Ελλάδα-Βέλγιο 1-2: Τόσο κοντά, αλλά τόσο... μακριά!

Ελλάδα-Βέλγιο 1-2: Τόσο κοντά, αλλά τόσο... μακριά!

Η Εθνική ομάδα μεταμορφωμένη προς το καλύτερο γνώρισε τζάμπα ήττα από τους Βέλγους που μ' αυτό το αποτέλεσμα προκρίθηκαν στο Μουντιάλ - Στο 70' ο Βερτόνεχν πέτυχε το 0-1, ισοφάρισε ο Ζέκα στο 73', αλλά στο 74' ο Λουκάκου διαμόρφωσε το τελικό 1-2!

Ελλάδα-Βέλγιο 1-2: Τόσο κοντά, αλλά τόσο... μακριά!
Στο τέλος του ομίλου εάν δεν βρισκόμαστε στην δεύτερη θέση που οδηγεί στα μπαράζ θα θυμόμαστε δύο πράγματα. Τους δύο βαθμούς που χάσαμε εντός έδρας από την Εσθονία (0-0) και τον Λουκάκου.

Ο σέντερ φορ των 100 εκατομμυρίων ευρώ μας την... έκανε δύο φορές. Και τις δύο μας «πόνεσε» εξίσου. Στις Βρυξέλλες είχαμε το παιχνίδι μέχρι το 89' και έβαλε ένα γκολ της δικής του κλάσης για να μας στερήσει άλλους δύο βαθμούς και στο «Καραϊσκάκης» μας προσγείωσε την στιγμή που ήμασταν έτοιμοι να... απογειωθούμε μετά το γκολ της ισοφάρισης του Κάρλος Ζέκα.

Οπως και να 'χει πλέον δεν έχουμε την τύχη στα χέρια μας. Η Βοσνία μας προσπέρασε στον όμιλο και πλέον ελπίζουμε να μη νικήσει το βαθμολογικά αδιάφορο Βέλγιο την επόμενη αγωνιστική (07/10) και εμείς να κάνουμε το απόλυτο με Κύπρο (εκτός) και Γιβραλτάρ (εντός).

Κλείσιμο
«Πληρώσαμε» ακριβά λοιπόν την γκέλα μας με την Εσθονία και στο σπουδαίο μας ματς κόντρα σε αυτή τη Εθνική Βελγίου δεν μπορέσαμε να πάρουμε ούτε βαθμό ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει και τη νίκη. 

ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Μπορεί το σύστημα με τους Ζέκα (δεξιά), Σάμαρη, Τζιόλη και Σταφυλίδη (αριστερά) να παίζουν μπροστά από την τετράδα της άμυνας να... ξένισε λίγο, αλλά αν μη τι άλλο στο πρώτο ημίχρονο αποδείχθηκε όχι μόνο αποτελεσματικό αλλά ικανό να δημιουργήσει προβλήματα και στην άμυνα των Βέλγων.

Η Εθνική μπορεί να έδωσε στο Βέλγιο πολλά μέτρα αλλά με τις γραμμές κλειστές δεν έδωσε χώρο στον αντίπαλο ν' απειλήσει την εστία του Καρνέζη. Αντίθετα το έκανε η Ελλάδα. Και στο 12' με την ατομική ενέργεια του Δώνη, ο οποίος έπαιζε ως ο μοναδικός προωθημένος, και στο 18' με το απίστευτο σουτ του Σταφυλίδη που έβγαλε με τ' ακροδάκτυλα το Κουρτουά με την μπάλα να σταματάει και στο δοκάρι.

Στο υπόλοιπο διάστημα του ημιχρόνου η Εθνική προσπάθησε με βαθιές μπαλιές να βρει Δώνη και Φορτούνη με αποτέλεσμα να αποσυντονίσει τελείως την άμυνα του Βελγίου, να κερδίσουμε κάποιες στημένες μπάλες τις οποίες όμως δεν μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε.  

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΠΟΥ ΕΚΡΙΝΑΝ ΤΟ ΜΑΤΣ
Και όσοι πίστευαν ότι οι διεθνείς μας θα έμεναν από δυνάμεις στο δεύτερο ημίχρονο, είδαν όχι μόνο να συνεχίζουν στο ίδιο τέμπο, αλλά να έχουν κι εναλλακτικό πλάνο. Ο Σκίμπε έδωσε εντολή στον Ζέκα σε κάθε μας επίθεση να γίνεται φορ και να πάρει περισσότερα μέτρα στο γήπεδο. Το πλάνο τηρήθηκε και βγάλαμε φάση στο 52' (κεφαλιά του Τζιόλη άουτ) και δείχναμε ότι μπορούσαμε να πάρουμε ακόμα και τη νίκη απέναντι σε αυτό το Βέλγιο.

Ομως στο 70' πληρώσαμε τη μοναδική μας αδράνεια (μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο) στο ανασταλτικό κομμάτι. Ο Βερτόνγκεν έμεινε μόνος του έξω από την περιοχή, έπιασε το αριστερό σουτ και νίκησε τον Καρνέζη (70'). Η αντίδραση μας ήταν εντυπωσιακή. Δεν απογοητευτήκαμε και απαντήσαμε αμέσως. Ο Τζαβέλλας έβγαλε την σέντρα και ο Ζέκα ως φορ με αριστερό μονοκόμματο σουτ έστειλε την μπάλα εκεί που δεν θα μπορούσε ν' αντιδράσει ο Κουρτουά (73'). 

Είναι τέτοια ομάδα το Βέλγιο ωστόσο που κάθε λάθος, κάθε αδράνεια το τιμωρεί. Για πρώτη φορά στο ματς αφήσαμε στον Μενιά να σεντράρει. Το έκανε στο 75' (δύο λεπτά μετά το δικό μας γκολ) ο Λουκάκου μπήκε ανάμεσα στους δύο μας στόπερ και με κεφαλιά νίκησε τον Καρνέζη. Εκεί δεν υπήρχε ελληνική αντίδραση. Οι δυνάμεις μας (μαζί με την ψυχολογία) έπεσαν, οι αλλαγές άργησαν και ουσιαστικά δεν απειλήσαμε ποτέ ξανά την εστία του Κουρτουά κάτι που έκαναν οι Βέλγοι στην δική μας μιας και βρήκαν χώρους αλλά ο Καρνέζης κράτησε το σκορ στο 2-1.

Οπως γράφει και ο τίτλος. Περηφάνια γι' αυτήν την εμφάνιση η οποία αφήνει πίσω μια και καλή την πολύ κακή παρένθεση που είχαμε στον όμιλο με τα Νησιά Φερόε αλλά κρίμα για τους δύο βαθμούς που χάσαμε με την Εσθονία. Ο όμιλος δεν τελείωσε, ελπίδες υπάρχουν και αν μη τι άλλο η Εθνική έχει βρει τον δρόμο της...

Mvp: Κάρλος Ζέκα. Εκανε σπουδαίο παιχνίδι. Δεν είναι μόνο το γκολ της ισοφάρισης, αλλά η συνολική του παρουσία σε άμυνα και επίθεση.

Αδύναμος κρίκος: Βερμάλεν. Η απουσία του Κομπανί φαινόταν στο κέντρο της άμυνας του Βελγίου μιας και έγιναν αρκετά λάθη τα οποία δεν τα εκμεταλλευτήκαμε.

Στο ύψος του: Τάσος Δώνης. Ετρεξε αρκετά, ταλαιπώρησε τους Βέλγους στόπερ που τον «ένιωσαν» και αν μη τι άλλο έκανε καλά μια δουλειά (αυτή του φορ) που δεν την ξέρει καλά.

Η γκάφα: Το γκολ του Λουκάκου. Δεν είναι ότι γίνεται κάποιο λάθος αλλά αμέσως μετά την ισοφάριση του Ζέκα η Εθνική δέχεται ένα φθηνό γκολ από μια σέντρα και μια κεφαλιά μέσα στην μικρή περιοχή.

Το στραγάλι: Κανένα πρόβλημα για τον Πόλωνο ρέφερι. Ισως να έχασε κάποια μαρκαρίσματα των Βέλγων αλλά σε γενικές γραμμές ήταν μια καλή διαιτησία.

Το ταμείο του gazzetta.gr: Το πρόβλημα δεν ήταν το παιχνίδι με το Βέλγιο. Ηταν οι δύο χαμένοι βαθμοί με την Εσθονία. Ομως η Ελλάδα έκανε ένα σπουδαίο παιχνίδι κόντρα στο πανίσχυρο Βέλγιο και σίγουρα δεν της άξιζε να χάσει. Πλέον ελπίζει στο Βέλγιο (αδιάφορο βαθμολογικά) να μην χάσει στην Βοσνία και εμείς φυσικά να κάνουμε το 2 στα 2 (με Κύπρο και Γιβραλτάρ).

Οι συνθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ (Μίκαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Μανιάτης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Σάμαρης, Ζέκα, Σταφυλίδης (68' Λυκογιάννης), Τζιόλης, Φορτούνης (89' Βέλλιος), Δώνης
ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνες): Κουρτουά, Αλντερβέιρελντ, Βερμάλεν, Βερτόνγκεν, Ντε Μπρούινε, Φελαϊνί (89' Ντεντονκέρ), Λουκάκου, Μέρτενς, Μενιέ, Ντεμπελέ (74' Αζάρ), Καράσκο (79' Τσαντλί).



Πηγή:www.gazzetta.gr

Θυμηθείτε την εξέλιξη του αγώνα όπως την παρακολουθήσατε μέσα από το www.protothema.gr

90'+3': Τέλος του αγώνα

90': Τρία τα λεπτά των καθυστερήσεων...

89': Απίστευτη επέμβαση του Καρνέζη στο σουτ του Μέρτενς σε φάση που ξεκίνησε από δικό του λάθος

88': Βέλλιος αντί Φορτούνη

87': Νέα τρομερή ατομική προσπάθεια του Δώνη, αλλά στη σέντρα του δεν είναι κανείς για να απειλήσει

86': Κακή σέντρα από τον Τζαβέλλα, εύκολα ο Κουρτουά

85': Ο Μπακασέτας στη θέση του Μανιάτη 

84': Εντυπωσιακή επέμβαση του Καρνέζη στο σουτ του Λουκάκου

83': Σέντρα του Λυκογιάνη, μπλοκάρει ο Κουρτουά. Μπακασέτα ετοιμάζει ο Σκίμπε...

82': Εκτελείται η μπάλα φτάνει στον Δώνη που σεντράρει με τον Κουρτουά να διώχνει

81': Φάουλ που κερδίζει ο συγκλονιστικός Ζέκα στα τρία μέτρα από την πλάγια γραμμή της περιοχής, Ευκαιρία για την Εθνική με τον Φορτούνη και τον Τζαβέλλα. Κόρνερ από τον Φελαϊνί

76': Ένταση με τον Σκίμπε να εξοργίζεται από το σκληρό φάουλ του Καράσκο στον Ζέκα

77': Κόρνερ για την Εθνική με τον Φορτούνη, ο Κουρτουά μπλοκάρει με δεύτερη προσπάθεια.

74': Ο Μουνιέ ξεχάστηκε από τον Λυκογιάννη έβγαλε τρομερή σέντρα και ο Λουκάκου με άπιαστη κεφαλιά πέτυχε το 1-2!  Πραγματική μαχαιριά αυτό το γκολ!

73' ΓΚΟΛ: Ο Κάρλος Ζ'εκα, ο κορυφαίος του γηπέδου ισοφαρίζει με εκπληκτικό σουτ στον αέρα από την σέντρα του Τζαβέλλα

70' ΓΚΟΛ: Ο Βερτόνχεν βρέθηκε με χώρο έξω από την ελληνική περιοχή και με ένα ξερό δεξί σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Καρνέζη για το 0-1!

69': Λυκογιάννης αντί Σταφυλλίδη που δεν μπορεί να συνεχίσει

66': Ο Σάμαρης κόβει, αλλά ο Δώνης διώχνει όπως, όπως και οι Βέλγοι ξανά στην επίθεση... Πρέπει να κρατήσουμε λίγο περισσότερο τη μπάλα στα πόδια μας

Στο τελευταίο τρίλεπτο πάντως μας έχουν κλείσει για τα καλά στα καρέ μας...

Οι Βέλγοι έχουν περάσει περισσότερες κάθετες πάσες προς την περιοχή μας, αλλά και πάλι μεγάλη φάση δεν έχουν κάνει

62': Ο Μανωλάς προλαβαίνει τον Καράσκο και διώχνει...

58': Σέντρα φαρμάκι του Καράσκο ο Μουνιέ πετάγεται στην πλάτη της άμυνας και δεν προλαβαίνει για χιλιοστά τη μπάλα..

56': Νέα εκπληκτική κούρσα από τον Τάσο Δώνη ο οποίος πέρασε σαν σταματημένους τρεις αντιπάλους πριν κοπεί σε πλάγιο

55': Σκληρό φάουλ του Σάμαρη στον Καράσκο και κίτρινη κάρτα

52': Νέα εξαιρετική βαθιά πάσα του ΤΖαβλέλλα ο Ζ¨εκα κάνει το κοντρόλ κι ο Βερτόνχεν του παίρνει τη μπουκιά από το στόμα. Η μπάλα καταλήγει στον Μανιάτη που σεντράρει, ο Τζιόλης κάνει την κεφαλιά κι η μπάλα περνά δίπλα από το δοκάρι

51': Ο Τζαβέλλας κάνει την σέντρα διώχνουν οι αμυντικοί με τον ίδιο να κερδίζει φάουλ στη μεσαία γραμμή

51': Ο Ντεμπελέ ρίχνει κάτω τον Σταφυλλίδη και βλέπει την κάρτα με το φάουλ να είναι στα 15 μέτρα έξω από την περιοχή του Βελγίου. Φορτούνης και Τζαβέλλας οι πιθανοί εκτελεστές

50': Σέντρα του Μανιάτη ο Φορτούνης είναι ένα βήμα πιο πίσω και χάνεται η ευκαιρία!

50': Ο Δώνης χορεύει τον Μουνιέ ο οποίος τον ανατρέπει και έχουμε την πρώτη κίτρινη κάρτα

Εξακολουθούν να πιέζουν οι Βέλγοι που μπήκαν πιο δυνατά.

49': Κόρνερ για το Βέλγιο ο Φελαϊνί παίρνει την κεφαλιά, διώχνει ο Μανωλάς

46': Έναρξη του β' ημιχρόνου

-Αποθέωση του Κέβιν Μιραλάς κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας

Τέλος του πρώτου ημιχρόνου με την Εθνική να είναι μεταμορφωμένη προς το καλύτερο και να έχει τη μεγάλη φάση του πρώτου ημιχρόνου με το δοκάρι του Σταφυλλίδη στο 18'

45': Κακή πάσα από τον Τζιόλη προς τον Φορτούνη που έβγαινε μόνος του από τα δεξιά.

40': Εξαιρετική πάσα του Σταφυλλίδη προς τον Φορτούνη, ο Βερτόνχεν βρήκε τη μπάλα με το κεφάλι κι ο Κουρτούα την τελευταία στιγμή την έδιωξε σε πλάγιο

39': Ο ίδιος στο κόρνερ με τον Φορτούνη να διώχνει σε πλάγιο

38': Ο Ντε Μπρόινε στο φάουλ και η μπάλα από το τείχος κόρνερ...

37': Φάουλ του Μανωλά στον Μέρτενς και... τσαμπουκάς του Τζαβέλλα με τον Λουκάκου.

36': Ο Παπασταθόπουλος κλέβει από τον Λουκάκου, αλλά η πάσα του προς τον Δώνη είναι πολύ κακή.

31': Ο Αντερβάιλερντ δοκιμάζει το σουτ με τη μπάλα να φεύγει ένα μέτρο από το δεξί δοκάρι του Καρνέζη.

27': Ο Λουκάκου μπαίνει στην περιοχή, όμως ο Παπασταθόπουλος όχι μόνο κόβει την σέντρα του, αλλά βγάζει και τη μπάλα από την περιοχή αδειάζοντας δύο αντιπάλους και κερδίζοντας το φάουλ.

26': Μακρινό σουτ του Βερτόνχεν μπλοκάρει ο Καρνέζης

25': Ο Ντε Μπρόινε βγάζει εκπληκτικά στον Μουνιέ με την σέντρα του να απομακρύνεται σωτήρια από τον Παπασταθόπουλο.

24': Βαθιά μπαλιά του Σταφυλλίδη στον Δώνη που νικά τον Βερμάλεν στον σπρίντ μπαίνει στην περιοχή και κερδίζει το κόρνερ.

23': Ο Τζιόλης βλέπει την εξαιρετική κίνηση του Ζέκα, αλλά η πάσα που κάνει δεν θα την προλάβαινε ούτε ο Γιουσέιν Μπολτ

21': Ο Φορτούνης το εκτελεί η μπάλα καταλήγει ξανά σ' αυτόν που μπαίνει στην περιοχή και ο Φελαϊνί παραχωρεί νέο κόρνερ με τον Κουρτουά να μπλοκάρει τη μπάλα

20': Έξοχη κάθετη του Ζέκα στον Φορτούνη ο οποίος κάνει την σέντρα και οΒερτόνεχν παραλίγο να πετύχει το αυτογκόλ με τη μπάλα να καταλήγει κόρνερ.

18' ΔΟΚΑΡΙ για την Εθνική! Ο Σάμαρης βρήκε με μπαλιά 40 μέτρων τον Σταφυλλίδη ο οποίος από τη γωνιά της μεγάλης περιοχής εξαπέλυσε έναν κεραυνό στέλνοντας τη μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Τιμπό Κουρτουά ο οποίος μπορεί να βρήκε τη μπάλα με τα ακροδάχτυλα του!

16': Ο Ζέκα σκάβει για τον Δώνη κι ο Αντερβάιλερντ προλαβαίνει την τελευταία στιγμή και διώχνει σε πλάγιο

12': Εκπληκτική ατομική προσπάθεια του Δώνη ο οποίος έκλεψε τη μπάλα κάτω από τη μεσαία γραμμή, έκανε μια φοβερή κούρσα 40 μέτρων χωρίς να τον κόψει κανείς, σούταρε με τον Κουρτουά να διώχνει με γροθιές.

10': Χωρίς μεγάλη φάση το ματς με τους Βέλγους να έχουν την κατοχή, αλλά την Εθνική να κλείνει σωστά τους διαδρόμους προς την εστία μας. 

8': Κόρνερ για τους Βέλγους, η μπάλα περνά ο Φελαϊνί αιφνιδιάζεται και δεν μπορεί να απειλήσει

6': Κάθετη πάσα του Καράσκο στον Μέρτενς, αλλά το γύρισμα του καταλήγει άουτ.

3': Κεφαλιά του Φελαϊνι η μπάλα περνά άουτ

1': Ο Δώνης μπαίνει στην περιοχή επικίνδυνα κάνει το γύρισμα και διώχνει ο Φελαϊνί

-Σέντρα στον αγώνα

-Ολοκληρώθηκε η ανάκρουση των Εθνικών ύμνων

-Αποθέωση του Κέβιν Μιραλάς απ' όλο σχεδόν το γήπεδο όταν ακούστηκε το όνομα του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού Κέβιν Μιραλάς ο οποίος είναι στον πάγκο του Βελγίου.

-Δεν έχει γεμίσει ακόμη το "Γ. Καραϊσκάκης", αλλά η προσέλευση του κόσμου συνεχίζεται και όλα δείχνουν ότι το γήπεδο θα είναι γεμάτο.



-Ο Σκίμπε αποφάσισε να βάλει τον Δώνη στην κορυφή της επίθεσης, τον Σάμαρη στο πλευρό του Τζιόλη στον άξονα και τον Ζέκα δεξί χάφ.

Οι ενδεκάδες
Ελλάδα: Καρνέζης, Τζαβέλλας, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Μανιάτης, Τζιόλης, Ζέκα, Σάμαρης, Σταφυλλίδης, Φορτούνης, Δώνης
Βέλγιο: Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Βερμάλεν, Βερτόνχεν, Μενιέ, Καράσκο, Ντεμπελέ, Φελαϊνί, Ντε Μπρόινε, Μέρτενς, Λουκακού.



-Ο Μίχαελ Σκίμπε είχε δηλώσει πως ο Κώστας Μήτρογλου είχε 30% πιθανότητες να προλάβει το ματς με τους Βέλγους, αλλά ο άσος της Μαρσέιγ είναι εκτός αποστολής καθώς δεν ξεπέρασε τον τραυματισμό του.



-Για τον ίδιο λόγο εκτός αποστολής έμειναν και οι Κυριάκος Παπαδόπουλος, Ρέτσος, Τοροσίδης, ενώ στον αντίποδα επανέρχεται ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ο οποίος εξέτισε την ποινή του στο ματς με τους Εσθονούς.

-Δύο σημαντικές απουσίες θα έχει το Βέλγιο καθώς απουσιάζουν οι Κομπανί, Βίτσελ με τον Εντέν Αζάρ να είναι τελικά στον πάγκο.



Πριν από λίγο η Κύπρος ηττήθηκε στο Ταλίν από την Εσθονία με 1-0 (το γκολ μπήκε στο φινάλε) και οι Κύπριοι πλέον έχουν απειροελάχιστες ελπίδες πρόκρισης, ενώ το Γιβραλτάρ υποδέχεται τη Βοσνία.

Έτσι η βαθμολογία διαμορφώθηκε ως εξής:
1. Βέλγιο 19 (33-2) +31
2. Ελλάδα 13 (10-3) +7
3. Βοσνία 11 (15-8) +7
4. Κύπρος 10 (8-12) -4
5. Εσθονία 8 (6-17) -11
6. Γιβραλτάρ 0 (3-33) -30
*Εσθονία και Κύπρος έχουν από ένα παιχνίδι περισσότερο.
 ** οι πρώτοι των ομίλων προκρίνονται στα τελικά του Μουντιάλ 2018, οι 8 καλύτεροι δεύτεροι μετά από κλήρωση θα παίξουν μπαράζ (4 ζευγάρια σε ματς μέσα-έξω) και οι 4 νικητές θα προκριθούν στα τελικά της Ρωσίας
*** σε ισοβαθμία μετρά η διαφορά τερμάτων, μετά η καλύτερη επίθεση και μετά τα μεταξύ τους ματς

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του ομίλου
9η αγωνιστική (Σάββατο 7 Οκτωβρίου)
Κύπρος-Ελλάδα
Βοσνία-Βέλγιο
Γιβραλτάρ-Εσθονία
 
10η αγωνιστική (Τρίτη 10 Οκτωβρίου)
Ελλάδα-Γιβραλτάρ
Βέλγιο-Κύπρος
Βοσνία-Εσθονία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης