Κοντονής: Καταστροφικοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 για την Ελλάδα

Κοντονής: Καταστροφικοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 για την Ελλάδα

Χαρακτηρίζει κακό το παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, διότι ο τρόπος με τον οποίο διοργανώθηκαν και εκτελέστηκαν οι αγώνες και τα μεγάλα έργα στην Αθήνα ήταν ένας τρόπος καταστροφικός για την ελληνική οικονομία

Κοντονής: Καταστροφικοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 για την Ελλάδα
Την άποψη ότι στο Αζερμπαϊτζάν θα γίνει μια μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού αθλητισμού εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής, ο οποίος βρίσκεται στο Μπακού εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο υφυπουργός μίλησε, για τα μέλη της ελληνικής αποστολής τα οποία ήδη συνάντησε και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία, για την παρουσία του στην αποψινή τελετή έναρξης των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων, τη συμμετοχή του στην αυριανή άτυπη υπουργική σύσκεψη των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και άλλα ενδιαφέροντα από το Μπακού. Επίσης  μιλά, για το καλό επίπεδο της διεξαγωγής των δύο πρώτων αγώνων μεταξύ των "αιωνίων" Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για την τελική φάση του πρωταθλήματος μπάσκετ, όπου εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το μεγάλο πρόβλημα που ακούει στον όρο "ελληνικό ποδόσφαιρο" και τα προβλήματα που κουβαλά, με τη βία, τα στημένα παιχνίδια, τη διαιτησία κ.α. και τονίζει ότι "η Πολιτεία θα πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που πρέπει και έχει ανάγκη το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο".

Επίσης κάνει αναφορά στις ετήσιες επιχορηγήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών και όπως είπε η καταβολή ενός επιπλέον ποσού θα εξαρτηθεί από τα συνολικά οικονομικά του κράτους, αλλά εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι "πρέπει να έχουμε νοικοκύρεμα στα οικονομικά και διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος".

Κλείσιμο
Είπε ότι υπάρχει προβληματισμός σε όλους τους αθλητικούς φορείς της Ευρώπης για το αν οι συνεχείς μεγάλοι αγώνες εξαντλούν τους αθλητές αλλά και τα κράτη εν μέσω οικονομικής κρίσης. Μάλιστα χαρακτηρίζει κακό το παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, διότι ο τρόπος με τον οποίο διοργανώθηκαν και εκτελέστηκαν οι αγώνες και τα μεγάλα έργα στην Αθήνα ήταν ένας τρόπος καταστροφικός για την ελληνική οικονομία και για την ανάπτυξη την περιφερειακή η οποία δεν έγινε στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Εκτιμά επίσης ότι το συνολικά κόστος των Αγώνων του 2004 ανήλθε στα 20 δισ ευρώ, και αυτό πρέπει να το προσέξουν οι χώρες που βρισκονται στο ίδιο οικονομικό επίπεδο με την Ελλάδα.

Τονίζει ότι θα βρίσκεται κοντά σε όλο τον ελληνικό αθλητισμό και μάλιστα θα δώσει το "παρών" το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Ηράκλειο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων του στίβου και θα συμπαρασταθεί την προσπάθεια της εθνικής ομάδας να ανεβεί στη Σούπερ Λίγκα. Παράλληλα επεσήμαμε ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι ο πυλώνας του αθλητισμού στην Ελλάδα και μέλημα της αθλητικής ηγεσίας είναι να ενισχυθούν τα σωματεία και οι άνθρωποι που εργάζονται στη βάση του αθλητισμού παντιοτρόπως, τόσο με χρήματα, όσο και με υποδομές
 
Αναλυτικά η συνέντευξη του Σταύρου Κοντονή
 
ΕΡ: Στο Μπακού εκπροσωπείτε την κυβέρνηση και τον ελληνικό αθλητισμό. Έχουμε μεγάλη αποστολή 138 αθλητές σε 20 αθλήματα και είναι μια δυναμική παρουσία. Ελπίζουμε σε κάποιες διακρίσεις;


"Κοιτάξτε η ελπίδα και των αθλητών και της ελληνικής αποστολής,είναι ότι μπορούμε να προσδοκούμε σε κάποια μετάλλια σε συγκεκριμένα αγωνίσματα. Το σημαντικό βεβαίως είναι η πολύ μεγάλη συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών και η προσπάθεια που κάνουν για να πετύχουν τα όρια τα οποία έχουν τεθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας. Πέραν αυτού, νομίζω ότι αν έρθουν και κάποιες διακρίσεις στο τωρινό πρωτάθλημα που γίνεται εδώ στο Μπακού θα είναι ακόμα καλύτερα".
 
ΕΡ: Απόψε είναι η τελετή έναρξης και σημαιοφόρος θα είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας εκπροσωπώντας και την γυμναστική. Θα είναι μια μεγάλη τελετή μια μεγάλη εκδήλωση στο Μπακού;

"Απ΄ότι γνωρίζουμε και μας έχουν πει πράγματι θα είναι μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης στην οποία τη σφραγίδα την φέρνει ένας Έλληνας, ένας σπουδαίος Έλληνας ο οποίος είχε αναλάβει και την τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, ο Δημήτρης ο Παπανικολάου. Επομένως θα έχει για μας μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε αυτή την διαδικασία και να συγχαρώ και εγώ και τον Έλληνα σημαιοφόρο ο οποίος έχει φέρει την τελευταία περίοδο πολλές διακρίσεις από τα αγωνίσματα της γυμναστικής όπου πρωτεύει σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο".
 
ΕΡ: Συναντηθήκατε με την ελληνική αποστολή; μιλήσατε με κάποια μέλη της το διάστημα που είστε εκεί;

"Συναντήθηκα με πολλούς αθλητές της ελληνικής ομάδας και με τον αρχηγό της ελληνικής αποστολής τον Μανώλη τον Κολυμπάδη. Ανταλλάξαμε απόψεις. Ήταν μια κίνηση για να εκφράσει η κυβέρνηση την ηθική συμπαράσταση στους αθλητές που μετέχουν στους αγώνες και νομίζω ότι έπαιξε έναν θετικό ρόλο στην ψυχολογία των αθλητών και στην προσπάθειά τους για διάκριση".
 
ΕΡ: Θα θέλατε να μας μιλήσετε και για την άτυπη υπουργική σύσκεψη των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα "πως θα προωθηθεί η κοινωνική βιωσιμότητα των μεγάλων διοργανώσεων;"

"Αυτή θα γίνει αύριο και έχω σκοπό να αναφερθώ επειδή το θέμα το επιτρέπει και το προβλέπει στο παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας διότι σήμερα πολύ καλά καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο τρόπος με τον οποίο διοργανώθηκαν και εκτελέστηκαν οι αγώνες και τα μεγάλα έργα στην Αθήνα ήταν ένας τρόπος καταστροφικός για την ελληνική οικονομία και για την ανάπτυξη την περιφερειακή η οποία δεν έγινε στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Πέραν τούτου το γεγονός ότι το κόστος εκείνων των αγώνων ανήκε σε ένα δυσθεώρητο ποσό των 12 περίπου δις. καταρχήν αλλά με σημερινές εκτιμήσεις που νομίζω είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα ξεπερνάνε τα 20 δισεκατομμύρια αντιλαμβάνεστε ότι εκείνοι οι αγώνες είναι ένας μέρος του σημερινού προβλήματος και αυτό θα πρέπει να το προσέξουν όλες οι χώρες οι οποίες είναι στο ίδιο οικονομικό διηνεκές με τη χώρα μας, να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη".
 
ΕΡ: Θα έχετε και κάποιες άλλες συναντήσεις στο περιθώριο των αγώνων

"Στο περιθώριο των αγώνων ήδη συναντήθηκα με μέλη της διεθνούς ολυμπιακής επιτροπής. Είχα τη χαρά να συναντήσω μεγάλους αθλητές του παρελθόντος όπως ήταν ο Μπούμπκα, αλλά και άλλους πολλούς παράγοντες του διεθνούς αθλητικού ολυμπιακού κινήματος. Ανταλλάξαμε απόψεις και νομίζω ότι και οι προβληματισμοί που θέσαμε και όσα ακούσαμε είναι απολύτως θετικά και μας βοηθάνε και εμάς στην εκτέλεση των καθηκόντων μας".

ΕΡ: Κύριε υπουργέ ακούγονται πολλά θετικά σχόλια για το επίπεδο της διοργάνωσης και την φιλοξενία των Αζέρων. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν κάποιες καταγγελίες ότι δεν επιτράπηκε η είσοδος στο Αζερμπαϊτζάν σε αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας.

"Το συγκεκριμένο δεν το γνωρίζω. Δεν μου αναφέρθηκε μέχρι σήμερα. Εάν υπήρχε κάτι τέτοιο είναι απολύτως ανήθικο διότι οι αγώνες οι Ολυμπιακοί Αγώνες και αυτό που λέμε στην Ελλάδα Ολυμπιακό Ιδεώδες συνδυάζεται άμεσα με το ευ αγωνίζεσθε αλλά και τη Δημοκρατία και την Ελεύθερη Διάδοση των Ιδεών. Επομένως, απαγορεύσεις αυτού του τύπου νομίζω ότι δεν βοηθάνε αλλά είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να τοποθετηθώ".

ΕΡ: Τελικά υπάρχει μέλλον στη διοργάνωση των ευρωπαϊκών αγώνων; Πριν καλά καλά ξεκινήσουν οι 1οι αγώνες, υπάρχει κίνδυνος να μην γίνουν οι 2οι αγώνες μετά την άρνηση διοργάνωσης των ευρωπαϊκών του 2019 από την Ολλανδία.

"Κοιτάξτε, μου θέτετε ένα ζήτημα το οποίο αυτό ακριβώς συζητήσαμε και χθες με τους εκπροσώπους του διεθνούς Ολυμπιακού κινήματος και της ευρωπαϊκής κοινότητας. Θα ήθελα να πω ότι οι συνεχείς μεγάλοι αγώνες εξαντλούν τους αθλητές και νομίζω ότι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης εξαντλούν και τα κράτη. Επομένως, θα πρέπει να ξαναδούμε έναν προγραμματισμό και θα πρέπει και σ΄αυτόν τον τομέα η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν έναν πιο σαφή προσανατολισμό".
 
ΕΡ: Θα ήθελα κύριε υπουργέ να επιστρέψουμε στο εσωτερικό όπου εδώ συνεχίζεται η αθλητική δράση και στους αγώνες μπάσκετ. Ήδη έγιναν οι δυο πρώτοι αγώνες και να μην τους ματιάσουμε δεν "άνοιξε μύτη" πέρα από κάποια γκρίνια για διαιτησία κλπ. Έπιασε τόπο η παραίνεσή σας προς τις δυο ΚΑΕ;

"Νομίζω ότι το ελληνικό μπάσκετ έχει δείξει άλλα δείγματα όσον αφορά τη διαχείριση κρίσιμων αγώνων. Βεβαίως να γνωρίζετε ότι πάντοτε θα υπάρχουν αντιδράσεις και αντιρρήσεις όσον αφορά το θέμα της διαιτησίας διότι εμπεριέχεται πάντα ο ανθρώπινος παράγοντας και πάντοτε θα υπάρχουν λάθη. Επομένως, αν βγάλουμε από το λογαριασμό αυτή την παράμετρο θέλω να πω και εγώ είμαι απολύτως ικανοποιημένος από τον τρόπο που έχουν γίνει οι αγώνες μέχρι σήμερα, οι δυο πρώτες συναντήσεις των δυο μεγάλων ομάδων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και ελπίζω έτσι να καταλήξουμε και στην ανάδειξη του πρωταθλητή. Να κερδίσει ο καλύτερος".

ΕΡ: Θα αναλαβετε πρωτοβουλίες πριν την έναρξη της νέας σεζόν και για τις ΠΑΕ, όπου είναι και το μεγάλο πρόβλημα με τη βία, τους συνδέσμους οπαδών, τη διαιτησία, το παράνομο στοίχημα και το διαδικτυακό νόμιμο που όμως δεν καταβάλει τους φόρους;

"Να δούμε πως θα λειτουργήσει και η νέα αθλητική νομοθεσία και εκτιμώντας την κατάσταση συνολικά θα πάρουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που πρέπει και έχει ανάγκη το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο".
 
ΕΡ: Μετά τη σταδιακή καταβολή του 40%, αν δεν κάνω λάθος, της ετήσιας συγκεκριμένης επιχορήγησης στις ομοσπονδίες, θα υπάρξει κάποιο επιπλέον ποσό ώστε να καλυφθούν οι οφειλές των ομοσπονδιών που είναι και ένα έντονο παράπονο που εκφράζουν;

"Θα εξαρτηθεί αυτό από τα συνολικά οικονομικά του κράτους. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι πρέπει να έχουμε νοικοκύρεμα στα οικονομικά μας και διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Αυτό είναι πρώτος στόχος όσον αφορά τα αθλητικά πράγματα και νομίζω ότι το έχουν αντιληφθεί και οι ομοσπονδίες. Επομένως εάν κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση θα εξοικονομήσουμε και πόρους και χρήματα ουτως ώστε να πραγματοποιήσουμε δράσεις και να προχωρήσουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες με χαμηλό κόστος χωρίς να υπάρχει αυτή η σπατάλη των προηγούμενων χρόνων".
 
ΕΡ: Κύριε Κοντονή είστε κοντά στις αθλητικές διοργανώσεις. Θα ήθελα να μάθουμε αν θα είστε και το επόμενο σαββατοκύριακο στο Ηράκλειο, στο μεγάλο ραντεβού του στίβου, στη μάχη για άνοδο στη σούπερ λίγκα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομάδων

"Θα είμαι, το έχω δηλώσει και στους αθλητές του στίβου και στον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ. Θα είναι μια παρουσία που τιμάει την προσπάθεια των Ελλήνων αθλητών και την προσπάθεια που κάνει ο ΣΕΓΑΣ για το μαζικό αθλητισμό και την εμπέδωση του ευ αγωνίζεσθε σε όλους τους τομείς. Να ξέρετε ότι ο στίβος είναι ο βασιλιάς των σπορ και θα πρέπει σ' αυτή την κατεύθυνση να ενισχυθεί και η ομοσπονδία με κάθε τρόπο.
 
ΕΡ; Θα ήθελα κ. υπουργέ να σας ζητήσω να κλείσουμε με μια παρότρυνση δική σας προς όλους όσους εργάζονται στη βάση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, υπό αντίξοες συνθήκες, τί θα θέλατε να τους πείτε;


"Θέλω να τους πω ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι ο πυλώνας του αθλητισμού στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον μας εντοπίζεται κατά κύριο λόγο σε όλα εκείνα τα σωματεία, σε όλους τους αθλητές και τους παράγοντες οι οποίοι προσφέρουν χρόνο και κόπο για να αναπτύσσονται αθλητικές διοργανώσεις, για να υπάρχουν αθλητικά σωματεία, για να δίνεται η δυνατότητα σε εκατοντάδες νέα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Και το μέλημά μας είναι να ενισχυθούν παντιοτρόπως και με χρήματα, οικονομικά εννοώ και με υποδομές. Αυτό είναι νομίζω το δεύτερο και το σημαντικότερο".


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης