Europa Conference League, Ρόμα-Φέγενορντ 1-0: Έγραψαν ιστορία οι Ρωμαίοι κι ο Μουρίνιο - Δείτε το γκολ

Europa Conference League, Ρόμα-Φέγενορντ 1-0: Έγραψαν ιστορία οι Ρωμαίοι κι ο Μουρίνιο - Δείτε το γκολ

Η πρώτη ιστορικά κούπα του Europa Conference League κατέληξε στη Ρόμα κι ο Ζοσέ Μουρίνιο έγινε ο πρώτος τεχνικός που έχει πάρει όλα τα κύπελλα της UEFA (Champions League, Europa League, Conference League) - Ανώτερη η Φέγενορντ σε όλο το ματς είχε ευκαιρίες και δύο δοκάρια, αλλά η Ρόμα σκόραρε με τον Τζανιόλο στο 32' και πήρε τον τίτλο

romafeyenord-0
Είναι Special και, ως τέτοιος, δεν θα μπορούσε να μην κατακτήσει ένα special τρόπαιο, όπως είναι το πρώτο Europa Conference League της ιστορίας. Μετά τα δύο Champions League (με Πόρτο - Ίντερ), τα δύο Europa League (με Πόρτο - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και ένα Κυπελλούχων (με την Μπαρτσελόνα, ως βοηθός του Σερ Μπόμπι Ρόμπσον), ο Ζοσέ Μουρίνιο πρόσθεσε στη μυθική συλλογή του και το νεοσύστατο τρόπαιο, χάρη στη νίκη με 1-0 της Ρόμα επί της πολύ καλής Φέγενορντ στο «Kombetare Arena» των Τιράνων.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ck95iyp4foo1)


Ο Μουρίνιο είχε αμφίβολο μέχρι τελευταία στιγμή τον Χένρικ Μκχιταριάν, ο οποίος επέστρεψε από απουσία ενός μηνός λόγω τραυματισμού. Ο Πορτογάλος ρίσκαρε ξεκινώντας τον Αρμένιο μέσο, ο οποίος όμως αποχώρησε με ενοχλήσεις μόλις στο 17ο λεπτό, δίνοντας την θέση του στον άλλοτε άσο του ΠΑΟΚ, Σέρζιο Ολιβέιρα, ο οποίος επρόκειτο αρχικά να είναι στην ενδεκάδα του τελικού. Και, όπως αποδείχθηκε, άξιζε να είναι από την αρχή, αφού άλλαξε το πρόσωπο της ομάδας του.

Ο Άρνε Σλοτ δεν επεφύλαξε εκπλήξεις ως προς την αρχική σύνθεση της ομάδας του, η οποία μπήκε πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο του «Kombetare Arena», πλησιάζοντας με καλύτερες προϋποθέσεις την εστία του Ρουί Πατρίσιο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο ατσάλινος Τζανιόλο έδειξε τον δρόμο
Οι Ολλανδοί πίεζαν ψηλά την πρώτη μπάλα, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία μιας Ρόμα που στο πρώτο 20λεπτο είχε ουσιαστικά ανενεργούς τους καλύτερους δημιουργούς (Τζανιόλο και Πελεγκρίνι) και τον καλύτερο εκτελεστή της (Έιμπραχαμ).

Κλείσιμο
Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη φορά που ο Έιμπραχαμ βρήκε κενό χώρο και προοπτική για να κινηθεί προς την εστία του Τζάστιν Μπάιλοβ, ο Γκέρνοτ Τράουνερ τον σταμάτησε με σκληρό φάουλ, αντικρίζοντας δικαίως την πρώτη κίτρινη κάρτα του αγώνα.

Αργά, αλλά σταθερά, οι Τζιαλορόσι άρχισαν να επιβάλουν την ποιοτική τους ανωτερότητα και, στην πρώτη τους σημαντική ευκαιρία, ευτύχησαν να προηγηθούν στο σκορ με πρωταγωνιστή έναν τρομερά ταλαντούχο, αλλά και απίστευτα άτυχο ποδοσφαιριστή.

Ο Νικολό Τζανιόλο, ο οποίος στα 22 του χρόνια έχει κληθεί να ξεπεράσει ήδη δύο ρήξεις χιαστού στα γόνατα (μια στο δεξί και η άλλη στο αριστερό), εκμεταλλεύτηκε τον λάθος υπολογισμό του Τράουνερ ύστερα από την σέντρα του Τζιανλούκα Μαντσίνι, κοντρόλαρε άψογα την μπάλα και με κοντινό πλασέ άνοιξε το σκορ για την Ρόμα (32’).

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ck93h2xrxis9)


Έγινε, μάλιστα, ο νεαρότερος Ιταλός (22 ετών, 327 ημερών) που σκοράρει σε τελικό ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, μετά από… κάποιον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, ο οποίος σε ηλικία 22 ετών και 200 ημερών είχε σκοράρει με τακουνάκι, χωρίς αποτέλεσμα, στην ήττα της Γιουβέντους από την Μπορούσια Ντόρτμουντ στον τελικό του Champions League το 1997.


Η Φέγενορντ, η οποία ήταν καλύτερη μέχρι να μπει και να βρει τα πατήματά του ο Σέρζιο Ολιβέιρα στα χαφ, άργησε να συνέλθει και, στο πρώτο 45λεπτο, απείλησε ουσιαστικά μόνο με ένα σουτ του Ορκούν Κοκτσού έξω από την περιοχή, το οποίο πήρε περίεργη φάλτσα και παραλίγο να αιφνιδιάσει τον Ρουί Πατρίσιο (40’).

Σωτήρες Ρουί Πατρίσιο και… δοκάρια
Οι Ολλανδοί μπήκαν ακόμα πιο αποφασισμένοι μετά την ανάπαυλα και, με το «καλημέρα» άγγιξαν το γκολ σε διπλή ευκαιρία, πρώτα σε… αυτό - δοκάρι του Μαντσίνι και, στη συνέχεια, σε σωτήρια απόκρουση του Ρουί Πατρίσιο σε σουτ του Γκούους Τιλ από το ύψος του πέναλτι.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ck948zorf8j5)


Ο Πορτογάλος είχε και πάλι σύμμαχο το δοκάρι δύο λεπτά αργότερα, όταν ο Ταϊρέλ Μαλάσια έπιασε καταπληκτικό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, με τον Ρουί Πατρίσιο να στέλνει την μπάλα στο δοκάρι και από εκεί σε κόρνερ.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ck94dl9w8z21)


Η Ρόμα έδειχνε να τα έχει χαμένα, κάθε επίθεση της Φέγενορντ… απέπνεε κίνδυνο, υποχρεώνοντας ακόμα και τον αλάνθαστο στην πρώτη ώρα παιχνιδιού Κρις Σμόλινγκ να κάνει λάθη στα μετόπισθεν, με τον Μουρίνιο να ζητάει αφύπνιση από τους ποδοσφαιριστές του.

Ο Πορτογάλος προσπάθησε να βοηθήσει την ομάδα του με την είσοδο των Λεονάρντο Σπινατσόλα και Ζορντάν Βερετού και τα κατάφερε, αφού με το πέρας των λεπτών οι Ρωμαίοι ισορρόπησαν το ματς και, μάλιστα, άγγιξαν το 2-0 με διαγώνιο σουτ του Βερετού (72’).

Ο Σλοτ έκανε συνεχείς αλλαγές, η Φέγενορντ δεν τα παράτησε ποτέ, αλλά όταν μια ιταλική ομάδα αποφασίζει να παίξει άμυνα, όποιας εθνικότητας και να είναι οι ποδοσφαιριστές της, μοιάζει (σχεδόν) απροσπέλαστη.

Η Ρόμα περίμενε καλά κλεισμένη στα μετόπισθεν, αλλά έβρισκε τρόπους να απειλεί (σποραδικά) την αντίπαλη εστία, με σουτ του Λορέντσο Πελεγκρίνι που έβγαλε ο Μπάιλοβ (85’), προτού ο Μπράιαν Λίνσεν αποτύχει να σπρώξει την μπάλα προ κενής εστίας ύστερα από κεφαλιά - πάσα του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης, Σίριλι Ντέσερς, τον οποίο «κατάπιε» η άμυνα των Τζιαλορόσι.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ck95alrzqhbd)



Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ck95ctpoc1g1)



Ρόμα (Ζοσέ Μουρίνιο): Ρουί Πατρίσιο - Μαντσίνι, Σμόλινγκ, Ιμπάνιες - Κάρσντορπ (89’ Βίνια), Μκχιταριάν (17’ λ. τρ. Σέρζιο Ολιβέιρα), Κριστάντε, Ζαλέφσκι (67’ Σπινατσόλα) - Τζανιόλο (67’ Βερετού), Πελεγκρίνι - Έιμπραχαμ (89’ Σομουρόντοφ).

Φέγενορντ (Άρνε Σλοτ): Μπάιλοβ - Γκεερτράιντα, Τράουνερ (74’ Χόλμγκρεν Πέντερσεν), Σένεσι, Μαλάσια (88’ Γιαχανμπάκς) - Τιλ (59’ Τόορνστρα), Άουρσνες, Κοκτσού (88’ Βάλεμαρκ) - Νέλσον (74’ Λίνσεν), Ντέσερς, Σινιστέρα.

Πηγή:www.gazzetta.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Ευλογιά των πιθήκων: Πόσο μολυσματική είναι, ποιοι θα εμβολιάζονται

Μακελειό σε σχολείο στο Τέξας: Μυστήριο με τα κίνητρα του έφηβου που σκότωσε 19 παιδιά και 2 ενήλικους

Αγωνία για την εξαφάνιση του 6χρονου στην Κηφισιά - «Άγνωστος με κουκούλα τον άρπαξε από το σπίτι του»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης