Βορειοκορεάτες «σκλάβοι» εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες για το νέο γήπεδο της Ζενίτ

Βορειοκορεάτες «σκλάβοι» εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες για το νέο γήπεδο της Ζενίτ

Απίστευτες καταστάσεις για το έτος 2017 αποκαλύπτει περιοδικό στη Νορβηγία, που παρουσιάζει τις συνθήκες σκλαβιάς που βιώνουν Βορειοκορεάτες εργάτες για την κατασκευή του νέου γηπέδου της Ζενίτ

Βορειοκορεάτες «σκλάβοι» εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες για το νέο γήπεδο της Ζενίτ
Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεχής κίνδυνος ακόμη και για θανατηφόρα δυστυχήματα... 

Κάπως έτσι περιγράφεται σε ρεπορτάζ νορβηγικού περιοδικού η κατάσταση στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου γηπέδου της Ζενίτ, που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2008 αλλά είναι ακόμη στα... μπετά με το κόστος τους να έχει εκτοξευτεί από 220 εκατ. σε 1,5 δισ. δολάρια λόγω μιζών και διαφθοράς. 

Στο εργοτάξιο απασχολούνται Βορειοκορεάτς εργάτες σε συνθήκες σκλαβιάς, δουλεύοντας νυχθημερόν για ελάχιστα χρήματα, δίχως δικαιώματα, δίχως ρεπό και κοιμούνται σε κοντέινερ πλησίον του γηπέδου, ενώ τους κρατούνται τα διαβατήρια για να μην μπορούν να φύγουν. Τέσσερις εργάτες έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία και άλλα εργατικά ατυχήματα. 

«Το 80% των εργατών είναι μετανάστες από Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία, αλλά και Βόρειο Κορέα. Είμαι σε αυτή τη δουλειά περίπου 20 χρόνια, όμως πουθενά δεν έχω δει πιο χαοτικό περιβάλλον από ό,τι εδώ», αναφέρει εργοδηγός . 

Όσο για το πώς συγκεντρώθηκαν οι «σκλάβοι»; «Ένας μεσάζοντας πλησίασε την κατασκευαστική εταιρία που έχει αναλάβει το έργο και της πρότεινε να φέρει 100 εξειδικευμένους εργάτες που θα μπορούσαν να δουλεύουν χωρίς ωράριο και ρεπό για ένα χρόνο. Το κόστος ήταν 6 εκατομμύρια ρούβλια, εκ των οποίων τα 4 θα πήγαιναν στην κυβέρνηση της Βορείου Κορέας και τα άλλα δύο τα τα μοιράζονταν η εταιρία, ο μεσάζοντας και οι εργάτες που θα έπαιρναν 600 ρούβλια την ημέρα. Αρνηθήκαμε γιατί δεν χρειαζόμασταν άλλα χέρια». 
Κλείσιμο

Οι περίπου 110 Βορειο-Κορεάτες δουλεύουν καθημερινά στο έργο, αν και επίσημα δεν φαίνονται πουθενά: «Το μόνο που κάνουν είναι δουλειά, δουλειά, δουλειά. Δουλεούν από τις 7 το πρωί ως τα μεσάνυχτα. Δεν έχουν ποτέ ρεπό. Είναι καλοί εργάτες, αλλά δείχνουν δυστυχισμένοι. Δεν έχουν ζωή. Είναι σαν ρομπότ». 

Φυσικά όλες οι παραπάνω συνθήκες είχαν επιμελώς καλυφθεί κάτω από έναν εντυπωσιακό μανδύα χορών και τραγουδιών στα ανεπίσημα εγκαίνια του νέου γηπέδου, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πηγή: sport-fm.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης