Ο Ντούσαν Βλάχοβιτς είναι «killer» έτοιμος για το κορυφαίο level

Ο Ντούσαν Βλάχοβιτς είναι «killer» έτοιμος για το κορυφαίο level

Ο Ντούσαν Βλάχοβιτς συνεχίζει να «πυροβολεί» όπως ελάχιστοι στράικερ στην Ευρώπη το 2021. Πόσο κοντά είναι, όμως, για να ξεκλειδώσει την ανώτατη πίστα των Λεβαντόφσκι-Χάαλαντ; Το Gazzetta απαντά με τη βοήθεια του SofaScore για τον 21χρονο Σέρβο «killer»

vlahovic_fiorentina_xr
Σκοράρει και πανηγυρίζει σαν τον Λούκα Τόνι. Το αίμα του «βράζει» στο χορτάρι, σωστός Βαλκάνιος με τσιγγάνικες ρίζες. Ο Ντούσαν Βλάχοβιτς είναι «τανκ», είναι ευλογία και «κατάρα» για τους τιφόζι της Φιορεντίνα. Από τη μία να διαθέτουν ένα μερικώς μόνο κατεργασμένο διαμάντι με προοπτική παγκοσμίας κλάσης, από την άλλη να «τρέμουν» στην ιδέα ότι θα το χάσουν άμεσα, ειδικά από τη Γιουβέντους όπως συνέβη στην περίπτωση του Φέντε Κιέζα και να εκφέρονται με μίσος απέναντί του όσο δεν ανανεώνει.

Κάθε που ξεδιπλώνει τα «φονικά» του ένστικτα στο «Αρτέμιο Φράνκι», όμως, κι ο πιο φανατικός Βιόλα μετατρέπει το μίσος σε λατρεία. Κι όσο κι αν θα 'θελε να μη συμβαίνει τόσο συχνά, ο 21χρονος στράικερ από το Βελιγράδι έχει βαλθεί να σπάσει τα κοντέρ και να πλησιάσει τους κορυφαίους της Ευρώπης μέχρι να έρθει η στιγμή να αποχαιρετήσει τη Φλωρεντία.

Μετά και το «εκκωφαντικό» χατ-τρικ του απέναντι στη Σπέτσια, το οποίο έσυρε την ομάδα του Βιτσέντζο Ιταλιάνο στο -1 από την τετράδα, ο 2ος σκόρερ της φετινής Serie A aka Ντούσαν Βλάχοβιτς φιγουράρει στην τριάδα των κορυφαίων σκόρερ για το 2021 στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα. Μοναδικοί που τον ξεπερνούν, οι «εξωγήινοι» της Bundesliga, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και ο κατά έξι μήνες μικρότερός του, Έρλινγκ Χάαλαντ. Αυτοί οι δύο, δηλαδή, τους οποίους κυνηγά και δείχνει έτοιμος να συναγωνιστεί στο πολύ άμεσο μέλλον.

«Παρακολουθώ τον Χάαλαντ. Προσπαθώ να καταλάβω τα τελειώματα και τον τρόπο που κινείται. Μετά δίνω βάση στα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες μου. Μπορεί να ακούγεται αλαζονικό, όμως με αφοσίωση, μπορώ να φτάσω εκεί». Οι δηλώσεις του επιβεβαιώνουν ότι πνευματικά, είναι ήδη εκεί. Στα πρόθυρα της ανώτατης πίστας των Ευρωπαίων «killer».
vlahovic_celebration_xr

Σε αυτούς τους οκτώ μήνες που πέρασαν στο 2021, ο Βλάχοβιτς μετράει 25 γκολ, ένα λιγότερο από τον Νορβηγό και έντεκα από τον άπιαστο Πολωνό. Τα έχει πετύχει σε περίπου 800 αγωνιστικά λεπτά περισσότερα, αριθμός που δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Η Φιορεντίνα δεν είναι Μπάγερν ή Ντόρτμουντ. Μπήκε στη φετινή σεζόν ως η 13η της περασμένης Serie A, με τον νεαρό Σέρβο να πετυχαίνει τα 21 από τα 47 συνολικά της γκολ. Οι Βαυαροί πέρυσι σημείωσαν τα διπλάσια (99), η Ντόρτμουντ 28 περισσότερα κι αναλογικά Λεβαντόφσκι και Χάαλαντ ξέφυγαν σε επίπεδο παραγωγικότητας (41 και 27 τη σεζόν 2020/21).

Φέτος, το «φαινόμενο» Βλάχοβιτς μετράει ήδη τα μισά γκολ της Φιορεντίνα. Χάαλαντ και Λεβαντόφσκι αντίθετα το 1/3, 9 στα 27 ο πρώτος, 12 στα 38 ο δεύτερος. Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο Βλάχοβιτς μπορεί να στέκεται στην ίδια κουβέντα μαζί τους. Πόσο κοντά, λοιπόν, βρίσκεται στην πραγματικότητα;
vlahovic_opta
Κλείσιμο

Όπως προκύπτει κι από τα στοιχεία του SofaScore, η απόδοση και η συνέπεια του Βλάχοβιτς είναι ένα «κλικ» πίσω από τα ισοϋψή επίπεδα των δύο σούπερ σταρ. Ο στράικερ των Βιόλα έχει, όπως είπαμε, περισσότερα λεπτά στα πόδια του (οκτώ παραπάνω αγώνες), αλλά η στόφα του «killer» είναι κάτι παραπάνω από συγκρίσιμη.

Μέσα στο 2021:

-Ο Βλάχοβιτς έχει πετύχει 25 γκολ, με μία λιγότερη τελική ανά ματς από τον Χάαλαντ και δύο από τον Λεβαντόφσκι
-Έχει βάλει 25 φορές τη μπάλα στα δίχτυα κι έχει χάσει μόλις 5 καταγεγραμμένες ως μεγάλες ευκαιρίες, ενώ ο Νορβηγός 14 και ο Πολωνός 27!
-Το conversion rate, ποσοστό δηλαδή μετατροπής των τελικών φάσεων σε γκολ, είναι σχεδόν ισάξιο με το δικό τους.
-Όσο για τις μονομαχίες που δίνει σε κάθε αγώνα, δεν έχει αντίπαλο! Το «θηρίο» Βλάχοβιτς κερδίζει σχεδόν 7 (!) ανά ματς, τις διπλάσιες από Χάαλαντ και Λέβα.

Τα στατιστικά αυτά είναι απλά η επιβεβαίωση των εντυπώσεων που καταθέτει στο χορτάρι ο πληθωρικός φορ της Φιορεντίνα. Είναι δεδομένο ότι προς το παρόν υστερεί σε αρκετούς τομείς, όπως αυτός της δημιουργίας και της ντρίμπλας. Μοιάζει, όμως, να είναι φτιαγμένος από το ίδιο χαρμάνι με τον Χάαλαντ, ένας «πλαστικός γίγαντας» (1,90 μ.) γεννημένος να «εκτελεί», με προσόντα που ψάχνει κάθε τοπ-ομάδα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Γιουβέντους, για τις οποίες «ακούγεται» από το περασμένο καλοκαίρι. Πλέον, είναι θέμα χρόνου να εισέλθει στο level των κορυφαίων, αρχής γενομένης από τη στιγμή που θα παίξει εναντίον τους, στο Champions League. Κι αυτό αργά ή γρήγορα θα συμβεί, μακριά από τη Φλωρεντία.

ΠΗΓΗ:https://www.gazzetta.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Ποια μέτρα «φέρνει» ο συναγερμός για τα κρούσματα - Φόβοι ακόμη και για 10.000 την ημέρα

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 40χρονη ποδηλάτισσα που παρασύρθηκε από φορτηγό

Έκθεση της ΕΛΑΣ: Το 50% της εγκληματικότητας στην Αττική προέρχεται από τους καταυλισμούς Ρομά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης