Europa Conference League: «Κλώτσησε» την πρόκριση η ΑΕΚ - Τρία χαμένα πέναλτι στη «ρώσικη ρουλέτα»

Europa Conference League: «Κλώτσησε» την πρόκριση η ΑΕΚ - Τρία χαμένα πέναλτι στη «ρώσικη ρουλέτα»

Στην επόμενη φάση η Βέλεζ - Η ΑΕΚ, αν και έστειλε το ματς στην παράταση με το γκολ του Μάνταλου στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων και είχε έναν καταπληκτικό τερματοφύλακα με δύο αποκρούσεις πέναλτι, δεν τα κατάφερε με μοιραίο Αραούχο, που αστόχησε στην τελευταία εκτέλεση

5350022
Μεγάλο κάζο για την ΑΕΚ, η οποία έμεινε εκτός ευρωπαϊκής συνέχειας από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa Conference League τον Ιούλιο καθώς γνώρισε αποκλεισμό – σοκ από την αδύναμη Βελέζ στα πέναλτι με 2-3! Η Ένωση έχασε πολλές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια του ματς και βρήκε τη λύτρωση με το τέρμα του Μάνταλου στο όγδοο λεπτό των καθυστερήσεων για να κάνει το 1-0 και στείλει το ματς στην παράταση (ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα στο Σαράγεβο). Εκεί η κούραση έπαιξε μεγάλο ρόλο, με το ματς να οδηγείται στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι και την Ένωση να γνωρίζει τον οδυνηρό αποκλεισμό στη ρώσικη ρουλέτα με 2-3, μπροστά στο κοινό της που βρέθηκε στις εξέδρες του ΟΑΚΑ για πρώτη φορά μετά από 511 ημέρες.

Όλες οι μεταγραφές μέσα, έτσι ξεκίνησε ο Μιλόγεβιτς
Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς ξεκίνησε με σχηματισμό 4-1-4-1 (ή 4-3-3 αν προτιμάτε) ρίχνοντας στην ενδεκάδα όλες τις μεταγραφικές προσθήκες με την ΑΕΚ να στοχεύει την ανατροπή του εις βάρος της 2-1. Ο Στάνκοβιτς ήταν στα δοκάρια, τετράδα στην άμυνα οι Μιτάι, Τζαβέλλας, Βράνιες και Μπακάκης, ο Λε Ταλέκ συνδετικός κρίκος μεταξύ άμυνας και μεσαίας γραμμής, στον άξονα οι Σιμάνσκι και Μάνταλος, στα άκρα οι Τάνκοβιτς και Λιβάι Γκαρσία και στην κορυφή της επίθεσης ο Αραούχο, με τον Ανσαριφάρντ να μένει τελικά στον πάγκο. Με λίγα λόγια η ενδεκάδα των κιτρινόμαυρων είχε έξι αλλαγές σε σχέση με το πρώτο ματς στο Σαράγεβο.

Η ΑΕΚ τις ευκαιρίες με Αραούχο, αλλά το πολυπόθητο γκολ δεν ερχόταν...
Το ιδανικό για την ΑΕΚ θα ήταν να πήγαινε στα αποδυτήρια με τουλάχιστον ένα γκολ, ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Οι κιτρινόμαυροι έβγαζαν ένταση και πάθος όπως είχε ζητήσει ο Μιλόγεβιτς, ωστόσο δεν μπορούσαν με ευκολία να βάλουν την μπάλα κάτω και να φτιάξουν παιχνίδι πατώντας στην αντίπαλη περιοχή σε ένα ματς με σκληρά μαρκαρίσματα από την πλευρά των Βόσνιων.

Ο Αραούχο ήταν εκείνος που αναλάμβανε το τελείωμα των φάσεων, αλλά παρότι είχε αρκετές από αυτές, δεν κατάφερε να βρει το γκολ. Οι δύο πρώτες στο 10' και στο 25' με τον Μπακάκη και στις δύο στιγμές να βρίσκει τον «Τσίνο», αλλά τον Μπογκντάνοβιτς να μπλοκάρει. Ενδιάμεσα, στο 14', η Βελέζ είχε μια καλή στιγμή όταν ο Μπακάκης δεν κατάφερε να κόψει με τάκλιν και ο Τσόσιτς απείλησε με διαγώνιο σουτ που μπλόκαρε ο Στάνκοβιτς.

Κλείσιμο
Το σκληρό παιχνίδι των Βόσνιων συνεχιζόταν με τον Σκωτσέζο Κλάνσι να δείχνει την πρώτη κάρτα στο 32'! Η μεγαλύτερη στιγμή για την Ένωση ήρθε και πάλι από τον Αραούχο στο 34' όταν ο Τάνκοβιτς πάσαρε στον Σιμάνσκι κι αυτός στον Αργεντινό φορ μέσα στην περιοχή, αλλά το γυριστό του τελευταίου πέρασε μόλις δίπλα από το κάθετο! Δύο λεπτά αργότερα, η Βελέζ που δεν απειλούσε σχεδόν καθόλου την αμυντική γραμμή της ΑΕΚ λίγο έλειψε να της κάνει τη ζημιά όταν ο Μιτάι έχασε την κεφαλιά στο πίσω δοκάρι και ο Ράντοβατς με τη μία πήγε να σκοράρει, αλλά ο Στάνκοβιτς σωτήρια απέκρουσε στη γωνία του.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cd5ukh027mqh-se)


Η ΑΕΚ έψαχνε με... μανία το γκολ πριν τη συμπλήρωση των πρώτων 45 λεπτών, αλλά και πάλι ο Αραούχο δεν κατάφερε να βρει δίχτυα. Στο 37' ο Σιμάνσκι γέμισε για τον Τάνκοβιτς, αυτός πάσαρε στον «Τσίνο» και ο τελευταίος απέναντι από τον Μπογκντάνοβιτς δεν κατάφερε να τον νικήσει ούτε αυτή τη φορά με δεξί σουτ, ενώ ο γκολκίπερ της Βελέζ είπε «όχι» και στην εξέλιξη της φάσης σε σουτ του Μάνταλου!



Λύτρωση με Μάνταλο στο 98' και παράταση!
Η Ένωση έπρεπε να βρει ένα γρήγορο γκολ στο δεύτερο μέρος που θα περιόριζε το άγχος και θα έφερνε για αρχή το συνολικό σκορ του ζευγαριού στα ίσια. Και στο 52' παρότι ο Λιβάι Γκαρσία μοίρασε με την πάσα του έτοιμο γκολ στον Τάνκοβιτς, αυτός πλάσαρε πάνω από τα δοκάρια. Λίγο μετά τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα ο Μιλόγεβιτς έριξε στο ματς και τον Ανσαριφάρντ αντί του Τάνκοβιτς, αλλάζοντας τον σχηματισμό σε 4-4-2 στην προσπάθειά του να βρει τρόπο ώστε να ξεκλειδώσει την άμυνα της Βελέζ.



Τα λεπτά κυλούσαν, το γκολ δεν ερχόταν, και η ΑΕΚ κινδύνεψε ακόμα και να μείνει πίσω στο σκορ, όταν στο 69' ο Άντζουσιτς άδειασε Βράνιες και Μπακάκη και πάσαρε στον Τσόσιτς, αλλά το σουτ του τελευταίου κόντραρε στο πόδι του Λε Ταλέκ και δεν βρήκε εστία. Το πρόβλημα της ΑΕΚ συνέχιζε να είναι ο άξονάς της, από τον οποίο δεν έπαιρνε τίποτα με αποτέλεσμα η Ένωση να είναι κομμένη. Στο 77' οι κιτρινόμαυροι κατάφεραν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα με κοντινό σουτ του Τζαβέλλα μετά από στατική φάση, αλλά το γκολ δεν μέτρησε καθώς ο Έλληνας αμυντικός βρισκόταν σε θέση οφσάιντ.



Μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο η αγωνία έπιανε... κόκκινο, αλλά το γκολ δεν ήρθε ούτε στο 80' όταν έπειτα από λάθος της Βελέζ, ο Γκαρσία από πλεονεκτική θέση δεν βρήκε ούτε αυτός στόχο! Μάλιστα αμέσως μετά ο Μιλόγεβιτς πέρασε στη θέση του τον Αλμπάνη για να φρεσκάρει τη δεξιά πτέρυγα. Με την κλεψύδρα να αδειάζει ο «Άλμπα» με σουτ από πλάγια θέση στο 89' έστειλε την μπάλα πάνω από την εστία! Οι ευκαιρίες χάνονταν για την ΑΕΚ η μια μετά την άλλη. Στο 92' ήταν η σειρά του Ανσαριφάρντ ο οποίος με δεξί σουτ έστειλε την μπάλα δίπλα από το κάθετο, με τους πάντες στο ΟΑΚΑ να τραβάνε τα μαλλιά τους!

Η λύτρωση ήρθε για την ΑΕΚ στο 98' (είχαν δοθεί εννιά λεπτά καθυστερήσεις) με τον αρχηγό της, Πέτρο Μάνταλο! Μπορεί σε όλη τη διάρκεια του ματς να μην είχε καταφέρει να προσφέρει, αλλά έπειτα από την εκτέλεση του κόρνερ και το γέμισμα στην περιοχή, ο captain της Ένωσης ήταν εκεί για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0 και να στείλει το ματς στην παράταση!

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cd5ww06s84xd-se)


Η κούραση κατέβαλε την ΑΕΚ...
Η ψυχολογία ήταν σαφέστατα υπέρ της ΑΕΚ και με το ξεκίνημα της παράτασης οι κιτρινόμαυροι θα μπορούσαν να είχαν βρει το γκολ της πρόκρισης, αν ο Ανσαριφάρντ δεν άνοιγε την μπάλα με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να πλασάρει τον Μπογκντάνοβιτς. Εν τω μεταξύ ο Μιλόγεβιτς είχε ήδη περάσει στο παιχνίδι τον Σάκχοφ αντί του Αλμπάνη που δεν μπορούσε να συνεχίσει λόγω ενός τραυματισμού στον αυχένα, αλλά και τον Σβάρνα αντί του Μπακάκη. Η ΑΕΚ παρότι είχε το πάνω χέρι, δεν μπορούσε να δημιουργήσει καθαρές ευκαιρίες στο πρώτο μέρος της παράτασης, με εξαίρεση τη φάση στο 104' όταν ο Αραούχο προχώρησε κατά μέτωπο και έπιασε το μακρινό σουτ με τον Μπογκντάνοβιτς να αποκρούει.

Η κούραση, όπως ήταν λογικό, βάραινε τα πόδια, αλλά για την ΑΕΚ ήταν επιβεβλημένο να βρει το καθαρό μυαλό για να σκοράρει το δεύτερο τέρμα που θα της έδινε και την πρόκριση. Και θα μπορούσε να το είχε κάνει πράξη στο 108', αλλά το γυριστό του Μάνταλου πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος μπλόκαρε και το τελείωμα του Σάκχοφ έξι λεπτά αργότερα, στην τελευταία ευκαιρία της ΑΕΚ για να βρει το γκολ της πρόκρισης. Πλέον η... ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι θα έκρινε το εισιτήριο.

Ο Στάνκοβιτς έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά η ΑΕΚ δεν γλίτωσε τον αποκλεισμό...
Στη διαδικασία των πέναλτι όμως η ΑΕΚ έμεινε εκτός ευρωπαϊκής συνέχειας. Ο Στάνκοβιτς έκανε ό,τι ήταν δυνατό αποκρούοντας δύο πέναλτι, ωστόσο η Βελέζ ήταν αυτή που προκρίθηκε στη διαδικασία με 2-3. Για την Ένωση μόνο ο Σάκχοφ ήταν εύστοχος, με το χτύπημα του Ανσαριφάρντ να σταματάει στο δοκάρι και τον Λόπες να βλέπει τον Μπογκντάνοβιτς να αποκρούει την προσπάθειά του. Τελευταίος ανέλαβε ο Αραούχο που νικήθηκε και αυτός από τον γκολκίπερ της Βελέζ, απόκρουση που σήμανε και τον αποκλεισμό της ΑΕΚ από την Ευρώπη από τον Ιούλιο...

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cd5xl7guq2yh-se)


Η διαδικασία των πέναλτι

Γκεοργκίεβιτς απόκρουση ο Στάνκοβιτς!

Ανσαριφάρντ δοκάρι!

Μπραντάο 0-1

Τζαβέλλας 1-1

Βεχάμποβιτς απόκρουση ο Στάνκοβιτς!

Σάκχοφ 2-1

Τσβιγιάνοβιτς 2-2

Λόπες απόκρουση ο Μπογκντάνοβιτς!

Ζβόνιτς 2-3

Αραούχο απόκρουση Μπογκντάνοβιτς!

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cd5xrpue6rk9-se)


MVP: Έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι, τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη παίρνει ο Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος ήταν ο ήρωας της Βελέζ στα πέναλτι, χαρίζοντας της τη μεγάλη πρόκριση.

Στο ύψος του: Ο Στάνκοβιτς έκανε ό,τι μπορούσε στα πέναλτι, πιάνοντας δύο εκτελέσεις, αλλά δεν αρκούσε στην ΑΕΚ για να πάρει την πρόκριση. Επίσης ο Αυστριακός τερματοφύλακας είχε μια σωτήρια απόκρουση στο πρώτο μέρος.

Αδύναμος κρίκος: Ο άξονας της ΑΕΚ δεν τράβηξε καθόλου δημιουργικά. Η Ένωση ήταν κομμένη στα δύο καθώς Λε Ταλέκ, Σιμάνσκι και Μάνταλος (αν και ο αρχηγός σκόραρε το λυτρωτικό γκολ για να στείλει το ματς στην παράταση) δεν βοηθούσαν στην ανάπτυξη με συνέπεια να λείπει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ άμυνας και επίθεσης.

Η γκάφα: Την έκανε ο Μιτάι στην ευκαιρία της Βελέζ με τον Ράντοβατς στο πρώτο μέρος, όταν έχασε την κεφαλιά, αλλά δεν στοίχισε στην Ένωση.

Το στραγάλι: Ο Σκωτσέζος Κλάνσι άφηνε το σκληρό παιχνίδι της Βελέζ χαρίζοντας κάρτες ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν έδινε καν φάουλ. Κακή η διαιτησία του που εκνεύρισε τους παίκτες της ΑΕΚ.

Το ταμείο του Gazzetta: Η ΑΕΚ έπαθε τεράστιο κάζο μένοντας εκτός Ευρώπης από τον Ιούλιο μήνα στον δεύτερο προκριματικό του Conference League και μάλιστα από έναν αντίπαλο αρκετά αδύναμο! Η Ένωση πλήρωσε την επιπολαιότητά της στο πρώτο ματς, βάζοντας δύσκολα στον εαυτό της στη ρεβάνς. Εκεί όμως δεν έκανε τις ευκαιρίες γκολ κατά τη διάρκεια του ματς, με τον άξονά της να μην τραβάει όπως και στο πρώτο παιχνίδι, λυτρώθηκε με το τέρμα του Μάνταλου στο 98' αλλά στην παράταση κουράστηκε και στα πέναλτι γνώρισε τον αποκλεισμό – σοκ! Τεράστιο πισωγύρισμα για την ΑΕΚ από κάθε άποψη! Και σε θέμα πρεστίζ και σε θέμα προσέλκυσης μεταγραφικών στόχων για την περαιτέρω ενίσχυσή της αλλά και στο ζήτημα του ευρωπαϊκού της μέλλοντος καθώς πλέον θα είναι με την πλάτη στον τοίχο κινδυνεύοντας να γκρεμίσει ό,τι έχτιζε με κόπο εδώ και πέντε χρόνια στην ειδική βαθμολογία της UEFA έπειτα από την ευρωπαϊκή της επιστροφή. Τεράστια αποτυχία για τους κιτρινόμαυρους!

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Βλάνταν Μιλόγεβιτς): Στάνκοβιτς, Μιτάι (69' Λόπες), Τζαβέλλας, Βράνιες, Μπακάκης (90' Σβάρνας), Λε Ταλέκ, Σιμάνσκι, Μάνταλος, Τάνκοβιτς (62' Ανσαριφάρντ), Λιβάι Γκαρσία (80' Αλμπάνης, 90' Σάκχοφ), Αραούχο

Βελέζ (Φέτζα Ντούντιτς): Μπογκντάνοβιτς, Φερέιρα, Ζελίκοβιτς, Ίσιτς (95' Μπραντάο), Οβτσινα, Χασάνοβιτς, Ράντοβατς (86' Ζβόνιτς), Πρσες (63' Βεχάμποβιτς), Τσόσιτς (95' Όσμιτς), Άντζουσιτς (73' Τσβιγιάνοβιτς), Ζαΐμοβιτς (73' Γκεοργκίεβιτς)

Πηγή:www.gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης