μήτρογλου.  «Οχι σαν τον Μήτρογλου,. Εγώ δεν βάζω πολλά γκολ. Είμαι χαρούμενος για το γκολ. Θα προτιμούσα να μην το βάλω και να κερδίσουμε το ματς. Ποτέ δεν σκύβουμε το κεφάλι. Εχουμε ακόμη δύο ματς και θα δούμε τι θα κάνει η Βοσνία. Εμείς το πιστεύουμε», ανέφερε. 


Μανιάτης: «Πιστεύω θα τα καταφέρουμε»

«Σκασμένος» ήταν ο Μανιάτης μετά τη λήξη του αποψινού αγώνα, όπου η Ελλάδα ηττήθηκε από το Βέλγιο. «Είμαστε πολύ στεναχωρημένοι. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια και δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Η τύχη μας γύρισε την πλάτη. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να προηγηθούμε στη φάση του Σταφυλίδη. Θα παλέψουμε μέχρι το τέλος. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά πιστεύω θα τα καταφέρουμε. Το πιστεύω. Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας βοήθησε πολύ σήμερα», είπε αρχικά στη κάμερα του COSMOTE TV.
 
Και συνέχισε.  «Σε όλα τα ματς μπορούσαμε να κερδίσουμε. Στο Βέλγιο... Τη Βοσνία... Μόνο με την Βοσνία εντός μας βοήθησε η τύχη».  


Σάμαρης: «Τα δύο γκολ ήταν από την ποιότητα του Βελγίου»

Ο Ανδρέας Σάμαρης απέδωσε τα 2 γκολ που δέχθηκε η Εθνική μας ομάδα από το Βέλγιο στην ποιότητα των αντιπάλων μας και όχι σε θέματα αδράνειας.

Ο Σάμαρης είπε στην COSMOTE TV:
 
Μακάρι να παίξουμε και τα δύο επόμενα ματς έτσι. Το Βέλγιο είναι μια ομάδα με πολλές επιθετικές λύσεις ενώ η... σπεσιαλιτέ μας είναι η άμυνα. Το ματς πήγε όπως στις Βρυξέλλες. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε τους χώρους και να μην αφήσουμε τους σταρ που έχει το Βέλγιο. Δεν θα έλεγα ότι τα γκολ ήρθαν από αδράνεια αλλά από την ποιότητα του Βελγίου. Πιστεύω ότι θα πάμε στα μπαράζ και μετά στο Μουντιάλ. Τα παιχνίδια που πρέπει να επιτεθούμε μας δυσκολεύουν περισσότερο. Μας μίλησαν και οι κύριοι Σκίμπε και Γραμμένος, υπάρχει αισιοδοξία κι αφού αυτή η αισιοδοξία έρχεται από πάνω θα τα καταφέρουμε.
 
Οι Βέλγοι είναι επαγγελματίες. Δεν θα πάνε για τουρισμό αυτές οι ομάδες έχουν εγωισμό. Πιστεύουμε ότι θα φανούν επαγγελματίες αλλά πιο πολύ πιστεύουμε σε εμάς. Ότι θα πάρουμε τους έξι βαθμούς στα δύο εναπομείναντα ματς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης