Τασούλα Κελεσίδου: Θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στον ΣΕΓΑΣ και εξηγεί στο protothema.gr το «γιατί»

Τασούλα Κελεσίδου: Θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στον ΣΕΓΑΣ και εξηγεί στο protothema.gr το «γιατί»

Τη γνωρίσαμε μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, εκεί όπου τίμησε όσο λίγοι τα κυανόλευκα χρώματα (της εθνικής ομάδας στίβου και του Ηρακλή) κατακτώντας τίτλους και μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα - Τώρα διεκδικεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στον ΣΕΓΑΣ, την αρχαιότερη ελληνική αθλητική ομοσπονδία και μιλάει στο protothema.gr για την προσπάθεια της που στηρίζουν και δεκάδες άλλοι σπουδαίοι αθλητές

Kele_1
Όσοι τη γνώριζαν καλύτερα, μόνο έκπληξη δεν αισθάνθηκαν στο άκουσμα της απόφασης της να κάνει το μεγάλο βήμα διεκδικώντας την προεδρία του ΣΕΓΑΣ. Αντιθέτως το θεώρησαν ως τη φυσιολογική εξέλιξη μιας λαμπρής αθλητικής καριέρας (δύο Ολυμπιακά και τρία παγκόσμια μετάλλια), η οποία ήρθε στην κατάλληλη στιγμή. Κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες ορισμένοι από τους κορυφαίους πρωταθλητές που ανέδειξε η χώρα μας βγήκαν μπροστά και διεκδικούν τη συμμετοχή τους στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας και όχι μόνο την θέση της προέδρου.

Με την Τασούλα Κελεσίδου μιλήσαμε την επομένη των 48ων γενεθλίων της (28/11/1972), στην πρώτη της συνέντευξη από τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της (στις 18 Οκτωβρίου) και μέσα από το protothema.gr δίνει το στίγμα αυτής της προσπάθειας, στέλνοντας μήνυμα ανανέωσης, αλλά και συσπείρωσης όλης της οικογένειας του κλασικού αθλητισμού για ένα καλύτερο αύριο.

-Φαντάζομαι ότι το άγχος θα σε κυριεύει καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές;
«Δεν μπορώ να πω ότι δεν έχω άγχος. Μπαίνω σε μία νέα δοκιμασία, αλλά ξέρετε αυτό δεν αφορά πια μόνο εμένα. Αν ως αθλήτρια για παράδειγμα δεν πήγαινα καλά αυτό είχε επίπτωση κυρίως σε εμένα. Τώρα από τη δική μου προσπάθεια και την επιτυχία της θα εξαρτηθεί η πορεία ενός ολόκληρου χώρου. Εκατοντάδων σωματείων, χιλιάδων ανθρώπων. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Και ξέρω ότι οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Θέλουν μία αλλαγή στη διοίκηση, επιθυμούν να δουν στην ηγεσία του στίβου τους μεγάλους αθλητές και αθλήτριες, άρα η επιτυχία είναι μονόδρομος. Δεν έχουμε δικαίωμα στο λάθος.»

-Πότε πήρες την απόφαση να είσαι υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΓΑΣ;
«Ήταν πρίν μερικούς μήνες. Απλά δεν θέλαμε να το ανακοινώσουμε από την αρχή. Είμαι πολύ συγκινημένη και ευγνωμονώ όλους τους συναθλητές μου, καθώς μου έδωσαν μεγάλη στήριξη έως τώρα. Όλοι οι πρωταθλητές του ελληνικού αθλητισμού είναι δίπλα μου από την πρώτη στιγμή, αλλά και πολλές αξιόλογες προσωπικότητες και πρώην αθλητές με πολύ αγάπη και διάθεση προσφοράς στο χώρο του στίβου.

Δεν μπορώ να αναφέρω όλα τα ονόματα, σίγουρα κάποιον θα ξεχάσω. Σ' όλους όμως λέω ένα ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου... Στην Πατουλίδου, στην Χαλκιά, στον Γκατσιούδη, στην Ξάνθου, στην Βασδέκη, στον Αλεξόπουλο, στον Παυλακάκη, στον Βούρο, στον Κουκοδήμο, στην Δεβετζή, στην Αραμπατζή, στην Τσουμελέκα, στην Μαρσέλλου, στον Μπόλλα, στο Λαμπράκη... Και σύντομα έρχονται κι άλλες ανακοινώσεις.

Είναι η πρώτη φορά που όλοι μαζί αποφασίσαμε να εργαστούμε για το καλό του αθλήματος μας σε διοικητικό επίπεδο. Θα τα καταφέρουμε, να είστε σίγουροι.»

Κλείσιμο
Kelesidoy3


-Κατεβαίνεις όμως κόντρα σε μία διοίκηση πολλών ετών. Ποια είναι η γνώμη σου για τον Βασίλη Σεβαστή τον επί 23 χρόνια ισχυρό άνδρα του ΣΕΓΑΣ αλλά και τον απερχόμενο πρόεδρο Κώστα Παναγόπουλο;
«Νομίζω ότι ολοκλήρωσαν ένα κύκλο και όπως όλοι είχαν και θετικές αλλά και αρνητικές στιγμές. Πιστεύω ότι είναι μεγάλο λάθος της σημερινής διοίκησης και του κ. Σεβαστή να μας βλέπει ως αντιπάλους. Ανήκει σε εκείνη την παλιά φουρνιά των παραγόντων που κάθε διαφορετική φωνή την αντιμετώπιζαν με έντονο σκεπτικισμό. Δεν θα έπρεπε όμως γιατί εγώ με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου έκανα κάλεσμα ενότητας στο χώρο για να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Ο κ. Σεβαστής μας γνωρίζει πάρα πολύ καλά, τόσο εμένα όσο και τους δεκάδες άλλους συναθλητές μου που μετέχουμε στην Αναγέννηση και διεκδικούμε την διοίκηση του ΣΕΓΑΣ. Είναι δυνατόν να μην ξέρει ότι όλοι εμείς που ματώσαμε για το στίβο έχουμε τις ευγενέστερες των προθέσεων και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να τον ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο;»

-Ναι αλλά κι η Σοφία Σακοράφα που διεκδικεί την την ίδια θέση, άνθρωπος του αθλητισμού δεν είναι;
«Ήταν μία μεγάλη αθλήτρια, δεν χωρά καμία αμφιβολία. Όμως για να είμαι ειλικρινής με πείραξε λίγο που συμφώνησε να είναι υποψήφια πρόεδρος, όταν έβλεπε ότι το σύνολο των αθλητών και αθλητριών έχει δημιουργήσει εδώ και μήνες μία κίνηση για την αναγέννηση του στίβου. Θα μπορούσε να έρθει μαζί μας. Παρόλα αυτά εύχομαι και ελπίζω η συνεργασία μας να είναι η καλύτερη. Ξέρετε δεν περισσεύει κανένας...»

-Αυτή η περιβόητη αθλητική μεταρρύθμιση του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση και πολλές αντιδράσεις σε πολλές ομοσπονδίες. Ο ΣΕΓΑΣ είναι μία από αυτές, καθώς ο νέος νόμος κάποιους τους αφήνει εκτός διεκδίκησης επανεκλογής. Ποια είναι η θέση σου σε αυτό το ζήτημα;
«Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως το υπουργείο και ο εκάστοτε υφυπουργός αθλητισμού πρέπει να είναι βασικός και στενός συνεργάτης της ομοσπονδίας. Η πολεμική της απερχόμενης διοίκησης του ΣΕΓΑΣ απέναντι στο υπουργείο δεν μας εκφράζει, ούτε οποιαδήποτε απόπειρα κομματικοποίησης έχει επιχειρηθεί. Εμείς διεκδικούμε τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ και θέλουμε συμμάχους, όλους δίπλα μας και όχι απέναντί μας. Η λειτουργία του της ομοσπονδίας και η ανάπτυξη του στίβου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από την συνεργασία και στήριξη των κρατικών, περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Η απερχόμενη διοίκηση έχει πάρει εκατοντάδες εκατομμύρια επιχορηγήσεις από το υφυπουργείο αθλητισμού, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, αλλά εδώ και πολλούς μήνες έχει ανοίξει μέτωπο εναντίον της. Μόνο μέσα από τη συνεργασία θα προκύψει η διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας και η μεγαλύτερη στήριξη του στίβου.»

Kelesidou4


-Αυτήν την άρνηση που βλέπουμε να υπάρχει από την πλευρά της απερχόμενης διοίκησης να χαιρετίσει την δραστηριοποίηση παλαιών πρωταθλητών και νέων στελεχών που διεκδικούν να ηγηθούν στην επόμενη μέρα του ΣΕΓΑΣ και η εμμονή να αντιτίθενται στο νόμο πως την εξηγείς;
«Αυτό που όλοι ξέρουμε είναι πως ψηφίστηκε ένας νέος νόμος για τον αθλητισμό που θέτει ηλικιακά όρια και όρια θητειών στις διοικήσεις των ομοσπονδιών ώστε να υπάρξει μία ανανέωση και να δοθούν κίνητρα δραστηριοποίησης ανθρώπων όπως εγώ. Η γνώμη μου είναι ότι πολύ καλώς ψηφίστηκε ο νόμος και ορθώς εφαρμόζεται, η ανανέωση με νέα πρόσωπα που έχουν όραμα, γνώσεις και εμπειρίες στις ηγετικές θέσεις, είναι απαραίτητη. Μετά από 23 χρόνια έπρεπε οι ίδιοι να το έχουν καταλάβει πως ήρθε η ώρα της διαδοχής και όχι να περιμένουν να το επιβάλλει η νομοθεσία.»

-Κερδίζεις αύριο στις εκλογές του ΣΕΓΑΣ και γίνεσαι πρόεδρος! Τι θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις;
«Βασικά η κίνηση μας για την Αναγέννηση έχει ανακοινώσει εδώ και μήνες τον δωδεκάλογο που αποτελεί μια περίληψη του φιλόδοξου προγράμματος μας. Θα σταθούμε πολύ περισσότερο δίπλα στα σωματεία, στους προπονητές και στους αθλητές. Προσωπικά υπόσχομαι και δεσμεύομαι πως αυτό το τρίπτυχο θα αποτελεί την προτεραιότητα μας.

Είμαι μία αθλήτρια που έγινε Ολυμπιονίκης έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια αλλά δεν μπορώ ποτέ να ξεχάσω τα δάκρυα μου και τους κόπους μου. Ξέρω πάρα πολύ καλά τον Γολγοθά που ανεβαίνει κάθε αθλητής και πόσο μεγάλα εμπόδια έχει να υπερπηδήσει. Δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου τις στιγμές που είσαι έτοιμος να τα παρατήσεις, πόσο σημαντικό είναι να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που μπορούν, ξέρουν και θέλουν να σε στηρίξουν για να συνεχίσεις την προσπάθειά σου.

Εγώ είχα τη δύναμη να συνεχίσω, είχα ένα σπουδαίο προπονητή, τον αείμνηστο Κώστα Σπανίδη που δεν με άφησε ποτέ να λιγοψυχήσω... Το πρώτο πράγμα λοιπόν που θα ήθελα να κάνω είναι να σταθώ δίπλα σε αυτά τα παιδιά, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να μη φύγει κανένα νέο παιδί από τους στίβους. Ξέρουμε τα προβλήματα, οικονομικά, μετακινήσεων, προπονητών, υποδομών, κινήτρων... Κάθε ένα παιδί που εγκαταλείπει το στίβο γιατί δεν μπορεί για διάφορους λόγους να συνεχίσει είναι μία μαχαιριά στην καρδιά του αθλήματος μας... Αυτό δεν θα το επιτρέψω να γίνει. Το χρωστάω στον εαυτό μου, το χρωστάω στη δική μου γενιά συναθλητών που περάσαμε τόσα πολλά και αντιμετωπίσαμε παρόμοια προβλήματα. Είναι χρέος προς τους νέους μας... Θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις να το πετύχω.»

Kelesidou2


-Ένα από τα αρνητικά σχόλια που δημιούργησε η υποψηφιότητα σου, είναι ότι δεν μιλάς πολύ, η παρουσία σου δεν κάνει εκείνο το θόρυβο πού η θέση ενός προέδρου επιβάλει...
«Έτσι ήμουν πάντα. Εγώ είμαι άνθρωπος του μέτρου, του οράματος , της σκληρής δουλειάς , της συνεργασίας και της μεθοδικότητας. Θέλω να βλέπω αποτέλεσμα, να φτάνω στο στόχο χωρίς να το διαφημίζω. Όσοι με ξέρουν καλά ξέρουν και τα χαρακτηριστικά μου. Είμαι δίκαιη, είμαι αυστηρή και προτιμώ να μιλάω με πράξεις. Αν με τιμήσουν τα σωματεία και εκλέγω πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ θα διαπιστώσετε ότι είμαι εργασιομανής και έχω πάθος για το στίβο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχουμε...»

-Αν δεν νικήσεις στις εκλογές;
«Δεν ξεκινάς έναν αγώνα ποτέ με το σκεπτικό ότι θα χάσεις. Στόχος είναι η νίκη και τα μηνύματα που λαμβάνω από όλη τη χώρα είναι ξεκάθαρα και πολύ αισιόδοξα. Ειλικρινά έχω ενθουσιαστεί από τη θετική ανταπόκριση και τη μεγάλη στήριξη που εισπράττω καθημερινά για να οδηγήσουμε τον ΣΕΓΑΣ σε μία νέα εποχή. Θέλω όμως επί τη ευκαιρία να στείλω κι εγώ ένα μήνυμα. Να κάνω σαφές πως θα είμαι πρόεδρος όλων των σωματείων, η πορεία μου είναι γνωστή σε όλους και νομίζω πως μπορούν να μου έχουν εμπιστοσύνη. Ο στίβος θα βγει ενωμένος μετά από αυτή τη διαδικασία.»

Kelesidou1


-Τελικά οι εκλογές πότε θα γίνουν; Γνωρίζεις;
«Στην ώρα τους φαντάζομαι και σίγουρα όπως προβλέπει ο νόμος. Υπάρχει ένας ακόμη μήνας για να ολοκληρωθεί η εγγραφή των σωματείων στο μητρώο της ΓΓΑ και θέλω να πιστεύω πως ένας μεγάλος αριθμός θα τα καταφέρει. Εμείς θέλουμε τη συμμετοχή όλων των σωματείων.»

-Ποιο είναι το βασικό σου χαρακτηριστικό;
«Aυτό είναι κάτι που δεν θα το πω εγώ. Ας πούνε οι άλλοι, νομίζω με γνωρίζουν αρκετά καλά. Δεν μπορώ όμως να επιτρέψω σε κανέναν να προσβάλλει το ήθος μου. Ηθική και εντιμότητα είναι βασικές αρχές της ζωής μου. Προσπαθώ πολύ για αυτό και δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να αδικήσει κανέναν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης