Η Σλάβια Πράγας αποθεώνει τον Παναθηναϊκό της Ευρώπης

Η Σλάβια Πράγας αποθεώνει τον Παναθηναϊκό της Ευρώπης

Οι Τσέχοι χαρακτήρισαν τον Παναθηναϊκό ως πιο τον επιτυχημένη ελληνική ομάδα στην Ευρώπη

2686841
Σε ρυθμούς... Παναθηναϊκού κινείται η Σλάβια Πράγας. Η προσεχής αντίπαλος της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο Γ' προκριματικό γύρο του Conference League με εκτενές αφιέρωμα στην επίσημη ιστοσελίδα της παρουσίασε το προφίλ του Τριφυλλιού, ενόψει της αναμέτρησης της Πράγας (4/8, 20:00).

Μεταξύ άλλων οι Τσέχοι χαρακτηρίζουν τους Πράσινους ως τον πιο επιτυχημένο ελληνικό σύλλογο στην Ευρώπη και κάνουν ειδική αναφορά στα «αστέρια» της ομάδας, Σποράρ, Καρλίτος, Παλάσιος, Αϊτόρ, Μπρινιόλι, Σένκεφελντ και Χουάνκαρ.



Αναλυτικά το αφιέρωμα:

«Η Σλάβια θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη έναν δύσκολο αντίπαλο στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League. Ο Παναθηναϊκός, ο νυν νικητής του Κυπέλλου Ελλάδας και σύλλογος που ψάχνει ξανά τον δρόμο για την επιστροφή στην Ευρώπη μετά από αναγκαστικό διάλειμμα.

Κλείσιμο
Η Αθήνα δεν είναι μόνο το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της κουλτούρας, αλλά και η πόλη του ποδοσφαίρου. Εκτός από συλλόγους όπως η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός από τον Πειραιά, μπορούμε να βρούμε και μια από τις πιο διάσημες ομάδες της ελληνικής ιστορίας. Είναι φυσικά ο Παναθηναϊκός, κυριολεκτικά παναθηναϊκός ή παναθηναϊκός σύλλογος που φορά πράσινες και λευκές φανέλες και ένα τριφύλλι στο λογότυπό του. Αν και η απουσία του στα ευρωπαϊκά κύπελλα τα τελευταία χρόνια μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι είναι σύλλογος χωρίς πολλές επιτυχίες εκτός συνόρων, ο Παναθηναϊκός είναι στην πραγματικότητα ο πιο επιτυχημένος ιστορικά ελληνικός σύλλογος σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

labia


Οι πράσινοι έχουν εμπειρία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το 1971 έφτασαν μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (δηλαδή του σημερινού Champions League) και μάλιστα είναι ο μοναδικός ελληνικός σύλλογος που έχει πετύχει κάτι τέτοιο . Έφτασαν στα ημιτελικά της πιο διάσημης διοργάνωσης της ηπείρου το 1985 και το 1996, μετατρέποντας τις επόμενες δύο συμμετοχές σε συμμετοχή στους προημιτελικούς. Στην προθήκη του συλλόγου τοποθετείται και το τρόπαιο για τη νίκη στο Βαλκανικό Κύπελλο το 1977.

Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην εγχώρια σκηνή, ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε αρκετές επιτυχίες. Από την πρώτη μέρα της ύπαρξής του κέρδισε δεκαοκτώ φορές το πρωτάθλημα και δεκαπέντε φορές το Κύπελλο Ελλάδας. Μετά την κυριαρχία του Ολυμπιακού, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πτώση σε απόδοση και αποτελέσματα, που προκλήθηκε και από κρίση εντός του συλλόγου, αλλά τον τελευταίο χρόνο ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε μια ανοδική πορεία και μια πιθανή επιστροφή στα υψηλά ποδοσφαιρικά σαλόνια, όπου δικαιωματικά ανήκει. Αν και τελείωσε την περασμένη σεζόν στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα, μετά από οκτώ χρόνια κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο και έτσι κέρδισε την ευκαιρία να αγωνιστεί στα προκριματικά του Conference League.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1908 με στόχο τη διάδοση του ποδοσφαίρου σε ολόκληρη την Ελλάδα και τη σύνδεση με το εκκολαπτόμενο πανευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό κίνημα. Ο σύλλογος υιοθέτησε το τριφύλλι στο λογότυπό του το 1918, και το σημερινό όνομα Παναθηναϊκός δημιουργήθηκε το 1924, όταν αντικατέστησε το προηγούμενο όνομα Πανελλήνιος. Ο σύλλογος κατέλαβε αμέσως τις υψηλότερες βαθμίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου και το 1930, ήδη τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του, κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε μια παρατεταμένη κρίση, που προκλήθηκε επίσης από την αποχώρηση αρκετών οπαδών στον ελληνικό στρατό και τη μετέπειτα εμπλοκή τους στην αντίσταση κατά της ιταλικής και γερμανικής κατοχής. Αλλά στα μεταπολεμικά χρόνια, οι πράσινοι επέστρεψαν γρήγορα στα παλιά δεδομένα και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του εξήντα ήρθε μια από τις πιο επιτυχημένες εποχές του συλλόγου. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε έξι τίτλους και πανηγύρισε κατέκτησε και Κύπελλα. Το 1971, η διοίκηση του συλλόγου επέλεξε για προπονητή τον θρυλικό Ούγγρο επιθετικό Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος οδήγησε τον σύλλογο στον τελικό του Γουέμπλεϊ της Αγγλίας απέναντι στον Άγιαξ, ο οποίος όμως νίκησε την πράσινη ομάδα με 2-0.

Ο Παναθηναϊκός, αφότου έγινε επαγγελματικό το ποδόσφαιρο, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, κατέκτησε άλλους έξι τίτλους από το 1984 έως το τέλος της χιλιετίας. Ήδη στο τέλος του αιώνα και μετά το 2000 ήρθε όμως η κυριαρχία του μεγαλύτερου ανταγωνιστή των πρασίνων, του Ολυμπιακού, που κατέκτησε είκοσι δύο τρόπαια πρωταθλήματα τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια. Ο Παναθηναϊκός σήκωσε τελευταία φορά το πρωτάθλημα το 2010, έκτοτε έχει πανηγυρίσει επιτυχίες μόνο στο κύπελλο. Επιπλέον, λόγω οικονομικών, ο σύλλογος αποκλείστηκε από τις διοργανώσεις της UEFA για τρία χρόνια το 2018 και φέτος κάνει την προσπάθεια του να επιστρέψει.

Με ένα επιθετικό όπλο από την Σλοβακία και... ισπανική βοήθεια

Ανάμεσα στα μεγαλύτερα αστέρια του συλλόγου είναι οι ξένοι επιθετικοί Καρλίτος Λόπεθ και Σεμπάστιαν Παλάσιος, οι οποίοι μαζί σημείωσαν είκοσι πέντε γκολ την περασμένη σεζόν. Βασικός δημιουργός του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού είναι ο Ισπανός Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα, ενώ κόντρα στη Σλάβια μπορεί να παίξει και ο Σλοβένος Άντραζ Σπόραρ. Ο πρώην επιθετικός της Σλόβαν Μπρατισλάβα έφτασε πρόσφατα στη Βαλκανική ομάδα από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ο Ιταλός τερματοφύλακας Αλμπέρτο Μπρινιόλι θα φυλάει την εστία των πρασίνων, πυλώνας της άμυνας είναι και ο Ολλανδός στόπερ Μπαρτ Σένκεφελντ, ενώ ο αμυντικός της ομάδας που μπορεί να δημιουργήσει τα περισσότερα ρήγματα επιθετικά είναι ο αριστερός μπακ Χουάνκαρ.

Ο Παναθηναϊκός παίζει τους εντός έδρας αγώνες του στο Στάδιο Απόστολος Νικολαΐδης χωρητικότητας 15.000 ατόμων, το οποίο άνοιξε το 1922 και είναι σήμερα το παλαιότερο σε χρήση γήπεδο στη χώρα».

Πηγή: www.gazzetta.gr 


Ειδήσεις σήμερα:

Πισπιρίγκου: Νέα δίωξη σε βάρος της για τους θανάτους της Μαλένας και Ίριδας

Αίγινα: Η 20χρονη είχε καταγγείλει τη μητέρα της για εξύβριση και ενδοοικογενειακή βία το 2014

Σέρρες: Ξεσπούν η μητέρα και ο αδελφός του φοιτητή που σκοτώθηκε στο ασανσέρ - «Ήταν ένα παιδί μάλαμα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης