Ανδρέας Μιχαλόπουλος: Ο θάνατός του «ξυπνά» μνήμες από την θρυλική Παναχαϊκή του Δαβουρλή

Ανδρέας Μιχαλόπουλος: Ο θάνατός του «ξυπνά» μνήμες από την θρυλική Παναχαϊκή του Δαβουρλή

Ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος υπήρξε βασικό «γρανάζι» της Παναχαϊκήςπου έγινε το 1973 η πρώτη επαρχιακή ομάδα που εξασφάλισε το εισιτήριο για την Ευρώπη

panaxaiki_4
Ελληνικό ποδόσφαιρο, δεκαετία 1970.

Ο Παναθηναϊκός στις αρχές της και συγκεκριμένα του 1971 θ' αγωνιστεί στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης μ' αντίπαλο τον Άγιαξ αλλά γρήγορα την σκυτάλη πήραν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Δεληκάρη και ο ΠΑΟΚ του Γιώργου Κούδα. Οι δυο αυτές ομάδες "δίδαξαν" ποδόσφαιρο έως τα μέσα της δεκαετίας και κάποιες φορές τα μέλη τους έμοιαζαν σαν να εκτελούσαν κινήσεις κορυφαίου μπαλέτου.

panaxaiki_6


Την ίδια εποχή όμως σε μια επαρχιακή πόλη, στην Πάτρα, μεσουράνησε μια άλλη ομάδα, που θα ήταν η πρώτη επαρχιακή που θα έπαιζε στα Κύπελλα Ευρώπης! Ήταν η Παναχαϊκή. Μια ομάδα που στηρίχτηκε κυρίως σε φτωχά παιδιά του νομού Αχαΐας.

Κλείσιμο
Ένα από τα παιδιά αυτά, ήταν και ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, που "έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών την Τρίτη (4/1).

Τα παιδιά από την Πάτρα

Το μεγάλο "αστέρι" εκείνης της ομάδας ήταν ο Κώστας Δαβουρλής. Τον ονόμασαν "Μαύρο Πρίγκιπα". Ένας παίκτης με απίθανες εμπνεύσεις, με φοβερά χτυπήματα, που σκόραρε κατά βούληση και "εξαργύρωσε" τα κατορθώματα του με μεταγραφή στον Ολυμπιακό του Νίκου Γουλανδρή.

Δίπλα του ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, ο Θέμης Ρήγας, ο Βασίλης Στραβοπόδης, ο Πέτρος Λεβεντάκος. Παίκτες που ήξεραν "καντάρια" μπάλα, ταίριαξαν στην Παναχαϊκή της εποχής εκείνης και η ομάδα το 1969 θα κάνει το ντεμπούτο της στην Α' εθνική.

παναχαικη_2


Θα είναι "πικρό" αλλά θα επιστρέψει για να σαρώσει!

Πίσω από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό

Την περίοδο 1972-73 η Παναχαϊκή παίζει για 2η σερί χρονιά στην τότε Α' εθνική. Το 1972 είναι 6η. Το 1973 θα ολοκληρώσει στην 4η θέση.

Έχει μπροστά της τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό και έχει βάλει το... ποδαράκι της για να απωλέσει ο ΠΑΟΚ έναν τίτλο που σίγουρα άξιζε όσο και η ομάδα του Πειραιά. Το πρωτάθλημα οδεύει προς το φινάλε του και οι δυο "μονομάχοι" είναι ισόβαθμοι.

Ο ΠΑΟΚ παίζει με την Παναχαϊκή στην Τούμπα και ο Ολυμπιακός στην Καβάλα. Η φοβερή Παναχαϊκή της εποχής επικρατεί με 5-3 μέσα στην έδρα του ΠΑΟΚ σ' ένα παιχνίδι του ο Κώστας Δαβουρλής πετυχαίνει χατ τρικ και "κόβει" ουσιαστικά το πρωτάθλημα από την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

mixalopoylos_daboyrlis



Ο Ολυμπιακός θα περάσει πρώτος αφού αναδείχθηκε ισόπαλος στην Καβάλα και θα πάρει το πρωτάθλημα, το πρώτο μετά από την εποχή του Μάρτον Μπούκοβι, με +2 βαθμούς από τον ΠΑΟΚ. Ο Δαβουρλής θα κλείσει τη χρονιά με 16 γκολ και ο Μιχαλόπουλος με 15.

Η Παναχαϊκή θα ηττηθεί μονάχα από τον Παναθηναϊκό στην έδρα της.

Η πρώτη επαρχιακή ομάδα στην Ευρώπη

Προπονητής εκείνης της σπουδαίας ομάδας ήταν ο Γιουγκοσβλάβος Λιούμπισα Σπάιτς αλλά στη θέση του θα προσληφθεί ένα από τα "μωρά" του Ματ Μπάσμπι, ο Γουίλφ Μαγκίνες. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην αγαπημένη του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και από εκεί στον Άρη Θεσσαλονίκης και το 1973 στην Παναχαϊκή.

Η Παναχαϊκή έχοντας τερματίσει στην 4η θέση τη σεζόν 1972-73 προκρίθηκε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα της Ελλάδος που έχει να επιδείξει αυτό το "παράσημο".

Στην πρώτη της έξοδο θα κληρωθεί με την Γκράτσερ (Αυστρία). Παρότι η Πάτρα είχε μια τόσο σπουδαία ομάδα δεν είχε χορτάρι στο γήπεδο της και έτσι το πρώτο παιχνίδι της ιστορίας της στα Κύπελλα Ευρώπης θα "φιλοξενηθεί" στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο.

panaxaiki_5


Με τον "ήρωα" μας τον Ανδρέα Μιχαλόπουλο να πετυχαίνει το 1ο γκολ και τον Δημήτρη Σπεντζόπουλο να βρίσκει και εκείνος δίχτυα η Παναχαϊκή επικρατεί με 2-1. Θα φύγει με το "διπλό" και από την Αυστρία πάλι με σκόρερ τον Σπεντζόπουλο.

Στον Β' γύρο θα κληρωθεί με την Τβέντε (Ολλανδία). Στην Πάτρα θα μείνει στο 1-1 αλλά στην Ολλανδία θα "διασυρθεί" με 7-0! Αυτό θα είναι και το φινάλε της στην Ευρώπη.

Η αντίστροφη μέτρηση

Η Παναναϊκή που για χάρη της οι Πατρινοί σχημάτιζαν ουρές έξω από το γήπεδο για να την απολαύσουν και είχε μια από τις καλύτερες έδρες στην Ελλάδα ήταν 6η στο πρωτάθλημα την περίοδο 1973-74.

Το καλοκαίρι του 1974 ο Κώστας Δαβουρλής θα πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό και η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει. Θα παραμείνει ψηλά για δυο χρόνια ακόμη, θα είναι 10η το 1978, αλλά η μεγάλη της ομάδας είναι πλέον παρελθόν.

Αυτοί που "έφυγαν" νωρίς

Δυστυχώς δυο από τα "παιδιά" της "έφυγαν" νωρίς από τη ζωή. Ο Ρήγας που τον αποκαλούσαν και "τρένο" το 1983 και ο Δαβουρλής το 1992. Ακολούθησε ο Λεβεντάκος και ο σπουδαίος φορ ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος.

Ο κυρ Ανδρέας όπως τον ήξεραν όλοι στο χώρο της προπονητικής είχε δυο σοβαρούς τραυματισμούς στην καριέρα του οποίοι τον ανάγκασαν να την διακόψει πρόωρα. Έπαιξε στην Παναχαϊκή από το 1966 έως το 1979.

Διατέλεσε και προπονητής της. Ο Μιχαλόπουλος μαζί με τον Δαβουρλή εντόπισαν και ανέδειξαν τον Γρηγόρη Γεωργάτο ο οποίος έπαιξε για χρόνια στην Παναχαϊκή πριν πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό.

Στα νιάτα του ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος έπαιξε σ' έναν αγώνα της εθνικής Ανδρών της Ελλάδος ενώ αργότερα προπόνησε την εθνική Ελπίδων. Ο Μιχαλόπουλος κάθισε στον πάγκο πολλών ομάδων, όπως η Παναχαΐκή, η Θύελλα Πατρών, η Ξάνθη, η ΑΕΛ, ο Λεβαδειακός, ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Απόλλων Αθηνών και ο Πανιώνιος.

Ειδήσεις σήμερα:

Αραιές νεφώσεις σήμερα και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

Παιδιά 5-11 ετών εμβολιάστηκαν κατά λάθος με δόση για ενηλίκους στην Γερμανία - Τι λένε οι ειδικοί

Υπέρ του ανοίγματος των σχολείων ο υπουργός Επικρατείας: «Κάθε μέρα χαμένη από τη μάθηση είναι μια μέρα χαμένη στη ζωή των παιδιών»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης