Η... βεντέτα Λουίς Σουάρες - Γκάνας θα λυθεί στα γήπεδα του Κατάρ

Η... βεντέτα Λουίς Σουάρες - Γκάνας θα λυθεί στα γήπεδα του Κατάρ

Κάτι περισσότερο από 12 χρόνια μετά, η Γκάνα έχει την ευκαιρία να εκδικηθεί την Ουρουγουάη και τον Λουίς Σουάρες για το χέρι στο 120ο λεπτό που της στέρησε την συμμετοχή της στα ημιτελικά του Μουντιάλ του 2010

suarez-ghana-arthro
Τα 30 λεπτά της παράτασης φτάνουν στο τέλος τους. Η Γκάνα είναι αγκαλιά με την πρώτη πρόκριση αφρικανικής χώρας στους «4» του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε τρεις περιπτώσεις, αλλά αυτή δεν έρχεται ποτέ. Βασικός υπαίτιος ο Λουίς Σουάρες.

Με το σκορ στο 1-1 εκείνη η τρομερά χαρισματική ομάδα των Γκανέζων  του Σέρβου Μίλαν Ράεβατς κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να μην οδηγηθεί το ματς στα πέναλτι παίζοντας πιο ορθολογικό ποδόσφαιρο από την τακτική της αντεπίθεσης την οποία είχε επιλέξει να χρησιμοποιήσει ειδικά στα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας.

Οι Ουρουγουανοί, που φημίζονται για τις μάχες που δίνουν στον αγωνιστικό χώρο αφού το ποδόσφαιρο στη χώρα τους είναι σαν δεύτερη (αν όχι πρώτη) φύση τους, έχουν οπισθοχωρήσει με βασικό τους μέλημα να μην δεχτούν το γκολ που κατά πάσα πιθανότητα θα τους πετούσε εκτός. Ανάμεσά τους και ο νυν επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο οποίος τυχαίνει να βρεθεί πάνω στην τελική γραμμή για να απομακρύνει αρχικά με το πόδι και στη συνέχεια να αρνείται βέβαιο γκολ χρησιμοποιώντας και τα δυο του χέρια σε μια επίδειξη τρομερών αντανακλαστικών, ειδικά αν συνυπολογίσουμε πως κλάσματα νωρίτερα ο Χόρχε Φουτσίλε έκανε ένα αποτυχημένο μπλονζόν μπροστά του -επίσης στην προσπάθειά του να «θυσιαστεί» για χάρη του συνόλου.

Οι Γκανέζοι ωρύονται και παίρνουν το αυτονόητο. Πέναλτι και αποβολή, η απόφαση του διαιτητή. Το βάρος ενός ολόκληρου έθνους αναλαμβάνει να σηκώσει στις πλάτες του ένας από τους πιο εμβληματικούς ποδοσφαιριστές της χώρας, ο Ασαμόα Γκίαν, ο οποίος θέλει να το «σκοτώσει» στέλνοντας την μπάλα στο κέντρο της εστίας. Για κακή του τύχη η στάση του σώματός του πάνω στη γενικότερη ένταση της στιγμής οδηγεί την μπάλα στο δοκάρι κι από εκεί στην εξέδρα. Ο Σουάρες παρακολουθεί από την άκρη του τούνελ και μετά τη χαμένη εκτέλεση πανηγυρίζει με το βλέμμα του προς την εξέδρα, για να κερδίσει μια αιώνια θέση στην λίστα με τους πιο μισητούς ανθρώπους στη Γκάνα. Το 4-2 των πέναλτι απλώς έρχεται να βάλει τη σχετική... σφραγίδα.



Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Αφρικανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Πατρίς Μοτσέπε, η αδικία είχε ενώσει όλους τους Αφρικανούς, με κάποιος Νοτιοαφρικανούς να ισχυρίζονται -τότε- πως θα ζητούσαν από τον Υπουργό Άμυνας την απαγόρευση εξόδου του Σουάρες από τη χώρα! Βέβαια, για την ιστορία, οι Νοτιοαφρικανοί πήραν πίσω την στήριξή τους λίγο πριν βγει το 2021, όταν ένα «πέτσινο» πέναλτι έδωσε στη Γκάνα τη νίκη (1-0) σε μεταξύ τους προκριματικό η οποία τους έδωσε την ευκαιρία να πάρουν τη θέση τους στα τελικά της επερχόμενης διοργάνωσης μέσω των πλέι οφ.

«Μετά την σημερινή ληστεία στη Γκάνα, συγχωρούμε τον Λουίς Σουάρες», έγραψε η Bafana Bafana στην επίσημη σελίδα της στο Facebook. Και δικαιολογημένα...

Κλείσιμο


Όσα χρόνια κι αν περάσουν...

Διαβάζοντας κάποιος για το προαναφερθέν μίσος ίσως μιλήσει για υπερβολή, αλλά αυτή δεν υφίσταται κι αυτό μπορεί εύκολα να το καταλάβει ο καθένας και από τις δηλώσεις του ίδιου του Σουάρες σύμφωνα με γκανέζικο Μέσο, ή από τη φαντασία του δεύτερου, που 11 χρόνια μετά το συμβάν «θέλει» τον Ουρουγουανό να έχει δηλώσει πως δεν θα ταξιδέψει ποτέ μόνος του στην Αφρική.

«Δεν πρόκειται, τουλάχιστον όχι σύντομα. Κι αυτό μετά την απόκρουση με τη Γκάνα. Θα είχε περάσει αν δεν είχα βάλει τα χέρια μου για να σώσω τη χώρα μου. Ακόμη και προπονητής να γίνω, θα πάω κάπου αλλού, όχι εκεί», φέρεται να έχει δηλώσει ο Σουάρες προς τα τέλη του περασμένου έτους, χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιώνεται.

Στα... δεδομένα, πριν από δύο χρόνια (2020) την «συμπάθειά» τους προς τον Σουάρες είχαν εκφράσει εκ μέρους όλων οι Τζον Πέιντσιλ και Χανς Σαρπέι, με τους παλιούς διεθνείς να παραχωρούν κοινές δηλώσεις στο «BBC», κατά τις οποίες: «Μας εξαπάτησαν. Δεν είναι δυνατόν να βγάζεις την μπάλα πάνω στη γραμμή με τα χέρια. Υποτίθεται πως θα ήταν γκολ. Ο κόσμος στη Γκάνα ακόμη μιλάει γι' αυτό. Δεν μπορώ να τον συγχωρήσω γιατί δεν ήταν ατύχημα. Ξέρει πολύ καλά τι έκανε. Εμείς κλαίγαμε και βλέπαμε να πανηγυρίζει κάποιος που μας είχε κλέψει. Πώς μπορώ να τον συγχωρέσω; Ποτέ, ποτέ, ποτέ. Η ιστορία αυτή με πονάει κάθε φορά που τη σκέφτομαι. Δεν ξέρω πότε θα το σβήσω από το κεφάλι μου αυτήν την ανάμνηση, πλέον είναι κομμάτι του εαυτού μου. Ένας Αφρικανός δεν θα το έκανε ποτέ αυτό. Είμαστε και πιο αθλητικοί, οπότε εγώ θα προσπαθούσα να τη βγάλω με τύπου κουνγκ φου τρόπο. Αυτός πανηγύριζε σαν να έχει κατακτήσει τον πλανήτη και πλήγωσε πολύ κόσμο ενώ τουλάχιστον έπρεπε να επιδείξει επαγγελματισμό και να πάει να το κάνει στα αποδυτήρια όπου δεν θα τον έβλεπε κανείς».

Το κλίμα γύρω από τον Σουάρες στη Γκάνα επιβεβαιώνουν και τα λεγόμενα του αρνητικού πρωταγωνιστή, Ασαμόα Γκίαν, σε παλαιότερη συνέντευξή του. «Ναι. Λυπάμαι που το θέτω έτσι, αλλά όντως στην πατρίδα μου ο κόσμος τον μισεί. Έχουν ειπωθεί πολλά άσχημα πράγματα εναντίον του. Είναι άσχημο το να σε εξαπατούν αλλά είναι κι αυτό μέρος του παιχνιδιού. Έβγαλε την μπάλα με τα χέρια, αλλά στην τελική εγώ δεν μπόρεσα να σκοράρω με το πέναλτι οπότε έσωσε τη χώρα του», είχε αναφέρει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Γκάνας, Κουρτ Οκράκου, απλώς ήρθε να επιβεβαιώσει μετά τα αποτελέσματα της κλήρωσης για το Μουντιάλ του Κατάρ πως όλοι στο στρατόπεδο των «Μαύρων Αστεριών» σκέφτονται από τώρα τα... κατά λάθος τάκλιν στην καρωτίδα του Σουάρες. «Πιστεύουμε πως θα είναι ώρα εκδίκησης. Πιστεύαμε ξεκάθαρα πως είχαμε κερδίσει εκείνο το ματς και μετά ήρθε εκείνη η απόκρουση του Σουάρες. Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η νέα μας συνάντηση στο γήπεδο, προφανώς και τρίβουμε τα χέρια μας», σχολίασε σχετικά.

Πράξη 2η - Η Βεντέτα

Το 2010 στη Νότια Αφρική ο εκκωφαντικός θόρυβος της βουβουζέλας είχε κοπάσει μετά το άστοχο πέναλτι, αλλά πλέον επιστρέφει σαν... τύμπανο πολέμου, σε ένα ματς που από τώρα έχει κεντρίσει περισσότερο από κανένα άλλο την προσοχή των φιλάθλων.

Γιατί ο Σουάρες μπορεί να είναι μαθημένος στις βεντέτες, αλλά αυτή φαντάζει η πιο τρομακτική. Κυρίως γιατί απέναντί του θα βρει μια νεανική ομάδα που αποτελείται από όλα εκείνα τα πιτσιρίκια τα οποία πριν 12 χρόνια είχαν ξεχυθεί στους δρόμους για να παρακολουθήσουν το μεγαλύτερο ραντεβού της Γκάνας με την ποδοσφαιρική της ιστορία, πριν ο Ουρουγουανός τα προσγειώσει απότομα...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης