Σκάνδαλο με μίζες και πρωταγωνιστή τον Χαβελάνζε

Σκάνδαλο με μίζες και πρωταγωνιστή τον Χαβελάνζε

Βαριές κατηγορίες για δωροδοκία αντιμετωπίζει ο υπέργηρος πρώην πρόεδρος της FIFA, που παραμένει επίτιμος πρόεδρος, Ζοάο Χαβελάνζε.

Πορτοφολάδες ετών… 7 στην Πάτρα!
Σκάνδαλο με μίζες και πρωταγωνιστή τον Χαβελάνζε
Βαριές κατηγορίες για δωροδοκία αντιμετωπίζει ο υπέργηρος πρώην πρόεδρος της FIFA, που παραμένει επίτιμος πρόεδρος, Ζοάο Χαβελάνζε.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο πρώην πρόεδρος της FIFA έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του, από την εμπορική εταιρεία ISL, ποσά που φτάνουν το λιγότερο το 1,25 εκατ. ευρώ. 
Κλείσιμο

Την ίδια εποχή , το τότε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και γαμπρός του Χαβελάνζτε, Ρικάρντο Τεϊξέιρα παρουσιάζεται να εισέπραξε ποσά ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με έγγραφο του ελβετικού δικαστηρίου, που αναφέρει μονάχα τα ονόματα των Χαβελάνζε και Τεϊξέιρα, σημειώνει πως οι δυο τους ενδέχεται να έχουν λάβει ποσά που φτάνουν μέχρι και τα 18,2 εκατ. ευρώ. Αποκαλύπτεται, δε, πως στη συνέχεια επέστρεψαν 4,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να σταματήσει η εισαγγελική έρευνα, με τον όρο να μείνει μυστική η ταυτότητά τους. 
 
Ο  Χαβελάνζε ήταν πρόεδρος της ομοσπονδίας για 24 χρόνια, πριν τον διαδεχθεί το 1998 ο Σεπ Μπλάτερ. Τον χρόνο που πέρασε νοσηλεύτηκε για μεγάλο διάστημα σε νοσοκομείο του Ρίο Ντε Τζανέιρο με σηπτική αρθρίτιδα. 

Επικαλούμενος λόγους υγείας, εξάλλου, παραιτήθηκε από το αξίωμα του μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τις μέρες που το Ολυμπιακό σώμα ετοιμαζόταν να του επιβάλλει κυρώσεις, κατόπιν έρευνας που είχε διεξάγει το ίδιο για την υπόθεση της ISL. 

Ο σημερινός πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, από την πλευρά του, είχε αναφέρει τον Οκτώβρη του 2011 πως ήθελε να δημοσιοποιήσει από τότε την υπόθεση ISL. Ωστόσο η ομοσπονδία αρνείτο την ίδια ώρα την πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία. Όσο για την επίσημη αντίδραση της ομοσπονδίας μετά τις σημερινές εξελίξεις, αρκέστηκε να δηλώσει «ευχαριστημένη που η ποινική δίωξη για το θέμα της ISL μπορεί πλέον να δημοσιοποιηθεί».
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης