Euro 2016: Αλβανοί χούλιγκαν απειλούν με αιματοχυσία στον αγώνα με Σερβία

Euro 2016: Αλβανοί χούλιγκαν απειλούν με αιματοχυσία στον αγώνα με Σερβία

Δεν πάει στο Ελμπασάν ο πρωθυπουργός της Σερβίας  -Διαμαρτυρία από το ΥΠΕΞ της χώρας


Euro 2016: Αλβανοί χούλιγκαν απειλούν με αιματοχυσία στον αγώνα με Σερβία
Πιο πολύ με πολεμική επιχείρηση μοιάζει το επικείμενο παιχνίδι της Σερβίας στην Αλβανία, παρά με ένα δυνατό παιχνίδι ποδοσφαίρου. Οι Αλβανοί υποδέχονται τη Σερβία και με νίκη ετοιμάζουν αποσκευές για Γαλλία. Πρόκειται για τον επαναληπτικό αγώνα μεταξύ των αντιπροσωπευτικών εθνικών συγκροτημάτων των δύο χωρών για το EURO 2016. Η ματσάρα στο Ελμπασάν όμως έχει... παρελθόν πρόσφατο και μάλιστα εφιαλτικό. Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη πριν από έναν χρόνο στο Βελιγράδι και διακόπηκε μετά τα γνωστά επεισόδια, όταν ένας Αλβανός προώθησε με ηλεκτρονικό αεροπλανάκι, τύπου drone, στο γήπεδο σημαία της μεγάλης Αλβανίας.

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία της Αλβανίας, το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή της Σερβίας δέχθηκε επίθεση με πέτρες από χούλιγκαν, στους δρόμους των Τιράνων, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. 

Λάδι στη φωτιά η σύλληψη Μορίνα

Κλείσιμο
Ο άνθρωπος που έβαλε... φωτιά στην αναμέτρηση του Βελιγραδίου πετώντας το drone, ο Ισμαΐλ Μορίνα συνελήφθη χτες έχοντας στην κατοχή του ένα πιστόλι «Zastava» και έξι φυσίγγια. Παράλληλα, στην κατοχή του βρέθηκαν 36 πλαστά εισιτήρια για την αυριανή αναμέτρηση στο Ελμπασάν, αλλά και λίστα με τους υποψήφιους παραλήπτες.

Η αστυνομία των Τιράνων σήμανε συναγερμό και λίγο αργότερα μια επιστολή στα ΜΜΕ κάνει την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη. Τα μέλη μιας οργάνωσης με την επωνυμία «Ερυθρές Ταξιαρχίες» έστειλαν τελεσίγραφο ζητώντας την άμεση απευλευθέρωσή του, αλλιώς θα προκαλέσει αιματοχυσία στο σημερινό ματς «Τα μέτρα ασφαλειας δεν θα μας σταματήσουν. Οι Σέρβοι θα πάρουν αυτό που τους αξίζει. Οι Σέρβοι είναι εχθροί μας. Θα υπάρξει αιματοχυσία».

Δεν πάει στο Ελμπασάν ο πρωθυπουργός της Σερβίας 

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αποφάσισε να μην παρακολουθήσει σήμερα στο Ελμπασάν τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Αλβανίας - Σερβίας εξαιτίας της πολιτικοποίησης αυτού του αθλητικού γεγονότος, όπως είπε, και κάλεσε τις αλβανικές αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των Σέρβων πολιτών, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του αγώνα.

   
"Λόγω της πρωτοφανούς πολιτικοποίησης ενός αθλητικού γεγονότος, μετά από πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα έλαβα την απόφαση να μην ταξιδέψω στο Ελμπασάν, ώστε οι οι βασικοί πρωταγωνιστές της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης να είναι οι αθλητές" ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας σε ανοιχτή επιστολή του με αφορμή το σημερινό αγώνα.
   
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας καταδίκασε οξύτατα τη χουλιγκανική επίθεση Αλβανών οπαδών στους ποδοσφαιριστές της ομάδας της Σερβίας.
   
"Ζητώ από την αλβανική κυβέρνηση να παράσχει πλήρη ασφάλεια σε όλους τους πολίτες της Σερβίας, οι οποίοι θα είναι παρόντες σε αυτό το αθλητικό γεγονός, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διεξαγωγή της αναμέτρησης" υπογραμμίζει ο κ. Βούτσιτς στην επιστολή του, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας "Μπλιτς".
   
Η Σερβία και η Αλβανία τον προηγούμενο χρόνο εργάστηκαν πολύ για την αμοιβαία κατανόηση και την καθιέρωση τακτικών επαφών, οι οποίες συμβάλλουν σε μια καλύτερη πολιτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, μετά από δεκαετίες σιωπής και παγωμένης εχθρότητας, επισημαίνει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
   
Οι δύο χώρες άρχισαν να συζητούν για μεγάλα και σημαντικά έργα, όπως είναι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Νις - Δυρράχιο και της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγράδι- Ποντγκόριτσα-Σκάνταρ - Τίρανα.
   
"Γνωρίζω καλά ότι σήμερα είναι ευκολότερο και δημοφιλέστερο να αυξάνονται οι εντάσεις, επειδή είναι πάντα πιο απλό να επιλέγεις τη γραμμή της μικρότερης αντίστασης και να ευθυγραμμίζεσαι με το μίσος αντί με την ορθολογική αντίληψη για το μέλλον. Ωστόσο, θεωρώ ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, όπως και η ηγεσία της Σερβίας, με την ανταλλαγή των καλύτερων φοιτητών, απέστειλαν σημαντικό μήνυμα όχι μόνους στους λαούς μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο ότι βλέπουμε το μέλλον της περιοχής, της Σερβίας και της Αλβανίας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα" τονίζει ο κ. Βούτσιτς.
   
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχήθηκε στους Σέρβους ποδοσφαιριστές επιτυχία και νίκη, αλλά και τους παρακάλεσε να αγωνιστούν για το εθνόσημο και τη σημαία της Σερβίας.
   
"Θέλω να πω ότι, ανεξάρτητα από το αν θα κερδίσουν ή θα χάσουν, ως πρόεδρος της κυβέρνησης θα τους περιμένω και τους εύχομαι πολλές νέες νίκες στο μέλλον" επισημαίνει ο κ. Βούτσιτς στην ανοιχτή επιστολή του.

Διαμαρτυρία από το ΥΠΕΞ της Σερβίας 

Το ΥΠΕΞ της Σερβίας, αντιδρώντας στο λιθοβολισμό του λεωφορείου εξέδωσε διακοίνωση διαμαρτυρίας και κάλεσε τον πρέσβη της Αλβανίας Ιλίρ Μπότσκα για να του την επιδώσει.
 
Ο Αλβανός πρέσβης, ωστόσο, αρνήθηκε να μεταβεί στο σερβικό υπουργείο Εξωτερικών με τη δικαιολογία ότι "δεν συνέβη κανένα επεισόδιο κατά της εθνικής αποστολής ποδοσφαίρου της Σερβίας".
   
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας, σε ανακοινωθέν που εξέδωσε, χαρακτηρίζει "αντίθετη με τις αρχές και την πρακτική της διπλωματίας" τη συμπεριφορά του πρέσβη της Αλβανίας και ανήγγειλε τη λήψη μέτρων εναντίον του για ανάρμοστη συμπεριφορά.
   
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Σερβίας (FSS), το λεωφορείο που μετέφερε τους Σέρβους ποδοσφαιριστές λιθοβολήθηκε στη διαδρομή από το διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων έως το ξενοδοχείο, στο κέντρο της πόλης, όπου διαμένουν.

Διασκορπισμένοι Σέρβοι φίλαθλοι

Στο στάδιο δεν θα υπάρχουν Σέρβοι φίλαθλοι, εκτός από εβδομήντα φοιτητές, οι οποίοι όμως δεν θα είναι καν συγκεντρωμένοι σε μια κερκίδα.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσις ανακοίνωσε ότι θα ήθελε να είναι ανάμεσα στους Σέρβους φοιτητές, αλλά για να αποφασίσει να μεταβεί στα Τίρανα θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί για τους προσκεκλημένους στις εξέδρες των επισήμων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον αγώνα θα παρακολουθήσουν από τις εξέδρες των επισήμων, εκτός από πολιτικές προσωπικότητες της Αλβανίας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι και ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, Καντρί Βεσέλι.

Ο Έντι Ράμα απάντησε στον έμμεσο όρο που έθεσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τους εκπροσώπους από το Κόσοβο, ότι «δεν μπορεί να εμποδίσει άλλους ηγέτες των γειτονικών χωρών να παραβρεθούν στο γήπεδο». 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης